Mi se pare că sunt cea mai nepotrivită persoană din lume pentru a face un review al unui podcast despre tehnologie, dar iată-mă, azi, scriind fix despre asta. De ce spun că sunt cea mai nepotrivită? În primul rând pentru că nu-s pasionată de tehnologie și nici podcasturi nu prea ascult, deși le-am cam recomandat în ultimul timp și voi scrie mai jos și de ce. De ce scriu, totuși, acest articol? Primul și cel mai important motiv a fost curiozitatea. Este, practic, ca o testare de produs și-am fost curioasă să aflu despre ce-i vorba. Pentru că n-am mai ascultat niciodată un podcast despre tehnologie și îmi e greu să refuz oportunitatea de învăța ceva nou, n-aveam cum să stau pe margine. Vă invit, așadar, să descoperim împreună câteva lucruri despre mine și podcastul Tehnocultura. De data asta, organizat 🙂
Cuprins:
- 5 motive pentru care e bine să ascultăm podcasturi
- De ce nu (prea) ascult eu podcasturi
- Ce m-ar face pe mine să ascult podcasturi mai des
- Câteva cuvinte despre Podcastul Tehnocultura
- Ce părere am eu despre Podcastul Tehnocultura
5 motive pentru care e bine să ascultăm podcasturi
Cum spuneam mai sus, eu nu prea ascult podcasturi, dar am ascultat suficient cât să înțeleg care sunt avantajele:
- Cu ajutorul unui podcast poți valorifica un timp care, altfel, ar fi pierdut. Mă gândesc aici, în primul rând, la orele petrecute în trafic, dar nu doar la ele. Oricând facem ceva plictisitor care ne ține privirea sau mâinile ocupate, putem asculta un podcast pentru a ne umple timpul cu ceva util și/sau frumos.
- Ai acces la informație în orice loc, cu minim efort. Nu poți citit o carte când mergi pe stradă, dar, dacă ai o pereche de căști, e suficient să dai play pe telefon și aia e.
- Ai grijă de ochii tăi și aici îmi amintesc de mine, în urmă cu mulți ani, când a trebuit să fac o intervenție chirurgicală complicată la ochi și, preț de 10 zile care au părut o eternitate, am fost blocată în pat, în întuneric. După vreo două zile de disperare, mi-a venit o idee magică. Am împrumutat de la o doamnă draguță mai multe cd-uri cu teatru radiofonic. Nu știam de podcasturi pe atunci. Probabil existau, dar încă nu ajunseseră la mine. În orice caz, nu pot să nu subliniez faptul că podcasturile au acest mare plus – sunt accesibile și nevăzătorilor. Dincolo de asta, noi, ceilalți, care stăm atât de mult timp cu ochii în ecrane, putem să dăm o pauză ochilor noștri și să ne folosim celelalte simțuri pentru a afla lucruri noi.
- Ai grijă de viața ta atunci când, spre exemplu, conduci și vrei sa treacă timpul mai ușor. Ascultând un podcast nu riști nimic și poți fi atent la drum.
- Poti afla ușor informații pe care, poate, nu le-ai fi aflat niciodată altfel, dar care îți pot fi utile. Spre exemplu, eu chiar nu m-aș apuca să citesc o carte despre tehnologie. Dar un podcast pare mult mai ușor de digerat.
De ce nu (prea) ascult eu podcasturi
Răspunsul la această întrebare e destul de subiectiv. Adevărul e că îmi plac podcasturile și nu mi s-a întâmplat aproape niciodată să ascult unul și să nu mă prindă. Aș spune că, mai degrabă, m-am obișnuit să consum informație scrisă. Întotdeauna am preferat cuvintele scrise, dar, din vremea când copiii mei erau bebeluși și somnul lor era tare fragil și prețios, am început să folosesc aproape exclusiv scrisul și cititul. Desigur, aș fi putut folosi niște căști și asculta diverse în timp ce ei dormeau, dar nu s-a întâmplat așa. Probabil că unul dintre motive a fost strict acela că așa s-a nimerit. Cert e că și azi prefer să citesc sau să port conversații care se desfășoară prin mesaje scrise.
Al doilea motiv ar fi acela că nu stau prea bine la capitolul atenție distributivă și îmi e greu să mă concentrez la mai multe lucruri în același timp. Teoretic, realitatea mă contrazice. Am doi copii de vârste apropiate și am reușit, de-a lungul timpului, să fiu cu un ochi la unul, cu un ochi la celălalt și cu al treilea la mine însămi. Acum, un podcast se ascultă cu urechile, dar mi se pare că dacă încerc să mai fiu atentă la încă un lucru, nu mai sunt atentă la nimic.
Nu în ultimul rând, pentru că nu am prea am parte de acel timp pe care l-aș nu-mi timp mort ( ex.- orele petrecute în trafic), e dificil să găsesc momentul potrivit pentru a asculta un podcast. Plus că, după ore întregi petrecute cu copiii incă mici, am momente când prefer mai degrabă liniștea ca să-mi aud propriile gânduri.
