Mame și fiice. Eleganță vs. confort în sezonul rece

Atunci când aud cuvântul eleganță, primul om care-mi apare în minte e mama. Da, fiecare copil are dreptul la un model în viață și primul model al fiecărei fetițe e chiar mama. Da, și al meu, căci am admirat-o mereu pe femeia care mi-a dat viață, începând cu momentul când eram foarte mică și ea era lumea mea toată și terminând cu prezentul, când, deși sunt conștientă de faptul că fiecare dintre noi e doar un mic punct în universul ăsta mare, știu si că cei pe care îi iubim rămân mereu, pentru noi, totul. Chiar și atunci când ne dăm seama că nu (mai) dorim să fim fix ca ei.

Da, azi e despre mama, despre mine și despre noi, dar și despre modă, eleganță și confort în sezonul rece. Cum anume? Vă invit să descoperiți mai jos.

Cuprins

  1. Eleganța de-a lungul timpului, de la mamă la fiică
  2. Eleganță vs. Confort sau Eleganță și Confort?
  3. Cum să ne simțim confortabil atunci când alegem un stil elegant?
    1. Alegem țesături de calitate superioară
    2. Acordăm o atenție deosebită culorilor
    3. Alegem Answear – un partener de încredere atunci când vine vorba despre modă
    4. Renunțăm la tipare și prejudecăți
  4. Frumusețea simplă și naturală

Eleganța de-a lungul timpului, de la mamă la fiică

Ca aproape orice fetiță, din dorința de a fi ca mama, atunci când eram mică organizam adevărate prezentări de modă îmbrăcându-i, desigur, hainele, spre amuzamentul și, uneori, spre disperarea ei. Adoram oglinda mare din dormitor și visam cu ochii deschiși la ziua în care voi fi mare și voi purta și eu haine la fel, fără să mă pierd în fustele prea lungi și fără să alunec în pantofii prea mari și prea înalți. Pentru că, da, deși e o femeie simplă, mama a fost mereu o femeie îngrijită și, mai ales, elegantă, care nu renunța vreodată la tocuri și la fustele sau sacourile perfect călcate. Nu, nici toamna sau iarna, când, oricât de crunt ar fi fost frigul, ea îl îndura cu dresuri subțiri de culoarea pielii, fără să zică nici pâs. Pentru că femeia suferă la frumusețe. Mai ales în sezonul rece.

Anii au trecut și, spre bucuria mamei, am păstrat-o ca model și-atunci când am mai crescut, suferind, la rândul meu, pentru a fi frumoasă și elegantă pe orice vreme. Totuși, povestea asta n-a durat mult. Ușor, ușor, cam începând cu momentul în care am făcut cunoștință cu traficul din București – din perspectiva călătorului care folosește transportul în comun fix la cele mai aglomerate ore și nu prinde vreodată loc pe scaun – și terminând cu momentul în care am devenit mamă și cel mai important loc în care-mi petreceam timpul era parcul de joacă pentru copii, stilul meu vestimentar s-a schimbat radical și – am crezut la vremea respectivă – am avut o mare revelație.

Eleganță vs. Confort sau Eleganță și Confort?

Da, atunci când am simțit pe propria piele cât de confortabili sunt tenișii, nu am reușit să înțeleg cum de putusem să fiu vreodată adepta pantofilor cu toc înalt. Apoi, în momentul în care am descoperit cât de călduroasă poate fi iarna atunci când porți, la joacă, în parc, pantalonii de ski, mi-am zis că niciodată, dar niciodată, trupul meu nu va mai simți înțepăturile dureroase ale gerului de dragul frumuseții și/sau eleganței. Mi-am spus că cel mai important e ce avem pe dinăuntru, iar scopul principal al hainelor e să ne protejeze și să ne simțim confortabil în ele, chiar dacă nu arătăm mereu perfect sau la modă.

Da, așa mi-am zis, și chiar eram convinsă că așa va fi, doar că, din nu știu ce motiv, mi se tot făcea dor să port și altfel de haine. Culmea, fix când era gerul mai tare și atmosfera mai gri și în ciuda faptului că mă simțeam bine și la adăpost în nou-descoperitele mele haine confortabile și călduroase, mi se facea dor de altceva. Așa se face c-am început să cercetez în stânga și în dreapta, moment în care am avut adevărata cea mai importantă revelație – în zilele noastre femeile nu mai trebuie să sufere la frumusețe, iar eleganța nu trebuie să doară, din contră. Da, în zilele noastre, eleganța și confortul pot coexista în armonie. Da, chiar și în sezonul rece.

Cum să ne simțim confortabil atunci când alegem un stil elegant?

Mult timp eleganța a fost asociată, în mod greșit, cu un stil sobru, serios și inconfortabil, pe când eleganța înseamnă, în primul rând frumusețe simplă, cu deosebit de multă atenție la detalii, detalii despre care vă povestesc și eu.

