L.E. – Acest articol, alături de altele ca el, se găsește acum și pe site-ul nou, creat special pentru mâncarea fără sare – Delicii fără sare
Dintr-un motiv sau altul, unii dintre noi suntem puși, într-un moment al vieții noastre, în fata acestei realități – “ de azi trebuie să renunți la sare” – pe o perioadă determinată, sau pentru tot restul vieții. Unii trec ușor peste asta, ba chiar sunt persoane care au un regim hiposodat pentru ca aleg astfel. Și mai suntem noi, ceilalți…
Ce simt eu în legătură cu asta:
- Mâncarea fără sare nu are gust;
- Mâncarea fără gust (= fără sare) nu e bună;
- Mâncarea deja gătită, în care adaugi sare ulterior, la masă, nu e bună ;
- Nu pot sa mănânc fără sare;
- Nu vreau sa mănânc fără sare;
- Îmi amintesc de basmul “ Sarea-n bucate”.
Totuși, din diverse motive, aproape mereu nedrepte, unii dintre noi ajung în situația asta. În situația în care TREBUIE sa renunțe la sare.
Ce cred eu ca ajută:
Trișati. De cele mai multe ori, un regim hiposodat presupune renunțarea la sarea adăugată în preparate. Exista însă alimente care au sare (atenție mare la etichete!) prin natura lor. Primul pe listă este peştele de apă sărată, urmat îndeaproape de fructele de mare. Poate nu sunt pe gustul vostru, sau sunt prea scumpe (e adevărat ca somonul nu e deloc ieftin). Laptele, iaurtul, brânza dulce, untul, smantana, sunt însă și ele alimente foarte gustoase, în care în mod normal nu adaugi sare, dar o contin în mod natural. E bine, întotdeauna, sa întrebați medicul și, neapărat, sa citiți etichetele. Exista producători care adaugă sare în aceste produse.
Fixaţi obiective rezonabile. Consumați, nu doar la început, alimente proaspete, peste care, în mod normal nu adăugați sare. Mă refer aici la fructe și legume. Mere, banane și toate fructele de sezon, plus legume care se pretează la asta – morcovi, țelină apio, ardei gras.
Condimentele. Dacă nu aveți și alte restricții și vă place picant, piperul și chili fac minuni. Veți uita total de sare, dacă le adăugați în mâncare. Dar pentru că e posibil să aveți și alte restricții și pentru că nici nu puteți manca doar picant, e bine să știți că există și multe alte condimente. Sumacul, de exemplu, face minuni la salată. Coriandru, cuișoare, usturoi, oregano, cimbru și multe multe altele. Dacă nu aveți experiență cu ele e necesar sa studiați puțin înainte. Va merita efortul.
Verdeturi proaspete. Asezonati întotdeauna mâncarea cu verdețuri proaspete. Un miros îmbietor va ajuta enorm.
Mestecați încet. Încercați să savurați gustul. Adevărul e că mâncarea fără sare are gust. Exista puține lucruri cu adevărat fără gust. Apa e unul dintre ele. Mâncarea fără sare are un gust cu care nu suntem obișnuiți. De multe ori însă ( si da, știu că nu pare real) chiar pierdem gustul adevărat adăugând sare. Să muşcați dintr-o roșie proaspătă, sa mestecați încet salata verde, crocantă și fragedă, sau o ridiche… Merită experiența și dacă nu sunteți forțați la un regim fără sare.
Prăjiți pâinea. Faceți crutoane. Unul din lucrurile care chiar mi s-a părut iremediabil fără speranță a fost pâinea. Pâinea fără sare nu e fără gust, chiar are un gust destul de grețos. Pentru mine… Și totuși. Dacă timpul și regimul vă permit, faceți pâine în casă și adăugați în ea ierburi sau semințe, din plin. Diferența o să fie uriașă, plus că mirosul îmbietor de pâine aburindă, proaspăt coaptă în cuptor va face jumătate din treabă. Apoi, pâinea prăjită sau crutoanele sunt deja la un alt nivel. Eu adaug mereu la crutoane ulei de măsline, praf de usturoi sau un mujdei proaspăt, plus oregano. Le las vreo 30 de minute să se pătrundă bine și apoi le pun la cuptor. Sunt minunate! Posibilitățile sunt nelimitate, iar pâinea prăjită poate sa fie și ea frecată cu un cățel de usturoi și stropită cu puțin ulei de măsline.
Aveți răbdare și nu vă demoralizați dacă gătiți ceva și nu vă place. Unele mâncăruri pur și simplu nu ne plac fără sare. E vorba de gusturi. Spre exemplu, eu nu am reușit, sub nicio forma, sa fac o mâncare de mazăre fără sare, care să îmi placă. Mai degrabă am mâncat mazărea direct din conservă sau am adăugat-o în salate. Aveți răbdare cu voi. Veți reuși să găsiți plăcere și în mâncarea fără sare, doar să nu vă demoralizați de la primul eșec.
