Acasă

Cinci litere, trei silabe, un cuvânt. Un simbol. Acasă. De ce se numește acasă, acasă și nu altfel, mă întreabă băiețelul meu. Sau de ce mărul nu se numește pară? Îi vorbesc despre simboluri și despre sens. Îi spun că acasă chiar se mai numește și altfel și, ca să exemplific, folosesc Google translate pentru a îi arăta cuvântul în alte limbi, unele chiar ciudate. Observăm împreună simboluri așezate într-un fel sau altul, fără sens pentru noi, dacă nu cunoaștem limba. Cuvintele capătă sensul pe care noi îl dăm lor. Obiectele și locurile capătă sens dacă noi le dăm unul. Apartamentul nostru, acel acasă pentru noi, e plin de noi și e gol fără noi. Casa bunicii nu mai e la fel fără bunica. Acasă e acolo unde suntem, unde simțim și unde golul se umple.

Acasă înseamnă mai mult decât niște pereți care ne adăpostesc de frig sau căldură și de asta aproape că pare un sacrilegiu să mă gândesc să mă mut. Totuși, acest gând apare din ce în ce mai des în mintea mea și chiar începe să prindă rădăcini. Încă fragile pentru că, la fel ca mulți dintre noi, mi-am cumpărat o locuință pentru o viață. Una în care îmi vedeam copiii crescând și una de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Înca din clipa în care s-a deschis ușa și am pășit, pentru prima dată, înăuntru, am stiut că e pentru noi, iar cuvântul acasă a început să aibă sens.

Acum e plin de amintiri acest apartament. E plin de emoție. E plin de noi. Am avut cele mai frumoase momente aici. Și cele mai urâte. Am râs în hohote, am plâns în hohote, cu fața îngropată în perne. Am trăit. Cum să trăiesc în altă parte? E drept că mă plictisesc repede și nu-mi place monotonia, dar acasă nu e monotonie. E căldură și stabilitate și e acel loc în care simți mereu că te poți întoarce, orice ar fi, dar și în care poți merge în întuneric beznă fără să te lovești de nimic. Simt că aș putea locui până la finalul vieții în apartamentul ăsta și tot as descoperi ceva nou și interesant în el. Și în mine. Îmi plac stabilitatea și previzibilul. Cum să renunț la ele? Și cum să construiesc unele noi?

Acasă poate fi greu de construit. Încă îmi amintesc cât de greu a fost pentru noi. Un nou acasă, atunci când ai deja unul, e și mai greu de construit. Pentru că nu doar mergi spre ceva mai bun. În același timp, părăsești ceva și ieși din zona de confort pentru o vreme. Ai nevoie de curaj. De încredere. De sprijin. De aliați care să te impulsioneze să faci primul pas. Și pe al doilea. Pentru că, deși acasă e doar un cuvânt gol fără tine, el nu e doar emoție. E ceva care se vede și se simte prin toate simțurile. Acasă are o formă, o textură, o culoare, un miros. Unele pe care tu le alegi. Pentru că înainte să se transforme cu adevărat în acasă, trebuie să fie o casă și nimeni nu-și dorește o casă în care să nu se simtă confortabil. Emoția, ea singură, e importantă. Încărcătura emoțională din casa bunicilor te poate convinge să te muți acolo, dar nu-ți ține de cald la propriu dacă locuința are nevoie de renovare. Ai nevoie de încredere pentru a construi un acasă indiferent că e primul sau al doilea, iar încredere înseamnă și să știi că, spre exemplu, ai de unde cumpăra gresie și faianță la un preț corect și cu livrare rapidă. Apoi, ai nevoie de curaj, de acceptare și de asumare.

Da, apartamentul meu e gol fără mine. Fără noi. Și totuși, chiar și dacă îi scoatem toată mobila, tot ne conține cumva. Cred în semnificațiile pe care le dăm noi unui loc, dar mai cred și că acel loc trebuie să aibă ceva care să trezească în noi emoția. Dacă nu are, atunci trebuie să punem noi propria amprentă și putem face asta tot având aliați de nădejde. Trebuie să ștergem ce a fost înainte și să ne construim pe noi. Renovarea locuințelor e mai mult decât un strat nou de vopsea lavabilă. Construirea unei locuințe noi e mai mult decât turnarea unor straturi de ciment. Pentru că, atunci când vorbim despre materiale de construcție , vorbim, de fapt, despre cărămizi puternice, mai mult sau mai puțin simbolice, ce transformă orice loc, altfel banal, în ceva al nostru și despre noi. De asta e nevoie să alegem materiale de calitate la prețuri corecte și să avem încredere în faptul că facem alegerea cea mai bună. Pentru că investim din noi în noi.

Adevărul e că nimic în viață nu-i pentru totdeauna, cu excepția faptului în care îți dorești neapărat să fie astfel. Uneori, viața îți răpește lucruri. Alteori e nevoie să renunți tu la ele. Pentru mai bine. Pentru mai mult. Nimic nu e ușor. Nici să rămâi. Nici să pleci. E nevoie să faci alegeri și pentru a lua alegerile bune e nevoie să te asiguri că ai alături oameni buni. Dacă visezi la un acasă, indiferent că e primul sau unul nou, dar eziți, ia o pauză și încearcă să îți dai seama ce anume te face să eziți. Pentru că, de cele mai multe ori, nu e nici despre bani, nici despre timp, deși acestea ies cel mai mult în evidență. În orice caz, pentru ele au găsit soluția cei de la Vindem-Ieftin.ro, venind cu un concept unic în România, pe piața materialelor de construcții. Poți găsi la ei tot ce ai nevoie – da, chiar tot – la un preț mai avantajos decât în depozitele clasice și fără să mai fie nevoie să mergi fizic în magazine. Bonus, primești și consultanță sau oferte personalizate prin intermediul grupului dedicat VIP. Așa că, după ce vizitezi site-ul și îți dai seama că e, cu adevărat, posibil să îți îndeplinești visul, rămâi o clipă doar tu, cu emoțiile tale. Lasă-te să simți și să vezi. Și îndrăznește. Pentru că meriți să poți spune la finalul zilei că mergi acasă și să te bucuri cu toată – dar cu toată – ființa atunci când ajungi. Acum. Nu peste 10 ani. Nici peste 5. Acum.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020

Surse foto: Vindem-Ieftin.ro, Pexels.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s