L.E. – Acest articol, alături de altele ca el, se găsește acum și pe site-ul nou, creat special pentru mâncarea fără sare – Delicii fără sare
La începutul regimului alimentar fără sare, multor oameni li se pare că le e foame mereu și/ sau că nimic nu are gust, motiv pentru care mănâncă mai puţin. Pentru situația asta, dar şi pentru acele zile în care, din diverse motive, soţul meu se afla într-un loc unde nu avea acces la mâncare fără sare și nici nu putea pleca cu ciorba de acasă, la pachet, noi am apelat la diferite gustări sățioase, care au îmbunătățit considerabil lucrurile. Dincolo de regimul fără sare însă, ar trebui sa fim cu toții conștienți că orice regim alimentar echilibrat presupune 5 mese pe zi: mic dejun, gustare, prânz, a doua gustare și cina.
Nu scriu rețete azi, ci doar câteva idei de gustări:
- Nuci, caju, alune, fistic etc. Toate se găsesc și în varianta fără sare, coapte, sau crude, deși nu chiar în orice magazin. Găsiți sigur la Mega Image și Bebetei.
- Fructele proaspete, deși sănătoase, în general provoacă foame. Totuși, banana e bună și, în caz de urgență, puteți astampăra foamea provocată de ele tot cu un fruct. Îmi amintesc aici de soțul meu, plecat nepregătit într-o delegație în altă ţară, unde doar într-un singur loc avea acces la mâncare fără sare și acolo ajungea dimineața și după-amiază târziu. În prima zi şi-a luat la el mai multe mere și a mâncat câte unul din oră în oră. Deși pare puțin tragic, a funcționat. Altfel, puteți amesteca fructele cu biscuiți fără sare.
- Fructele uscate (stafide, griji, merișoare, prune etc ), sau combinaţiile de fructe uscate și nuci sunt și ele foarte bune.
- Seminţele, de floare soarelui, sau dovleac. Se găsesc şi fără sare şi se găsesc şi decojite.
- Popcorn clasic, pregătit în tigaie, pe aragaz. Oricum se spune despre cel pentru cuptorul cu microunde că nu-i prea sănatos.
- Plăcintă cu aproape orice : mere, brânză dulce, dovleac, prune.
- Chec, care poate fi dulce, dar poate fi și „sărat” – chec aperitiv – , dacă scoatem zahărul şi adăugăm diverse: măsline fără sare, bucăţele de carne de pui, diverse legume și multe condimente.
- Clătitele. Cu umplutura dulce, sau “sărată” , pe același principiu ca la chec.
- Waffe, pentru care găsiţi o reţetă bună aici.
- Saleuri cu chimen sau cardamon.
- Bruschete cu roșii și busuioc, sau cu măsline fără sare.
- Orez, sau griș cu lapte.
- Iaurt, simplu, sau amestecat cu biscuiți /fructe sau uscate.
- Legume crude: morcov, ardei gras, țelină apio.
- Smoothie, în care puteţi adăuga diverse semninţe, cu mențiunea că prepararea unui Smoothie bun necesita documentare și atenție. Revin cu detalii când (re)găsesc un anumit articol ce m-a inspirat. Până atunci, ar fi de reţinut că la smoothie e de preferat să se adauge lapte vegetal, iar banana îl face mai cremos.
Poftă bună! 🙂
Photo by Arek Adeoye on Unsplash