De ce să recitești o carte

„Eu nu stiam că becul ăsta din bucătărie se aprinde și se stinge de la întrerupătorul acesta alb.” zice Tudor, după ce a aprins și stins acel bec de mii de ori în mica lui viață, începând din clipa în care a reușit să se ridice prima dată în picioare și să ajungă la el – am întrerupătoare puse la jumătatea peretelui ( o idee proastă a meșterului care mi-a renovat bucătăria, dacă ne gândim la câte becuri am schimbat de când am copii).

” Eu nu știam că limba ne ajută să înghițim mâncarea pe care o mestecăm. ” zice tot el, în condițiile în care mănâncă, practic, de când s-a născut.

” Eu nu stiam că draperiile noastre gri au inimioare albe desenate pe ele.” mai zice tot el, în condițiile în care era lângă mine când am ales materialul și l-a folosit drept pătură vreo săptămână, înainte să apuc să-l pun la fereastră.

Povestea poate continua cu alte zeci de astfel de fraze rostite de micul băiețel, în timp ce eu mă uit ca proasta la el, încercând să înțeleg ce vrea să spună cu adevărat. Mai întâi îmi vine în minte că îl credeam mai inteligent și parcă totuși chiar așa e. E un copil foarte inteligent. Vorbește perfect de când avea doi ani și am citit împreună deja sute de cărți. Citește și singur cuvinte simple (am descoperit din întâmplare; nu mi-am propus să îl învăț să citească la patru ani), stie să numere până la 100 si face adunări simple. Da, sigur e inteligent, iar dacă e inteligent înseamnă că face mișto de mine. Cum altfel să spună că nu știa că întrerupătorul acela aprinde becul sau sau că draperia are inimi? Și totuși vorbește serios. Nu pare că râde…

Ce-i drept, nu m-am îndoit cu adevarat de faptul că e inteligent, dar chiar am încercat, fără succes, să înțeleg ce vrea de fapt să spună. A fost însă nevoie să citesc o carte de vreo zece ori ca să-mi dau seama care e explicația.

Aproape că învățasem pe dinafară această carte, dar, din motive subiective, o citeam de fiecare dată cu atentie sporită. Era o carte importantă pentru copilul meu și trebuia ca eu să o pot înțelege bine de tot, ca să i-o explic lui și mai bine. Si am citit-o și recitit-o împreună cu el, până într-un moment în care ceva s-a întâmplat. A fost ca și cum mi s-a luat un văl de pe ochi și am văzut-o într-o nouă lumină și noi conținuturi și idei, ascunse până atunci, mi s-au arătat. Totul pentru că am citit-o în mod repetat și pentru că, încet încet, după ce am învățat practic cea mai mare parte din ea, care era și cea de suprafață, dacă pot să mă exprim astfel, mintea mea a putut să se concentreze și pe alte aspecte – fără ca acesta să fie un proces conștient- și să descopere lucruri noi. Cam cum se întâmplă când cunoastem un om, de exemplu. După ce învățam cum arată/vorbește/ miroase putem să ne concentrăm și pe alte aspecte, mai profunde.

În acel moment am înțeles și ce vrea să spună băiețelul meu cu frazele de mai sus și cum, practic, creierul lui se dezvoltă și în fiecare zi descoperă sau redescoperă lucruri vechi într-o lumină nouă. Că erau inimi pe draperie a fost clar de la început, dar că erau inimi albe desenate pe o draperie gri e deja altceva, oricât de la fel sau banal ar părea pentru noi.

Asta e o lecție bună în condițiile în care, acum ceva timp, pusă în situația de a alege între a reciti o carte veche care îmi plăcuse și a citi una nouă, am ales-o pe cea nouă pe motiv că am și așa prea puțin timp pentru citit și ar fi o prostie să recitesc acum o carte, oricât de dragă mi-ar fi fost. Greșit am gândit, îmi zic acum, pentru că da, o carte nouă îți oferă informații noi, dar recitirea unei cărți te ajuta să le aprofundezi pe cele pe care le ai deja și să treci astfel la un alt nivel.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s