Gătiți cu plăcere. Dacă timpul va permite gătiți ca la televizor. Pregătiți și aranjați ingredientele cu grijă, puneți o muzica frumoasă, dansați, gustați, mirosiți!
Aranjați masa frumos. Cumpărați un serviciu de masă nou, tacâmuri sau șervețele colorate. Rasfăţaţi- vă. Meritați, iar detaliile contează!
Faceți un plan de mâncare. Până nu învățați exact restaurantele sau magazinele care pot oferi și alimente fără sare ( ele chiar există, să ştiţi) asiguraţi-vă că aveți mereu un plan de rezervă. E important să va hrăniți. Înfometarea nu vă ajută, din contră, vă va face nervoși.
Gustări mici şi dese.Puteți începe cu mai multe mese mici sau gustări, dacă vi se pare greu la început.
Vedeţi parte bună a lucrurilor. Dacă erați fani mezeluri, sau alte mâncăruri procesate din comerț citiţi cu atenție etichetele lor și urmăriți reportaje detaliate. Va veți convinge că nu pierdeți nimic bun. Și amintiţi-vă că, oricând, puteți pregăti acasă majoritatea acestor alimente, mult mai gustoase, chiar şi fără sare. Sau altcineva le poate pregăti pentru voi, din dragoste sau contra cost.
Bucurați-vă de dulce, dacă regimul vă permite să consumați zahar.
Prăjiţi sau faceţi grătar. Dacă regimul vă permite, puteți începe cu alimente prăjite și apoi să le eliminați treptat. Prăjitul în ulei nu este sănătos, dar poate sa fie gustos și să reprezinte un compromis bun pe termen scurt.
Amintiti-vă că, oricând, puteți să plângeți și să vă plângeți. E perfect ok , chiar și doar pentru că sunteți forțați să renunțați la sare. Țineți cont de faptul că atunci când faceți asta veți putea primi înapoi cele mai diverse reacții. Unii vă vor spune că și ei mănâncă fără sare, ba chiar pentru că au ales astfel și le e foarte ok și nu e mare lucru. Felicitați-i și amintiţi-le că oamenii sunt diferiți și ce a funcționat pentru ei nu e obligatoriu să funcționeze și pentru voi.
Alții vă vor spune să fiți fericiți că ați scăpat cu doar atât, că sunt sunt mulțime de lucruri mult mai rele pe lumea asta. E greu să găsiți ce să le spuneți lor. Poate să se pună în locul vostru… Iar alții, care mănâncă cu sare, fără restrictii pot spune că ei ar putea face asta oricând. Ce e așa greu? Pe aceștia din urma puteți să îi invitați la masă și să vă asigurați că pregătiți cea mai puțin gustoasă mâncare și că nu aveți nici un strop de sare în casă. Eu le-as pregăti mazărea de care vorbeam mai sus. E ok si să fiți răutăcioși câteodată.
Desigur, vor mai fi și cei care vă instigă să mâncați măcar puțin, că doar nu e foc. Ascultati mereu doar ce vă spune medicul și rezistați!
Pe de alta parte, probabil niciuna dintre aceste persoane nu e rău intenționată şi nici nu își dă seama că nu va ajută, din contră. Puteți să le spuneți exact ce și cum simțiți și să îi ajutați astfel să va înțeleagă. Și puteți astfel să întăriți bazele pe care aveți deja construită o relatie.
Eu admir, fără excepție, persoanele care reușesc să mențină un regim alimentar fără sare. Eu nu am reușit. Dar eu am avut de ales. Soțul meu nu a avut de ales și s-a descurcat minunat. Și deși eu nu mi-am schimbat in vreun mod radical obiceiurile alimentare (am și o scuză, eram însărcinată la momentul în care lui i-a fost impus acest regim), am o serie de alimente pe care le mănânc, chiar și eu, fără sare acum. Deci se poate. Fără ca asta să însemne că e ușor.
Alte sfaturi utile:
- Când pregătiți carne lăsați-o la marinat. O să fie mult mai gustoasă.
- Tot în materie de carne, ficatul este foarte gustos, chiar și fără sare.
- Ciupercile sunt și gustoase și sățioase.
- Ardeiul copt (iute, sau nu, în functie de preferinte) face minuni într-o ciorbă.
- Usturoiul poate fi adăugat chiar și în ciorbă.
- Supa cremă este mai bună ca ciorba, chiar vă recomand să evitaţi ciorbele la început.
Succes!
Photo by Jason Tuinstra on Unsplash
2 comentarii Adăugă-le pe ale tale