Cărți despre femei și fete puternice – pentru copii de peste 5 ani

Cel de-al doilea articol cu recomandări de cărți despre fete și femei puternice cuprinde cărți pentru copii doar un pic mai mari, cu vârsta de 5-6 ani, cu mențiunea că și cele din articolul anterior pot fi citite la această vârstă.

De data aceasta am ales și cărți despre persoane mai cunoscute. E important, din punctul meu de vedere, ca cei mici să aibă și astfel de exemple. Totuși, am inclus și povești simple, cu personaje deloc renumite, dar eroine în propria poveste.

Ela cea fără de cuvinte

Această carte, superb scrisă de Victoria Pătrașcu și ilustrată de Cristiana Radu, este despre o fetiță care nu vorbea. Autoarea ne ajută să pătrundem în lumea ei, să-i cunoaștem greul, dar și bucuriile. La final ne oferă și darul vindecării și ne învață despre curajul și împăcarea de a fi altfel.

Cartea a aparut la Editura Cartea Copiilor. La prima căutare se pare că mai sunt multe exemplare disponibile. Eu am găsit-o pe stoc aici.

Malala pentru dreptul fetelor la educație

Orice carte despre Malala este o carte care ar trebui să nu mai aibă nevoie de alte prezentări și cu care, cred eu, ar trebui să se întâlnească toți copiii. Varianta apărută la Editura Cartemma e deosebit de frumoasă și e și cea pe care o avem noi.

Valoarea cărții creste și datorita faptului că Malala e încă în viață și povestea ei încă e de actualitate. Indirect, pe lângă faptul că ne învață despre puterea extraordinară pe care o poate avea o copilă, cartea s-ar putea să ne ajute, fie că suntem adulți sau copii, să apreciem mai mult ceea ce avem. Este scrisă de Raphaële Frier, ilustrată de Aurélia Fronty și o găsim la Editura Cartemma.

Basme uitate despre fete curajoase și istețe

Am mai scris, de-a lungul timpului, despre de ce avem nevoie și de basme. Cartea asta ne oferă povești magice în care eroinele sunt fete și se descurcă minunat. A apărut la Univers Enciclopedic Junior, în colecția Usborne și se mai găsește în câteva librării, una dintre ele fiind librărie.net. Din păcate, pe site-ul editurii nu mai e disponibilă.

Grit. Tăria de caracter. Povești care să ne îmbărbăteze în vremuri grele

În aceasta carte nu e vorba doar despre femei, ci despre personalități importante, între care se află și femei. Mi-a plăcut că există un echilibru și de aceea o consider foarte utilă și frumoasă, mai ales că vorbim despre capitole scurte și ușor de citit, în care aflăm informații despre Elizabeth Blackwell, Catherine Johnson, Florence Nightingale și alte femei curajoase și puternice

Cartea a aparut la Editura NICULESCU, este scrisă de S.E.Abramson și se găsește în majoritatea librăriilor.

Țup. Imposibil e doar un cuvânt

Despre Țup am tot scris de-a lungul timpului. Pentru cei care nu știu, Țup este o ciocârile fetiță, născută fără aripi. Viața ei nu e deloc ușoară, dar cu ajutorul prietenilor minunați, pe care îi cunoaște de-a lungul timpului, dar și datorită propriei forțe interioare, Țup ne arată că imposibil e doar un cuvânt și devine un minunat model pentru copii.

Cartea este scrisă de Alex Donovici și ilustrată de Stela Damaschin-Popa. A apărut la Editura Curtea Veche, iar volumul de mai jos este primul dintre cele șase apărute. Se găsește în majoritatea librăriilor, inclusiv pe libris.ro

Aventuri în Țara Nevirtuților

Emma e o fetiță curajoasă care dorește să se înțeleagă mai bine pe ea însăți, dar și lumea în care trăiește. Alături de unicornul ei, ea călătorește în Țara Virtuților, în Țara Nevirtuților, în Țara Prieteniei și în Țara Emoțiilor. Din punctul meu de vedere, orice om care are curajul de a își explora lumea interioară este un erou, motiv penru care această carte completează perfect lista mea cu recomandări. Am ales cartea a doua din colecție deoarece, în acest volum, Emma nu doar cunoaște nevirtuțile, își propune să le și ajute.

Carea este scrisă de Alec Blenche, ilustrată de Doina Zavadschi și a apărut la Editura Univers. O găsim în majoritatea librăriilor.

Toți ne naștem liberi. Declarația Universală a Drepturilor Omului în imagini

Toți ne naștem liber. Declarația Universală a Drepturilor Omului în imagini nu e o carte despre femei, dar e o carte despre oameni și drepturile oamenilor. Nu ar putea lipsi din această listă de recomandări. Mai mult, din punctul meu de vedere, ar trebui să se afle în bibliotecile tuturor copiilor, fie că sunt fetițe sau băieței.

Cartea a aparut la Editura Didactica Publishing House și se găsește în majoritatea librăriilor.


Pentru că nu cred că voi mai reuși să scriu și un al treilea articol pe această temă, las mai jos și două recomandări de cărți pentru copii mai mari:

Caietul. Roman mic pentru fetițele care cresc mari

Caietul e o carte tare prețioasă, mai ales că este singura de acest fel din România. Mura, fetița din rolul principal, se confruntă cu viața, fix așa cum e ea, cu bune și cu rele, dar mai ales cu transformările ce vin la pachet în momentul în care începe să crească. Construită sub forma unei corespondențe între Mura și un personaj misterios care răspunde întrebărilor pe care ea le scrie în jurnal, cartea e, din punctul meu de vedere, una care ar trebui citită de toate fetele, dar și de toți băieții, deoarece oferă informații și despre subiecte considerate, prea des, sensibile. Fiecare părinte decide care e vârsta potrivită pentru a citi această carte. Ea e recomandată începând cu 7 ani.

Cartea a apărut la Editura Univers, este scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, ilustrată de Miruna Pancu și se găsește în majoritatea librăriilor.

Jurnalul Annei Frank. Adaptare grafică

Am ales varianta în benzi desenate deoarece cred că este mai ușor de dus de către copii. Noi încă nu o avem, e pe lista de dorințe, dar mai așteptăm o vreme, cel puțin cu cititul. Din ce am văzut este o carte frumoasă, cu siguranță tristă, dar care, sper eu, va oferi speranță la final. În orice caz, e o carte de care avem toți nevoie la un moment sau altul. Anne Frank nu trebuie uitată, iar această carte este recomandată copiilor care au împlinit 10 ani. A apărut la Editura Humanitas și încă o găsim în majoritatea librăriilor.


Cu acestă ultimă carte, închei lista recomandărilor și, pentru că aceste articole au fost dedicate Zilei Femeii și nu mai e mult până atunci, vă doresc un 8 Martie cu mult soare, multe flori și multe cărți frumoase!

Surse foto – arhivă personală + prelucrare în canva.com (fundal).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s