De la vis la realitate. Cum construiești o casă fără să pierzi bani?

Cu toții avem visuri. Ele ne hrănesc și dau un sens vieții noastre, dar îndeplinirea lor se poate dovedi mai dificilă decât ne-am fi așteptat. Cum faci ca acest proces să fie mai ușor? Cum faci să construiești o casă fară să fii înșelat și, implicit, fără să pierzi bani? Ei bine, un prim pas e să citești acest articol. E pentru tine dacă ai trăit deja o astfel de poveste neplăcută, dar și dacă doar ți-e teamă că ai putea să o trăiești. Mai ales, e pentru tine și dacă te gândești că nu ți se poate întâmpla ție. Pentru că e mai bine ca, în loc să te gândești doar, să te asiguri că nu ți se va întâmpla ție. Prin urmare, fie că-i vorba despre construirea sau despre renovarea unei case, a unui apartament sau a oricărui alt tip de construcție, ori despre amenajări interioare sau exterioare, te invit să descoperi mai jos cum poți evita înșelăciunile în domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții.

Cuprins:

  1. De ce suntem înșelați?
    1. Entuziasmul și Graba
    2. Banii
    3. Nevoia de a avea încredere în oameni și convingerea că nu ni se poate întâmpla nouă
  2. Cele mai frecvente forme de înșelăciune în domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții
    1. 1. Echipa de constructori începe, dar nu termină lucrarea/ Materialele sunt livrate doar parțial
    2. 2. Lucrarea și/sau materialele primite/folosite sunt de o calitate inferioară ori sunt altele decât cele pe care ni le-am dorit.
    3. 3. Materialele de construcție nu sunt livrate și/sau lucrarea nu este începută
    4. 4. Prețul materialelor de constructie crește odată cu construcția
  3. Cum ne putem proteja
    1. Verificăm firma cu atenție
    2. Nu plătim integral în avans
    3. Separăm manopera de materiale
    4. Apelăm la consultanță de specialitate în domeniul materialelor de construcții
    5. Alegem să achiziționăm materialele dintr-un depozit virtual și nu din magazine fizice
    6. Apelăm la persoane de încredere și cerem ajutorul autorităților încă de la primele suspiciuni
    7. Dăm mai departe povestea noastră

De ce suntem înșelați?

Cei mai mulți dintre noi am pățit-o cel puțin o dată, de obicei cu lucruri minore, peste care am trecut mai mult sau mai puțin rapid. Interesant e cum, în momentul în care ne dăm seama că am fost înșelați, parcă ni se ia o ceață de pe ochi și vedem, dintr-o dată, lucruri pe care înainte nu le-am observat. În acele momente nu înțelegem cum a fost posibil așa ceva și cum n-am văzut sau n-am luat în seamă un detaliu sau altul la momentul potrivit. Ei bine, asta se întâmplă din mai multe motive, iar eu vă scriu mai jos despre câteva dintre ele:

Entuziasmul și Graba

Graba strică treaba ne-au tot spus bunicii și părinții noștri, dar parca nu am învățat nimic din asta și, deși suntem adulți, ne purtăm fix ca niște copii nerăbdători atunci când ne dorim ceva. Da, toți vrem ca totul să fie foarte rapid, fie că e vorba de construcția unei case ori doar de amenajarea unei camere.

Doar că, cu cât sunt mai mari entuziasmul și graba, cu atât ele sunt mai vizibile pentru cei din jur. Așa se face că mulți escroci observă ușor ce ne dorim și fix asta ne oferă. Pentru că e foarte greu să refuzi atunci când ți se promite fix îndeplinirea celui mai mare vis în cel mai scurt timp. Chiar și atunci când o voce slabă din mintea ta îți spune că e prea frumos ca să fie adevărat; o voce care, pe nedrept, e redusă la tăcere. Pentru că lucruri ieșite din comun în sens pozitiv chiar se întâmplă, dar acestea sunt, de obicei, excepția de la regulă și, în viața reală, o casă nu se ridică de pe o zi pe alta, iar materialele de construcție nu pot fi teleportate imediat cum le-am comandat. Prin urmare, e mai bine să verificăm de cel puțin două ori înainte de a crede pe cuvânt o persoană necunoscută.

