Cărți despre emoții

on

M-a preocupat întotdeauna lumea noastră interioară, dar această preocupare s-a intensificat atunci când au apărut copiii. Cred că nouă, adulților, ne lipsește destul de tare educația emoțională, dar, spre deosebire de copii, noi, cel puțin, avem mijloacele necesare pentru a ne putea exprima emoțiile într-un mod civilizat – chiar dacă nu mereu facem asta – și, de asemenea, putem amâna ușor exprimarea unei emoții. La copiii e altfel, mai ales în perioada în care nu pot să pună în cuvinte tot ceea ce simt. Ei au nevoie, în primul rând, să înțeleagă ceea ce simt pentru a putea exprima, iar noi, oamenii mari, avem misiunea de a îi învața cum să dea glas emoțiilor lor. Dacă nu știm, putem învața împreună cu ei. Eu le spun adesea acest lucru copiilor mei. Le spun că învăț împreună cu ei pentru că nu am avut oportunitatea de a învața la momentul potrivit. De asta nici nu le știu pe toate și mai și greșesc de multe ori. Totuși, încerc să nu mă concentrez pe greșeli ci, mai degrabă, să învăț din ele. Și nu mă opresc din a citi.

Am făcut mai jos o listă cu câteva cărți despre emoții; cărți care se află în biblioteca noastră. Am ales cărți mai teoretice. Altfel, eu cred că nu există nicio carte care să nu fie, într-un fel sau altul, despre emoții. Totuși, azi e despre prima etapă; despre a numi emoțiile și despre a le înțelege și a face, astfel, primul pas în exprimarea lor într-un mod sănătos.

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Această listă va fi actualizată periodic, iar acolo unde este cazul, veți găsi și link către articole mai detaliate.

Ce, cum și de ce simt? este cea mai completă carte despre emoții cunoscută de mine. Emoțiile sunt prezentate cu ajutorul celor doi copii, Ema și Eric, despre care autoarea – Ioana Chicet-Macoveiciuc – a mai scris multe alte cărți. E o carte foarte utilă, atât pentru copii, cât și pentru oamenii mari aflați la început de drum în explorarea emoțiilor.

Fram în lumea emoțiilor și a întunericului este o carte foarte drăguță, cu ilustrații superbe. Ea va fi și mai apreciată dacă cei mici îl cunosc deja pe Fram, ursul polar, reinventat de Adrian Barbu și Alexandra Abagiu. Cartea despre emoții și întuneric cuprinde multe sfaturi pentru părinți, alături de povești simple și utile pentru copii.

Furia este una dintre multele cărți scrise de Doctor Catherine Dolto. Este simplă, ușor de citit și cu multe informații utile. Mie mi-a plăcut mult și cea despre emoții și sentimente; m-a ajuat să îi pot explica lui Tudor despre cum iubirea nu dispare atunci când suntem furioși unul pe altul.

Mă simt trist face și ea parte dintr-o colecție și ne ajută identificăm corect felul în care ne simțim, dar și să găsim soluții.

Copiii spun… emoțiile sunt bune e o carte pe care am descoperit-o recent și mi se pare potrivit să o pun în această listă. În ea, Virgil Ianțu ilustrează foarte bine emoțiile pe care le putem simți înaintea unui eveniment important și ne arată și cum să le controlăm.

Întors pe dos este, de departe, preferată noastră. Am scris mai multe despre film și despre carte aici. Amândouă sunt foarte frumoase; cartea are și activități și ajută la fixarea informațiilor din film. Noi am citit-o de atât de multe ori, încât am ajuns să cumpărăm încă una identică pentru că prima se deteriorase prea tare.

Sentimioara este o carte foarte frumoasă despre emoții și culori. În ea ni se povestește despre o oiță care își schimbă culoare în funcție de ceea ce simte. Copiilor le-a plăcut foarte mult ideea. Este o carte simplă, cu text puțin, care merge citită de la cele mai mici vârste.

Cam atât pentru azi cu mențiunea că, așa cum spuneam, acest articol va fi completat pe măsură ce descoperim mai multe cărți.

Sursa foto – arhiva personală + pexels.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s