Un cabinet stomatologic, o sală de sport, un spital și un salon de înfrumusețare. Ce au toate acestea în comun? La primul gând, am putea spune că nimic și nu-și au locul toate în aceeași frază. Mă rog, poate s-ar potrivi în perechi, asemănările dintre cabinetul stomatologic și spital fiind mai evidente, dar, dacă ne gândim un pic mai profund, ne dăm seama că e mai mult de atât. Vă scriu, azi, despre acel lucru în legătură cu care niciun astfel de spațiu nu ar trebui să facă rabat – igiena. Vă scriu și de ce, dar și care e, pentru mine, idealul, alături de câteva cuvinte despre oamenii care fac posibil să atingem acest ideal.
Cuprins
- De ce e igiena importantă în centrele publice
- Cum arată spațiul ideal din punct de vedere al igienei
- Medicale-Shop.ro – aliatul centrelor publice pentru o igienă corespunzătoare
De ce e igiena importantă în centrele publice
Primul și cel mai imporant lucru pe care-l au în comun locurile enumerate mai sus suntem chiar noi, oamenii. Toate sunt centre publice frecventate de un număr mare de oameni și, mai ales, sunt locuri în care oamenii sunt vulnerabili, fie că vor, fie că n-au de ales. În plus, toate sunt locuri care pun sau ar trebui să pună grija pentru oameni pe primul loc. Da, știu, poate că vă gândiți la cele două extreme – spitalul și salonul de înfrumusețare – și credeți, poate, că este exagerată comparația mea. Da, e o mare diferență între medicul care îți face o incizie în abdomen și manichiurista care îți taie cuticulele, dar adevărul e că ambele proceduri te pot îmbolnăvi grav, dacă nu este respectată o igienă strictă. La fel, e o mare diferență între frizerul care-ți tunde părul și stomatologul care îți face o injecție pentru a îți amorți dintele dureros. Dar adevărul e că pe amandoi îi lăsăm să se apropie de noi cu obiecte ascuțite și, în mâinile nepotrivite, periculoase. O mare diferență e și între medicul care îți face un consult ginecologic și femeia care care te ajută, când te epilează, să ai pielea fină ca a unui bebeluș, dar adevărul e că în fața ambilor ne dezbrăcăm și e nevoie să avem încredere în omul din fața noastră pentru a îi permite să ne privească sau să ne atingă, dar e nevoie și ca spațiul în care facem asta să fie curat. Nu în ultimul rând, sunt multe deosebiri între o sală de sport și un salon de spital, dar în ambele ne expunem în cele mai intime feluri, inclusiv făcând duș, motiv pentru care e necesar ca în aceste spații curățenia să fie la superlativ.
Chiar dacă motivele sunt diferite, așa cum spuneam mai sus, aceste locuri ne au în comun pe noi și au la bază grija pentru oameni, iar noi avem nevoie să fim și să ne simțim în siguranță atunci când le călcăm pragul. Pe toate le frecventăm pentru a avea grijă de noi, la exterior și/sau la interior, și în toate suntem vulnerabili, cu bună știință. Sunt multe lucruri de care depinde acest sentiment de siguranță, iar aceste lucruri sunt interdependete. Desigur că, în primul rând, vorbim despre profesionalismul și competențele omului care ne tratează, dar este asta suficient? Din punctul meu de vedere, nu. Practic, degeaba mergem la cel mai bun chirurg dacă spațiul de care dispune pentru intervenția chirurgicală e murdar. Competențele omului, calitatea materialelor cu care lucrează, dar și igienizarea corectă a spațiului în care își desfășoară activitatea sunt strâns legate unele de altele și doar unul dintre acestea nu va avea efectele dorite sau chiar va duce la consecințe periculoase.

Mereu am crezut că păstrarea curată a spațiului în care desfășurăm diferite activități e o formă de respect față de noi înșine. Implicit, curățenia și atenția la detalii în centrele publice arată respectul pe care oamenii de acolo îl au față de semenii lor. Totuși, atunci când vorbim despre astfel de centre, curățenia e chiar mai mult de atât. Spitalele, saloanele de înfrumusețare și multe altele se pot transforma din aliați în adevărate focare de infecții, dacă igiena nu este strict respectată. În plus, într-un loc curat ne vom simți mai bine nu doar fizic, ci și psihic. Dacă vorbim despre un salon de înfrumusețare, asta ne va ajuta să ne relaxăm și să ducem experiența la un alt nivel, iar dacă vorbim despre un centru medical, asta ne va ajuta să ne simțim mai în siguranță și ne va îmbunătăți sarea de spirit, lucru care, se știe, influențează sănătatea fizică.