Banii

Probabil că, indiferent de suma pe care o avem în cont, cei mai mulți dintre noi ne dorim să plătim mai puțin pentru bunurile sau serviciile achiziționate. Doar nu degeaba cele mai de succes campanii publicitare au în ele cuvântul reducere și funcționează chiar și când reducerea nu e reală. Așa se face și că unele dintre cele mai comune înșelăciuni au succes fiindcă ni se propune un preț mic sau foarte mic. Apoi, mulți dintre noi nu avem prea mulți bani ori avem prea puțini prin comparație cu visurile mari care ne umplu mintea și sufletul. Mulți dintre noi ne temem de ziua de mâine și, chiar dacă avem o anumită sumă de bani, nu îndrăznim să o investim în visurile noastre. Prin urmare, atunci când cineva ne spune că putem avea ceea ce visăm la un preț accesibil, ne dorim atât de tare să fie adevărat, încât suntem dispuși să-l credem. Doar că, dacă tot am început cu vorbe cu tâlc, e bine să ne amintim și că uneori suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine și niciun lucru bun nu e obținut fără efort.

Nevoia de a avea încredere în oameni și convingerea că nu ni se poate întâmpla nouă

Toți avem nevoia asta de a ne simți în siguranță și, pentru a o îndeplini cumva, mulți dintre noi ne gândim că toți oamenii sunt buni sau, în cazul în care admitem că există și unii care fac rău altora, ne gândim că nu ni se poate întâmpla nouă. E normal să simțim astfel, n-ar fi normal să ne gândim într-una că oricând s-ar putea întâmpla ceva rău. Doar că faptul de a conștientiza că, da, chiar e posibil să fim înșelați, nu ne face să trăim într-o lume mai puțin sigură, din contră. Dacă ne luăm anumite măsuri de precauție pentru a evita astfel de situații, contribuim, de fapt, prin descurajarea înșelătoriilor, la crearea unei lumi în care suntem cu toții mai în siguranță.

Cele mai frecvente forme de înșelăciune în domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții

Deși oamenii sunt, în general, destul de inventivi, există, din fericire, anumite tipare după care îi putem recunoaște pe cei care doresc să ne înșele. Prin urmare, cu ajutorul Vindem-Ieftin.ro, vă prezint mai jos cele mai frecvente forme de înșelăciune în domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții.

1. Echipa de constructori începe, dar nu termină lucrarea/ Materialele sunt livrate doar parțial

Aceasta este o situație în care, cel puțin pentru o vreme, firmele neserioase încearcă să păstreze aparențele, în speranța că vor reuși să câștige chiar și mai mulți bani de la noi sau vom ajunge la nivelul la care, obosiți fiind de toată povestea, vom renunța la a mai lua vreo măsură. Pe scurt, când vorbim de constructori, aceștia vin și se prefac foarte bine că lucrează, iar când vorbim despre materialele de construcții, acestea sunt livrate parțial, cu promisiunea că vor sosi și celelalte în curând. Desigur, promisiunile nu se materializează.

2. Lucrarea și/sau materialele primite/folosite sunt de o calitate inferioară ori sunt altele decât cele pe care ni le-am dorit.

