Mic ghid pentru alegerea cadoului potrivit (fără gafe)

Vi s-a întâmplat vreodată să primiți un cadou care să vă întristeze? Știu, regulile bunelor maniere spun că nu trebuie să comentăm prea mult în legătură cu cadourile primite. Cadoul e acel ceva care trebuie primit cu bucurie și pentru care trebuie să mulțumim frumos. Ar trebui, toți, să ne bucurăm atunci când primim un cadou și să facem asta chiar dacă nu ne place cadoul, pentru a nu jigni persoana care ni l-a dăruit. Probabil chiar așa procedăm, dar asta nu ne poate opri din a simți lucruri iar eu cred că un cadou are o putere extraordinară și ne poate trezi unele dintre cele mai intense emoții. Un cadou ne poate face să ne simțim cei mai fericiți oameni din lume sau ne poate întrista peste măsură. Cum așa? Vă spun mai jos.

Vă dau un exemplu aproape banal. Cunosc o doamnă tare draguță care nu mănâncă zahăr. Nu pentru că a ales, ci pentru că are o problemă de sănătate și nu are voie. Treaba asta e știută de aproape toți cei care o cunosc. Cu toate astea, la ocaziile speciale, doamna continuă să primească ciocolată. Nu, nu ciocolată fără zahăr. Ciocolată normală, uneori clasică, alteori mai sofisticată… Ce-i așa de rău în asta? Desigur, există și avantaje. Dar din dar se face dar și, în felul ăsta, face și dânsa economie atunci când vrea să ofere, la rândul ei, un cadou. Totuși, să nu vă imaginați vreo clipă că nu îi plac dulciurile. Îi plac și eu chiar nu vreau să-mi imaginez cum se simte atunci când primește un dulce care arată absolut delicios și din care nu poate gusta. Practic, acel cadou îi face rău. Apoi, mai e o treabă. Cadourile de acest fel arată că nu suntem deloc atenți la cei din jurul nostru. De cele mai multe ori, un dulce bun salvează situația, dar, în acest caz, el arată că cel care îl oferă face asta fără să se gândească, fără să-l vadă, cu adevărat, pe omul căruia i-l oferă. Exemplul cu doamna nu e cel mai grav pentru că dânsa e o femeie foarte echilibrată care nu pune prea mult la suflet lucrurile astea. Există și situații mai grave și, cu cât avem o relație mai apropiată cu cineva, cu atât e mai mare riscul de a răni cu un cadou.

Dar cum arată cadoul perfect? Și cum facem să nu dăm greș?

Cadoul perfect nu există. Există cadoul care se potrivește perfect unui anumit om, dar nu există cadoul perfect universal valabil și nici valoarea materială nu-l face să fie astfel. Poți să oferi și o casă pe plajă si să dai greș dacă persoana respectivă iubeste muntele și detestă marea. Și da, casa poate fi vândută sau altfel valorificată, dar se presupune că, atunci când faci un cadou cu o așa mare valoare materială, îl faci unei persoane pe care o iubești nespus și se presupune că, atunci când iubești pe cineva, vei cauta și vei gasi limbajul potrivit prin care să-i spui asta. Altfel, degeaba îi spunem soțului, de trei ori pe zi, Tha gaol agam ort, dacă el nu știe o boabă din limba galică scoțiană. ( nici eu nu știu, am tradus cu Google Translate; vă las pe voi să ghiciți ce înseamnă). Și tot degeaba facem cadouri, dacă scopul nostru e să obținem noi ceva în urma lor.

„Țelul iubirii nu e să obții ce-ți dorești de la celălalt, ci să faci ceva spre binele celui iubit.”

Gary Chapman, Cele cinci limbaje ale iubirii, Editura Curtea Veche, 2019.

Parafrazându-l pe Gary Chapman, eu aș spune că Țelul unui cadou nu e să ne ajute să obținem ceva de la celălalt sau să îndeplinim o simplă formalitate, ci să facem ceva pentru binele și bucuria celui căruia i-l oferim. Pornind de la această idee, cred că primul lucru pe care ar trebui să îl facem înainte de a cumpăra un cadou ar fi să ne întrebăm „de ce?” și, în funcție de răspuns, să acționăm.

