Un-doi-trei, du-te furie în tei! :)

Acum ceva timp am scris despre cartea Trolul furios și despre cum ea explică, într-un mod aproape impecabil, felul în care se simte și crește furia, dar și cum manifestarea furiei într-un mod mai puțin sănătos îi poate răni pe cei din jur, sau pe noi înșine. Am mai scris și că, atât eu, cât și băiețelul meu, am rămas cu senzația că lipsește ceva. Amândoi ne-am fi dorit nu doar să înțelegem această emoție, ci și să învățăm cum să trăim cu ea; să găsim soluții sănătoase pentru a o controla și descărca.

Vestea bună este că la fel au considerat și autorii, motiv pentru care a apărut și o continuare a poveștii, continuare care fix despre asta este.

Atunci când am văzut titlul – Trolul furios… nu mai e furios!? – recunosc că mi-a fost puțin teamă. Mi-a fost teamă de faptul că în carte aș putea găsi o rețetă magică prin care Trolul furios chiar nu mai e deloc furios, lucru imposibil în viața reală pentru că nu putem face o emoție să dispară. Nu am găsit asta, ci chiar o soluție drăguță pentru a ne calma atunci când furia ne cuprinde, în cadrul unei povești din care se înțelege că furia e normală și că toți o simțim la un moment sau altul. Cartea nu se rezumă la Un-doi- trei, du-te furie în tei. Aceasta e cireașa de pe tort, dar de data aceasta nu voi prezenta întreg conținutul ei. Merită să fie descoperită de fecare în parte, fie că vorbim despre părinți, sau copii. Dacă totuși doriți mai multe detalii despre cum e construită cartea, puteți citi prezentarea primei părți aici. În ceea ce o privește pe aceasta, vă spun doar că Trolul furios vrea să le dovedească prietenilor lui că poate să nu se înfurie. Rămâne de văzut dacă va și reuși, în condițiile în care se pare că îl cam urmărește ghinionul.

Reacția copiilor mei a fost minunată. Amândoi s-au bucurat tare încă din clipa în care au văzut coperta, pentru că le era drag trolul. Am constatat apoi că deși băiețelul a fost atras de prima carte mai tare decât fetița de 3 ani, cea de-a doua poveste a impresionat-o mai tare pe ea. Atât de tare încât a început să aplice cu succes tehnicile de acolo, nu doar pentru ea, ci și pentru ceilalți. Nu cred că voi uita vreodată momentul acela în care m-am supărat pe frățiorul ei, iar ea a venit la mine și m-a rugat să respir adânc, să număr și să-mi trimit furia în tei. N-am avut de ales. N-are cum să nu-ți treacă furia, atunci când te învață un copil de trei ani cum să o controlezi.

Deși a ascultat totul cu foarte mare atenție și ambele cărți sunt printre preferatele lui, așa cum spuneam, băiețelul nu a fost foarte receptiv la tehnicile din carte. A râs, i-au plăcut, o privește cu interes pe Maria când își alungă furia, dar el e o fire mai vulcanică, cred. Se manifestă la intensitate maximă, indiferent că vorbim despre bucurie sau furie și îi este destul de greu să se controleze. Era normal, în condițiile acestea, să mă bucur foarte tare atunci când am reușit să-l fac să râdă fix în mijlocul unei crize de furie, pornind de la ideea din carte. Mai întâi mi-am încercat norocul cu Un-doi-trei du-te furie în tei, dar mai tare s-a supărat. Presupun că asta are legătură și cu faptul că surioara lui a folosit metoda aceasta într-un mod atât de natural și ușor, dar eu am decis să nu mă dau bătută. Profitând de un moment de inspirație maximă, am continuat – Un-doi-trei-patru, du-te furie în codru; Un-doi-trei-patru-cinci, du-te furie în opinci și tot așa, până la zece. Mai întâi s-a uitat la mine cu mare interes, apoi a început să râdă – așa cum am spus în repetate rânduri, râsul e cea mai sănătoasă metodă de descărcare a emoțiilor. A cerut să repetăm jocul de foarte multe ori, iar eu mi-am dat singură temă să caut, pentru viitor, cuvinte amuzante care rimează cu fiecare cifră în parte, pentru că n-a fost deloc ușor să le găsesc în acel moment.

Recomand din toată inima cele două cărți. Sunt utile pentru copiii care își manifestă furia într-un mod puternic, dar și pentru cei care nu se dezlănțuie atât de tare. Sunt utile pentru a înțelege propriile eomții, dar și pentru a înțelege de ce ceilalți se comportă într-un fel sau altul – de exemplu, pot fi folosite și în cazul unui copil deranjat de un alt copil furios. Nu în ultimul rând, sunt utile și pentru adulți. Știu că spun asta des și vă asigur că nu glumesc deloc. Multe dintre aceste cărți pentru copii sunt adevărate comori care ne pot învăța și pe noi, oamenii mari, lecții care nu ne-au fost predate niciodată, sau pe care le-am uitat atunci când am crescut. Eu, cel puțin, știu că voi continua să citesc împreună cu copiii mei mult timp după ce ei vor învăța să citească singuri, deși e posibil ca atunci să schimbăm rolurile, iar eu să ascult. Altfel, e o experiență minunată din care cu toții avem ceva de învățat. Prin urmare, vă doresc lectură plăcută, iar dacă vreți să comandați cărțile verificați și pe site-ul Editurii Univers. În momentul în care scriu eu, încă au reduceri foarte mari și multe cărți frumoase.

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Crengu spune:

  Mulțumesc pt recomandare! 😊 Eu sunt vulcanică de fel, deci îl înțeleg pe băiețelul tău. Mai simpatic e când mă văd în al meu… 😶 Surioara lui e altfel, din fericire pentru toți!

  Altfel, sunteți bine?

  Apreciat de 1 persoană

  1. DucesaTm spune:

   Cu drag.
   Da, contează enorm echilibrul acesta când vorbim despre frați. Si eu mă bucur că-s diferiți :).
   Suntem bine, multumim. Cât se poate în condițiile acestea. Voi?

   Apreciat de 1 persoană

   1. Crengu spune:

    Ne chinuie școala online… era greu cu motivația pentru teme și înainte, dar nu ca acum, vrea la școală… abia aștept să se termine și sunt sigură că și el! Cu grădinița e mai ușor, se vede de 2 ori live cu toată lumea și primește de lucru pentru toată săptămâna.

    Apreciat de 1 persoană

   2. DucesaTm spune:

    Va cred. Pe amândoi. Am auzit ca e foarte greu…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s