Experimente simple pentru copii

Atunci când navigam pe site-ul Editurii NICULESCU și Maria, fetița mea, a ales o carte de experimente, primul meu gând a fost să spun „nu”. Avem deja multe cărți cu experimente și mai tare ne dau bătăi de cap. Unele cuprind experimente complicate pe care cei mici nu le pot face singuri (în sensul de a manipula singuri obiectele; altfel, copiii trebuie supravegheați în timpul experimentelor, indiferent de cât de simple sunt acestea), iar altele cuprind experimente pentru realizarea cărora avem nevoie de materiale greu accesibile sau chiar inaccesibile și/sau nu oferă suficient de multe/clare informații despre fenomenele care se petrec. Nu-mi doream încă o astfel de carte, care să îngroașe teancul celor pe care le avem deja și nu le folosim suficient, dar, din fericire, atunci când vine vorba despre copiii mei, mă străduiesc să-mi aleg cu grijă bătăliile. Le spusesem deja că își pot alege ce doresc și eu le voi respecta decizia și fix așa am făcut. Prin urmare, am luat două cărți cu experimente, deoarece a vrut și Tudor una. Spre surprinderea mea, s-a dovedit că sunt fix ce căutam și ne doream de mult timp.

Vă scriu azi despre cartea cu titlul Experimente pentru copii: cercetează, verifică, descoperă. Acesta este scrisă de Charlotte Willmer-Klumpp și mi-a plăcut, încă de la început, cum este foarte bine structurată și cum la începutul fiecărui capitol li se prezintă celor mici informații despre ce vor studia. Urmează experimentele și cele mai multe dintre ele sunt simplu de făcut și pentru realizarea lor sunt necesare materiale pe care le avem deja prin casă sau pe care le putem obține ușor printr-o vizită scurtă la magazinul din cartier. Mai ales, totul este explicat clar și pe înțelesul celor mici, lucru care face ca experimentul să nu fie doar despre cum se minunează copiii atunci când văd ce se întâmplă, ci și despre cum ei înțeleg cele petrecute. Cartea cuprinde și imagini care se potrivesc perfect cu textul și care îi atrag pe copii. De fapt, bănuiesc că Mariei i-a plăcut cel mai tare cum arăta coperta, atunci când a ales-o. Pe bună dreptate, zic eu.

Cartea a avut un așa mare succes, încât cei mici au fost mai mult decât încântați să mă ajute la realizarea materialului de mai jos. Găsiți în el și unul dintre experimente. Filmarea nu e cea mai reușită, dar se înțelege, cred eu, ce am dorit să vă arătăm. Am avut mari emoții când l-am făcut. E prima noastră prezentare de carte și primul experiment. Sper să urmeze și altele, mai bune, desigur, pentru că am învățat multe în timp ce am pregătit acest filmuleț.

Cert e că vă recomandăm cu drag această carte. E cea mai simplă și frumoasă întâlnită de noi până acum, iar cei mici au fost tare încântați. Am încercat trei experimente în ziua în care am pregătit filmulețul și la toate a fost nevoie de minim ajutor din partea mea. Practic, doar am stat lângă ei, i-am urmărit și am discutat despre ce făceau. Având în vedere că am lucrat în bucătărie, cred că aș fi putut foarte bine să și gătesc în timpul acela.

În ceea ce privește vârsta, copiii mei au 6 și 8 ani. Fetița de 6 ani s-a descurcat perfect singură (a avut câteva emoții când am filmat-o). Totul depinde de îndemânarea copiilor și de cum înțeleg să nu bage în guriță obiectele/substanțele pe care le folosesc. Altfel, din punctul meu de vedere, multe din experimentele din această carte ar putea fi realizate, sub supraveghere și cu ajutorul părintelui, începând de la 4-5 ani.

Atât pentru azi. Vă doresc o zi minunată și cât mai multe experimente reușite, iar dacă vă doriți cartea, o găsiți pe Editura NICULESCU, alături de multe alte cărți frumoase si interesante pentru copii.

Surse foto – arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s