Observăm cum primele patru variante se concentrează mai mult pe omul care va primi cadoul și ultimele trei sunt mai impersonale. Dacă ați ales una dintre primele variante, atunci, probabil, ați înțeles că, pentru a nu da greș, e important să fim atenți la ce își dorește omul caruia vrem să îi daruim un cadou și acest articol este pentru voi. Dacă le-ați ales pe ultimele trei, n-aveți poftă/timp să citiți un articol întreg, dar aveți, totuși, nevoie de un cadou și nu vreți să faceți o gafă, puteți merge direct la finalul articolului. Independent de intențiile din spatele gestului, există soluții. 🙂

Mic ghid pentru alegerea cadourilor potrivite:

Dacă ați ales să citiți mai departe, se presupune că doriți, în primul rând, să oferiți bucurie și vreți să aflați cum puteți face asta. Iată care sunt, din punctul meu de vedere, pașii de urmat:

1. Identificarea informațiilor generale:

  • Ocazia cu care facem cadoul este foarte importantă. În principiu, nu vom oferi un ceas antițânțari iarna, cu ocazia Crăciunului, dar, la ce temperaturi se anunță, o pereche de papuci de casă cu încălzire prin USB ar putea fi utili pentru cei mai mulți dintre noi.
  • Relația pe care o avem cu persoana căreia vrem să îi oferim un cadou este al doilea lucru la care musai să fim atenți. Există cadouri mai intime pe care le putem oferi doar celor cu care avem o relație mai apropiată. Iubitul sau iubita ar aprecia, cu siguranță, o pereche de mănuși romantice pentru îndrăgostiți. Șefa de la birou s-ar putea să nu aibă fix aceeași părere, dar foarte multe femei, fie ele șefe sau nu, ar putea aprecia o ramă foto magnetică levitantă.
  • Vârsta persoanei căreia ii vom oferi cadoul are, la rândul ei, o mare importanță. Cu siguranță, multe bunicuțe au simțul umorului, dar e puțin probabil ca vor aprecia, la adevarata ei valoare, o Păpușă VOODOO a șefului. S-ar putea să le placă, mai degrabă, un aparat pentru masajul picioarelor.

2. Investigația

Investigația e partea cea mai interesantă din procesul de oferire a unui cadou. Eu și copiii vorbim adesea despre tot ce am făcut eu ca să descopăr/pregătesc ceea ce le place iar ei se distrează copios atunci când află semnificația din spatele unor gesturi ale mele, aparent ciudate sau fără sens. În general, unele dintre cele mai frumoase cadouri vin la pachet cu o poveste minunată și, deopotrivă, amuzantă, despre cum au fost alese, confecționate, ascunse cu greu sau cumpărate. În orice caz, cred că într-o investigație ar trebui să stabilim trei lucruri principale despre omul pe care vrem să-l facem fericit:

  • Ce își dorește

Pentru a afla dorințele cuiva e nevoie, în primul rând, să fim dispuși să le ascultăm. Da, putem pune și întrebări, dar, de cele mai multe ori, oamenii își exprimă dorințele și fără să fie întrebați, la o discuție liniștită, seara, sau într-o plimbare oarecare. În orice caz, dacă dorim să facem o surpriză și avem nevoie să punem și întrebări, ideal ar fi ca acestea să nu fie prea explicite. De exemplu, putem povesti despre cum una dintre colegele de la muncă și-a luat o pătură cu mâneci și buzunar Cool Stuff sau o lampă Calea Lactee și putem observa reacția persoanei de lângă noi sau putem juca Adevăr sau Provocare, caz în care ne și distrăm și aflăm și tot ce dorim să aflăm.

  • Ce pasiuni are

Cred că pasiunile oamenilor sunt foarte importante pentru că pasiunile sunt despre ceea ce le place și nu despre ceea ce trebuie să facă. Desigur, cele mai multe femei ar putea aprecia o cutie de bijuterii, cu cheiță, verde smarald, dar dacă femeia căreia vrem să-i facem un cadou e pasionată de broderie, un KIT broderie DIY o va bucura mai tare și îi va da și minunatul sentiment că e văzută și dorințele ei sunt importante.

  • Ce nu îi place/ nu are voie

Motivul pentru care e important să fim atenți la ce nu îi place persoanei căreia vrem să îi oferim un cadou este simplu. Dacă nu suntem atenți la asta, vom face gafe. Un Set cadou decantor Glob Pământesc poate fi cadou excepțional pentru cineva care consumă vin, dar poate fi total nepotrivit pentru o persoană care nu consumă alcool, dar iubește ceaiul fierbinte.

