Când părinții divorțează, interesul copilului ar trebui să primeze

Tu și tati nu vă veți despărți niciodată, nu? m-au întrebat copiii după ce am citit o carte în care părinții personajului principal, un băiețel cam de vârsta lui Tudor, treceau printr-un divorț și asta îl afecta foarte tare. Am zâmbit încurajator și-am dat un răspuns mai degrabă evaziv, aducându-i în prezent, unde suntem cu toții împreună. Asta pentru că, în general, fug cât de tare pot de cuvântul niciodată și încerc să nu fac promisiuni despre care nu am certitudinea că le pot respecta. Prin urmare, nu le promit copiilor mei că nu voi muri sau că voi fi mereu alături de ei sau de tatăl lor. Singurul lucru de care îi asigur întodeauna, cu toată convingerea, e iubirea mea pentru ei. Doar despre asta știu că depinde 100% de mine și sunt sigură că îi voi iubi mereu, orice s-ar întâmpla. În rest, știu că nu știu nimic. Viața nu încetează să mă uimească și sunt conștientă de faptul că niciodată nu putem să știm sigur ce va fi în viitor și de aceea e bine să trăim în prezent.

Revenind la întrebarea copiilor, mi-am amintit de ea acum, când când tema despre care ar trebui să scriu e dreptul familiei. M-am hotărât să scriu pentru că mereu am fost preocupată de binele copiilor și, deși nu am trecut printr-un divorț, sunt absolventă a Facultății de Psihologie și cred că o astfel de perspectivă, din exterior, ar putea fi utilă. Uneori, când ești fix în mijlocul furtunii, s-ar putea să nu mai vezi lucrurile la fel de clar. Prin urmare, vă prezint perspectiva mea despre divorț și despre rolul unui avocat în acest proces, dar și despre cum putem face ca divorțul să îi afecteze mai puțin pe copii.

Primul și cel mai important pas atunci când vorbim despre un divorț este, din punctul meu de vedere, acela de a discuta cu un avocat. Deși mulți dintre noi ne gândim la un avocat strict în legătură cu un proces, rolul acestuia e important cu mult timp înaintea începerii procesului și, uneori, un avocat chiar ne poate ajuta să evităm un drum la tribunal. Vorbesc, desigur, despre consiliere și chiar recent am trecut printr-o experiență în care am beneficiat de un astfel de ajutor. Pe scurt, mă simțeam hărțuită de un vecin și nu știam exact cum să procedez. Știam că am dreptate și aveam și mulți oameni care mă susțineau, dar, cumva, după vreo două interacțiuni cu echipajele de poliție, mi-am dat seama că nu e suficient să am dreptate. Am înțeles că e posibil să fac greșeli care să mă afecteze în viitor și aveam nevoie să aflu cum ar trebui să mă comport, la ce să fiu atentă și ce să fac, concret, pentru ca eu și copiii să fim protejați în cazul în care lucrurile ar fi luat o întorsătură – și mai – urâtă. Am ales să vorbesc cu un avocat și m-am simțit mult mai bine și mai în siguranță după această discuție. Am primit exact sfaturile de care aveam nevoie legat de cum ar trebui să interacționez cu persoanele implicate, dar și legat de cât de importante sunt dovezile și cum să fac să le strâng. Pentru că doar cuvântul unui om n-are cum să fie suficient și nici nu ar fi corect să fie astfel, iar asta se întâmplă peste tot, inclusiv în relațiile dintre soți.

În urma acestei experiențe, mi s-a confirmat încă o dată ideea că nu-i ok să improvizăm și, atunci când ne confruntăm cu probleme specifice, e bine să apelăm la ajutorul specialiștilor. 

Eu cred că, în cazul unui divorț, sprijinul unui avocat se poate dovedi util chiar și când despărțirea e pașnică pentru că ne poate ajuta să economisim resurse prețioase și să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante și mai puțin pe partea birocratică. În acest context, studiind serviciile oferite de Avocat Nora Cosmina Drulea, am fost plăcut surprinsă să aflu că există chiar și divorț la distanță, prin acord. Cred că este o variantă foarte ok care poate face ca experiența să fie mai puțin dureroasă și consumatoare de resurse. 

Desigur, lucrurile se schimbă atunci când intervin copiii și aceasta este și explicația pentru felul în care am formulat titlul. Da, divorțul se produce între un bărbat și o femeie, dar ruptura nu poate fi niciodată totală dacă cei doi sunt părinți. Atunci când doi părinți divorțează, nu mai putem vorbi doar despre divorț, ci și despre custodia copilului. Teoretic, interesul copilului primează prin lege. Spun teoretic pentru că știu că, în practică, lucrurile sunt mereu mai dificile, iar o luptă între părinți anulează, din start, interesul copilului. În această situație,  un avocat bun va putea minimiza efectele negative, mai ales când unul dintre părinți pune în pericol copilul și un astfel de proces e absolut necesar. De fapt, în astfel de cazuri, consultarea unui avocat pentru consiliere, înainte de a trece la fapte, este și mai necesară. Sfaturile potrivite vor duce la acțiunile potrivite și, implicit, la o rezolvare mai rapidă, mai ales că, după cum descoperim și în materialul de mai jos, e greu să te descurci singur într-un domeniu în care până și cuvintele sunt complicate sau greșit înțelese.

De asemenea, putem să reducem efectele negative asupra copilului și prin oferirea sprijinului corespunzător, asta însemnând că cel mic ar trebui să beneficieze și de consiliere psihologică, mai ales că părinții, adică cei care, în mod normal, ar trebui să fie stâlpii lui de susținere, sunt direct implicați și, cu siguranță, afectați la rândul lor. Tot aici este important și ca avocatul să fie unul prietenos și atent la copil. În general, sălile de judecată sunt mai puțin prietenoase, iar limbajul de specialitate este destul de rigid și lipsit de emoție. Chiar și mie, care spuneam mai sus că am beneficiat de sprijinul unui avocat și am fost foarte mulțumită, atunci când aud acest cuvânt, prima imagine care îmi vine în minte e aceea a unui domn sobru care nu zâmbește niciodată. De unde vine această imagine, nu știu. E clar că e o idee preconcepută, dar, în același timp, e clar că are și un corespondent în realitate. De aceea am fost, încă o dată, surprinsă în mod plăcut atunci când am descoperit motto-ul de mai jos:

Nu în ultimul rând, pentru ca divorțul să fie mai ușor de dus de către copil, cred că ajută ca cel mic să interacționeze cu persoane care au trecut prin experiențe similare și au reușit să se vindece și cred că și lectura îl poate ajuta enorm, motiv pentru care completez acest articol și cu recomandări de cărți pentru copii. 

La final, ne doresc tuturor ca, indiferent de natura problemelor cu care ne confruntăm, să avem înțelepciunea de a cere ajutorul potrivit de fiecare dată când avem nevoie.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Surse foto – avocat-divort.com, pexels.com, canva.com & arhivă personală

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s