„Recenka și ouăle de Paști”

on

Paștele este și despre minuni și tot despre minuni este și cartea Recenka și Ouăle de Paști. Minunile care ies din mâinile oamenilor talentați și muncitori, dar și minunile care li se întâmplă oamenilor buni. Atunci când se așteptă cel mai puțin.

În carte descoperim povestea unei bătrâne din Rusia. Ea se ocupa cu încondeierea ouălor și autoarea ne sugerează discret că e singură și banii proveniți din această activitate sunt o sursă importantă de venit. Asta nu o împiedică să aibă o inimă mare și treaba asta e ilustrată perfect de faptul că bătrâna ajută o gâscă sălbatică rănită. Gâsca, care primește numele Recenka, o răsplătește cu ouă pe care bătrâna le decorează în minunate feluri, dar tot gâsca sparge ouăle. Din greseală. Aici intervine altă minune pe care vă las să o descoperiți singuri în carte, alături de copii (începând cu vârsta de 5 ani). Vă mai spun doar că finalul este surprinzător și, în același timp, atât de normal. Pentru că îi oferă bătrânei fix lucrul de care avea, probabil, cea mai mare nevoie; lucrul de care toți bătrânii au nevoie.

Ne place mult această carte scrisă de Patricia Polacco și apărută la Editura Frontiera. Ne place pentru ca aduce în prim plan lucruri de care avem tendința să uităm sau pe care le luăm de bune. Mi se pare ca e un fel de pledoarie pentru frumos sau o invitație prin care suntem îndemnați să deschidem ochii și să vedem minunile din jurul nostru. În plus, deși nu abordează direct partea religioasă – aceasta fiind, totuși, amintită prin ilustrațiile deosebite – mi se pare că surprinde perfect esența Paștelui. Pentru că Paștele e despre a fi bun, despre a fi împreună cu cei pe care îi iubești, despre a vedea și a sărbători frumosul și despre a nu îți pierde speranța și a crede în minuni.

Prin urmare, da, vă recomandăm cartea din toată inima. Și vă mai recomandăm și ouăle încondeiate penru că, (re)citind această carte, m-am gândit că, poate, ar fi bine ca, printre multele ouă decorate împreună cu copiii, să strecurăm și ouă încondeiate de puținii oameni care încă mai știu să facă asta. Să le apreciem munca și să îi învațăm și pe copii să o aprecieze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s