3. Alegerea propriu-zisă a cadoului.

Uneori poate fi simplu. Uneori, oamenii au dorințe explicite ori noi am fost foarte atenți la ei și le-am descoperit dorințele ascunse din prima. În acest caz știm exact ce să le oferim și tot ce trebuie să facem este să cumpărăm acel ceva. De exemplu, pentru o persoană pasionată de puzzle-uri și/sau de călătorii, un puzzle Glob Pământesc 3D, cum e cel de mai jos, ar fi, cu siguranță, o alegere inspirată:

Alteori lucrurile se complică:

  • Știm exact care-i dorința persoanei în cauză, dar, din diverse motive, nu o putem îndeplini.
  • Cunoaștem foarte bine persoana în cauză, dar nu am identificat o dorință care să iasă evidență. În principiu, are de toate. Nu (mai) știm ce să-i oferim.
  • Nu cunoaștem foarte bine persoana respectivă și nici investigația nu a avut rezultate prea satisfăcătoare, dar vrem să-i arătăm cât o apreciem.

În toate aceste cazuri, putem apela la ajutor și inspirație din exterior. Pe mindblower.ro găsim cadouri aranjate frumos pe categorii, începând de la cadouri pentru femei sau bărbați și până la cadouri pentru mame, tați, bunici sau chiar șefi. Varietatea e foarte mare și pentru toate gusturile, de la cadouri amuzante, cum sunt șosetele de mai jos, până la cadouri elegante si deosebite.

4. Oferirea cadoului

Nu, drumul nu se termina atunci când am ales cadoul. Felul în care alegem să îl oferim joacă un rol extrem de important. Mie îmi place să acord atenție fiecărui detaliu, începând cu hârtia în care împachetez cadoul și terminând cu oferirea propriu-zisă. Desigur, nu toți simțim plăcere în treaba asta și putem apela la ajutor extern atunci când vine vorba despre împachetare. În ceea ce privește modul în care oferim cadoul, eu cred că acesta ar trebui să fie memorabil. Eu apelez, adesea, la vânătorile de comori atunci când vine vorba despre copii, dar cred că și adulții pot gusta din plin o astfel de experiență. Imaginați-vă numai cum ar fi să vă treziți dimineața cu o scrisoare prin care sunteți anunțați că veți porni într-o căutare de comori la finalul căreia veți descoperi un cadou. De asemenea, îmi place să pun cadourile în locuri surprinzătoare, acolo unde oamenii nu se așteaptă sau să folosesc clasicele cutii de mărimi diferite. Nu în ultimul rând, adaug mereu și o felicitare în care scriu câteva cuvinte frumoase.

Cadouri pentru situații de urgență

În cazul în care ați sărit peste partea cu alegerea cadoului potrivit sau nu aveți timp să treceti prin toti pasii de mai sus, vă anunț că există locuri speciale de unde puteți alege cadouri minunate cu care veți provoca zambete, chiar și fără să vă fi propus asta. Atunci când un site de cadouri își face bine treaba, e suficient să dăm click pe categoria potrivită și să răsfoim puțin lista. Dacă, spre exemplu, vrei să-i faci cadou unei prieten, dai click pe categoria cadouri pentru barbați de pe mindblower.ro și găsești o mulțime de cadouri faine. Cu siguranță unul dintre ele va fi exact ce are prietenul tău nevoie și vei reuși să eviți o situație care ar putea fi jenentă mai ales că, răsfoind imaginile cu cadouri, s-ar putea să descoperi că știi mai multe decât credeai. Apoi, dacă e nevoie, cei de la MindBlower te scutesc și de împachetare și, dacă dorești, livrează și cadoul în locul tău, serviciu util și atunci când persoana căreia vrei să-i faci o bucurie e prea departe. Simplu și ușor. Fără gafe.

Acestea fiind scrise și pentru că se apropie luna cadourilor, vă doresc să aduceți cât mai multe zambete în sufletele oamenilor cărora le veți oferi cadouri și să vă încărcați din plin cu energia pozitivă ce se întoarce spre voi din bucuria lor.

Articol scris pentru Superblog 2022

Sure foto – mindblower.ro + prelucrare în canva.com

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s