Hummus… fără sare

Notă! Acest articol se găsește și pe site-ul cel nou – Delicii fără Sare – dedicat în întregime regimului alimenar fără sare. Tot acolo găsiți și articole mai noi din această categorie, dar și detalii despre cum pueți susține acest proiect prin publicarea propriilor rețete fără sare.

Provocarea zilei e cum nu se poate mai potrivită. Trebuie să vă prezint o rețetă… unicorn, adică să vă povestesc despre un preparat pe care am încercat în repetate rânduri să-l fac și am eșuat lamentabil. Până când am reușit.

Coincidență sau nu, la începutul acestui an chiar am trăit o astfel de întâmplare. După încercări fără număr, am reușit, în sfârșit, să pregătesc un hummus perfect pentru noi. Consecința firească e că, de atunci, mâncăm hummus în fiecare săptămână și cred că o vom mai ține așa o vreme. Pentru că e absolut delicios și-mi place și mi-e drag să-l prepar, dar și pentru că sunt foarte entuziasmată de faptul că, în sfârșit, am reușit. Unii dintre voi își amintesc, probabil, cum, atunci când am început micul meu proiect cu rețete fără sare, spuneam că aceasta e una dintre rețetele care, pur și simplu, nu-mi iese. Au trecut aproape trei ani (!) de la acel articol și acum în 2021, eu am reușit, în sfârșit, să prepar un hummus perfect, la fel sau mai bun ca la restaurant. După mai multe încercări eșuate, abandonasem ideea și începusem să mă resemnez. Totul până la începutul acestui an când, nici eu nu știu de ce, am găsit energie pentru un nou test. Rezultatul a fost desăvârșit, iar secretul nu stă în perseverență, cum ati putea crede, deși, desigur, e important să nu ne dăm bătuți atunci când avem un obiectiv. Totuși, în acest caz, secretul constă a în a da deoparte multe din barierele externe din propria noastră minte și a ne orienta un pic mai mult spre noi înșine și spre ce inseamnă delicios pentru noi. Noi suntem cei care facem rețeta și găsim combinația perfectă pentru noi.

Pentru început e bine să reținem, la fel ca întotdeauna, că este ideal să folosim ingrediente cât mai proaspete. Prin urmare, pentru un gust desăvârșit, vă recomand să fierbeți năutul acasă. În caz că nu aveți experiență cu acesta, sfatul meu e să vă purtați cu el la fel cum vă purtați cu banala fasole, adică să îl lăsați în apă o noapte, după care aruncați apa și îl fierbeți. În această etapă, oala cu presiune face minuni. Fără o astfel de oală e posibil ca năutul să nu iasă suficient de moale. Mai departe, tot ca la fasole, e bine să decojim boabele de năut. Se poate și să sărim acest pas, dar rezultatul nu va fi la fel.

Oală sub presiune 4l+6l Optimo, Ambition

Pentru că acest proces e foarte migălos putem, desigur, să folosim și o conservă, cu mențiunea că e bine să citim eticheta cu atenție pentru că, de obicei, conservele conțin și sare.

De asemenea, e important să acordăm atenție mare ustensilelor de bucătărie. De multe ori, acestea, singure, ne ajută să transformăm gătitul dintr-o experiență banală într-una deosebită. Cum am spus în primul articol din această serie, e bine să profităm de fiecare mic detaliu care ne poate înfrumuseța această experiență, motiv pentru care vă recomand să încercați produsele din magazinul online Dajar. Sunt utile și, mai ales, foarte frumoase. Cu așa un aliat în bucătărie, starea de spirit deja se îmbunătățește considerabil.

Revenind la rețeta de hummus, ingredientele sunt:

  • 350 gr. năut
  • 4 linguri de tahini (pastă de susan)
  • apă fierbinte/supă de legume/ apa în care a fiert năutul
  • sumac
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • piper
  • zeama de la o lămâie
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2-3 căței de usturoi
  • pătrunjel creț, proaspăt tocat
  • muguri de pin

Mod de preparare:

Se scurge năutul de apă, se pune într-un chopper și se adaugă 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, 1 linguriță de chimion măcinat, 1/2 linguriță sumac, zeama de la o jumătate de lămâie, 2 căței de usturoi și 3 linguri de apă fierbinte. În cazul în care folosiți supă și în funcție de concentrația acesteia, gustul va fi ușor diferit de cel al hummusului clasic. Acesta poate fi un avantaj dacă vă este greu să vă adaptați regimului alimentar fără sare.

Pentru a valorifica maxim savoarea ingredientelor, recomand, în general, folosirea unui mojar pentru usturoi. În acest caz, fiind vorba de un preparat diferit, o presă foarte bună e mai mult decât suficientă și mult mai rapidă. De asemenea, ar fi necesar și un storcător de citrice pentru lămâie. În cazul în care nu doriți și limonadă (deși sigur ar merge) e suficient să folosiți un storcător manual.

Presă usturoi 16 cm Twist, Ambition

În etapa următoare, după ce ați mărunțit și amestecat ingredientele cu ajutorul chopperului, adăugați apă fierbinte, câte o lingură, până când ajungeți la consistența dorită. Aceasta din urmă ține fix de preferințele fiecăruia. Mie îmi place să fie cam cum e crema de brânză de moale. Tot acum, un pas foarte important – probabil cel mai important – este acela în care gustați. Gustați și, în funcție de cum vi se pare, mai adăugați zeamă de lămâie, usturoi, piper sau chiar tahini. Știu că, la prima vedere, expresia după gust poate suna descurajantă, dar vă asigur nu e. E important să ajungeți fix la gustul perfect pentru voi și n-aveți cum da greș. Singura regulă e ca, orice ați adăuga, să o faceți în cantități foarte mici. Ulterior vă puteți nota aceste cantități și data viitoare veți economisi timp.

La final, așezați preparatul pe o farfurie sau într-un bol, turnați puțin ulei de măsline deasupra și adăugați sumac și, neapărat, muguri de pin copți și pătrunjel proaspăt tocat. În ceea ce îl privește pe acesta din urmă, l-am ales pe cel creț pentru că e mult mai aromat.

Hummusul astfel preparat este foarte sățios se poate servi simplu, ca o gustare rapidă, dar este și mai bun dacă îl servim alături de alte preparate specifice. Nouă ne place cu aripioare picante, salată Fattoush și lipii libaneze tăiate în triunghiuri mari, unse bine cu ulei de măsline, presărate cu sumac și coapte în cuptorul încins. Toate acestea, așezate frumos pe masă, cu mare atenție la detalii, începând de la farfuriile folosite și până la șervețele vor duce experiența culinară la un alt nivel în care veți uita total că țineți un regim alimentar fără sare. În acest sens, produsele Ambition România pot fi un aliat de nădejde pentru a obține un decor al mesei deosebit și nu doar atât.

Poftă bună!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021, dar și pentru proiectul meu drag Delicii fără sare.

Surse foto: Facebook Ambition Romania, Dajarmagazin.ro

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu