Calendarul Micului Cititor – Luna Martie

Atunci când am făcut Calendarul Micului Cititor, am ales pentru luna martie o carte scrisă de Alec Blenche. Se numește Jup, Un pisoi de soi Vol.1; Jboară, Costică, jboară! și este doar prima dintr-o serie foarte drăguță. Am ales-o pentru că pisoiul Jup, personajul principal al cărții, are darul de a îi face pe copii să îl placă și, implicit, să citească despre el. Asta se datorează, în primul rând, faptului că-i pisoi, dar și faptului că e un pisoi amuzant. El trece printr-o serie de provocări care ne amintesc de provocările din viața unui copil, iar copiii se identitifică cu Jup și învăță multe lecții prețioase în timp ce trăiesc, alături de el, aventuri interesante.

În acest moment, sunt 13 cărți în colecție și, așa cum spuneam mai sus, în fiecare dintre ele pisoiul se confruntă cu tot felul de provocări. Spre exemplu, în prima carte, Jup își dorește să zboare și e chiar foarte determinat să reușească. La final, când, după mai multe încercări nereușite, e nevoit să accepe că nu va zbura, trage concluzia de mai jos. O concluzie destul de înțeleaptă, zic eu.

Nu voi face un rezumat al tuturor cărților din colecție – acesta e un articol scurt 🙂 – dar vă spun că găsim abordate și subiecte ca apariția unui frate, frica sau greșeala și e posibil ca, prin ochii lui Jup, atât noi, cât și copiii să nu mai vedem aceste probleme ca fiind atât de mari și să reușim să găsim soluții neașteptate. În plus, ilustrațiile sunt tare frumoase, atât cele din primele cărți, realizate de Lisa-Maria Ștefan, cât și cele făcute ulterior de Ionuț Robert Olaru.

În ceea ce-l privește pe autor, noi l-am cunoscut mai întâi datorită cărților cu Erus, cărți pe care i le-am citit lui Tudor, băiețelul meu, pe vremea când Maria adormea seara înaintea noastră. În prezent, citim singuri mai rar, dar o coincidență interesantă face ca fix în această perioadă să ne delectăm chiar cu ultimul volum din seria Erus. Cu ocazia aceasta, am constatat că am uitat unele detalii și Tudor a sugerat să citim din nou cărțile, de data aceasta împreună cu Maria pentru că fetița mică a mai crescut. Mi se pare o idee minunată, mai ales că, deși nu știe la fel de multe despre Erus, Maria a îndrăgit tare cântecelele pe care Alec Blenche ni le-a dăruit împreună cu aceste povești minunate. Și, da, chiar și Jup are o melodie a lui. Vă invit să o ascultați mai jos și vă recomand cu drag aceste cărți. Alec Blenche scrie într-un mod tare frumos, toate cărțile lui fiind pline de lecții prețioase pentru copii, iar personajele transformându-se în adevărate modele de urmat. Totul într-un mod captivant, plin de suspans, trezind în copiii curiozitatea și dragul de a citi.

Cărțile cu Jup se găsesc pe site-ul Editurii Univers și în majoritatea librăriilor.

Surse foto – arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s