Cele mai multe spectacole, fie că-s pentru oameni mici sau oameni mari, au această regulă. Suntem rugați, printr-un afiș sau chiar verbal, să nu folosim telefonul mobil și să-l închidem sau să-l dăm pe silent în timpul spectacolului. Ce credeți că se întâmplă dacă ascultăm această cerință atunci când mergem cu copilul la un spectacol? Vă spun eu, mai jos:
1. Oferim un exemplu bun propriului copil. Dacă noi respectăm această regulă, va respecta și el reguli, inclusiv pe ale noastre. Astfel, data viitoare când îl vom ruga să fie atent la ce spunem noi sau la propriile noastre reguli, s-ar putea să avem mai mare succes.
2. Îi permitem copilului să privească și să fie atent la spectacolul la care l-am adus și pentru care am plătit. Dacă folosim telefonul în timpul spectacolului, îi vom deranja pe cei din jur și, implicit, pe propriul copil. Nu avem acest drept și ar trebui să ne gândim cum ar fi dacă noi ne-am uita la un film și cineva ar face zgomot lângă noi sau în fața noastră. N-ar fi plăcut, nu?
3. Ne bucurăm, la rândul nostru, de o experiență valoroasă. Spectacolele pentru copii chiar sunt frumoase și doar vom câștiga dacă alegem să le privim. Dacă, totuși, ne displac profund, ar fi bine, poate, să lăsăm pe altcineva să-l însoțească pe copil.
4. Trăim un moment special de conectare cu copilul. Vom trăi la unison tot felul de emoții, lucru care creează o legătură aparte și baza pentru discuții foarte interesante. Mai mult, vom putea răspunde mai ușor la eventualele întrebări care apar după spectacol.
5. Le arătăm artiștilor că respectăm și apreciem munca lor. Atunci când vorbim sau folosim telefonul în sala de spectacol, e ca și cum i-am spune artistului de pe scenă că nu ne place ceea ce face. Și e în regulă să nu ne placă, dar, în această situație, putem alege să nu venim spectacol. Altfel, să ne gândim cum ne-am simți noi dacă, atunci când vorbim cu cineva, persoana respectivă ne ignoră, privind într-un ecran.
Desigur, ar mai fi și faptul că ne permitem să le dăm ochilor și creierului nostru o binemeritată pauză de telefon și, sunt convinsă, multe alte avantaje. Altfel, eu nu înțeleg cum e cu adevărat posibil ca, după ce un om ti-a spus tare și clar să nu folosești telefonul mobil, tu să continui să citești mesaje, să scrii mesaje, să faci poze și să filmezi. Și de ce? Și cum mai poți să-i pretinzi, apoi, propriului copil, să te asculte, când îl rogi ceva sau să facă liniște și să nu se poarte urât?
Și da, acest articol vine în urma unui spectacol pentru că am început să mergem din nou într-un loc tare drag nouă – Opera Comică pentru Copii. Și e absolut minunat și e o experiență pe care o recomandăm tuturor copiilor și părinților. Ne bucurăm mult, de fiecare dată, dar apare și această tristețe și, uneori, chiar furie, când oamenii din jur ne întrerup momentul plăcut sau ne împiedică să ne bucurăm cu totul.
Cred că, dacă oamenii care nu respectă regulile ar fi dați afară din sală, cum ar merita, ar ieși un mic scandal. Așa că, poate, ar fi mai bine să vedem toate avantajele pe care le-am avea dacă am face acest gest, atât de simplu, de a închide telefonul mobil atunci când începe spectacolul.
