Cum facem mișcare în casă- 20 de idei de activități pentru copii mici

Copiii – dar nu doar ei – au nevoie de mișcare, iar în această perioadă e o adevărată provocare să găsim activitățile fizice potrivite. Cei mai mulți făceau mișcare afară și chiar dacă unii continuă să iasă, plimbările nu sunt la fel ca înainte și nu presupun atât de mult efort fizic, iar lipsa efortului fizic duce, inevitabil, la agitație.

Prin urmare, pentru cei care au nevoie de inspirație, dar și pentru noi, deoarece sunt sigură că acest articol mă va ajuta să îmi pun ordine în gânduri și mă va inspira înapoi, voi scrie mai jos cum reușesc copiii mei să își consume energia în casă ( sau cum vor reuși, în caz că îmi vin și idei noi):

1. Copiii sar în pat. Treaba asta nu e deloc nouă, o practică încă din clipă în care au învățat să sară. Marele avantaj e că avem o saltea cu arcuri. Nu mai contează că e deja a doua, important e că e amuzant și rezolvă și problema cu mișcarea. E adevărat că poate să fie periculos, mai ales când sunt doi, dar pentru asta există regulile și părinții. În concluzie, nu sar în pat fără să fie supravegheați, nu sar aproape de margine și nici prea aproape unul de celălalt.

Allen Taylor Ubsplash

2. Trambulina. Pentru că patul devenise prea mic, dar și pentru că în el nu se desfășurau cu adevărat :), am cumpărat o trambulină. Da, avem mai puțin spațiu în casă, dar merită sacrificiul. Încă sar zilnic deși a trecut o lună, sau mai mult.

3. Joacă cu mingea. Mereu ne-am jucat cu mingea și în casă, în toate felurile. Singura regulă e ca joaca să nu fie în apropiere obiecte care se sparg, sau se varsă și, de preferat, să nu ne jucăm într-o cameră cu lustră. Pe termen lung vreau să cumpar/improvizez și un coș. Ieri am folosit trambulina pe post de coș.

4. Bătaie cu bulgări improvizați. Mereu se lasă cu râs și e una dintre cele mai bune metode pentru a descărca emoțiile negative. Pot fi folosite perne, hârtii, fâșii de hârtie creponată, bile de polistiren, sau saculeți umpluți cu semințe.

5. Diverse trasee improvizate. Necesită mai multă implicare din partea părinților, dar merită efortul. Există tot felul de idei complicate pe internet, dar eu vă garantez că cei mici se mulțumesc cu mai puțin. Se pot folosi scaune, mese pe post de peșteră sau tunel, sau se pot face desene direct pe podea, cu un marker care se șterge ușor.

6. Dansul. E nevoie de cântecele ritmate și, desigur, de implicarea părintelui pentru că ideea este să dansăm împreună.

7. Trenulețul. Acum ceva timp am găsit un filmuleț cu o activitate realizată de o educatoare din România. Mi-a placut mult și facem și noi ceva asemănător uneori.

8. Un leagăn. Nu îl recomand cu toată inima, pentru că mie îmi pare ușor periculos, posibil pentru că nu am o locuință prea mare pentru a amenaja un spațiu sigur, dar, din nou, distracția e garantată. Noi avem unul rotund, cum e cel de mai jos și unul textil făcut după un model de pe Pinterest. Presupun că e bun și un hamac, iar pentru copilașii mai mici sigur merge unul clasic, din lemn, care este și mult mai sigur. În cazul nostru băiețelul e prea mare pentru un astfel de leagăn.

9. Perete de cățărat. Nu cred că voi testa asta în viitorul apropiat, dar mi se pare o idee foarte bună, fie că sunt sau nu vremuri de Coronavirus. Presupun că într-o casă mai mică ar merge amenajat lângă pat, dar nu doresc să dau sfaturi despre ceva ce nu cunosc.

10. Pat suspendat cu totpogan. Pentru că cei mai mulți dintre noi n-avem spațiu pentru un topogan, dar un pat suspendat sigur ne-ar prinde bine, mai ales dacă e și frumos, aceasta este, din nou, o idee foarte frumoasă. Eu am văzut astfel de paturi pe pagina de facebook Tâmplar lemn Constanța. Presupun că, în timp, copilul se va plictisi, dar tot va trebui să urce scările zilnic, pentru a ajunge în pat, deci va rămâne în formă.

11. Joaca de-a prinselea, cu variațiile de rigoare, când părintele poate să fie personajul negativ dintr-o poveste, sau desen animat. Singura regulă e să nu câștige părintele.

12. Busy body. N-am idee dacă acesta e numele oficial, dar n-am știut cum altfel să scriu. Din nou, e un joc pe care îl facem de mult timp, dar recent l-am gasit pe Twinkl.ro într-o variantă cu ouă de Paște. Mai exact, copilul trebuie să execute mișcările descrise pe mai multe cartonașe. Noi făceam jocul și în varianta mult mai relaxantă, în care eu stau pe un fotoliu și doar le indic verbal ce să fac ( Chiar se poate, serios! 🙂 – să sară ca o broscuță, să se târască la fel ca un șarpe etc. Pe cât de simplu, pe atât de amuzant este.

13. Șotronul în casă. Desigur că poate fi neplăcut pentru vecini, dar cred că se pot alege ore la care să fie în regulă desfășurarea acestei activități. Spun asta în condițiile în care, înainte să fiu mama de doi copii, am fost vecina de sub apartamentul în care locuiau alți doi copii, deci știu cum e să fii și în situația asta. Între timp, ei au crescut, dar da, a fost teribil. Totuși, blocul e intreg. La fel și eu. 🙂 Și mai sunt și norocoasă pentru că vecina de jos e bunică de copii mici și înțelege bine de tot cum stau lucrurile. Ne-a fost alături când ne trezeam noaptea din oră în oră, ne e alături și la joacă, cu mențiunea că noi avem un program destul de echilibrat și respectăm, de exemplu, orele de odihnă.

14. Minigolf. Nu e un joc foarte antrenant, dar tot presupune ceva mișcare, iar partea bună e că nu e musai să ai crose de golf, deși sunt foarte ieftine. Totuși, se poate juca cu orice fel de băț găsit prin casă și putem folosi hârtie mototolită în loc de mingiuțe, cum făceau Riley și părinții ei în filmul Întors pe dos.

15. Curățenie. Nu, nu glumesc. Cu cât sunt mai mici, cu atât le place mai tare. Pot da cu aspiratorul de mână, pot mătura sau pot spăla pe jos. Noi avem și un mop care usucă. Altfel am risca o inundație.

16. Mersul pe sfoară. Cam că la circ, doar că nu în aer. Sfoara poate fi o sfoară adevărată, sau una desenată, sau o bară lungă din lemn. Pe același principiu se poate construi și o scară – desenată pe podea, pe care copiii vor trebui să urce, ca și cum ar fi adevărată.

17. Yoga în casă. Noi avem aceste carduri, dar nu pot spune că ne-am descurcat prea bine. Depinde de copil, dar, mai ales, de coordonatorul activității. Pentru părinții mai neinițiați recomand vizionarea a câteva filmulețe cu și despre yoga, înainte de a începe activitatea cu copiii.

18. Vânătoare de comori. Asemănătoare cu busy body, dar mai interesantă pentru că presupune ascunderea cartonașelor cu instrucțiuni și indicii. Exemplu: Învâtește-te de trei ori și apoi caută sub comodă. În plus genul acesta de joc îi poate ajuta pe copiii mai măricei să exerseze cititul.

19. Sărituri cu coarda. Nu neapărat în varianta clasică. În cazul nostru, eu țin coarda și ei sar, dar cred că dacă ar avea o coardă potrivită vârstei (a noastră e pentru adulți) s-ar descurca foarte bine.

20. Alergatul pe loc, într-un spațiu bine delimitat – spre exemplu, un cerc desenat, sau un pătrat construit din diverse obiecte pe care le avem prin casă. Le putem spune că vor alerga la fel ca un hamster. 🙂

La final, surpriză! 🙂 Am o mulțime de idei de activități pentru copii și visez la Adobe Illustrator cam cum visează copiii mei la acadele. Totuși, la fel cum în visurile lor nu apar și zahărul și dinții fărâmați de acestea, așa și eu, nu știu nimic despre Adobe, cu excepția faptului că e prea scump și că este foarte greu de folosit. Vestea bună este că, la fel cum și ai mei copii mai primesc din când în când acadele, dar fără zahăr, așa am primit și eu ceva, în mod absolut neașteptat. Mai exact, tot explorand site-ul celor de la Twinkl.ro, care reprezintă noua mea pasiune, am descoperit că nu au doar materiale didactice, ci și un program care permite crearea propriilor materiale. N-am avut timp să mă joc prea mult cu el, fapt care adaugă încă un motiv pe lista celor pentru care nu ar trebui să am Adobe – probabil n-aș avea timp nici să îl deschid. Totuși, am reușit să fac ce se vede mai jos, adică niște cartonașe cu diferitele activități fizice pe care le putem face ( fiți blanzi, e prima dată când fac așa ceva:) De ce? Pentru că uneori este haos, deoarece poate să fie dificil să planificăm mișcarea în casă. Înainte de izolare ea venea natural, atunci când ieșeam afară. Acum plimbarea noastră e pe balcon unde ne jucăm cu nisip, sau plantăm/îngrijim flori. Asta nu înseamnă că le dispare energia copiilor ci că, uneori, ea iese la suprafață în cele mai nepotrivite momente. Plus că apare și monotonia, adică acel moment în care nimeni n-are chef să sară la trambulină – singura care nu se poate ascunde nicăieri- și toate celelalte idei au dispărut ca și cum nici n-ar fi existat. Pentru asta a apărut cutia cu activități fizice, adică o cutie normală pe care am lipit un mini poster și în care am pus cartonașele cu idei. Alegem pe rând, o dată Tudor, o dată Maria și o dată eu, nu zilnic, ci doar atunci când rămânem fără idei.

Din păcate n-am nici cea mai vagă idee cum să le pun în articol altfel decât că simple fotografii, dar dacă vreodată cineva le va considera utile, le trimit cu mare drag, pe mail. Altfel, nu-i neapărat nevoie să fie cu poze. Aceste cartonașe cu activități se pot face și în varianta foarte simplă, scrise de mână, pe mici bucățele de hârtie.

La final vă invit ca, dacă aveți și voi alte idei de activități prin care cei mici pot face mișcare în casă, să le împărtășiți în comentarii. 🙂

Surse foto:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s