Găsim, în dicționar, un înțeles pentru fiecare cuvânt, dar nu găsim și toate emoțiile pe care cuvintele le trezesc în noi. Nici n-am avea cum, din moment ce cuvintele au semnificații diferite pentru oameni diferiți. Să ne gândim, de exemplu la vacanță. Acest cuvânt care ne transformă pe toți în copii și ne umple de o nerăbdare aparte, indiferent de vârstă… Nimic nu se compară cu pregătirile de dinaintea vacanței, cu agitația specifică și visurile pe care ni le facem. Nimic nu se compară cu vacanța… Și totuși, pentru unii dintre noi, deși corpul ne este invadat de toate aceste senzații, vacanța nu e neapărat o eliberare, ci, mai degrabă, opusul. Pentru unii, sau, mai corect spus, pentru unele dintre noi, vacanța e mai degrabă un mare generator de stres și, la final, ne întoarcem acasă mai obosite decât eram. Vorbesc, desigur, despre mame, mai exact despre mamele de bebeluși sau copii foarte mici. Acele mame care în vacanță își poartă permanent puiul în brațe, mult mai mult decât o făceau acasă; mamele cărora li se pare că vremea în care stăteau întinse la soare, pe un șezlong, a fost într-o altă viață și nu o să mai revină vreodată; mamele care înghit în sec, în timp ce privesc preparatul pretențios din farfurie, preparat pe care nu-l pot mânca atunci când a fost servit pentru că fix atunci copilul are nevoie de ele; mame care abia așteaptă să adoarmă bebelușul, pentru a ieși măcar cinci minute pe terasă și a simți briza mării, dar care adorm, epuizate, cu puiul în brațe; mame care își amintesc în ceață cum, cândva, putea înota libere în valurile mării și-acum stau doar la mal pentru că cel mic e încă prea mic pentru apa mare; mame care merg în vacanță mai degrabă dintr-o obișnuință sau căutând o amintire pierdută, dar pentru care vacanța nu mai vacanță pentru că fix în zilele acelea copilul plânge mai tare ca niciodată și se agață de ele mai tare ca niciodată; mame care visează la Nisipurile de Aur în nopțile albe, când bebelușul nu adoarme, orice i-ar face, dar pentru care realitatea n-are nimic în comun cu visul; mame care, atunci când se plimbă cu copilul, care se zvarcolește în brațele lor, prin fața a zeci de ochi necunoscuți, curioși și judecători, abia așteaptă să se termine vacanța asta și să se întoarcă odată acasă. Da, pentru multe dintre mame nu există vacanță sau vacanța e definită în alți termeni. Culmea e că fix ele au cea mai mare nevoie de o pauză. Pentru că ele muncesc 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână, 365 de zile dintr-un an.

Acestor mame aș vrea să le spun că va veni și ziua în care se vor putea bucura din nou de nisip, de apă și de tot ce oferă vacanțele de care-și amintesc că le-au trăit cândva. Știu că pare că timpul trece cu încetinitorul, dar noi, oamenii mari de azi, suntem dovada vie și incontestabilă a faptul că toți copiii cresc. Până atunci, e bine să conștientizăm și să acceptăm că vacanțele sunt diferite pentru fiecare dintre noi. Pentru că noi, oamenii, suntem diferiți. Mai mult, vacanțele sunt diferite și pentru același om, în etape diferite ale vieții, deoarece nu încetăm să ne schimbăm și nevoile sau dorințele noastre evoluează în același timp cu noi. Din fericire, în zilele noastre există soluții pentru aproape toate nevoile. Da, chiar și pentru nevoile mamelor și, da, probabil că vacanța cu copilul nu va fi la fel ca vacanțele de dinainte de copil, dar asta nu înseamnă că nu va fi frumoasă. Dacă o pregătim cu atenție și ținem cont atât de nevoile noastre, cât și de nevoile bebelușului/copilului vacanța asta poate să ne ofere fix ce ne dorim și ne putem întoarce acasă cu bateriile încărcate.
Prin urmare, vă prezint mai jos acele lucruri de care, cred eu, ar trebui să ținem cont atunci când vorbim despre o vacanță cu un bebeluș/copil mic. Vacanță la mare, desigur, căci vara se apropie cu pași repezi, iar dorul din sufletele noastre e din ce în ce mai mare.
Cum pregătim vacanța la mare
1. Suntem atente la rutina celui mic și încercăm să nu facem schimbări care nu sunt absolut necesare
Unul dintre principalele motive pentru care bebelușii plâng mai tare în vacanță e acela că sunt prea multe schimbări și necunoscutul îi sperie. Prin urmare, pentru a se simți în siguranță, au nevoie de mama mai mult ca niciodată, plâng pentru că le e greu și caută neîncetat căldura protectoare a pieptului mamei. Treaba asta e normală, dar, desigur, poate fi neplăcut pentru noi, mamele, transformând vacanța în ceva foarte solicitant din punct de vedere psihic și fizic.
Putem diminua efectele negative ale unei vacanțe asupra bebeșului/ copilului dacă suntem atente la câțiva factori:
- alegem o destinație cât mai apropiată de casă, pentru a nu petrece foarte mult timp pe drum;
- respectăm, pe cât posibil, rutina de acasă (orele de masă, somn, joacă);
- luăm cu noi jucării preferate ale copilului, care îl pot ajuta să se simtă în siguranță.
2. Alegem o destinație curată
Toți știm că bebelușii și copiii mici cunosc lumea folosindu-se de toate simțurile, cu precădere atingând și gustând obiectele din jur. Așa se face că mulți copiii se aleg cu diverse viroze în urma vacanțelor, lucru deloc plăcut. În plus, chiar dacă nu se îmbolnăvește, faptul de a sta mereu cu gura pe el, să nu pună mâna pe cine știe ce lucruri periculoare ori să nu le bage în gură, va veni la pachet cu o stare de nervozitate, atât la copil, cât și la mamă. Prin urmare, e important să alegem un loc curat, cu plajă curată și aici iese în evidență cea mai apropiată astfel de desitinație. Desigur, nu putem vorbi despre România pentru că toți știm cum sunt plajele la noi. Dar, la o aruncătură de băț, găsim Bulgaria cu Nisipurile ei de Aur.

3. Alegem o destinație prietenoasă cu copiii
Atunci când vorbim despre cazare, child friendly nu înseamnă ca cei mici doar să fie tolerați sau să li se zâmbească frumos în timp ce-s mângâiați pe creștet. Nu, child friendly înseamnă atenție la nevoile copiilor, crearea unor locuri speciale pentru ei și accesul la anumite facilități. Atunci când vorbim despre o locație child friendly la mare, aceasta va avea scaune pentru copii la mese, piscine și locuri de joacă pentru copii, dar și activități atractive care să le ofere distracție celor mici și un moment de liniște părinților. În funcție de vârsta copilului, în Bulgaria avem acces la astfel de locuri. Dacă, spre exemplu, alegem cazarea la Hotel Palm Beach, putem beneficia de o Vacanță All Inclusive la Nisipurile de Aur în cadrul căreia cei mici au parte de activități diverse, incluzând animații sau cluburi gratuite pe tot parcursul zilei. Plus, desigur, pisicine speciale pentru ei, dar și diverse atracții pentru părinți (saună, masaj), atracții de care vom putea profita dacă suntem, așa cum spuneam mai sus, atenți și la nevoile copilului.

