
În momentul în care scriu acest articol îmi dau seama că nu îmi amintesc exact când și cum am început să organizez vânători de comori. Știu că a avut legătură cu joaca de-a v-ați ascunselea care, ușor, ușor a devenit mai complexă, dar și cu faptul că băiețelului meu îi plăceau și încă îi plac mult acele cărți cu imagini în care trebuie să găsească diverse obiecte mai mult sau mai puțin ascunse.
Totuși, dacă înainte era o treabă spontană, în vremea izolării vânătoarea de comori s-a transformat într-o activitate foarte bine organizată. Amândoi o adoră, iar Maria ( 3 ani și jumatate) se implică și ea, din ce în ce mai mult. La început, ea era mai degrabă spectator, bucurându-se de finalul căutării, când Tudor găsea o „comoară” și pentru ea, dar acum îl ajută și vrea și ea indiciile și hărțile ei.
Înainte să vă povestesc exact cum decurge această activitate pentru noi, voi scrie de ce cred eu că este utilă, dar și cum se poate realiza în varianta cea mai simplă.
De ce să organizăm o vânătoare de comori pentru copii
– Pentru că cei mici se vor bucura, iar noi, părinții lor, ne dorim să îi vedem veseli. Eu nu cunosc copil căruia să nu-i placă surprizele și micile cadouri. Dacă le mai și primește într-o modalitate originală, bucuria e dublă.
– Pentru că, dacă o organizăm potrivit vârstei, putem beneficia de câteva momente de liniște. În cazul nostru, Tudor mai are nevoie de ajutor atunci când citeste cuvinte complicate, sau, chiar și când citeste tot, trebuie neaparat să îmi spună și mie ce și unde a găsit, deci vânătoare în sine nu îmi oferă prea multă liniște ci e mai mult o activitate pe care o facem împreună. Totuși, de cele mai multe ori, copiii se joacă liniștiți și împreună, minim o oră, după ce vânătoarea s-a încheiat, deci e minunat.
– Pentru că o vânătoare de comori îi va învață cum să gândească, să caute, să rezolve mistere, să fie atenți, să citească. Eu ascund indicii inclusiv în cărți, scriind, spre exemplu, că trebuie să caute în „Țara Imaginației”. În acel moment e nevoie ca ei să își amintească în care poveste au citit despre Țara Imaginației și să caute acea carte în bibliotecă. Apoi, niciodată nu spun, spre exemplu ” să caute sub birou”, ci să caute sub ceva mare și gri și tot așa. În varianta mai amuzantă și mai lungă, pe bilețele sunt trecute și diverse sarcini, cum ar fi să sară de trei ori ca o broscuță și altele asemănătoare. Posibilitățile sunt nenumărate.
– În funcție de vârstă, îi poate ajuta să exerseze cititul fără presiune, în joacă, mai ales dacă alegem și varianta cu poveste, descrisă de mine mai jos. Apoi, îi poate motiva să citească mai mult și să fie mai atenți la ce și cum citesc, dacă ascundem indicii și în cărți. Cu un strop de imaginație cred că pot fi incluse aici și alte activități a căror complexitate o stabilim în funcție de vârsta copilului.
Cum organizăm o vânătoare de comori
Nu-i nimic complicat în a organiza o vânătoare de comori. În varianta cea mai simplă e nevoie doar de câteva bucăți de hârtie pe care să le ascundem prin casă. Pe fiecare vom scrie unde e ascunsă următoarea, iar numărul lor îl alege fiecare părinte. În cazul copiilor mai mici, care nu știu să citească, indiciile pot fi citite de un adult, sau pot conține doar imagini (desene, fotografii). Talentul la desen e mai puțin important. Pentru copil nu conteaza dacă, spre exemplu, ai desenat frumos canapeaua sub care e ascuns următorul indiciu.
Dar care e comoara?
Comoara nu e, sau nu ar trebui să fie un obiect scump, mai ales dacă ne dorim să repetăm experiența. Vânătoarea de comori este frumoasă fix pentru felul în care se desfășoară ea și nu datorită obiectului găsit la final. Asta nu înseamnă că nu vom acorda nicio atenție acestuia, din contră. Important e să alegem ceva care se potrivește cu gusturile și personalitatea copilului. Poate fi un obiect făcut în casă (chiar și o prăjitură), o felicitare, bănuți din hârtie, sau orice altceva. Important e să fim atenți la copii. Lumea lor e plină de comori și multe dintre acestea nu costă nimic. Noi, înainte de a organiza varianta complicată de mai jos, foloseam obiecte pe care le aveam deja în casă, alese de copii. Singura regulă e să fie ceva ce îi place copilului. Dacă, spre exemplu, nu e foarte atras de cărți, nu cred că e o idee bună să îi oferim o carte pe post de „comoară.
Vânătoarea noastră de comori – cu poveste
În varianta noastră care, desigur, necesită mai mult timp și pregătire, eu am inventat o poveste despre un pirat care tot fură diverse obiecte, le ascunde și rupe hărțile. Copiii primesc câte o scrisoare în care le este prezentată povestea, iar apoi pornește vânătoarea. La o simplă căutare pe Google (pirate map) apar multe hărți potrivite pentru această activitate. Eu printez o hartă, scriu pe spatele ei un mesaj care indică locul în care se află „comoara” iar apoi o tai în mai multe bucăți. Pe fiecare bucățică scriu cate un indiciu, iar atunci când copiii au găsit toate indiciile, ei trebuie să construiască harta, ca pe un puzzle și, desigur, să citească mesajul de pe spatele ei. Da, stiu, e complicat, dar merită și lor le place mult. Facem asta o dată pe săptămână, iar în restul zilelor Tudor întreabă mereu cât mai e până la următoarea vânătoare. Comorile sunt jucărioare ieftine ( până în zece lei) sau alte jucării pe care oricum le cumpăram, dar pe care am ales să le ofer în felul acesta, decât așa, pur și simplu – spre exemplu, azi au primit pistoale de stropit cu apă. Au mai primit dinozauri mici, sau dinozauri în ou, oase de dinozaur, mingiuțe săritoare, squishy și tot felul de alte minunății. Cum spuneam, ceea ce alegem depinde mult de preferințele copilului.
Varianta și mai complicată
Tudor își dorește, în acest moment, să se facă arheolog și visează mult la o vânătoare de comori care implică și săpat în pământ. Mi se pare o idee minunată pentru familiile care au curte. Noi sigur o vom pune în practică în momentul în care vom avea ocazia. Am cumparat deja două mici cutiuțe în formă de cufăr pe care urmează să le vopsesc în culorile preferate ale copiilor și în care da, voi pune și bănuți din ciocolată. 🙂
Cea mai de preț comoară
Dacă tot am amintit mai sus despre cărți, nu aș putea încheia articolul fără o recomandare în acest sens. Este vorba despre o carte potrivită în special pentru copilașii pasionați de vânătoare de comori, dar nu doar pentru ei. Se numește Comoara lui Ben, este scrisă de Alex Donovici și a aparut la Editura Curtea Veche . Este recomandată începând cu vârsta de 5 ani și, după părerea mea,nu prea merge citită mai devreme, motiv pentru care eu am citit-o doar cu Tudor care are peste cinci ani. Povestea este absolut minunată, având și câteva momente amuzante și ținându-ne mereu cu sufletul la gură. Cât despre comoară, aceasta din carte este cu adevărat nepretuită și, dincolo de reacția copiilor, cred că toți părinții vor fi încântați de ce vor descoperi citind-o.
La final va doresc lectură plăcută și mult spor în organizarea vânătorilor de comori!
Super! Merci de idee!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc. Cu drag! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană