Curățenia de primăvară cu Kärcher și doi copii mici

S-ar putea să pară ciudat titlul pentru că – nu-i așa? – ultimul lucru de care are nevoie o mamă cu copii mici e curățenia de primăvară. Ca și cum nu ar avea și așa destule pe cap. Mie, cel puțin, mi s-a spus adesea să fac mai puțină treabă și să aleg, în loc, odihna sau timpul frumos petrecut cu copiii. Pentru că e greu să înțelegi de ce cineva care abia se mai ține pe picioare de oboseală alege, seara, să spele cuptorul sau vasele, în loc să doarmă. În același timp, am observat că foarte multe mame primesc acest sfat. Dacă una dintre ele spune că nu știe cum să mai facă față treburilor casnice, i se răspunde, adesea, să le mai lase deoparte și să se odihnească.

Eu sunt de acord cu faptul că noi, mamele, ar trebui să o lăsăm mai moale cu curățenia, dar doar până la un punct. Adevărul e că, dacă nu ai niciun ajutor, chiar nu poți să nu faci curat deloc. Desigur că nu se întâmplă nicio tragedie dacă alegi să nu speli vasele seara. Dar, dacă nu le spală altcineva în locul tău, a doua zi de dimineață s-ar putea să fie destul de neplăcut atunci când copilul vrea mâncare și tu nu ai nicio farfurie curată. La fel, nu se întâmplă nimic grav nici dacă nu ștergi praful, nu dai cu aspiratorul sau nu speli pe jos. Doar că, dacă copilul e mic sau foarte mic, s-ar putea ca, în curând, podeaua ta să se înalțe cu câțiva centimetri urât mirositori. Pentru că da, copiiilor le cade mâncare pe jos și da, de multe ori, copiii chiar aruncă mâncare pe jos. La fel, dacă nu cureți frigiderul din când în când, s-ar putea ca alimentele din el să nu mai fie atât de gustoase; dacă nu speli ferestrele, s-ar putea să nu mai vezi nimic prin ele, dacă nu speli baia s-ar putea să te alegi cu câteva bacterii deloc prietenoase și tot așa. Asta mai ales că, fie că vrem sau nu să recunoaștem și chiar dacă nu sună prea frumos, copiii chiar fac multă mizerie și dezordine. Mai mult decât un adult echilibrat. Da, chiar și când sunt bebeluși. În plus, copiii au nevoie să crească într-un mediu curat, deci nu, nu doar că nu poți să nu faci curățenie, dacă ai copii mici vei face chiar mai multă curățenie.

În ceea ce mă privește, eu nu sunt o mamă singură, dar circumstanțele au fost de așa natură că, în primii ani ai copiilor mei, am fost mai mult singură. Vizitele mamei mele, o dată la câteva luni și pentru o foarte scurtă perioadă de timp, erau utile, dar departe de a fi suficiente. La fel și vizitele prietenei mele. Plus că, cel puțin la început, chiar nu-ți vine să-ți chemi prietenii să spele pe jos sau să-ți spele aragazul. Treci repede peste asta dacă vă leagă o prietenie puternică, dar tot e ușor inconfortabil și, oricum, prietenii au și ei o viață. Cert e că a fost foarte greu pentru mine să găsesc un echilibru și soluții în condițiile în care, în primii doi ani, aproape că nu m-am dezlipit de băiețelul meu. Nici măcar la somnul de prânz când, dacă îndrăzneam să mă mișc, el se trezea imediat. Am învățat să ne descurcăm împreună și să facem totul împreună, inclusiv curățenia, dar deși am căutat peste tot produse prietenoase cu mediul și copiii, nu am putut să nu sesizez cum pe fiecare scria să nu fie folosite în aceeași cameră cu bebelușul. Apoi, cum n-aveam timp să întrețin curățenia zilnic, produsele astea nu aveau un efect pre puternic atunci când le foloseam. Apoi n-am mai avut doar un copil, ci doi.

În aceste condiții, viața mea s-a schimbat mult atunci când am descoperit produsele Kärcher și vorbesc, în special, despre aparatele cu aburi care mi se par una dintre cele mai minunate invenții. Pentru că e absolut minunat să poți curăța canapeaua, podeaua, chiuveta, faianța, plita și chiar ferestrele folosind doar apă. Nu mai e nevoie să îți faci griji că ai lasat tava de la cuptor cu detergent pe ea, sau că bebelușul linge parchetul pe care doar ce l-ai spălat cu un produs de curățare care sigur nu-i de mâncare, sau că în cameră abia se mai poate respira din cauza mirosului puternic pe care diferite produse îl au. Nu, pentru toate astea și pentru multe altele, nu mai e nevoie să ne facem griji deoarece Kärcher curăță doar cu apă pe care o încălzește în 30 de secunde.