Aceasta este, probabil, una dintre cele mai comune forme de înșelăciune și se poate întâmpla fie pentru că am achiziționat produsele fără o documentare serioasă și, la livrare, constatăm că nu sunt cele mai bune sau nu sunt ce am dorit/am văzut pe site, fie pentru că am lăsat totul pe mâna echipei de constructori, iar aceștia au ales produse mai ieftine și/sau diferite, pentru a rămâne cu mai mulți bani. Oricum ar fi, produsul final e mult diferit de ceea ce ni s-a promis și am avut în minte atunci când am început proiectul. Vorbim ori despre o construcție care are mari probleme la capitolul calitate/estetică, ori despre una care, deși ar putea fi ok, nu e potrivită cu gusturile și sau nevoile noastre, iar acest din urmă lucru e cel puțin frustrant. Căci, spre exemplu, nu ne ajută cu nimic dacă avem o baie cu duș, când noi am cerut, în mod special, una cu cadă. E drept că în ambele ne putem spăla, dar, atunci când decidem să ne investim banii în construirea unei case, avem dreptul să alegem cum va arăta aceasta și ce va conține.

3. Materialele de construcție nu sunt livrate și/sau lucrarea nu este începută

În unele cazuri, oamenii care doresc să ne înșele nu mai încearcă să păstreze vreo aparență și dispar imediat cum au primit banii. Asta se întâmplă, de obicei, atunci când vorbim despre firme fantomă, care nu există cu adevărat. Mai ales, se întâmplă atunci când nu facem măcar o minimă verificare a oamenilor cu care vom colabora, îi credem pe cuvânt și le dăm banii ceruți fără să semnăm documente serioase în acest sens, bazându-ne doar pe cuvântul celui din fața noastră ori pe un contract care nu are vreun fel de valoare, fiind doar o simplă bucată de hârtie. În acest caz, după primirea banilor, persoana în cauză devine de negăsit și, de multe ori, descoperim că firma respectivă nici nu a existat vreodată. În consecință, devine dificil spre imposibil să-l mai găsim vreodată pe cel care ne-a înșelat. De recuperarea banilor nici nu mai vorbim.

4. Prețul materialelor de constructie crește odată cu construcția

Da, și asta se poate întâmpla, chiar destul de des, și se întâmplă, de obicei, după ce suntem deja implicați destul de tare și e mai greu să dăm înapoi. În acel moment intervin tot felul de probleme în procesul de construcție sau în achiziționarea/livrarea materialelor, probleme pentru a căror rezolvare ni se cer mai mulți bani. Iar suma crește cu fiecare zi care trece.

La acest moment, chiar și dacă a devenit mai mult decât evident că suntem înșelați, e atât de dureros să acceptăm, încât plătim în continuare . Doar că investiția făcută e mult prea mare prin comparație cu rezultatul final și, de multe ori, mult mai dezastruoasă decât ce se vede în fotografia de mai jos.

În plus, mai există și situația în care plătim de frică, pentru că suntem amenințați într-un fel sau altul. Spre exemplu, la țară la mama mea au apărut, la un moment dat, niște indivizi care s-au oferit să schimbe burlanele de scurgere la un preț foarte mic. Mama, bucuroasă, i-a invitat în curte, iar oamenii au început să monteze burlane noi. Când erau pe la jumătatea lucrării, i-au comunicat mamei un alt preț decât cel inițial. Mama nu avea atât de multi bani și le-a spus asta, dar oamenii respectivi i-au zis că ei deja montaseră produsele și nu e problema lor că nu are ea banii. În plus, au început să devină agresivi în limbaj, iar mama, pe bună dreptate, s-a speriat. Din fericire, l-a putut chema pe cumnatul meu, care a știut cum să acționeze și a rezolvat problema. Da, mama a scăpat, dar nu toți oamenii din sat au avut acest noroc.

Cum ne putem proteja

Verificăm firma cu atenție

Niciodată nu ar trebui să colaborăm cu vreo companie înainte de a o verifica cu cea mai mare atenție. Asta înseamnă ca, în primul rând, să verificăm dacă respectiva companie există cu adevărat și, în al doilea rând, să verificăm ce părere au oamenii despre ea sau, cu alte cuvinte, să studiem recenziile. Pentru că orice firmă care se respectă ar trebui să aibă recenzii, acestea din urmă fiind foarte importante.