Ce m-ar face pe mine să ascult podcasturi mai des
Deși iubesc cititul, nici cărți sau articole nu citesc atât de multe câte mi-aș dori. Totuși, spre deosebire de un podcast, o carte are cel puțin un lucru foarte prețios pentru oamenii care n-au timp – un cuprins. Dacă n-ai timp, atunci când ai nevoie de o informație, te poți duce direct la capitolul de care ai nevoie, lucru valabil și pentru cărți si pentru articole. Treaba asta e mai dificilă atunci când vorbim despre un podcast. Prin urmare, dacă e sa mă gândesc la acel ceva care m-ar putea face pe mine să ascult frecvent un podcast, cred ca ar fi vorba despre episoade mai scurte și/sau o organizare a conținutului în așa fel încât să poată fi accesat ușor și pe bucăți– poate există, doar n-am descoperit eu încă.
Câteva cuvinte despre Podcastul Tehnocultura

Podcastul Tehnocultura este un podcast în limba română realizat de Vlad Bănică și Manuel Cheța. Se prezintă ca fiind un podcast dedicat tuturor celor pasionați de cunoaștere iar treaba asta mi se pare, cumva, logică. Pentru că suntem înconjurați de tehnologie și, practic, toți o folosim, nu e musai să fim și pasionați de ea pentru a ne dori să aflăm lucruri din acest domeniu. Tehnologia devine – sau poate a devenit deja – parte din cultura generală pe care ar trebui să o avem toți.
Ce părere am eu despre Podcastul Tehnocultura
Primul lucru care mi-a atras atenția a fost, desigur, vocea celor doi oameni care-l fac. Mi se pare că se aude foarte bine și cred că ăsta e un aspect tare important atunci când vorbim de conținut audio. Cei mai mulți dintre noi mai facem și altceva în timp ce ascultăm și nu toți putem folosi căști care anulează zgomotul din exterior, mai ales când acesta e reprezentat de vocea copiilor pe care, oricât am vrea să o dăm pe silent, avem nevoie să o auzim.
Am ascultat și apoi, desigur, am fost întreruptă și, până am avut din nou timp să ascult, am studiat site-ul Tehnocultura și m-au uimit temele abordate și faptul că unele dintre ele chiar m-au facut curioasă. Între noi fie vorba, m-a mai uimit și faptul că înțelegeam ce scrie și aceeași reacție am avut-o și când am ascultat podcasturile. Acum, să nu vă imaginați că am înțeles chiar tot, tot. Dar mă așteptam să am senzația aceea că podcastul e într-o limbă straină, total necunoscută. Numai că n-a fost chiar așa și m-am bucurat, spre exemplu, când am putut afla informații despre misiunea DART de la NASA. Copiii mei sunt interesați de tot ce se întâmplă în spațiu iar eu încerc să țin pasul cu ei. Ca bonus, îmi place că oamenii dau și link-uri către materiale extra sau materiale de la care au pornit discuțiile.
Mi-au atras atenția și episoadele mai vechi ale caror titluri mi-au amintit cumva de desenele animate care explică lucruri pe întelesul copiilor, doar că astea erau pentru oameni mai mari care, nici ei, nu înțeleg tot ce-i înconjoară. Am fost plăcut surprinsă să descopăr și resurse despre RMN pe care le văd că pe ceva foarte util pentru cei ca mine, care suferă de claustrofobie. Când am scris articolul despre cum să ne pregătim pentru un RMN dacă suferim de claustrofobie am precizat și că, din punctul meu de vedere, un pas important e să încercăm să cunoaștem mai bine acest aparat. Pentru că necunoscutul sperie.
Revenind la podcast, nu, nu cred că voi deveni urmăritor fidel, din motivele expuse mai sus, dar sunt destul de sigură de faptul că mă voi întoarce pe pagină pentru că sunt lucruri care mi-au atras atenția și m-au făcut curioasă. Mai ales că, așa cum spuneam mai sus, suntem, practic, înconjurați de tehnologie și chiar nu cred că-mi strică să mai aflu si eu câte ceva. Chiar așa, voi de unde vă luați informațiile despre tehnologie?
Articol scris pentru SuperBlog 2022
Surse foto – tehnocultura.com
Mersi de articol. Îmi palce sugestia de împărțire pe capitole și asta se poate face în YouTube. Pentru partea de audio de pe Podbean este o altă poveste. Posibil să iau formatul din YouTube și să preschimb show notes să reflecte timpii pentru diverse subiecte 😀 Legat de claustrofobie și nevoia de informare, noi sperăm să strângem cât mai multe informații utile din multe domenii care să ajute oamenii în multe situații. Cum ai zis: dacă știm mai multe despre un anumit proces, asta ne poate ajuta. Știm, de altfel, că podcastul nu este mereu cea mai bună variantă de transmitere a informațiilor, dar am descoperit că pot transmite mult mai multe informații prin discurs decât scriind. Știu ce înseamnă să stau 2-3 ore la un articol de 1500 de cuvinte pe când pot vorbi o oră și să generez conținut cât ai scrie 5 ore 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag. Mulțumesc și eu!
ApreciazăApreciază