Cum să-ti faci blog dacă nu te pricepi la IT

Nu voi uita vreodată ziua în care mi-am făcut blog. Nu doar pentru că blogul era ceva special pentru mine, ci și datorită emoțiilor pe care le-am simțit la fiecare click care mă aducea mai aproape de visul meu. Nu știam, pe vremea aceea, nimic despre bloguri sau despre cum funcționează ele și abia cu o zi în urmă auzisem prima dată de găzduire web. Dacă m-ai fi întrebat înainte care-i treaba cu asta, primul lucru care mi-ar fi venit în minte ar fi fost o doamnă scundă și un pic cam plinuță, la care am stat în gazdă vreun an de zile într-un trecut îndepărtat. Altfel, habar n-aveam că site-urile au nevoie de un loc în care să fie găzduite, iar crearea blogului a semănat mult cu un fel de aruncare în abis și nu o dată, ci de mai multe ori. Pentru că fiecare click era încă un pas pe un drum necunoscut la capătul căruia nu știam ce voi găsi. Îmi amintesc că am ezitat mult la acela care presupunea că o sumă de bani îmi va fi retrasă din cont. Nu era o sumă uriașă, dar îmi era teamă. Până la urmă, dorința de a avea un loc în care să-mi scriu gândurile a fost mai puternică, dar tot ce am trăit în ziua aceea e o experiență pe care nu aș vrea neapărat să o repet. Aș fi vrut mai degrabă să mă pot concentra pe ce aveam eu nevoie să fac. Aș fi vrut să scriu, nu să construiesc și să întrețin site-uri, mai ales că emoțiile astea m-au însoțit și în viitor. Chiar și azi, atunci când fac vreo modificare, ezit și mă gândesc că, poate, din neștiință, mă trezesc că am pierdut o parte din mine – pentru că asta reprezintă acest blog. Pentru mine, cea de atunci, dar și pentru toți cei care au un vis ce-ar putea fi îndeplinit prin intermediul unui blog, scriu acest articol.

Găzduirea profesională – soluția perfectă pentru începători

Decizia de a îmi face blog nu a venit dintr-o dată. A fost întâi un vis, mai degrabă neclar la început. Știu că ajunsesem la concluzia că am nevoie să scriu și un blog m-ar putea ajuta să răspund acestei nevoi, dar, cum spuneam mai sus, habar nu aveam cum să încep. Am încercat eu să citesc pe internet, dar totul mi se părea într-o limbă de pe altă planetă. Nu înțelegeam termenii, deși cunoșteam limba engleză; nu înțelegeam cum funcționează un blog și nu eram nici măcar consumatoare de conținut scris pe bloguri. Prin urmare, știam ce vreau, dar nu aveam nici cea mai vagă idee legat de cum să obțin ce vreau.

Privind retrospectiv, îmi dau seama că diferența a făcut-o un OM. În paralel cu dorința mea de-a avea un blog, voiam să construiesc un alt site, cu un alt scop. Strict în vederea realizării acestui obiectiv, am discutat cu o persoană care se ocupa de asta. În mod neașteptat, discuția aceea a avut darul de a face un pic de lumină în mintea mea și de a îmi oferi o bază de la care să pornesc pentru blogul personal. În ziua următoare, mi-am luat inima în dinti și, cu soțul meu alături – știa la fel de puține ca mine, dar măcar eram doi – am început procesul. A fost, așa cum spuneam, cu multe emoții care se prelungesc și în unele momente din prezent. Totul era automat. Un click reprezenta o acțiune și nu exista nimeni care să îmi explice, pe înțelesul meu, ce reprezintă fiecare lucru pe care îl fac; nu exista nimeni care să mă ajute să revin la pasul anterior dacă făceam un pas greșit.