Desigur, faptul că există recenzii nu înseamnă neapărat și că ele sunt 100% reale. Până la urmă, oricine poate face câteva conturi false ori poate posta sub mai multe nume, motiv pentru care e nevoie să studiem totul cu mare atenție. Spre exemplu, orice firmă va avea și feedback negativ pentru că nimeni nu e 100% perfect și pentru că nimeni nu poate mulțumi pe absolut toată lumea. Prin urmare, în special pe rețelele sociale, faptul de a nu exista și acest feedback negativ ar putea fi o dovadă că sunt șterse comentariile.

Apoi, e important să ne uităm și la numărul recenziilor, asta spunând multe despre experiența respectivei companii, dar și la tipul acestora. Recenziile video, cum sunt cele încurajate de Vindem-Ieftin.ro, companie ce își propune educarea cumpărătorilor pentru prevenirea înselăciunilor, sunt, de departe, mult mai valoroase, mai ales când vorbim de un număr foarte mare.

Nu plătim integral în avans

Niciodată nu ar trebui să plătim integral pentru un serviciu care nu s-a finalizat ori nici nu a început sau pentru un bun pe care nu l-am primit încă. Da, e normal să ni se solicite un avans atunci când vorbim despre sume mari, cum sunt cele necesare construirii unei case, dar acesta trebuie să fie rezonabil și totul trebuie detaliat clar într-un contract serios.

În același timp, e normal să apară și unele probleme sau întârzieri. Suntem oameni, greșeala sau neprevazutul sunt normale în viața noastră. Totuși, atunci când ni se cere să plătim noi, în plus sau în avans, pentru problemele apărute nu din vina noastră, devine evident că e ceva în neregulă și e momentul să acționăm.

Separăm manopera de materiale

Cele mai multe astfel de înșelăciuni se petrec atunci cand lăsăm totul, inclusiv achiziționarea materialelor, pe mâna unui singur om care ne promite marea cu sarea. Din acest motiv, Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-Ieftin.ro, recomandă să achiziționăm singuri materialele de construcții, lucru care, în primă fază, pare descurajant. Totuși, dacă ne gândim, are chiar mult sens, mai ales că, același om recomandă să avem și o persoană de încredere care să supravegheze desfășurarea lucrărilor. Din start, vorbim deja despre trei părți implicate și e mult mai puțin probabil ca 3 oameni care nu se cunosc să înceapă deodată să comploteze împreună pentru a ne înșela, iar asta e o regulă în aproape orice domeniu și nu doar atunci când ne referim la construcții despre construcții. Prin urmare, atunci când vorbim despre construirea unei case, avem nevoie de o persoană de încredere și/sau cu studii în domeniu, care să se ocupe de supravegherea lucrării, de o echipă care să facă lucrarea propriu-zisă și de o terță parte prin intermediul căreia să achiziționăm materialele de construcții. Și, da, e normal să fim descurajați de ideea de a achiziționa materialele separat, mai ales dacă nu avem cunoștințe în domeniu, doar că lucrurile nu sunt chiar atât de complicate și aici intervine punctul următor.

Apelăm la consultanță de specialitate în domeniul materialelor de construcții

Nu, atunci când vorbesc despre consultanță de specialitate nu mă refer la a merge într-un magazin de bricolaj și a întreba consultanții pe care-i găsim pe coridoarele lungi. Da, unii dintre aceștia chiar au cunoștințe în domeniu și chiar sunt pasionați de ceea ce fac, dar sunt și aceia care au parte de un training scurt și superficial, fapt care face ca totul să devină prea riscant. Prin urmare, atunci când vorbim despre consultanță de specialitate, mă refer la un profesionist care știe exact ce sfaturi să-ți dea, fie că-i vorba, spre exemplu, despre instalații termice ori tencuieli decorative. Da, astfel de profesioniști există și fix asta se întâmplă la Depozitul Virtual Vindem-ieftin.ro, unde oamenii sunt proprii lor angajați și asta îi face să muncească cu mai multă dedicare, seriozitate și interes. În plus, fix pentru că este un depozit virtual, care nu necesită un spțiu fizic, de obicei limitat, el cuprinde o mare varietate de produse. Spre exemplu, vezi detalii despre materiale pentru structură și fundație pe Vindem-Ieftin.ro și vei înțelege ce vreau să spun.

Alegem să achiziționăm materialele dintr-un depozit virtual și nu din magazine fizice

De-a lungul timpului, am tot scris despre cât de important e să luăm toate materialele dintr-un singur loc și despre cum asta ne face să economisim resurse prețioase, începând cu timpul și terminând cu banii. Pentru că, da, dacă alegem să apelăm la un Depozit Virtual, nu vom mai plăti costurile de transport de la producător la magazine și nici pe cele de depozitare a materialelor, acestea ajungând de la producător direct la noi. Cum anume funcționează puteți vedea cu un simplu clik pe următorul link – https://vindem-ieftin.ro/depozit-virtual/ . Și, da, surpriza plăcută e aceea că, în cazul în care aveți și aptitudini în domeniu, puteți construi, în paralel cu casa mult dorită, propriul vostru Depozit Virtual, cu sprijinul Vindem-Ieftin. În plus, un astfel de Depozit Virtual descurajează frauda, deoarece face ca achiziționarea materialelor de construcții să fie, pentru noi, mai ușoară , nemaifiind necesar să lăsăm totul pe mâna unui singur om, același care se ocupă și de construcție.

Apelăm la persoane de încredere și cerem ajutorul autorităților încă de la primele suspiciuni

Construirea unei case nu e o treabă simplă și ar fi bine să arătăm celor cu care colaborăm că nu suntem singuri. De asemenea, e bine să fim însoțiți de persoane de încredere, chiar și dacă nu au cunoștințe în domeniu, pentru că acestea ar putea să vadă lucrurile mai clar, nefiind direct implicate emoțional, și ne-ar putea opri din a fi o pradă ușoară. În plus, chiar dacă legislația din România nu e cea mai bună în aceste domeniu și e extrem de greu spre imposibil să recuperezi prejudiciul, nu strică să avem martori care să ne poată susține ulterior. Altfel, atunci când e doar cuvântul nostru împotriva cuvântului unui alt om, problemele sunt și mai dificil de rezolvat.

Mai ales, e important să acționăm încă de la primele suspiciuni sau dacă suntem amenințați și/sau ne e frică. Poate că doar rareori vom reuși să recuperăm banii, dar cel puțin nu vom da alții în plus pentru că suntem constrânși și vom descuraja astfel de acțiuni viitoare. Spre exemplu, în cazul de mai sus, cu mama mea, dacă ea nu l-ar fi avut pe cumnatul meu, ar fi trebuit să sune imediat la poliție, caz în care, sunt destul de sigură, respectivii ar fi plecat imediat, fără să mai ceară vreun ban. Desigur, asta nu înseamnă că mereu e atât de ușor, din contră, situație în care e și mai important să înțelegem că dreptatea e de partea noastră și să nu ne lăsăm intimidați.

Dăm mai departe povestea noastră

La final, în speranța că ideile de mai sus v-au fost utile, vă invit să fim alături de Vindem-Ieftin.ro în demersul lor de a descuraja înșelăciunile în domeniu construcțiilor și al materialelor de construcții. Avem dreptul să avem visuri și să ne bucurăm de îndeplinirea lor și e important să facem asta în deplină siguranță. Iar dacă ați trecut printr-o situație în care ați fost înșelați, nu ezitați să povestiți experiența voastră, pentru a ajuta alți oameni să nu pățească același lucru și pentru a contribui la crearea unei lumi mai sigure din acest punct de vedere.

Articol scris pentru SuperBlog 2023

Surse foto – vindem-ieftin.ro & canva.com; prelucrare în canva.com