Cuprins
O bucățică din visurile mele
Îmi place să vizez (și) cu ochii deschiși și asta mă transformă într-o persoană cu multe visuri. Partea bună e că, atunci când visezi, nu ai, teoretic, vreo barieră, cu excepția celor puse de propria minte. Poți, așadar, să călătorești cu mintea în orice loc și să te întâlnești și cu Zâna Măseluță dacă vrei, pentru că imaginația nu are limite. Totuși, nu toate visurile sunt SF mai ales că, să nu uităm, toate realizările oamenilor au fost, întâi și-ntâi, un vis, iar astea nu sunt vorbe goale. Avem chiar dovezi scrise și mă gândesc aici la multele cărți în care oamenii și-au imaginat lucruri imposibile în prezentul lor și acelea au devenit, ulterior, realitatea. Spre exemplu, oamenii au zburat cu gândul înainte să se inventeze avioanele și au explorat adâncul oceanelor cu mult timp înainte de a avea echipamentul necesar pentru a face asta. Avem, așadar, nevoie să visăm și, cu cât visăm mai mult la ceva anume, cu atât visul se transformă mai mult într-un plan și-atunci când planul a apărut, primii pași au fost deja făcuți.
Despre un vis vă scriu și eu azi, dar nu unul care ar putea fi realizat peste ani și ani, de urmașii urmașilor noștri, cum ar fi, de exemplu, deschiderea unui Hotel All Inclusive pe Marte, ci unul realizabil acum, în prezent. Vorbesc, desigur, despre visul oricărui orășean care nu se adaptează deloc la viața tumuluoasă a orașului și și-ar dori să respire aer curat de munte și să asculte liniștea pădurii în fiecare zi. Doar că, la fel ca mine, se întreabă din ce ar trăi, căci aerul proaspăt nu-ți umple stomacul și liniștea nu-ți ține de cald în iernile aspre ale muntelui. Răspunsul e mai mult decât simplu. Soluția e o pensiune. Așa ai acces și la tot ce-i bun și frumos la munte și, în același timp, ai și un venit asigurat. Da, sună bine și frumos și e chiar realizabil. Eu o și văd în minte, mă văd și implicându-mă în proiect în cele mai mici detalii și construind un loc minunat de care să ne bucurăm împreună, atât eu, cât și viitorii mei clienți, relaxându-ne în egală măsură.

Totuși, pe măsură ce visul meu devine din ce în ce mai realizabil, îmi dau seama că mai sunt și alte impedimente. Poate că am construit eu un colț de Rai, dar cum fac să aduc oamenii acolo? Pentru că dacă lumea nu știe de tine, nu exiști pentru lume, iar lumea asta e fix cea de care depind veniturile tale. Desigur, internetul e soluția, dar internetul e mai mare decât mai multe oceane la un loc. Cum ajungi acolo și cum faci să crești vizibilitatea pensiunii tale pe internet? Cum faci să ajungi la clienți și să le oferi tot ce au nevoie, inclusiv comunicare, fără să-ti petreci zilele de la munte cu ochii doar într-un ecran? Pentru că n-ai cum comunica altfel cu potențialii și viitorii clienți, dar, în același timp, parca nu așa îți imaginezi zilele tale liniștite.
Ei bine, aici intervine Platforma HotelRunner. Ce e HotelRunner, cum funcționează și cum poate sprijini atât pensiunile sau hotelurile mici, cât și hotelurile mari cum e, spre exemplu, Ramada, vă explic mai jos și, cu această ocazie, ieșim și din vis pentru că HotelRunner face parte din realitate. Chiar dacă întâi a fost tot un vis. Sau o idee. Ceva abstract, în orice caz, vizibil, la început, doar în mintea a doi oameni.
Cum a apărut HotelRunner și ce înseamnă?
În urmă cu zece ani, doi oameni, foști manageri IBM, au observat că majoritatea unităților de cazare din lume erau offline, iar industria de turism online era foarte fragmentată. Pentru că multe locuri frumoase de pe lumea asta nu sunt neapărat și vizibile pe un ecran. Din păcate sau din fericire, în funcție de perspectiva din care privești, managerii nu au mereu timpul și resursele pentru a administra eficient un website. Unii apelează la platforme precum Booking, iar asta e chiar ok, dar știați oare, din postura de client obișnuit, că dacă pe o astfel de platformă aflăm că nu mai sunt camere libere, nu înseamnă neapărat că nu mai sunt? Pentru că un om nu are cum administra în timp real asta și, prin urmare, camerele libere sunt împărțite. Dacă se epuizează locurile pe o platformă, e posibil ca alte locuri să fie libere pe o alta doar că faptul de a le găsi presupune alte acțiuni și alt timp. Oamenii vremurilor noastre rareori fac asta, preferând varianta simplă a rezervărilor online, cu doar câteva click-uri. Conștientizând aceste lucruri, cei doi oameni despre care vă povesteam mai sus, s-au gândit să automatizeze acest proces, în așa fel încât să raspundă nevoilor pensiunilor/hotelurilor, dar si consumatorilor finali, denumiți, de obicei clienți. Mai mult, ei și-au propus să aducă împreună toți operatorii din industria ospitalității. Așa a apărut HotelRunner, platforma care vine cu soluții inedite pe partea de management hoteluri pensiuni, oferindu-le proprietarilor unele dintre cele mai importante lucruri, între care timp pentru a se ocupa fizic de afacerea lor, dar și mai mulți clienți. Să vedem, însă, care sunt exact facilitățile acestei platforme, dar nu înainte de a descoperi o scurtă poveste interesantă. Nu-i despre o pensiune în Munții Carpați, dar e despre un loc frumos și construit cu drag, care reușește să își atingă potențialul maxim cu ajutorul HotelRunner.
Facilitățile HotelRunner
Așa cum sugeram mai sus, unele dintre dintre cele mai atractive facilități ale HotelRunner sunt, pentru mine, cele care conduc la economisirea timpului. Oferind un sistem rezervări hoteluri și pensiuni și permițând, prin intermediul managerului de canal, să fie centralizate și operate instantaneu rezervările, platforma oferă, de fapt, timp, crescând implicit și gradul de ocupare. Practic, putem gestiona toate rezervările dintr-un singur loc, nemaiexistând acea fragmentare de care vorbeam mai sus. În plus, totul e ușor de accesat cu ajutorul aplicației – Google Play/IOS – și, după cum spun chiar creatorii platformei, managerii pensiunilor și/sau hotelurilor se pot concentra mai mult pe partea operațională a afacerii lor, crescând calitatea serviciilor oferite clienților și făcând, până la urmă, fix ceea ce și-au dorit de la bun început. Pentru că mă îndoiesc că oamenii își deschid hoteluri sau pensiuni deoarece le-ar plăcea să își petreacă timpul cu ochii într-un ecran sau vorbind mereu cu clienții la telefon. Nu, un hotel/pensiune se referă în primul rând la interacțiunea reală, dar e cam greu să te ocupi cu atenție de clientul care doar ce a venit, dacă, în același timp, încerci să îl ajuți pe clientul viitor să-și facă o rezervare. Astfel că sună încurajator să aflăm că platforma permite și trimiterea unor e-mailuri automate în care, spre exemplu, clienților li se urează bun venit și li se prezintă facilitățile oferite. E-mailuri pe care, altfel, hotelierii le-ar trimite manual, dacă le-ar trimite, această activitate fiind mare consumatoare de timp și, dacă e să fim sinceri, destul de plictisitoare. Prin urmare, faptul că această platformă oferă posibilitatea de a scăpa de corvoada tuturor acestor acțiuni, care nu aduc decât bătaie de cap, mi se mare minunat. Mai ales că fac asta mult mai rapid decât ar putea vreodată să o facă un om. Tehnologia este cheia pentru a naviga în direcția corectă spun Ali Beklen și Arden Agopyan, cei doi fondatori ai HotelRunner, și, da, atunci când tehnologia de ultimă oră e folosită corect, pentru a ușura munca oamenilor, aceștia sunt liberi să fie mai creativi și mai eficienți în ceea ce fac.
Desigur, platforma oferă și alte facilități pe care le puteți descoperi pe scurt mai jos. Vă recomand, însă, să le vizualizați și direct pe site. Veți descoperi multe surprize plăcute și veți găsi multe mărturii ale oamenilor care se bucură de ele. Pentru că, în prezent HotelRunner reunește peste 60 000 de unități de cazare și peste 150 de agenții din industria ospitalității la nivel global.
Revenind la visul meu de a avea o pensiune la munte, observ cum au fost eliminate multe din barierele de care m-aș putea lovi în realitate, iar asta sună tare bine și face ca visul să se apropie mai mult de un plan. În plus, partea și mai bună e că, până visul devine realitate, mă pot bucura de multe beneficii și în calitate de simplu client al hotelurilor sau pensiunilor care folosesc HotelRunner. Cum? Simplu, pentru că deși e o platformă Business to Business, clienții finali beneficiază și ei de avantaje. Astfel, eu, ca turist, pot vedea camerele disponibile în timp real, pot face rezervări instantaneu, pot beneficia de oferte speciale direct pe website-ul hotelului și, mai ales, mă pot bucura de toate avantajele care vin direct din faptul că managerii pensiunilor și hotelurilor au mai mult timp pentru interacțiunea directă cu clienții și pentru a se concentra pe a construi o experiență cât mai frumoasă pentru aceștia.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023
Surse foto – printscreen HotelRunner.com; facebook HotelRunner & canva.com; prelucrare în canva.com