Eu cred că Halloweenul este ocazia perfecta pemtru a ne recunoaște fricile, a învăța despre cum ne ajută ele să fim curajoși și mai puternici și a descoperi cum le putem noi controla. Prin urmare, vă prezint mai jos câteva activități frumoase pe care le putem face împreună cu copiii:
1. Confectionăm sperietori de fantome/monștri, inventăm formule magice și creăm poțiuni fermecate.
Cred că ideea am întâlnit-o pentru prima dată în Fantominus, o carticică tare draguță, apărută la Editura Univers, despre o fetiță căreia îi era teamă de cele trei fantome mari din camera ei. Fetița se împrietenește cu Fantominus, o fantomă micuță. Acesta o învață formula magică prin care poate distruge fantomele și o ajută să își dea seama cât e de puternică. În plus, la finalul cărții găsim instrucțiuni despre cum putem construi propriul Fantominus.
Într-o altă carte – Ajutor, Matei, o fantomă! – copiii îi observă pe iepurașul Matei și pe frățiorii lui cum construiesc o sperietoare de fantome. Aceștia rămăseseră singuri acasă și, deși la început s-au distrat de minune și credeau că nu va fi vreo problemă, atunci când a venit vremea de culcare, ei s-au speriat tare de presupusa fantomă care dorea să intre în casă. Desigur, pentru că erau iepurași inteligenți, nu s-au lăsat pradă fricii și au hotărât să sperie și ei fantoma.
Putem citi aceste povești și, pornind de la ele, putem construi propria sperietoare de monștri, fantome sau orice altceva îi sperie pe copii; putem inventa propriile formule magice care să distrugă acele lucruri și- de ce nu? – putem chiar să creăm o poțiune magică pe care să o folosim în acest scop. Pe aceasta din urmă o putem pune într-un recipient cu pulverizator atât timp cât avem atenție să nu conțină ingrediente nepotrivite. Ideal ar fi să folosim apă și să adăugăm lucruri care nu se dizolvă în apă (un băț din ” padurea fermecată”, un dinte de la un dragon de jucărie- sau dragonul cu totul dacă n-avem cum folosi doar dintele – un fir de par de la o figurină unicorn, bobe de piper – nu piper măcinat 🙂 etc.)
Găsiți aici mai multe recomandări de cărți pentru gestionarea fricii.
2. Exersăm vraja Ridiculus din cărțile/ filmele cu Harry Potter.
Chiar dacă cei mici nu cunosc povestea, putem să facem un scurt rezumat în care să le povestim despre un vrăjitor copil care a reușit să salveze lumea în repetate rânduri. În drumul lui, micul vrajitor s-a întâlnit adesea și cu bogarții, niște ființe magice care se hrănesc cu frica noastră. Mai exact, atunci când te întâlnești cu un bogart, acesta ia forma acelui ceva care te sperie pe tine cel mai tare. Partea bună e că un bogart poate fi învins cu ajutorul vrăjii Ridiculus. Partea interesantă e că ai nevoie de mai mult decât de o bagheta magică pentru a face vraja. Secretul stă în imaginație și în exercițiu pentru că, dacă un bogart se hrănește cu frica, el poate fi învins doar dacă nu mai simțim această frică și cea mai bună soluție pentru a nu mai simți frica este să râdem. Pentru că nu putem fi înfricoșați și veslei în același timp. Așadar, misiunea noastră constă în a transforma obiectul fricii în așa fel încât să fie amuzant și să putem râde de el. Vraja Ridiculus poate fi exersată verbal, cu ajutorul unei baghete de jucărie, dar ne putem folosi și de hârtie și creioane colorate. Putem desena pe o foaie cel mai înfricoșător lucru și apoi putem adauga detalii care să-l facă să arate mai degrabă ridicol și amuzant decât înfricoșător.
3. Spunem povești și ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și unii pe alții la lumina focului… imaginar
Noaptea are un farmec aparte. Noaptea e liniște și întuneric și constituie cadrul perfect pentru a ne explora cele mai intense emoții. Dacă adăugăm lumina slabă a unui foc, decorul e perfect, dar, dacă locuim într-un apartament, e mai dificil. Există, însă, soluții. Putem folosi lumânări – din ceară sau cu baterii, după preferințe – sau putem face chiar mai mult de atât. În varianta cea mai simplă, cu ajutorul câtorva fâșii de hârtie creponată, a unor lemne mici adunate de pe afară și a unei instalații cu LED, putem face un foc chiar în mijlocul camerei sau, dacă podeaua e prea rece, în mijlocul patului. Lângă foc adăugăm perne pufoase și pleduri călduroase, căni cu ceai fierbinte sau ciocolată caldă, biscuiți de casă sau orice altă gustare. După ce am pregătit decorul, putem începe seara poveștilor înfricoșătoare. Noi, adulții, ne putem pregăti în prealabil pentru că e o seară în care ne vom aminti de vremea când eram copii și de cele mai mari frici pe care le aveam. Desigur, e posibil ca cei mici să ne întrebe și despre fricile noastre din prezent, caz în care e bine să găsim o modalitate de a prezenta aceste frici pe înțelesul lor. Minciuna nu e o soluție. Pe lângă apropierea de cei mici, scopul acestei activități e ca ei să înțeleagă că fricile lor sunt normale și toți am trecut prin asta, dar și că adulții sunt departe de a fi fără frică. Dacă suntem uriași nu înseamnă că nu ne mai e teamă de nimic, ci doar că fricile ni s-au schimbat.
Sper să vă fie utile aceste idei și în caz că nu vă place Halloweenul, să profitați, totuși, de oportunitățile pe care le oferă.
