Pască Băneasa fără sare – pentru sărbători frumoase chiar și în momente dificile

on

Mâncarea joacă un rol extrem de important în toate culturile atunci când vorbim despre evenimente importante, fie ele religioase sau nu. Oameni din toate colțurile lumii adună pe masă cele mai deosebite preparate atunci când sărbătoresc ceva important pentru ei și mâncarea se transformă în ceva care nu doar ne hrănește, ci ne binedispune și ne desfată toate simțurile, umplându-ne sufletul de emoție; mâncarea ne apropie de cei dragi și trezește în noi amintiri amorțite, făcându-ne să visăm la tot ce-a fost, în timp ce construim noi și noi amintiri frumoase.

Paștele nu face excepție, cu această ocazie mesele oamenilor umplându-se de bunătăți tradiționale sau reinventate și reunind, în jurul lor, întreaga familie, dar și prieteni dragi și prețioși. Multe motive de bucurie avem, dar există, totuși, și oameni care așteaptă cu sufletul strâns masa cea îmbelșugată; oameni pentru care mâncarea nu mai e ce era și care mai degrabă suferă la gândul că urmează o mare masă în familie; oameni care, forțați de împrejurări, sunt nevoiți să țină un regim alimentar fără sare și pentru care mâncarea nu mai are gust. Spre ei se îndreaptă gândurile mele astăzi și vă voi scrie despre cum putem să ne bucurăm în continuare de mesele tradiționale în familie, chiar și atunci când unii dintre noi țin regim, dar și despre cum Făina Băneasa ne poate ajuta să depășim mai ușor aceste momente dificile.

Despre motivele din spatele dorinței mele de a vorbi despre mâncarea fără sare am mai scris de-a lungul timpului. Pentru cei care-s mai noi pe blog, scriu și acum, pe scurt, că, în urmă cu câțiva ani, după ce a fost diagnosticat cu o boală rară și gravă, soțul meu a fost nevoit să țină un astfel de regim alimentar hiposodat pentru o perioadă îndelungată. Desigur, prin comparație cu altele, asta era cea mai mică problemă a noastră, dar și problemele mici sunt tot probleme și nu a fost deloc ușor pentru noi. Pentru că mâncarea nu doar ne ajută să trăim, mâncarea ne provoacă plăcere și atunci când îi iei sarea unui om și faci asta forțat, îi iei, practic, bucuria de a mânca, iar când omul despre care vorbim e bolnav, orice bucurie răpită are un impact negativ uriaș.

Pentru mine, care nu m-am putut adapta la acest regim, provocarea a fost să gătesc mâncăruri gustose pe care soțul meu să le poată mânca cu bucurie, provocare ce devenea și mai mare în preajma sărbătorilor. Primele încercări au fost un eșec total, iar informațiile și rețetele găsite pe internet erau insuficiente. Treptat, am experiementat și învățat multe. Deși nu sunt și nici nu cred că voi fi vreodată un blogger culinar, am început să scriu despre asta. Pentru că am simțit că e mare nevoie ca oamenii să desopere că mâncarea are gust chiar și fără sare. Nu mică mi-a fost mirarea atunci când am constatat că cele mai citite articole de pe blogul meu erau cele despre preparatele fără sare și asta deși nu eram activă pe vreo rețea socială. Am înțeles că sunt mulți oameni în această situație delicată și nevoia lor de sprijin e cât se poate de reală. M-am hotărât atunci că, chiar dacă erau puține, aceste rețete și sfaturi meritau o casă doar a lor. Așa a apărut site-ul Delicii fără Sare, site care va rămâne online atât timp cât asta depinde de mine și prin care mi-am dorit să fac ceva bun din ceva rău; să-i ajut, atât cât pot, pe oamenii care trec printr-o astfel de încercare. Pentru că știu cât de greu e.

Astazi, așa cum spuneam, este despre masa de Paște, până la care mai sunt doar cateva zile. Cum aminteam mai sus, pentru unii oameni acest lucru poate fi motiv de îngrijorare. Lor le-aș spune să nu își piardă speranța și să încerce să privească lucrurile și din altă perspectivă pentru că, de multe ori, lucrurile nu sunt atât de negre cum par.