Aparat de curățat cu aburi Kärcher

Să vă zic, touși, mai pe larg, cam cum m-a ajutat acest aparat și ce am reușit să fac cu el, încă de pe vremea când copiii mei erau bebeluși:

  • Am economisit timp, sau, mai corect spus, am valorificat mai bine puținul timp pe care îl aveam. Durează foarte puțin să îl pregătești pentru utilizare (îi pui apă, îl bagi în priză și aștepți să se încălzească) și e nevoie doar să apeși pe un buton ca să îl folosești. Prin comparație, dacă vreau să spăl pe jos cu mopul, am nevoie de mult mai mult timp și folosesc mai multe resurse. Să spăl faianța nici nu visam, înainte să îl am.
  • Am reușit să fiu flexibilă, fix cum are o mamă nevoie să fie. Dacă copilul are nevoie urgentă de mine atunci când curăț cuptorul, pot răspunde imediat nevoii lui tocmai pentru că nu lucrez cu produse periculoase și sunt curată pe mâini. În plus, puteam și pot face această activitate cu copiii lângă mine.
  • Am economist bani pentru că nu am mai investit în alte produse de curățenie. Apa, simplă, este, evident, mult mai ieftină, iar lavetele necesare sunt lavabile și foarte rezistente la multe utilizări. Aparatul se plătește singur prin economiile făcute atunci când renunțăm la celelalte produse.
  • Am avut și am grijă de sănătatea mea și a copiilor mei. Pentru că, deși nu ne dăm seama la timp, multe produse de curățenie sunt departe de a fi inofensive. Eu am o piele foarte sensibilă. La fel și băiețelul meu care are deramtită atopică. Chiar și un banal săpun clasic ne provoacă iritații, astfel că eliminarea aproape totală a produselor clasice de curățenie a fost unul dintre cele mai bune lucruri care ni se putea întâmpla. În același timp, prin faptul că am putut întreține curățenia, am reușit să îmi țin sub control alergia la praf.
  • Am redus riscul accidentelor casnice. Niciodată nu am ținut produsele de curățenie la îndemâna copiilor, dar în momentul în care nu am mai avut aceste produse, a fost și mai simplu. În ceea ce privește aparatul, el este securizat pentru copii.
  • Am putut face curățenie împreună cu copiii fără niciun fel de problemă. Ba chiar, spre surprinderea mea, amândoi stăteau liniștiți și urmăreau aparatul cu mare curiozitate. N-aș fi crezut vreodată că aburul poate stârni așa un mare interes, dar iată că a putut. Mi-a fost teamă, recunosc, că atunci când se vor plictisi de privit, ar putea dori să îl folosească și ei și s-ar putea accidenta, dar nu am avut această problemă. Le-am explicat, pe înțelesul lor, că aburul fierbinte e foarte periculos și i-am lăsat să exploreze aparatul, sub supraveghere, atunci când acesta nu era conectat la priză, sau să mă ajute să îl umplu cu apă și să îi schimb laveta/duza. Plus că, așa cum spuneam mai sus, butoanele au, totuși, protecție pentru copii și nu pot fi apăsate de către ei.
  • Am contribuit la protejarea mediului înconjurător și, implicit, a noastră pentru că, practic, așa cum spuneam și mai sus, aparatul Kärcher curăță cu apă simplă, fără chimicale.
  • Am avut mai multă grijă de mine, reducând considerabil efortul depus la curățenie. Una e să freci chiuveta cu un burete și detergent și alta e să apeși pe un buton.

Prin urmare, în caz că vă e dor de o casă curată sau de una în care curățenia nu mai e o provocare, vă recomand să încercați produsele Kärcher. Eu am testat doar aparatul cu abur, dar celelalte par la fel de bune sau mai bune. În acest moment mă tentează mult o matură electrică pentru că mi se pare mult mai practică pentru întreținerea curățeniei, prin comparație cu aspiratorul și este foarte compactă și ușor de utilizat. Apoi, desigur, este utilă într-o bucătărie în care cel puțin două persoane cred, în mod eronat, că avem animale de companie care mănâncă resturile de mâncare de sub masă, motiv pentru care le produc din plin, de cel puțin trei ori pe zi. Plus că, după cum e prezentată, cred că va fi foarte usor de folosit de către copii.