Cum arată spațiul ideal din punct de vedere al igienei
Curățenia începe de la intrare…
În ultimele luni am frecventat un anumit cabinet stomatologic care, recunosc, mi-a ridicat mult standardele cu privire la curățenie, dar mi-a și deschis ochii asupra faptului că se poate. Eram deja obișnuită cu o curățenie impecabilă la cabinetul stomatologic la care mergeam cu copiii, dar, cumva, bazându-mă pe experiențele mele trecute, la adulți nu aveam astfel de așteptări. M-a surprins nu doar faptul că se poate, cât, mai ales, impactul pe care l-au avut aceste detalii mici, dar importante, asupra mea. Teoria o știam eu, dar e diferit când trăiești totul pe pielea ta.
Atenția la detalii începea încă de la ușă unde se afla un covoraș antibacterian și continua, după ce făceai primul pas, cu botoși de unică folosință și gel dezinfectant pentru mâini. Cumva, în mintea mea, asociasem lucrurile astea doar cu cabinetele pentru copii deoarece aceștia din urmă, cu cât sunt mai mici, cu atât au tendința de a pune mâinile peste tot, inclusiv pe podea, sau de a scăpa lucruri din mâini pe jos. Iată, însă, că e posibil și într-un cabinet pentru adulți. Pentru că, chiar dacă noi nu suntem copii, tot ne dorim și avem nevoie să nu ducem în cabinet și, eventual, în propriul corp, toți microbii pe care i-au strâns pantofii noștri pe stradă și nu, atunci când ne referim la igiena dintr-un cabinet stomatologic sau, spre exemplu, un laborator de analize medicale, nimic nu e exagerat sau prea mult. Atât timp cât vorbim despre proceduri care implică sau pot implica sânge, curățenia trebuie să fie impecabilă și e nevoie să fie luate toate măsurile pentru a împiedica pătrunderea microbilor din exterior. Prin urmare, curățenia începe de la intrare.
și continuă în interior…
Când mă gândesc la interior și la igiena dintr-un centru medical, primul lucru care îmi vine în minte e o asistentă care îmi arată cum desigilează un ac de seringă. Arunc o privire rapidă și-apoi închid ochii strâns. Pentru că nu vreau să văd cum acul îmi străpunge pielea. Îmi e teamă de orice implică sânge și prefer să nu mă uit. Cu toate acestea, dacă asistenta nu ar face acest gest simplu, eu nu aș accepta recoltarea. Pentru că mai tare îmi e teamă de boli, decât de ace. Tot de asta sunt atentă, în general, la orice obiect asemănător pentru că orice obiect care intră sau ar putea intra în contact cu fluide corporale ar trebui să fie steril. Suntem incredibil de puternici noi, oamenii, și, în același timp, suntem tare fragili. Un simplu gest greșit, pe acest plan, poate distruge o viață.
Lucrurile nu se opresc aici, desigur. Există multe alte consumabile medicale care ne ajută să rămânem în siguranță. În general, curățenia se vede încă de la prima privire și aici intră în scenă detergenții și dezinfectanții speciali. Nu, nu-i vedem fix pe ei, dar putem recunoaște ușor o podea care a fost spălată temeinic sau o masă care a fost curățată. Apoi, mai sunt și alte mici detalii care pentru mine fac diferența și mă ajută să mă sint în siguranță. Spre exemplu atunci când intru într-un centru public, fie el medical sau de altă natură, e important să am acces ușor la apă și săpun, să găsesc șervețele din hârtie pentru a îmi șterge mâinile, să fie curățat patul pe care mă voi așeza și/sau să fie acoperit cu prosop de hârtie. De asemenea, gesturile oamenilor spun multe despre ei și despre locul în care lucrează. Spre exemplu, medicul pediatru al copiilor se spală pe mâini de fiecare dată, înainte și după consult, iar pentru mine ăsta e un plus. La fel, stomatologul nu efectuează vreo procedură fără mască de protecție, pentru siguranța amândorura. Nu în ultimul rând, un alt detaliu important ține de cât de repede suntem chemați să intrăm într-un cabinet. Dacă ne auzim numele fix după ce pacientul de dinaintea noastră a ieșit, acesta e semn că respectivul cabinet nu a fost deloc curățat, iar ăsta e un minus.
Desigur, pentru că tot am amintit mai sus și de sălile de sport, nu ar trebui să uităm nici de miros. Acesta din urmă spune multe despre curățenie, mai multe, probabil, decât ochii. Un centru dedicat îngrijirii oamenilor, fie el medical sau de altă natură, ar trebui să miroasă a curat. Nu, nu a parfum care acoperă un miros neplăcut, ci pur și simplu a curat. Altfel, mirosul neplăcut nu e doar neplăcut, ci e semn de bacterii periculoase cu care nu vrem să luăm contact.
