Pământ și Cărți

Weekend-ul acesta a fost un weekend tare plin, când au fost sărbătorite două lucruri de importanța cărora ar trebui să fim toți conștienți – Pământul și Cărțile. Mai exact, sâmbătă, pe 22 aprilie, am sărbătorit Ziua Pământului și duminică, pe 23 aprilie, a fost Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Nu am apucat să scriu mai devreme despre asta, nici fix în zilele respective, dar cred că toate au un rost pe lume. Pentru că e bine să ne amintim în continuare, mai ales după ce toate luminile petrecerilor s-au stins. Spun petreceri pentru că Pământul și Cărțile au fost sărbătorite, într-un fel sau altul, în mai multe locuri din țară. Am participat și noi la evenimentul organizat de Itsy Bitsy în Parcul Lumea Copiilor – SuperEroi pentru Viață. A fost ceva spontan, nu m-am gândit prea mult înainte, mi s-a părut faină ideea unui manifest pentru mișcare și, la vreo 10 minute după ce am aflat despre cursele de alergare ce aveau să fie organizate – timp în care am citit mai multe detalii -, am făcut înscrierile. Copiii mai participaseră în trecut, împreună cu tatăl lor, la o cursă un pic mai serioasă, motiv pentru care nu mi-am făcut griji, mai ales că de data aceasta nu era o întrecere și nu câștigai vreun premiu dacă ajungeai primul. Am participat toți patru, deoarece se alerga în echipă parinte-copil.

Copiii au fost încântați atât de faptul că îi vor vedea de-adevăratelea pe Itsy și Bitsy, cât și de faptul că, cu această ocazie, fac ceva important pentru planetă. Deși știau că nu e o întrecere, au luat lucrurile în serios și s-au antrenat toată săptămâna, iar eu am fost mândră de ei. În plus, toată săptămâna am vorbit despre Gabriela Szabo și am văzut scurte filmări cu ea. Pentru că ea era invitata specială la cursa la care participam noi și mi s-a părut important să cunoască lucruri despre ea. Le-a placut mult. Chiar dacă a fost un pic cam aglomerat și nu am apucat să facem și poze, în suflețelul lor a rămas întipărit faptul că la final au dat palma cu Itsy și Bitsy și s-au simțit mândri de ei pentru că au participat la un așa eveniment și au adăugat o a doua medalie în ceea ce sperăm să fie o adevărată colecție de medalii cu valoare emoțională mare.

Scriu despre asta acum pentru că, așa cum spuneam mai sus, cred că e foarte important să vorbim despre astfel de evenimente și după ce au trecut. Sărbătorim Pământul pe 22 aprilie în fiecare an, dar ar fi bine să-l prețuim în fiecare zi și să îi apreciem pe oamenii care promovează ideile bune. Prin urmare, dacă sunteți părinți, vă recomand cu drag să ascultați Itsy Bitsy FM împreună cu copiii. E un radio pentru familii, nu doar pentru copii, deci găsim și noi, părinții, multe lucruri interesante pentru noi. Și e bun de la orice vârstă, cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru că, cred eu, un copil care crește ascultând acest radio va avea doar de câștigat. La fel și părintele lui.

Pe partea cealaltă, e bine să nu uităm nici de cărți. Nu întâmplător am ales pentru luna aprilie din Calendarul Micului Cititor cartea Planeta e casa noastră! Ema si Eric rexiclează. O coincidență faină e că autoarea, Ioana Chicet-Macoveiciuc, a lansat duminică o nouă carte și-am fost și noi. Tot ceva spontan a fost și aici. Am luat bilete fix în seara în care ne-am înscris și la SuperEroi pentru Viață, fără să analizez prea mult lucrurile, doar asigurându-mă că cele două evenimente nu se suprapun. Cartea cea nouă se numește Bunicul și Bunica se poartă ciudat, e tare amuzantă, la fel ca și celelalte din serie, iar lansarea a fost cu teatru datorită trupei Sufletos. Și cu peripeții, desigur, pentru că Bucureștiul a fost cam blocat și, pentru prima dată în viață, am întârziat la un spectacol. Bine, întarziat înseamnă că am intrat în sală cu mai puțin de cinci minute înainte de a începe și n-apucaserăm să ne tragem sufletul după cât am alergat ca să nu întârziem mai tare. Chiar și așa, tot a fost frumos, chiar dacă am simțit că am ratat cumva începutul pentru că încă ne mai foiam la momentul acela. În plus, aici am prins și poze. Inițial ne-am descurajat atunci când am văzut la ce coadă uriașă trebuia să stăm pentru autograf, dar totul a mers foarte bine și asta în condițiile în care scriitoarea a și vorbit puțin cu fiecare copil în parte. Asta mi-a plăcut în mod special, iar copiii s-au simțit din nou importanți pentru că au participat la o lansare de carte. Am mai fost la lansări, dar când erau mai micuți, înainte de pandemie, așa că acum a fost ca și când ar fi fost prima dată.

Cum spuneam mai sus, cartea nou lansată, apărută la Editura Univers, a fost imediat îndrăgită de copii, dar nu despre ea vreau să scriu mai multe, ci despre cea cu Planeta, despre care cred că ar trebui să fie prezentă în bibliotecile tuturor copiilor. Informațiile sunt prezentate într-un mod simplu și amuzant, iar copiii sunt încurajați să facă diverse acțiuni pentru protejarea planetei. E vorba despre lucruri simple, pe care nu mereu le conștientizăm, dar care sunt tare importante. Cartea a aparut la Editura Didactica Publishing House și e potrivită pentru copiii care au împlinit 7 ani, dar există și o variantă cartonată, pentru copii mai micuți – Ema și Eric au grijă de natură. Le recomandăm pe amândouă, sunt tare prețioase și, printre altele, citindu-le, copiii descoperă în ele cât sunt de puternici.

Atât pentru azi. Vă doresc o săptămână minunată!

Surse foto – arhivă personală & canva.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s