Mătură electrică Kärcher

Totuși, deși sunt foarte bune, nici aparatele Kärcher nu fac minuni. În funcție de vârsta copiilor, s-ar putea să nu terminați curățenia într-o zi, dar sigur va fi bine, viața va fi mult mai ușoară și locuința mai curată.

În acest sens, vă prezint mai jos cam cum mă organizez eu atunci când vine vorba despre curățenie și voi începe cu câteva mici idei utile:

  • Curățenia e importantă, dar nu ea e principalul nostru obiectiv, ci starea noastră de bine. Curățenia care contează e aceea care ne face să ne simțim bine, iar noi facem curățenie pentru a fi sănătoși și pentru a ne simți bine în locuința noastră.
  • E important să responsabilizăm copiii și să primească și ei sarcini, pe măsura lor. Spre exemplu, noi nu am renunțat total la mopuri. Avem unele mici, de copii, pe care ei le folosesc cu mare drag. De asemenea, Tudor știe și poate să folosească aspiratorul și amândoi știu să își ordoneze propriile lucruri sau să strângă în urma lor. Asta nu înseamnă că mereu fac asta, ci că înțeleg de ce e important și o fac suficient de des.
  • Copiilor le place joaca și dacă transformăm curățenia în joacă, e absolut minunat. La noi, aspiratorul e un dragon care mănâncă jucării, iar copii se întrec în a strânge jucăriile pentru a le salva de dragon. La fel, aparatul cu abur e bagheta magică a unei zâne, care dizolvă virușii și bacteriile. Trebuie să-i facem loc atunci când funcționează. După caz, aparatul cu abur poate fi tot un dragon, dar unul bun, care scoate „fum” și distruge răufăcătorii (adică virusuri și bateriile și da, inclusiv coronavirusul conform informațiilor de pe site-ul Kärcher)
  • Puterea exemplului e foarte importantă. Dacă cei mici observă o mamă pentru care curățenia e o corvoadă, s-ar putea să nu le fie chiar bine și de aceea e nevoie să ne asigurăm noi, nouă cât de mult confort putem. Cu Kärcher lucrurile sunt mult mai simple și le putem arăta celor mici cum avem grijă și de noi.

În ceea ce privește felul în care organizăm noi curățenia de primăvară, mă laud cu faptul că nu e cu mult diferită de cea săptămânală pentru că am reușit să ajungem la un nivel destul de ok cu întreținerea ei, în general, astfel încât să nu fie necesar să facem cine știe ce lucruri extraordinare în această perioadă. Deși, cu siguranță, cei mici ar fi încântați, nu găsim plase de păianjen uriașe pe după mobile și nici cine știe ce alte vietăți ascunse. Extraordinarul constă mai mult în trezirea la viață și pregătirea pentru un nou anotimp prin activități specifice primăverii. Copiii adoră să facem asta și adoră inclusiv curățenia. Pentru realizarea propriu-zisă a acesteia, mă ghidez după următoarele lucruri:

  • Prima regulă, atunci când vorbim de organizarea curățeniei cu copii mici, e să acceptăm că nu va exista o organizare adevărată. Copiii sunt imprevizibili și, dacă facem planuri prea rigide, s-ar putea să fim dezamăgiți. Pentru că mereu – dar mereu – se ivește ceva, mai ales dacă suntem la început. Totuși, putem schița câteva repere.
  • În ceea ce privește timpul pe care îl alocăm curățeniei, dacă vorbim despre curățenia săptămânală, obiectivul meu e să o termin în două zile. În 80% din cazuri reușesc într-o zi, dar încă n-am ajuns la nivelul în care să simt că e ok să îmi și propun asta. În caz că vi se pare mult sau puțin, e nevoie să precizez că, atunci când erau foarte mici, curățenia săptămânală ținea fix o săptămână. Mă apucam luni și, până terminam, deja venea o nouă luni și o luam de la capat. Morala e, în funcție de perspectiva din care priviți, că se poate și mai rău, dar și că există speranță.
  • Modul în care aleg să fac lucrurile îl hotărăsc mereu pe loc, în funcție de disponibilitatea copiilor, dar și în funcție de cât de mare e dezastrul din casă. În principiu, există două mari variante. Prima presupune să facem curățenie în câte o cameră, pe rând, și aleg această variantă atunci când nu am prea mult timp la dispoziție sau copiii nu sunt în cea mai bună formă și știu că, oricât m-aș strădui, n-am cum să termin toată casa în aceeași zi. În cea de-a două variantă, facem curățenie în toată casa, în sensul că atunci când șterg praful, îl șterg peste tot și atunci când pornesc aspiratorul, aspir peste tot. Aleg această variantă atunci când mi se pare că am șanse destul de mari de a termina în aceeași zi, sau atunci când fac curățenie generală, cu mențiunea că, pentru aceasta din urmă, îmi aloc, de obicei, o săptămână.
  • Din punct de vedere al ordinii în care facem activitățile, lucrurile stau cam la fel ca în varianta clasică, fără copii. Mai exact, întotdeauna începem de sus în jos, adică mai întâi ștergem praful, geamurile, sau orice mai avem de șters și abia apoi aspirăm și/sau spălăm pe jos. Mai mult, atunci când vrem să aspirăm, nu strângem niciodată toate jucăriile de pe jos ci pe rând, în fiecare cameră pentru că, dacă le vom strânge pe toate, s-ar putea ca, în urma noastră, ele să fie întinse la loc, înainte să apucăm să aspirăm. În același timp, dacă pe jos e foarte multă mizerie, pentru, că, de exemplu, cineva a vărsat punga cu biscuiți sau cereale, ar fi de preferat să strângem înainte să schimbăm lenjeria de pe pat sau să curățăm canapeaua. Pentru că da, copiii vor călca fix în mizerie și se vor urca cu piciorușele fix pe canapeaua proaspăt curățată. Desigur, ideal e ca cei mici să strângă singuri, lucru realizabil dacă construim jocuri, după cum puteți vedea mai jos, în exemplul de mai jos:

Pentru a realiza acest obiectiv la nivel optim, e musai să avem și un aspirator de geamuri Kärkher, lucru care ar putea sugera despre mine că sunt mai puțin organizată atunci când vine vorba despre cumpărături, prin comparație cu modul în care fac curat în casă. Totuși, pentru că nimeni nu-i perfect, vă invit să ignorați acest din urmă aspect.

Aspirator pentru geamuri Kärcher

Revenind la curățenie, desigur că beneficiind de tehnologia inovatoare Kärcher, putem face toate aceste activități într-o zi,cu minim efort, dacă lucrăm neîntrerupt. Apoi,desigur că, dacă ne întindem pe o săptămână, s-ar putea ca, la final, să nu vedem prea bine rezultatele, printre mormanele de jucării. Totuși, ele sigur se vor simți. Plus că, mereu, dar mereu , e bine să nu confundăm curățenia cu ordinea. Da, casele în care locuiesc copii mici sunt, de obicei – dar nu mereu – dezordonate, dar asta nu reprezintă un impediment atunci când vorbim despre curățenie. Și da, chiar și dacă noi, mamele, nu avem niciun ajutor fizic, putem face curățenie cu copiii pe lângă noi și cu minim efort, dacă achizitionăm aparatele potrivite. Și, încă o dată, da, curățenia poate fi plăcută.

Pentru că mereu e loc de neprevăzut, menționez că, în cazul în care toate planurile sunt date peste cap – pentru că da, uneori se întâmplă și asta, – respirăm adânc, evaluăm pagubele și alegem ce e musai să curățăm, dacă mai putem. Dacă nu, e adevărat că e posibil să fie greu și în ziua următoare, dar, uneori, avem nevoie și de odihnă și poate că putem duce mai bine nemulțumirile copiilor din dimineața următoare, dacă suntem mai odihnite. Adevarul e că treaba nu se termină niciodată și de asta e important ca ea să nu devină o corvoadă, iar noi să avem obiective adaptate la realitatea noastră, dar și să profităm de toate aceste aparate de curățat inovatoare care ne pot face viața mult mai ușoară.

Acestea fiind scrise, vă doresc spor la curățenie și multă răbdare. Oricât ar fi de greu, sigur va trece și sigur se poate să fie mai bine. Soluții există mereu, doar că nu mereu le vedem, motiv pentru care vă las și filmulețul de mai jos 🙂 :

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020

Surse: Canva.com, https://www.kaercher.com/ro/

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. condeiblog spune:

    La mulți ani! ❤

    Apreciază

    1. DucesaTm spune:

      Multumesc.🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s