Cărți despre femei și fete puternice – pentru copii de peste trei ani

M-am gandit că Ziua Femeii ar fi o bună oportunitate pentru a le învăța pe fetițe să se aprecieze pe ele însele, dar si pentru a îi învăța pe toți copiii să se respecte reciproc, indiferent dacă sunt fetițe sau băieței. Prin urmare, am ales să scriu despre câteva cărți pe care le văd potrivite pentru a fi citite cu ocazia Zilei de 8 Martie și care au, din punctul meu de vedere, și darul de a ne ajuta să apreciem mai mult femeile și viitoarele femei sau de a îi ajuta pe cei mici să crească fară idei preconcepute.

Încep cu cărți pentru copii micuți, care au împlinit trei ani. Urmează și alte recomandări, în zilele următoare, dar azi e despre cărți cu multe ilustrații și text puțin, ușor de citit și înțeles. De asemenea, nu sunt cărți în care să fie prezentate femei renumite, ci sunt cărți în care rolul principal este jucat de fetițe sau femei care se confruntă cu provocările vieții obișnuite. În plus, pentru că sunt destinate copiilor mici, personajele sunt, de multe ori, animăluțe, după cum puteți vedea mai jos.

Cine se teme de Iepuroiul cel Rău?

Am ales să includ aici această carte pentru că rolul decisiv în poveste este jucat de o fetiță iepuraș care, pe deasupra, mai e și foarte mică. Dincolo de multe alte lecții, copiii de toate vârstele ar putea învăța de aici că, indiferent dacă ești băiat sau fată, mare sau mic, ai putere mare.

În plus, cartea este potrivită și pentru a îi învăța pe copii despre bullying și efectele negative ale acestuia, dar și despre cum să acționeze și, mai ales, cum să nu acționeze în astfel de situații – tăcerea și izolarea nu vor aduce niciodată ceva bun, doar vor agrava lucrurile.

Cartea a aparut la Editura Cartemma, este scrisă de Steve Smallman și ilustrată de Caroline Pedler. Din păcate, la o primă căutare, nu am mai gasit-o pe site-ul editurii. Am găsit-o pe librărie.net la un preț bun și sunt destul de sigură că este disponibilă și în unele biblioteci.

Hector nu se joacă cu fetele

Hector nu se joacă cu fetele cuprinde fix ceea ce sugerează titlul. Hector, un băiețel lup, nu vrea să se joace cu fetele sau, mai bine spus, crede că nu ar trebui să se joace cu fetele. Cartea este a doua din serie. Din punctul meu de vedere, ar trebui citită mai întâi prima, pentru ca cei mici să se obișnuiască cu personajele. Oricum ați alege, e bine să știți că cei mici vor învăța din acestă carte că nu există jocuri de fete și jocuri de băieți, ci există jocuri și atât, iar fetele nu se pricep mai bine sau mai puțin bine la ceva doar pentru că sunt fete.

Cartea este scrisă de Anne Ameling și ilustrată de Günther Jacobs; a apărut la Editura Univers și se găsește în majoritatea librăriilor.

Fantominus

Fantominus e o carte tare drăguță și utilă. Personajul principal este o fetiță, Lena, care se confruntă cu frica de fantome, dar care învață să fie curajoasă, să își controleze teama și să învingă fantomele. Am ales-o pentru că, așa cum spuneam, personajul principal e o fetiță puternică, dar cartea este utilă tuturor copiilor care se confruntă cu frica de fantome sau de întuneric.

Fantominus este scrisă Brigitte Weninger și ilustrată de Eve Tharlet; a apărut la Editura Univers și se găsește în majoritatea librăriilor. La fel ca și cea de mai sus, are, în momentul în care scriu eu, o reducere foarte mare pe site-ul editurii.

Cinci minute de răgaz

În această carte, cei mici vor descoperi, într-o manieră amuzantă, o parte din provocările cu care se confruntă mamele. Asta s-ar putea să îi ajute să le înțeleagă și să le aprecieze mai mult. În plus, e o carte în care s-ar putea să se regăsească toate mamele.

Cartea este scrisă și ilustrată de Jill Murphy. Noi avem varianta apărută la Editura Cartea Copiilor, dar, din păcate, se pare că nu mai este disponibilă momentan. Presupun că se găsește în biblioteci, dar poate fi ascultată și pe YouTube.

Mama

Mama, apărută la Editura Cartemma, e o carte atât de frumoasă, încât nu prea am cuvinte să o descriu. De altfel nici nu are nevoie, ea vorbind singură, mai ales prin imaginile induioșătoare și deosebit de frumoase, care aduc un omagiu mamelor de pretutindeni. Din punctul meu de vedere, este perfectă și pentru a fi dăruită, atât copiilor, cât și mamelor și vestea bună e că se găsește pe site-ul Editurii Cartemma.

Atât pentru azi. Revin curând cu recomandări de cărți pentru copii mai mari.

Fotografii prelucrate în canva.com

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s