Am aflat, încă de atunci, că poți avea un site de orice fel fără să treci printr-un asemenea proces, dar costurile mi s-au părut destul de ridicate și asta m-a oprit din a apela la ajutor extern. Nu neapărat pentru că nu aș fi avut suma respectivă, cât pentru că mi se părea că o simplă pasiune sau moft, cum consideram eu blogul meu, nu merită așa o investiție. Numai că timpul valorează bani, din orice perspectivă ai privi. Dincolo de faptul că azi cred că fiecare om are dreptul și ar trebui să investească în pasiunile lui, dacă mă uit la toate orele pe care le-am petrecut în crearea și întreținerea acestui blog strict pe partea tehnică, îmi dau seama că am investit mai mult decât aș fi investit dacă plăteam pe cineva să o facă – mai bine – în locul meu. Așadar, în cazul în care sunteți la început și vă doriți un blog, sfatul meu e să nu ezitați să apelați la oamenii potriviți care să se ocupe de asta. Altfel e ca și cum ați cumpăra o casă pe care să o renovați singuri, cu mâna voastră, și fără să știți nimic despre cum se face. S-ar putea să reușiți și să iasă decent sau chiar spectaculos, dar cu siguranță veți face greșeli care s-ar putea să vă coste și ele destul de mult și, în plus, veti investi mai multă energie și mai mult timp. E bine să analizați și să stabiliți ce vă doriți de fapt. Găzduirea profesională, care implică și faptul că o echipă de oameni reali se va ocupa de asta, costă mai mult, dar, cum spuneam mai sus, timpul și energia noastră sunt, la rândul lor, prețioase.

hostprior.ro

HostPrior oferă găzduire WordPress și a beneficia de serviciile lor implică și acestă interacțiune cu oameni, lucru care mi se pare tare prețios. Iar în cazul în care nu știți ce înseamnă găzduire web și de ce ați avea nevoie de așa ceva dacă vă doriți un blog, vă spun că tot ceea ce există pe un site, de la simple cuvinte și până la imagini complexe, are nevoie de un loc de depozitare. Un site presupune existența unui domeniu care, în termeni simpli, e chiar numele site-ului, dar și existența unui loc fizic în care tot ceea ce cuprinde site-ul să fie găzduit. Pentru această găzduire se plătește chirie, la fel cum îi plăteam și eu doamnei de care am amintit mai sus. În variantele gratuite chiria asta se plătește singură, prin reclamele care rulează pe blog, dar serviciile nu se compară. E ca și când ai compara un cămin cu un apartament. În primul nu prea ai libertate să faci tot ce vrei și nu-ti poți aduce prea multe lucruri pentru că spațiul nu-ti permite ( fără ca asta să însemne că nu e o experiență frumoasă sau interesantă). În al doilea totul e diferit și, cu cât chiria e mai mare (există prețuri diferite pentru planuri diferite potrivite unor nevoi diverse), cu atât serviciile sunt mai complexe.

De asemenea, o parte importantă, deloc de neglijat, e aceea că o gazdă bună îți oferă și un fel de asigurare a bunurilor tale. Când vorbim de site-uri, asigurarea asta înseamnă și un back-up zilnic al conținutului. Adică nu există riscul să pierzi ce-ai scris, iar restaurarea site-ului în caz de probleme e foarte rapidă. Alegând găzduirea HostPrior, beneficiem și de acest back-up valoros, dar și de multe alte servicii, între care asistență non-stop, 24/7. Toate astea ne scapă de bătăi de cap și ne permit să ne concentrăm pe ceea ce e important pentru noi.

Iar dacă nu știi cu ce și cum să începi, există acest avantaj al faptului că interacționezi cu oameni. Poți să le spui direct- vreau un blog, iar ei te ajută, lucru pe care nu-l poți face când interacționezi cu un robot. În plus, la fel de simplu e și dacă ai deja un site. Pentru migrarea site-ului e nevoie doar să trimiți datele de autentificare de la fostul furnizor. De restul se ocupă echipa special pregătită pentru asta.

De fapt, acest articol e o pledoarie pentru interacțiunea cu oamenii, pentru investițiile pe care le facem în noi înșine și pentru a îi lăsa pe profesioniști să se ocupe de lucrurile care ne depășesc cunoștințele. Altfel, dacă îți dorești un blog îl poți avea și fără să plătești vreun leu. Cum spuneam mai sus, există și variante complet gratuite sau variante foarte accesibile. Cel mai probabil vei reuși chiar și dacă nu te pricepi deloc, cum a fost cazul la mine, dar, înainte de a face orice pas, aș zice să te întrebi de ce anume vrei un blog și, mai ales, să conștientizezi că timpul și energia pe care le vei consuma în acest proces sunt, la rândul lor, valoroase. Un blog e ceva foarte personal și, din punctul meu de vedere, prețios. Să investești într-un blog pe care ți-l dorești înseamnă să investești în tine și nu ar trebui să lași obstacolele ce țin de partea tehnică să te blocheze sau să te încetinească.

hostprior.ro

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Surse foto – pexels.com + hostprior.ro

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu