Cum te pregătești pentru vacanța pe litoralul românesc în 2023

Marea are o semnificație aparte pentru fiecare dintre noi. Sunt oameni care-au mers la mare și au o grămadă de amintiri interesante în legătură cu asta și oameni care n-au mers la mare și au o grămadă de visuri în legătură cu asta. Cert e că toți avem câte ceva de spus despre mare, fie că e un vis, o amintire sau un plan. Pentru că marea are ceva aparte. E specială. Și, da, pentru că vara se apropie, a venit vremea pentru discuția despre mare sau, mai corect spus, despre vacanța la mare și vă invit să citiți un articol despre cum putem pregati o vacanță reușită pe litoralul românesc în 2023.

Cuprins

  1. De ce litoralul românesc?
  2. Cum planificăm o vacanța reușită?

De ce litoralul românesc?

Nu aș putea să scriu un articol despre litoralul romanesc fără să răspund și la această întrebare. Pentru că marea noastră e din ce în ce mai hulită, dar ce vină are ea? Niciuna, aș zice eu și cred că, în loc să criticăm atât de tare marea noastră și în loc să fugim câ mai departe de ea, am putea să o vizităm, măcar puțin, și să o protejăm atât cât putem. Pentru că marea, ea singură, n-are vreo vină, iar dacă oamenii sunt problema, n-ar strica, poate, să organizăm o invazie a oamenilor buni pe litoralul românesc.

Altfel, fără să mă remarc prin vreo acțiune deosebită, vreau să punctez că noi am avut parte de câteva vacanțe chiar frumoase la marea noastră. Ne-am făcut temele bine, am ales cu atenție locul și am planificat totul ținând cont de cele mai mici detalii. Cu o singură excepție în câțiva ani, totul a ieșit minunat. Prin urmare, se poate. Cu minim efort.

Cum planificăm o vacanță reușită?

Fie că vorbim despre o vacanță la mare, la munte sau în orice alt loc, nu există o definiție universal valabilă pentru o vacanta reusita. Aceste cuvinte au o semnificație diferită pentru fiecare om. Pentru că oamenii sunt diferiți. Spre exemplu, există oameni care iubesc aventurile extreme și imprevizibilul și pentru care o vacanță reușită înseamnă doar să plece de acasă, fără rezervări, fără o destinație bătută în cuie, fără vreun strop de organizare. La polul opus, există oameni care nu au nevoie de atât de multă adrenalină și pentru care o vacanta fericita e aceea în care nu se vor confrunta cu prea multe probleme de rezolvat. În acest din urmă caz, pentru ca vacanța să fie fix așa cum ne-o dorim, avem nevoie de organizare. Planificarea în detaliu ne va scuti de problemele apărute la fața locului și ne va permite să ne relaxăm.

Despre organizare vorbesc și eu azi și voi aborda cele mai importante cinci aspecte de care ar trebui să ținem cont atunci când planificăm o vacanță la mare sau, altfel spus, cinci dintre cele mai comune întrebări la care ar trebui să găsim un răspuns clar și bine argumentat înainte de a pleca de acasă.

1. Agenție de turism sau nu?

Nu am mare experiență cu agențiile de turism. De-a lungul timpului, am avut această nevoie de a comunica direct cu omul din spatele camerei sau apartamentului în care voi locui preț de câteva zile. Totuși, nu pot să nu observ avantajele pe care agențiile le oferă și, studiind site-ul Litoralulromanesc.ro, turoperatorul nr.1 pe segmentul vacanțelor la Marea Neagră, constat că primul dintre aceste avantaje se referă la timp. Da, cu ajutorul unei agenții vom economisi timp, pentru că o agenție se va ocupă de foarte multe lucruri în locul nostru, începând cu documentarea, dar și punerea la un loc a celor mai multe unități de cazare. Prin urmare, nu suntem nevoiți să navigăm pe mai multe site-uri. Găsim aproape totul într-un singur loc.

Al doilea mare avantaj ține de partea financiară și, în anul 2023, s-ar putea ca banii să conteze mai mult ca până acum. Astfel, agențiile știu să negocieze mult mai bine prețul și șansele de a găsi o oferta buna sunt mai mari atunci când apelăm la o agenție, decât atunci când suntem pe cont propriu. Vom economisi, deci, bani, dacă alegem serviciile unei agenții și, mai mult, puem chiar și să plătim în rate.

Tot pe plan material, e bine să știm că prin intermediul Litoralulromanesc.ro, putem plăti vacanțele și cu ajutorul voucherelor de vacanță, pentru toate hotelurile prezentate pe site, lucru care nu e mereu posibil atunci când interacționăm direct cu hotelurile.

De asemenea, un lucru deloc de neglijat, prin intermediul unei agenții poți ușor să alegi opțiunea de a fi asigurat în caz de evenimente neprevăzute, eliminând astfel riscul de a pierde banii în caz că nu mai poți merge în vacanță la data stabilită inițial.

Prin urmare, atunci când mă gândesc la litoral 2023, îmi dau seama că e bine să bine să iau și eu în calcul posibilitatea de a folosi serviciile unei agenții de turism. Mai ales că asta nu mă împiedică să comunic și direct cu hotelul, dacă îmi doresc neapărat.

2. Rezervare din timp sau last-minute?

De-a lungul timpului am testat din plin ambele variante și amândouă au avantaje și dezavantaje și e greu să fie puse în balanță obiectiv. Când vorbim despre cazare la mare, putem găsi o ofertă bună și cu câteva luni înainte, dar și de pe o zi pe alta. La final, totul depinde de nevoile și particularitățile omului care accesează oferta.

În general, cred că ofertele last-minute sunt pentru oamenii care au un program flexibil și posibilitatea de a își lua concediu rapid, fără a întâmpina probleme. Sau pentru oamenii care, pe lângă vacanța principală, mai fac și alte mici escapade, profitând astfel de aceste oferte. Altfel, eu cred că e bine să ne orientam spre oferte inscrieri timpurii, dar nu înainte de a studia cu atenție în ce condiții putem anula, în caz de evenimente neprevăzute. Pentru că, da, acesta e cel mai mare dezavantaj al rezervărilor din timp – apar evenimente neprevăzute, nu mai putem merge în vacanță la momentul respectiv și nici banii nu îi putem recupera. Dacă acest aspect este rezolvat, nu mai avem vreo grijă. Rezervăm vacanța și stăm liniștiți până în clipa plecării. Așa facem și noi, de vreo doi ani, de când nu mai avem program atât de flexibil.

3. All inclusive sau doar mic-dejun inclus?

Pentru mine, vacanța ideală e aceea în care nu duc grija mâncării. Dacă sunteți ca mine, cea mai simplă și la îndemână variantă e să alegeți all inclusive. Ce poate fi mai relaxant decât să știi că ai asigurate trei mese pe zi și nu e nevoie să te gândești nici măcar la unde vei mânca la prânz? Totuși, există și dezavantaje. Putem ajunge la hotel și putem constata că meniul nu e suficient de variat sau pur și simplu nu e pe placul nostru.

În ceea ce mă privește, îmi place și să dețin controlul absolut atunci când vorbim despre mâncare și, prin urmare, aleg all inclusive doar dacă sunt absolut sigură că rezonez cu alegerile hotelului. Dacă există dubii, nu risc, îmi fac bine temele de acasă, asta însemnând că voi face o listă cu cele mai bune restaurante din zonă și aleg să iau doar micul-dejun la hotel.

De asemenea, cred că varianta all inclusive nu se potrivește oamenilor care au de gând să se plimbe mult și care sunt, să zicem, mai spontani. All inclusive e mai potrivit pentru vacanțele relaxante în care nu ne îndepărtăm prea mult de hotel. Altfel, vom sta mereu cu grija faptului că trebuie să ne întoarcem la o anumită oră la masă. În plus, poate ne place să încercăm și preparate mai deosebite, la diferite restaurante, caz în care nu prea are sens să avem asigurate mesele la hotel. La final, însă, alegerea depinde strict de obiectivul și specificul vacanței. All inclusive poate fi alegerea ideală sau nu, în funcție de ce ne dorim într- un moment sau altul.

4. Hotel de 3 sau 4 stele?

Stelele hotelului contează, normal, dar, în ceea ce mă priveste, nu sunt primul lucru pe care îl iau în calcul atunci când aleg cazarea. Am constatat, cu dezamăgire, că, spre exemplu, nu toate hotelurile de 4 stele le merită. Unele au nevoie de o reevaluare. Altfel, călătorind cu copiii, de câțiva ani, am standarde destul de ridicate când vine vorba de cazare, dar, deși, așa cum spuneam, sunt atentă și la numărul de stele, cel mai mult contează recenziile clienților, iar aici vă spun un mic secret. Nici recenziile nu trebuie luate de bune mereu pentru că noi, oamenii, suntem diferiți. Prin urmare, eu mă uit și la oamenii din spatele recenziilor, citesc cu atenție ce au scris, sunt atentă la detalii. Un anumit hotel poate să aibă cele mai bune recenzii, dar dacă toate vin de la tineri de 20 de ani s-ar putea să nu fie neapărat potrivit și pentru o familie cu 2 copii. Mi s-a întâmplat ceva asemănător și de asta, de atunci, sunt atentă mai degrabă la oameni decât la stele.

5. Relaxare la plajă sau zile pline cu acivități?

Mie îmi place să călătoresc, să mă plimb, să descopăr locuri și oameni noi și nu sunt și nu am fost vreodată omul care să zacă, pe un șezlong, în timp ce se prăjește la soare. Nu sunt prietenă bună cu soarele și asta n-are vreo legătură cu faptul că ar fi acesta periculos. Pur și simplu nu-mi place să stau și, mai ales, nu-mi place să stau în soare.

Totuși, iubesc marea și, în plus, de când sunt mamă de doi copii, am învățat să văd relaxarea și cu alți ochi. Și cred că toți avem nevoie, măcar o dată pe an, de o vacanță în care să și stăm. Nu neapărat la soare, dar, cu siguranță, la mare. Prin urmare, vacanța la mare e despre relaxare și leneveală. La umbră, în cazul meu. 🙂

Altfel, e frumos și să vizitezi obiectivele turistice din Constanța, dar pentru asta eu aleg toamna sau primăvara. Iarna încă nu am avut curaj să merg la mare, dar știu că voi face și asta într-o zi. Până atunci, închid ochi și visez la un alt moment pe care abia îl aștept – acela în care citesc o carte în timp ce stau pe șezlong, la malul mării și respir aerul sărat. Vara.

Acestea fiind scrise, vă doresc să faceți mereu cele mai potrivite alegeri pentru voi, ținând cont de nevoile și dorințele proprii. În acest fel veți avea parte de vacanțe minunate, de neuitat.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Surse foto – Facebook LitoralulRomanesc.ro; prelucrare în canva.com

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu