Vă invit să răspundeți rapid la următoarele întrebări:
- Ce zi este astăzi?
- Cât este ceasul?
- La ce oră v-ați trezit astăzi?
- Câte zile mai sunt până vine weekend-ul?
Dacă n-ați știut răspunsurile, sau le-ați greșit, sau ați stat prea mult să vă gândiți, s-ar putea să fie din cauză că stați acasă. Pe termen scurt nu e o problemă să ai dificultăți în a îți aminti în ce zi a săptămânii suntem – probabil am trecut cu toții prin asta, la un moment dat. Totuși, când această situație se prelungește s-ar putea să nu fie chiar bine.
Timpul e același pentru toți, dar diferit pentru fiecare în parte. Timpul curge mai repede, sau mai încet, sau chiar stă pe loc, în funcție de cine și cum îl trăiește. O secundă poate dura cât o zi. O zi poate dura cât o secundă.
Oamenii au simțit nevoia să măsoare timpul. Mai întâi au fost ziua și noaptea. Apoi au venit orele, minutele, secundele. Pentru că oamenii au nevoie să facă mai mult decât să doarmă, să mănânce să să bea, iar orice altă activitate necesită planificare și timp. Acel timp măsurabil.
Desigur că viața nu trebuie să fie o cursă, dar în momentul în care timpul stă pe loc, noi stăm pe loc.
Apropo de statul pe loc, voi câți pași ați făcut astăzi? Sau cu ce fel de activități fizice v-ați umplut timpul?
Unii oameni nu au făcut niciodată sport și nici nu se vor apuca acum. Alții, la extrema cealaltă, fac și mai mult sport, acum că stau acasă. Între ei se află aceia care făceau activități fizice fără să își dea seama. Eu mă aflu în această categorie.
Până să mă gândesc la acest articol, am crezut că viața mea nu s-a schimbat prea mult de când stau acasă, sau cel puțin nu din punct de vedere al efortului fizic. Mă simt la fel de obosită că înainte, ba chiar mai obosită. Sunt 24 din 24 de ore, 7 zile din 7 împreună cu copiii. Așa eram și înainte și nu doar că n-am practicat niciun sport, nici n-aș fi avut energie să fac asta și nici nu aveam nevoie. Așadar, de ce să încep acum? N-am niciun motiv. Viața mea nu s-a schimbat din acest punct de vedere. Sau s-a schimbat?
Adevărul e că înainte de a sta acasă mergeam zilnic în parc cu copiii si acolo nu stăteam nici cinci minute pe bancă. Tot în parc, de câteva ori pe săptămână ne jucam de-a prinselea. Evident că eu îi prindeam pe ei și dacă cu fetița de trei ani chiar era o joacă, cu băiețelul nu era de glumă. Aleargă foarte tare! Apoi, de cele mai multe ori mergeam la parc cu trotinetele, sau bicicletele. Bine, e mult spus mergeam. Eu alergam pe lângă – în cazul fericit – sau după ei. Dacă cu trotinetele mai era cum mai era, cu bicicletele era teribil de greu, pentru că pe trotuar aveau voie să meargă tare, iar ei făceau întreceri. Nu mai spun de faptul că uneori mergeam pe stradă ducând greutăți în brațe cum ar fi, spre exemplu, un copil cu tot cu bicicletă/ trotinetă pentru că era prea supărat din diverse motive mai mult sau mai puțin serioase, dar importante pentru el, iar lista poate continua și încă mult. Nu știu dacă toate acestea intră, oficial, la categoria sport, dar sigur nu-i la fel dacă stai acasă pe canapea.
Ce fac, mai exact, de când stau acasă? Tot cu copiii sunt, dar pentru că au fost bolnavi am petrecut foarte mult timp în pat, alături de ei. Apoi, după ce și-au revenit, încă traumatizată fiind și îngrozită de faptul că s-ar putea întâmpla vreun accident, am descurajat jocurile fizice și ne-am jucat împreună pe covor, sau în pat. E drept că ei nu prea stăteau locului și că tot ne-am plimbat și ne plimbăm dintr-o cameră în alta, dar cred că nu prea seamănă asta cu ce am scris mai sus. E adevărat că și gătesc mai mult decât de obicei și, dacă nu gătesc alături de copii, fac asta stând în picioare, dar parcă tot nu e același lucru. Plus că de când ne-am luat trambulină stau întinsă în pat și îi privesc pe copii cum sar, eventual le mai arunc vreo jucărie, dacă au nevoie, dar și asta o fac comentând că ar fi cazul să mă lase și pe mine să stau măcar puțin întinsă.
Adevărul e că, deși fac în continuare o mulțime de activități care mă fac să mă simt epuizată la finalul zilei, viața mea s-a schimbat enorm de când stau acasă. Scriind acest articol mi-am dat seama că deși oficial nu practicam vreun sport, făceam foarte multă mișcare zilnic.
Cred că e foarte ușor să cazi în capcana în care căzusem eu și mi se pare absolut minunată ideea cu care au venit cei de la WatchShop.ro. Acum, mai mult ca niciodată, am avea nevoie de un smartwatch pe care să îl folosim în casă. Pentru că e foarte dificil să ne dăm seama singuri dacă am făcut suficientă mișcare și pentru că e foarte important să facem multă mișcare pentru a rămâne puternici și sănătoși. Mai ales dacă mâncăm mai mult, iar dacă stați acasă știți ce spun. Pentru că nu doar copiii au tendința de a mânca mai mult zilele acestea – deși ei sunt scoși la înaintare pe Facebook – ci și adulții, cred eu.

În cazul în care nu știți ce poate să facă un smartwatch, găsiți mai jos câteva dintre principalele caracteristici:
- Monitorizează pașii și numărul de calorii arse prin mișcare – deci știți clar cam cât de mult v-ați mișcat și evitați astfel capcana în care ați putea cădea crezând că dacă sunteți obosiți înseamnă că ați făcut suficientă mișcare – ca idee, oboseala poate să apară și dacă stați prea mult, iar exercițiile fizice pot ajuta corpul să se încarce cu energie.
- Are funcție de termometru – nu știu dacă mai e nevoie să spun de ce e importantă această funcție în prezent, având în vedere că în timp ce căutam un termometru pentru a i-l recomanda unei prietene, am observat că primele trei din lista mea aveau stoc 0. În concluzie, dacă doriți un termometru, mai bine vă cumpărați un smartwatch.
- Muzică integrată – foarte util, chiar și dacă aveți, ca mine, copii care nu apreciază muzica de oameni mari. Puteți să vă ascundeți în baie cu ceasul, eventual și cu un borcan de Nutella, chiar dacă asta nu prea se potrivește cu scopul pentru care au fost inventate aceste ceasuri.
- Recomandă personalizat, prin animații, ce tipuri de exerciții ni se potrivesc (anumite modele – Garmin Vivomove/Vivoactive) – un fel de antrenor personal în casa noastră, ceea ce e cu adevărat neprețuit în vreme de izolare.
- Unele modele smartwatch au chiar și funcție de plată la terminalele POS – pentru momentele în care e totuși nevoie să ieșim.
Apoi, pentru că e bine să rămânem conectați cu viața reală, chiar dacă fizic trăim fiecare în lumea lui, eu zic că și un ceas normal e foarte util. Nu doar că vă ajută să vă organizați, vă ajută și să vă mai desprindeți puțin de telefon. Da, e o minune telefonul și în perioada aceasta e un fel de must have. Șansele să supraviețuiești fără un telefon sunt minime, iar dacă totuși o faci, s-ar putea să fii destul de afectat, din moment ce telefonul este aproape singura legătură cu cei dragi și cu lumea. Dar cum orice e prea mult strică, mai bine îl înlocuim din când în când cu un ceas adevărat. Dacă mai e și frumos, e și mai bine și putem să și visăm la momentul în care vom ieși din nou afară cu astfel de accesoriu pe care îl puteți găsi în categoria ceasuri damă de pe WatchShop.ro

Până atunci, nu uitați totuși să faceți mișcare. Oricât de sedentari erați – sau credeați că sunteți – înainte, nimic nu se compară cu ce e acum. Cum să faceți asta? E simplu, chiar și pentru începători:
- Cea mai la îndemână metodă, testată cu succes de mine, este dansul. Nu trebuie să știți să dansați și nici nu trebuie să o faceți în vreun fel anume. E nevoie doar să porniți o muzică ritmată și să vă ascultați corpul. Dacă e și una care vă place mult, e și mai bine. Eu nu-s chiar așa de norocoasă, dar nu mă plâng. Azi am dansat pe cântecelul de mai jos, în timp ce copiii săreau în trambulină.
- Apelați la obiecte ajutătoare, indiferent dacă aveți, sau nu, copii. Eu nu sunt adepta aparatelor mari. Nici n-aș avea unde să le mai pun, dar am în casă saltele pentru sport, mingi normale și pentru sărit/yoga, coardă pentru sărit și o placă de echilibru. Toate erau pentru copii, dar am început să le folosesc și eu. Cu placa m-am jucat la a doua tură de sărit la trambulină. Acum am febră musculară, dar tot nu mă plâng. Adulții care au spațiu pot apela și la o trambulină mică, de interior. Eu nu prea o pot folosi pe a noastră, pentru că e destul de riscant să sar tare în ea – e de exterior, am cumpărat-o pentru că cei mici sunt încă prea mici ca să poată ajunge până la tavan.
- Dacă aveți copii, nu cred că mai e nevoie să vă spun – sau poate e – că puteți să folosiți copiii pentru a vă menține în formă. Alergați cu ei în brațe, sau pe umeri, faceți flotări cu ei pe spatele vostru, sau jucați-vă de-a prinselea – da, se poate și în casă, noi făcem asta frecvent și tot azi am reînceput. Bonus, dacă sunt suficient de mici îi puteți folosi și pe post de aparat de masaj atunci când o să vă doară tot corpul de la atâta mișcare. E mai mishto ca la salon să simți piciorușele mici – dar puternice – cum se plimbă pe spatele vostru.
- Folosiți un smartwatch. Pe lângă faptul că vă va da și el idei, vă va ajuta la o mai bună organizare și monitorizare. Un smartwatch o să vă ajute să nu pierdeți contactul cu viața reală. Cea cu adevărat reală, zic, nu cea virtuală.

În ceea ce privește momentul ideal pentru sport, eu nu cred în extreme, sau în repere universal valabile. Unul dintre obiectivele mele principale în această perioadă a fost să nu ne schimbăm prea mult programul pe care îl aveam înainte. Prin urmare, eu am decis să fac mișcare atunci când simt nevoia, iar dacă nu simt nevoia, în acelaș interval orar în care făceam mișcare înainte de izolare. Deci, încă un motiv bun pentru a folosi un ceas.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020
Sursa foto – WatchShop.ro
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale