Activități de primăvară pentru copii

N-am dus lipsă de vreme de primăvară în această iarnă, dar, cel puțin oficial, adevărata primăvară încă începe în martie. Cele mai multe schimbări tot acum vor fi și, chiar dacă nu par la fel de spectaculoase ca în trecut, pot fi observate cu un strop de atenție. Pentru că iubesc primăvara, dar și pentru că îmi place să fim organizați, să înțelegem lumea înconjurătoare și să ne jucăm cu lucruri simple, am făcut o listă cu activități de primăvară pentru copii, pentru realizarea cărora nu avem nevoie de nimic deosebit, ci doar de lucruri pe care le găsim la tot pasul:

1. Observarea unui copac. Această activitate a venit spontan, când ne plimbam prin cartier. Copiii și-au ales fiecare câte un copac, le-am făcut o fotografie și ne-am propus să îi vizităm și fotografiem în fiecare săptămână pentru a vedea cum se transformă. Probabil nu ne vom limita la această primăvară, ci vom continua și în vară, toamna și iarnă, obiectivul final fiind crearea unui album care să cuprindă toate transformările importante.

2. Mini grădină pe balcon sau, desigur, afară, dacă este posibil, cu flori de sezon. Putem învăța multe aici, începând cu modul în care se pregătește pământul pentru plantare și până la numele și caracteristicile plantelor. Noi avem o jardinieră mai mare pe balcon. Copiii deja au curățat-o singuri. Urmează să și plantăm ceva. Din punctul meu de vedere, este ideal să îi lăsăm să facă singuri, așa cum pot, iar noi să fim doar ghid. Chiar și dacă dispunem de o curte cu grădină, ar fi de preferat să aibă colțișorul lor, pe măsură lor, cum s-ar spune, pentru a îl putea îngriji fără ajutor.

3. Mini seră într-un borcan, cu boabe de fasole. Obiectivul este observarea modului în care cresc plantele, dar, în acest caz, e vorba de o observare mai complexă pentru că cei mici pot atinge planta cu totul, inclusiv rădăcinile, în diferite etape de dezvoltare. Noi am lăsat boabele de fasole în apă pentru o noapte, a doua zi am pus două prosoape de hârtie într-un borcan, și boabele între prosoape și peretele borcanului. Îi punem apă zilnic și îl ținem pe calorifer, dar cred că merge și pe pervaz. Important e să aibă mereu apă, căldură și lumină. Boabele au încolțit și deja au început să crească iar copiii pot observa cum, indiferent de poziția în care se află bobul, rădăcina crește întotdeauna în jos, dar și cum crește planta și cum caută lumina. Am pus suficient de multe încât să se poată juca cu ele după cum doresc și chiar să transferăm una într-un ghiveci, cum își dorește fetița mică. În paralel, citim cartea Totul începe cu o sămânță de la Univers Enciclopedic Junior. În momentul în care scriu eu acest articol, cartea are o reducere de 80% pe site și nu pot să nu menționez asta. Am observat atunci când am căutat-o pentru a pune link. Eu am cumpărat-o în urmă cu mai mult timp la un preț mai mare.

4. Plantarea și înmulțirea busuiocului. Desigur că poate fi și altă plantă, dar eu prefer busuiocul pentru că este foarte rezistent, se adaptează ușor în orice mediu și este comestibil. Copiii sunt foarte încântați atunci când folosim pentru gătit o plantă îngrijită chiar de ei. Mai ales dacă preparatul e pizza. Anul acesta vom folosi și semințe. În anii trecuți am luat doar un ghiveci oarecare din supermarket pe care l-am îngrijit bine. S-a dezvoltat atât de frumos încât a făcut și mulți pui de care copiii au fost tare încântați. Puii sunt de fapt bucăți din planta mamă puse în apă pentru a face rădăcini. Se dezvoltă foarte repede și este, așa cum spuneam, o plantă foarte rezistentă.

5. Observarea păsărilor. Noi, în principiu, încercăm să identificăm păsările noi, care nu au fost aici în timpul iernii. Pe acestea le știu cam pe toate pentru că le-au tot privit. Rămâne de văzut ce vom reuși să descoperim nou.

6. Vizitarea unei ferme de animale sau, desigur, o vizită la țară pentru a vedea puii animalelor. Noi vom merge și la fermă și la țară, dar mai târziu puțin. Ambele experiențe au succes maxim. Copiii adoră animaluțele și toți iubim Ferma animalelor.

7. Vânătoare de comori în pădure. Ideea s-a născut atunci când am citit cartea Copacul meu de Gerda Muller. Nu a fost prima dată când am adunat diverse lucruri din natură, dar cred că a fost prima dată când am făcut asta sub forma unei vânători de comori. Copiii, în special Tudor, au fost foarte încântați.

8. Album cu florile copacilor. Pe scurt, e un fel de ierbar iar eu îmi propun să luăm câte o floare din fiecare copac pe care-l întâlnim și să o punem la presat. Ne notăm data și locul de unde am cules-o și, dacă nu știm ce e, urmărim copacul și descoperim în momentul în care vor apărea fructele. Cu această ocazie observăm, desigur, și cum înainte de orice fruct a fost mai întâi o floare.

9. Mini grădină cu plante suculente. Nu știu dacă e neapărat o activitate de primăvară pentru că putem face asta oricând, iar plantele suculente sunt tare ușor de îngrijit, dar știu că îmi doresc de mult timp o astfel de mini grădină. Nu am încă un plan bine definit. Cred, însă, că o să iasă ceva deosebit.

10. Plantăm gazon într-o farfurie de ghiveci, pentru Paște. Cei de la Opera Comică pentru Copii ne-au inspirat anul trecut, iar eu am senzația că această activitate o să devină o tradiție. Cel puțin până terminăm uriașa cutie cu semințe pentru gazon. În orice caz, copiii adoră să tundă gazonul. 🙂

11. Felicitări sau mărțișoare cadou. Nici aici nu am încă un plan bine definit, dar, exceptând situația în care vom avea timp să ne și plictisim – puțin probabil, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până pe 1 martie – cel mai probabil vom face doar felicitări. Le aleg pe acestea pentru că au avut mare succes de Crăciun. Unele le vom trimite prin poștă pentru că celor mici li se pare foarte interesant să facă asta. În principiu, ideea e să alegem felicitări pe care să le poată face singuri. Pinterest e plin de idei. La prima vedere m-au atras florile făcute cu ajutorul palmei copilului, dar și felicitările 3D cu buburuze și albinuțe.

https://pin.it/9NXdmgg

12. Sortarea hainelor. Nu e chiar în ton cu celelalte activități, dar pentru noi e o activitate de primăvară și e deja multă vreme de când fac treaba asta împreună cu copiii. Cu Tudor o făceam pentru a încerca să-l mai obișnuiesc cu hainele (nu neapărat că nu-i plac, dar este foarte selectiv) iar cu Maria pentru că ea, pur și simplu, adoră să facă asta. Atât de tare, că, uneori, ne ia toată ziua pentru că fetița iubește hainele și își dorește să le exploreze în profunzime, adică să le probeze pe toate. Anul ăsta cred că va fi, totuși, mai ușor pentru mine, deoarece a învățat să se îmbrace singură. Altfel, activitatea în sine este, din punctul meu de vedere, utilă pentru că ei învață diferențele dintre anotimpuri (știu că-s din ce în ce mai mici, dar încă sunt) dar și cum să fie mai organizați și mai independenți. Spre exemplu, copiii mei au fiecare dulapul lui în care găsesc doar haine de sezon. Acestea sunt grupate în haine de casă și haine de ieșit afară și, de obicei, și le aleg singuri. La Tudor e cel mai simplu, după cum spuneam. Are atât de puține, încât își poate ordona dulapul impecabil, chiar și fără niciun strop de ajutor. Fetița nu duce neapărat ordonarea la final, dar, pentru că se implică totuși în proces și știe exact ce haine are acolo, este mult mai ușor pentru ea – și, indirect, pentru mine – atunci când se îmbracă.

Cu siguranță mai sunt și alte activități. Acestea sunt doar primele care mi-au venit în minte. În caz că aveți și voi idei, vă invit să le împărtășiți și vă doresc o primăvară frumoasă!

Credit foto – Roberta Schuster + Pinterest

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s