Din punctul meu de vedere, Paștele e sărbătoarea pentru care are avem cele mai multe opțiuni gustoase și e nevoie să facem eforturi minime pentru a îi bucura chiar și pe cei care țin regim, dar și pentru a păstra împreună vechile tradiții. Spun asta deoarece masa tradițională de Paște cuprinde unele dintre cele mai delicioase preparate și, în același timp, unele dintre cele mai consistente și sățioase deserturi. Care NU au nevoie de sare. Prin urmare, dacă, prin absurd, chiar nu s-ar găsi nimic care să fie potrivit sau pe placul celor care țin regim, Pasca, regina mesei de Paște, ne poate salva din orice situație. Totuși, deși voi vorbi mai mult despre pască în rândurile următoare, cred că ea doar va completa într-un mod desăvârșit restul preparatelor. Pentru că e primăvara și, chiar dacă în zilele noastre putem mânca ceapă verde sau ridichi chiar și în mijlocul iernii, acestea nu vor fi niciodată mai gustoase ca acum, iar legumele și verdețurile chiar sunt gustoase, fără sare adăugată. În plus, la rândul lor, friptura sau drobul de miel au gusul lor aparte. Ficatul, fie el de pui sau de miel, este tare gustos, chiar și fără sare. La fel și ouăle. Iar dacă totuși nu vă puteți adapta, vă recomand să diversificați puțin meniul. Spre exemplu, dacă regimul permite, peștele de apă sărată este delicios, somonul la cuptor/grătar fiind unul dintre puținele preparate pe care chiar și eu le-am putut consuma fără sare, chiar dacă nu mă obliga nimeni să fac asta. Nu în ultimul rând, e important să aveți atenție mare la calitatea ingredientelor. Aceasta va face diferența și vă invit să nu uitați nici de pâine, a cărei reușită depinde mult de făina pe care o folosim. O făină de calitate superioară poate face ca pâinea fără sare să fie chiar mai gustoasă decât cea cu sare pentru că, în ciuda aparențelor, nu sarea dă gustul cel bun, ci măiestria cu care gătim, alături de calitatea ingredientelor.

Revenind la desert, mai precis la pască, știm deja că cele mai multe gospodine adaugă și un praf de sare în aluat sau în umplutură, dar vă asigur că nu se va întâmpla absolut nimic rău dacă alegem să omitem acest pas. În plus, pentru o pască reușită, care să se potrivească și celor care țin un regim alimentar fără sare, e important să citim cu atenție etichetele celorlalte ingrediente, cum sunt untul sau brânza, și să alegem unele fără sare adăugată. Da, le găsim ușor și, da, sunt la fel de gustoase și nici măcar persoanele care nu țin regim nu vor simți că sarea lipsește, atât timp cât nu uităm să alegem și făina potrivită. Pentru că pasca se face cu aluat de cozonac, iar aluatul de cozonac, se știe, se plămădește cu cea mai bună făină.

Pentru că, știți deja, noi iubim Gustul Băneasa, folosesc mereu Făina 000 Băneasa, iar acum am ales Făina pentru cozonac Băneasa pentru o pască absolut delicioasă. Rețeta e una clasică, doar că nu are foarte mult zahăr, lucru care o face să se apropie și mai mult de o gustare consistentă. Totuși, puteți adăuga mai mult zahăr dacă vă place mai dulce. Sunt multe rețete de pască, iar ingredientele de bază sunt aceleași, variind cantitățile. E important doar să descoperiți gustul care vă place cel mai mult și profit de această ocazie pentru a vă îndemna să nu fugiți de anumite rețete doar pentru că în titlul lor nu scrie fără sare. Pentru că cele mai multe pot fi adaptate fără ca gustul să aibă de suferit. Desigur, la deserturi e cel mai simplu pentru că sarea nu e un ingredient principal atunci când vorbim despre acestea, dar și multe preparate „sărate” pot ieși cu adevărat delicioase, chiar dacă am scos sarea, atunci când rețeta de bază e una foarte bună.

Pască Băneasa – pentru o masă delicioasă chiar și atunci când nu consumi sare

Aluatul pentru Pască

Atunci când pregătim aluatul pentru pască, e important să cunoaștem câteva mici secrete, aceleași pe care ar trebui să le știm și atunci când pregătim cozonac. Prin urmare, în bucătărie trebuie să fie cald, iar ingredientele trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei.

Pentru început, vom face maiaua, amestecând câteva linguri de lapte cu drojdie, o lingură de zahăr și făina Băneasa, până când arată ca o smântână mai groasă. O lăsăm apoi la crescut, într-un loc cald, până când își dublează volumul.

După ce maiaua este gata, o amestecăm cu făina, ouăle, vanilia și zahărul pe care l-am topit în lapte. Apoi adăugăm treptat și untul moale și frământăm. Pentru că un alt mare secret al aluatului pentru pască e frământarea îndelungată, proces care e și terapeutic, dar, dacă din orice motive nu doriți să faceți asta, puteți folosi cu încredere un robot, cum am făcut eu de această dată.

După ce aluatul a fost frământat suficient, îl lăsăm la crescut, într-un loc cald, până își dublează volumul.

Umplutura cu brânză dulce

Umplutura e foarte ușor de preparat. Pur și simplu se amestecă toate ingredientele, cu mențiunea că adaptăm cantitatea de griș în funcție de cât de mari sunt ouăle, dar și de consistența brânzei. În plus, de obicei, eu las stafidele să se hidrateze în rom. Mi se pare că pasca iese mult mai delicioasă și aromată în acest fel.

Cum se asamblează pasca

Aspectul joacă un rol important atunci când vorbim despre mâncare, în general, și un rol și mai important atunci când vorbim despre mâncarea fără sare. Eu nu am excelat mereu la acest capitol, mai ales că, de cele mai multe ori, găteam cu copiii pe lângă mine și ei erau foarte mici și nu prea mă lăsau să fac nimic singură. Nici acum nu-s mari de tot, dar să zicem că e un pic mai simplu. Cert e că e de preferat ca mâncarea să arate bine, dar nu fiți prea supărați dacă nu vă iese din prima.

Revenind la pască, dacă alegem varianta clasică, aluatul trebuie împărțit în două bucăți egale. Pe prima o punem pe baza tăvii și o întindem cu mâna, iar pe cealaltă o împărțim în 3 și modelam trei fâșii lungi pe care apoi le împletim. Așezăm împletitura pe marginea tăvii, în centru adăugăm umplutura, ungem totul cu ou și punem pasca la cuptor, la 170 de grade, până se rumenește. Ideal e să avem o tavă cu margini detașabile. Eu am avut una, dar puțin mai mică, motiv pentru care pasca mea a ieșit foarte înaltă, dar, cu siguranță, delicioasă și foarte pufoasă. De asemenea, atunci când pregătim pasca pentru Paște, putem păstra puțin aluat pentru a face și o cruce în centru.

Pentru decor putem ieși puțin din tipar și putem orna pasca cu fructe proaspete, oferindu-ne, astfel, un plus de vitamine. Eu n-am avut de data aceasta și am folosit doar zahăr pudră, dar vreau neapărat să încerc în viitor Pasca Băneasa cu afine. Tare delicioasă pare, deși, vă asigur, și cea tradițională este foarte gustoasă.

Acestea fiind scrise, vă invit și pe voi să gătiți cu Băneasa. Veți fi plăcut surprinși, chiar și dacă țineți un regim alimentar fără sare, mai ales că, printre atât de multele Rețete Băneasa, găsim și preparate delicioase cu paste, cu ou sau de post. Acestea din urmă nu au sare adăugată și, prin urmare, putem elimina sarea și din rețetă și ne putem bucura de mâncăruri sănătoase și sățioase, cu un gust minunat. Pentru că, așa cum spuneam, gustul delicios depinde mult de calitatea ingredientelor folosite, iar produsele Băneasa au la bază făina din grâu românesc, măcinată la Moara Băneasa. Fie că o folosim ca atare, fie că alegem produsele din făină, cum sunt pastele, vom avea mereu garanția calității.

De asemenea, nu uitați că și restul vedetelor mesei de Paște pot fi preparate fără sare și nu lăsați acest mic neajuns să vă strice frumusețea sărbătorilor. E greu, știu, dar va trece și asta și, în timp, vor rămâne amintirile frumoase și bucuria de a fi savurat preparate gustoase alături de cei dragi. Pentru că bucătăria românească tradițională cuprinde multe mâncăruri delicioase al căror gust nu va fi știrbit de lipsa sării și, da, putem păstra tradițiile și putem găsi speranța chiar și în momentele dificile.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Surse foto – pastebaneasa.ro, Facbook Paste Baneasa, deliciifarasare.wordpress.com, canva.com, arhivă personală; prelucrare în canva

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s