De asemenea, o importanță deosebită o are, pentru mine, și felul în care sunt aruncate resturile, în special în centrele medicale. Știm sau ar trebui să știm cu toții că există saci speciali – sau alte recipiente – pentru deșeuri biologice periculoase. Folosirea acestora este obligatorie.
Nu în ultimul rând, cred că e important să că respectarea igienei la un nivel înalt nu are efecte doar asupra sănătății corpului noatru, ci are efecte și pe plan psihic. Spre exemplu, halatele, de unică folosință sau lavabile sunt, probabil, mult mai mult decât despre igienă și mă duc aici într-o zonă, poate, sensibilă. Vedem cu toții la TV, în filme, femei care merg la un consult ginecologic. Picioarele le sunt acoperite în așa fel încât scena să poată fi filmată fără ca femeia să fie expusă în vreun fel. Ne gândim că sunt doar filme. Realitatea e alta când medicul te pune să te dezbraci și-apoi traversezi, pe jumătate dezbrăcată, întreg cabinetul. Ce mare lucru? Doar a văzut sute de femei dezbrăcate la viața lui/ei. Doar că povestea asta nu e despre medic și nu e nici despre a fi sau nu o persoană pudică, nici despre faptul, total ignorat, că în unele cazuri un astfel de consult e un trigger puternic pentru persoanele care au trecut prin abuzuri. Contextul joacă un rol important și-atunci când mergem la medic suntem vulnerabile. Gesturile mici, care ne pot ajuta să ne simțim confortabil, sunt extrem de importante. Dincolo de a fi accesorii importante pentru igiena fizică, halatul și alte obiecte asemanatoare sunt accesorii importante pentru igiena psihică. Desigur, tot despre igienă psihică vorbim și atunci când ne referim la o comunicare eficientă între medic și pacient, comunicare ce joacă, la rândul ei, un rol extrem de important pe planul sănătății și căreia ar trebui să i se acorde importanța meritată.
pentru că sănătatea e neprețuită
Fie că suntem sau nu conștienți de asta, corpul e cel mai de preț lucru al fiecăruia dintre noi. Putem avea orice altceva, atunci când corpul nostru e bolnav, restul lucrurilor nu mai au aceeași valoare. Din păcate, boala face parte din viață și nu mereu putem controla totul, dar sunt multe pe care le putem controla și nu e deloc greu să facem asta. În secolul nostru e mai mult decât trist ca oamenii să se îmbolnăvească sau să moară din cauza nerespectării regulilor de igienă. Desigur, e și ilegal și noi, ca pacienți ai unui centru medical sau clienți ai unui salon de frumusețare nu ar trebui să acceptăm compromisuri atunci când vine vorba despre curățenie deoarece acestea compromisuri pot avea efecte foarte grave asupra noastră.
Medicale-Shop.ro – aliatul centrelor publice pentru o igienă corespunzătoare
ADAR UNIC SOLUTIONS SRL este proprietarul Medicale-Shop.ro, prin intermediul căruia distribuie în România consumabile medicale de înaltă calitate, consumabile pentru laborator, articole de unică folosință, articole din hârtie, dezinfectanți medicali sau, pe scurt, toate acele produse care ne ajută să fim și să ne simțim în siguranță. Site-ul este dedicat exclusiv comenzilor făcute de companii și instituții, adică acele locuri în care noi, oamenii, mergem cu încredere și cu nevoia de a fi mai bine din diverse puncte de vedere.
Trăim, așadar, într-o lume în care e ușor să faci și să respecți o curățenie impecabilă. Aceasta din urmă e absolut necesară în toate centrele care au ca obiectiv grija pentru oameni. Cum spuneam mai sus, un singur gest, aparent nesemnificativ, poate distruge o viață sau mai multe. Să fim, deci, atenți la detalii și conștienti de dreptul de a fi și de a rămâne sănătoși atât fizic, cât și psihic, dar și să contribuim împreună la mediatizarea unor astfel de locuri care fac posibil acest lucru. Poate nu suntem conștienți de existența și importanța lor, dar fără distribuitori ca Medicale-shop, viața noastră ar fi total diferită, în sens negativ, pe când, cu ajutorul lor, medicii, asistenții, angajații saloanelor de înfrumusețare sau ai centrelor spa, precum și o mulțime de alți oameni ne pot oferi servicii de cea mai bună calitate. Să ne amintim, așadar, că diferența între un centru în care pacienții/ clienții sunt cu adevărat respectați stă în aceste detalii care pot fi ușor observate și care sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023
Surse foto – medicale-shop.ro & canva.com