4. Ne asigurăm că va exista mâncare potrivită pentru cel mic
Cred că toate mamele își doresc ca, măcar în vacanță, să nu ducă grija meselor și când spun grija mă refer fix la asta. Dincolo de a găti sau nu, faptul de a ne gândi mereu la ce o să mâncăm poate să fie neplăcut și de aceea e important să stabilim, înainte de a pleca de acasă, ce și cum va mânca cel mic. Apoi, desigur, mamele nu-și doresc nici să gătească, motiv pentru care apreciază vacanțele all inclusive. Dar, ce să vezi, există copii care nu le apreciază atât de tare și ori sunt prea mici, ori sunt atât de mofturoși încât nici cel mai renumit bucătar nu le-ar putea satisface gusturile. Ei bine, pentru că toți știm că un copil nemâncat reprezintă o provocare și mai mare, e bine să acordăm atenție sporită acestui aspect. Dacă asta înseamnă să luăm mâncare de acasă, vom lua mâncare de acasă. Fie că ne place sau nu, vacanța nu e momentul potrivit pentru a educa gusturile copiilor sau pentru a face schimbări radicale în alimentația lor, mai ales dacă sunt foarte mici. Vestea bună e că putem beneficia de o vacanță luxoasă la Nisipurile de Aur chiar și în aceste condiții, alegând cazarea la un aparthotel. Da, Hotel Argisht Partez din Bulgaria ne ofera apartamente cu bucătării complet echipate unde putem rezolva problema meselor celui mic. Da, poate nu e ideal, dar una e să pregătești o masă pentru toată familia și alta e să gătești doar pentru un copil. Pus că ne putem face pachete de acasă, pe zile, fix cu ce avem nevoie și ne vom descurca foarte bine, iar în restul timpului ne putem relaxa în cadrul hotelului premiat cu Luxury Property Award pentru cel mai bun complex de lux de la malul mării. Desigur, și aici găsim piscine speciale pentru copii, iar plaja este la doar câteva minute de mers pe jos. În plus, nimic nu ne oprește să avem o cină romantică în apartament.

5. Acordăm o atenție deosebită bagajului
Nu-i nimic mai neplăcut decât te trezești în vacanță că ai neapărat nevoie de lucruri pe care nu le poți obține. Desigur, putem supraviețui, dar vacanța nu e despre supraviețuire. În același timp, nici toată casa nu o putem lua cu noi și parcă nimănui nu-i place să care prea multe bagaje cu el. Din acest motiv, în ceea ce mă privește, atunci când vine vorba despre mine, iau doar strictul necesar, dar când vorbim despre bagajele copilului sunt atentă la următoarele:
- Gentuța cu medicamente e nelipsită, iar conținutul acesteia trebuie stabilit în funcție de particularitățile copilului. În orice caz, nouă nu ne lipsesc anitermicele, probioticele, plasturii și betadina.
- Jucăriile și, în special, jucrăiile de plajă sunt și ele nelipsite. La fel și diverse obiecte cum e colacul de baie, care ne ajută să stăm mult mai relaxați în apă.
- Produsele pentru igiena și/ sau confortul copilului sunt și ele importante. Sunt atentă să nu uit șervețele umede, scutece de baie și normale (dacă mai folosește), reductor pentru toaletă, margine de pat, dacă cel mic va dormi în patul mare, creme de soare, ochelari de soare, costume de baie etc.
- În ceea ce privește hainele, stabilim ce vom lua în funcție de numărul zilelor pe care le vom perece în vacanță.
- Nu în ultimul rând, bagajul de rezervă este fare util dacă mergem cu mașina personală și pe mine m-a salvat din câteva situații neplăcute. Pe scurt, punem acolo obiecte de care am putea avea nevoie, cum ar fi un rând de haine mai groase, pentru cazul în care se shimbă vremea. Noi lăsăm acest bagaj în mașină și îl desfacem doar dacă e absolut necesar.
Acestea fiind scrise, vă doresc curaj și acceptare. Vacanțele cu bebelușii sau copiii mici sunt diferite și pot fi o provocare, dar, în același timp, pot fi și absolut minunate! Pentru că, vom descoperi, lumea e mai frumoasă atunci când o privim prin ochii unui copil și nimic nu-i mai frumos ca un copil care se bucură liber de joaca în apă și nisip.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023
Surse foto.- pexels.com; Argisht Partez Hotel, Palm Beach Hotel; prelucrare în canva.com