Așadar, vă invit să descoperim împreună cum putem să fim elegante în sezonul rece fără să renunțăm la confort.

Alegem țesături de calitate superioară

Adevărul e că în trecut frumusețea era dureroasă nu doar din cauza unor concepții pe care noi le considerăm azi greșite, ci și datorită faptului că oamenii nu aveau mereu acces la materialele cele mai bune ori acestea nu ajunseseră încă la nivelul de rafinament din zilele noastre. Paltonul mamei, spre exemplu, era pe cât de frumos, pe atât de greu, în așa fel încât, mică fiind, abia reușeam să mă mișc în el și cred că, fără supraveghere, aș fi putut sa am parte de niște accidentări serioase. Plus că, mă gândesc acum, faptul că era atât de rigid nu îl făcea doar prea puțin confortabil, ci și prea puțin călduros, în ciuda faptului că era gros în mod evident.

Prin comparație, în zilele noastre avem acces la țesături ușoare și, în același timp, călduroase, fie că vorbim despre paltoane, trenciuri, rochii, pantaloni sau orice alte obiecte vestimentare. Spre exemplu, lâna, pe care – din motive evidente atunci, între care cel mai important era acela că era extrem de aspră – mama n-ar fi purtat-o nici dacă o plătea cineva, este azi nu doar călduroasă, ci și confortabilă și plăcută la atingere. În plus, e și preferata mea atunci când vine vorba despre sezonul rece și nu pot să nu mă minunez când văd ce iese din mâinile creatorilor de haine din prezent, la noi ajungând produse extrem de fine și blânde cu pielea, care păstrează, în același timp, căldura de care avem atât de mare nevoie. Prin urmare, dacă vrem să ne fie cald, să ne simțim și confortabil și să și arătăm bine, lâna e opțiunea perfectă, cu mențiunea că e important – mereu, indiferent că vorbim sau nu despre lână – să citim cu atenție eticheta și să facem cumpărături din magazine verificate și de încredere. Iar ca exemplu vă arăt câteva paltoane damă pe Answear.ro plus, bonus, câteva rochii de damă, toate din lână.

Acordăm o atenție deosebită culorilor

Există culori care au fost mereu asociate cu eleganța, iar albul și negrul sunt pe primul loc. Desigur, albul poate fi dificil de purtat, în special când ești mamă. Pentru că mereu se întâmplă ceva. Eu, spre exemplu, mi-am luat o pereche de pantaloni albi, gândindu-mă că acum sunt mai mari copiii și pot să-i port. Și i-am purtat și deși am ales să fac asta la o plimbare – deci nu la joacă, în parc – la întoarcerea acasă nu mai arătau deloc eleganți și, mai ales, nu mai erau albi. Desigur, copiii cresc și mai mult, o să treacă și asta. Până atunci, eu mă bucur să aflu că în sezonul rece 2023-2024 se poartă și bejul, maroul sau verdele măsliniu, ultimul fiind preferatul meu. Și nu mă bucur doar pentru că acestea-s mai potrivite cu stilul meu de viață, ci și pentru că frigul parcă nu mai e așa de crunt atunci când îi aduci un strop de culoare. Altfel, când mă gândesc la trecut, o văd pe mama doar în nuanțe de gri și sunt destul de sigură că nu-i din cauza faptului că nu existau aparate foto color, ci din cauză că eleganța în sezonul rece era mai degrabă ternă în lumea ei. Un strop de culoare aduce și el căldură și o stare de bine, iar acum înțeleg mai bine de ce eu simțeam nevoia de alte haine fix când vremea era mai gri. Senzația aceea de warm&cozy se atinge prin toate simțurile, inclusiv prin ceea ce ochii văd. Să fie, deci, o toamnă și o iarnă pline de culori călduroase. Iar dacă vi se pare că nu știți cum să le asortați, vă spun că e suficient să privim în jur. Culorile sezonului rece în materie de modă sunt fix culorile naturale ale toamnei, ca anotimp. Apoi, dacă tot mai avem nevoie de ajutor, putem răsfoi o revistă de fashion și, mai ales, putem proba în timp ce ne privim în oglindă. Fix cum făceam atunci când eram copii, doar că, acum, cu haine potrivite nouă.

Alegem Answear – un partener de încredere atunci când vine vorba despre modă

Eleganța nu-i doar despre ce alegi să pui pe tine, ci și despre felul în care porți ceea ce ai ales. Apoi, eleganța și confortul sunt și despre cum ai grijă de tine și de timpul tău, iar azi le putem avea pe toate cu ajutorul cumpărăturilor online pe Answear.ro. Pentru că pare atrăgător și interesant să vedem o femeie frumoasă și elegantă, care ține mai multe sacoșe cu cumpărături în mâini, dar când încercăm să reproducem asta în viața reală s-ar putea să constatăm că nu-i deloc confortabil, ba chiar e foarte greu. În plus, dincolo de faptul că e greu, atunci când alegem magazinele fizice, s-ar putea să pierdem mult timp prețios, iar la finalul zilei să constatăm că n-am găsit ce aveam nevoie și, de multe ori, să facem fix ca unii dintre părinții noștri, care n-aveau alte opțiuni și cumpărau ce găseau și nu ce și-ar fi dorit. Ori vestea bună, din nou, e că noi nu mai trăim în vremea aceea. Dacă vrem azi un pulover, e suficient un click și, ca prin magie, ajungem pe Answear, acolo unde găsim cea mai mare varietate de pulovere și alte obiecte vestimentare, de la peste 500 de brand-uri. Vă provoc să încercați și voi și să descoperiți pulovere damă – cele din pozele de mai sus plus nenumărate alte modele – apăsând pe următorul link https://answear.ro/k/femei/imbracaminte/pulovere-si-cardigane .

Apoi, în caz că vă faceți griji, ca mine, că poate nu nimeriți mărimea ori o anumită rochie se va dovedi, atunci când o vedeți de-adevăratelea, că nu e chiar ce v-ați dorit, nu mai e cazul. Answear își propune să ne ofere cumpărături fără riscuri, asta însemnând că putem proba și apoi returna ușor tot ceea ce nu ni se potrivește. Cât despre livrare, aceasta e rapidă și gratuită la cumpărături de minim 240 de lei și, în plus, mai avem și reduceri prin programul de loialitate ori extra reduceri în aplicație.

În ceea ce privește obiectele vestimentare pe care le găsim aici, aș putea spune că site-ul acoperă cam tot ce avem nevoie. Și, da, mă refer inclusiv la haine pentru copii, dar și la multe accesorii. Despre acestea din urmă nu v-am povestit prea multe, nu simt că-s atât de pricepută la accesorizarea ținutelor, o fac intuitiv și, cumva, emoțional. Cert e că accesoriile sunt și ele extrem de importante, reușind să transforme o ținută banală într-una cu adevărat deosebită și, oricât de puțin pricepută aș fi, nu pot să nu vă recomand să aruncați un ochi la eșarfe, în special. Am aflat eu, când m-am documentat pentru acest articol, că-s indispensabile în acest sezon și, bonus, mai țin și de frig.

Renunțăm la tipare și prejudecăți

Din motive evidente, eu nu prea răsfoiesc site-uri ori reviste de fashion, dar, atunci când o fac, nu pot să nu observ diversitatea și-mi pare rău că n-am făcut-o mai devreme. Pentru că, indiferent de sezon, moda din zilele noastre mi se pare, cumva, pentru toate gusturile, trupurile și nevoile, iar asta e ceva absolut minunat deoarece se elimină mult din presiunea din trecut.

Spre exemplu, că tot vorbeam mai sus de pantofii cu toc înalt, azi nu mai e musai nevoie de ei atunci când vorbim despre eleganță. Dincolo de faptul că, așa cum punctam și când am vorbit despre țesături, lucrurile au evoluat și pe acest plan, iar azi există și pantofi cu tocuri inalte a căror purtare nu ne rănește, adevărul e că, oricât de comod ar fi sau nu, nu e necesar să purtăm tocuri, dacă nu dorim. Nu, nici vara, nici iarna. Pentru că azi fiecare femeie poate fi elegantă în felul ei și, mai ales, se poate simți confortabil atunci când face asta. E nevoie doar să avem o minte deschisă și să privim dincolo de tiparele cu care am fost obișnuite. Așa ne-am putea da seama că putem crea o ținută elegantă chiar și folosind o pereche de jeanși.

Frumusețea simplă și naturală

Am spus, la începutul acestui articol că și azi o admir pe mama. Nu, nu o mai consider un model vestimentar, așa cum o făceam atunci când eram copil, dar o admir pentru felul cum a reușit să trăiască într-o lumea în care a fi femeie era aproape sinonim cu durerea. Apoi, o mai admir și pentru cum, în prezent, a învățat să descopere și ea o altfel de eleganță, care-ți permite să fii frumoasă în timp ce te simți confortabil. Cât despre mine, încă mai cred că cel mai important e felul cum știm să ne purtăm hainele, dar, recunosc, uneori și hainele ne învață pe noi cum să ne purtăm. Apoi, mă bucur că am descoperit si eu că poți să fii mamă și elegantă în același timp, totul fără să renunți la confort. Mai ales, mă bucur să-i pot transmite asta fetiței mele. Cred că-i important ca ea să crească într-o lume mai blândă cu femeile, o lume în care eleganța nu doare, iar frumusețea nu e rigidă și cuprinsă în niște tipare greoaie, ci simplă și naturală în diversitatea ei.

Articol scris pentru SuperBlog 2023

Surse foto – answear.ro + canva.com; prelucrare în canva.com

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu