Un loc de joacă al viitorului cu ajutorul Frisomat

” ... i-aș pune-o în mână și i-aș spune – Aici ai o comoară. Bucură-te de ea, folosește-o cu încredere, oricum dorești, e rezistentă. Mai ales, prețuiește-o, pentru că în ea zace o putere infinită. Chiar și când se va strica, peste mult, mult timp, sau când, poate, te vei plictisi de ea, viața ei tot nu se va fi sfârșit pentru că are darul ăsta de a renaște, iar și iar. ” 

O descoperire uimitoare 

În urmă cu aproximativ 6500* de ani, omul a făcut o descoperire uimitoare care avea să-i schimbe viața într-un mod categoric sau, mai bine spus, avea să ne schimbe viața. În urmă cu aproximativ 6500 de ani, omul a descoperit metalul și apoi a învățat să-l prelucreze pentru a confecționa tot felul de obiecte. Atunci a început ceea ce, în istorie, numim Epoca Metalelor și acest simplu fapt ne arată că descoperirea a avut o importanță crucială. Am pus cuvantul metal în denumirea unei epoci care-a durat mai bine de patru milenii pentru că, în urma folosirii metalului, s-a produs un pas uriaș spre a deveni cei ce suntem astăzi; viața oamenilor a devenit mai ușoară și a permis apariția mai multor ocupații, dezvoltarea comerțului, a călătoriilor, a creativității, a dorinței de a evolua sau a gustului pentru frumos și confortabil.

Viața fără metal

Viata fără metal ar fi, probabil, de neînchipuit pentru cei mai mulți dintre noi și asta în conditiile în care cei mai mulți dintre noi nici nu suntem conștienți de cât de mult folosim metalul, zilnic. Viața fără metal ar semăna, probabil, cu cel mai negru coșmar. Pentru că, întotdeauna, lucrurile cele mai rele sunt acelea de care nici măcar nu ne dăm seama. 

Dacă acea descoperire nu ar fi fost făcută, eu n-aș scrie azi acest articol și voi nu l-ati putea citi. Nimic, absolut nimic, n-ar fi așa cum e azi și aici nu mă refer doar la faptul că lucrurile ar fi diferite, ci și la faptul că ar fi diferite în sens rău. Dezvoltarea omului, pe plan psihic și mental, e posibilă atunci când omul nu duce grija zilei de mâine. Atunci când principala ta preocupare e să îți asiguri supraviețuirea de pe o zi pe alta și faci asta folosind niște unelte rudimentare din piatră, os sau lemn, îți rămâne prea puțin timp pentru a te dezvolta pe alte planuri. Atunci cand principala ta preocupare e să îți asiguri hrană și adăpost, confortul poate fi ceva îndepărtat și nu prea bine definit. Lucruri banale pentru noi, azi, precum citirea unei cărți, scrierea unui articol pe un blog sau comunicarea la distanță,  n-ar fi fost posibile dacă omul n-ar fi avut vreme să se dezvolte pe plan spiritual și omul n-ar fi avut vreme să se dezvolte în acest fel dacă viata nu i-ar fi fost mai ușoară cu ajutorul obiectelor din metal. Fără metal ne întoarcem în Epoca de Piatră și spunem adio locuințelor rezistente, călătoriilor pe distanțe lungi, tehnologiei de orice fel, confortului și relaxării, bijuteriilor și siguranței. 

Partea goală a paharului

Desigur, orice parte bună are și o parte mai puțin bună. Odată cu dezvoltarea metalurgiei , oamenii și-au perfectionat și armele. Acestea le-au permis să se apere de pericole, să-si procure hrana mai ușor… dar si să lupte mai usor, să ucidă din plăcere… Apoi, oamenii au inventat tot felul de obiecte care le-au permis să-și depoziteze și păstreze hrana mai ușor, să aibă locuințe mai rezistente, să călătorească, să se distreze, să comunice… Dar, pe măsură ce au evoluat și pe măsură ce au avut din ce în ce mai multe, oamenii au început să uite de unde au pornit, să arunce,  pur și simplu, ce e vechi sau stricat… fără să conștientizeze că acel coș în care își aruncă gunoaiele e chiar propria lor casă și aceasta deja a devenit prea plină. 

Alegerile din prezent

Primul lucru care îmi vine în minte atunci cand mă gandesc la metal e o frază pe care am citit-o, într-o formă sau alta, pe aproape toate site-urile ce oferă informații despre reciclare. Scria acolo – Anumite tipuri de metal pot fi reciclate la nesfârșit.** Repet – Anumite tipuri de metal pot fi reciclate la nesfârșit.

Ce înseamnă asta? Având în vedere faptul că au trecut câteva milenii de când oameni extrag și prelucrează metalul, cred că nu mai e necesar să accesăm nici măcar una din resursele resursele planetei pe acest plan. Am luat destul. Avem mai mult decât suficient. A cam venit vremea să ne spălăm rufele murdare și să le purtăm și-a doua oară și a treia oară și să descoperim că sunt la fel ori chiar mai frumoase.

Vorbim despre o resursă a cărei descoperire a schimbat radical evoluția omului și care ar putea face asta încă o dată. Dacă, azi, toți am colecta gunoiul selectiv și metalul ar fi reciclat, acțiunile noastre ar putea avea un impact aproape la fel de răsunător ca în urmă cu câteva milenii. Mai ales că, în epoca noastră, tehnologiile moderne ne permit să lucrăm mult mai ușor și să producem obiecte la care strămoșii noștri nici nu visau. Putem să avem parte, în continuare, de tot confortul de până acum, putem să ne dezvoltăm în continuare și putem face toate astea în timp ce avem grijă de mediul înconjurător și de resursele pe care ni le oferă planeta. 

Frisomat și construcțiile sustenabile

Frisomat este o companie româno-belgiană producatoare de hale metalice realizate din oțel laminat la rece***  și ne oferă un exemplu minunat de utilizare inteligentă a metalului. Compania mamă s-a născut în Belgia, în anul 1978,  locul unde se află în prezent și fabrica de producție Frisomat Europa.  Încă de la început, fondatorii și-au propus să se diferențieze de ceilalți constructori prin punerea accentului pe calitate, seriozitate, soluții personalizate, responsabilitate, sustenabilitate și preocupare față de mediul înconjurător. Aceste obiective au fost puse în practică prin:

  • folosirea de materie primă 100 % reutilizabilă;
  • reducerea pierderilor  tehnologice prin procesul de pre-proiectare și prefabricare;
  • folosirea energiei regenerabile în activitate (aproximativ 67 % din energia folosită în fabrică vine de la panourile solare cu care aceasta este dotată);
  • proiectarea unor hale metalice rezistente și durabile cu costuri de mentenanță aproape zero;
  • grijă pentru fiecare detaliu și acoperirea întregului ciclu constructiv al halelor metalice (acestea sunt proiectate, produse, livrate și construite/executate de Frisomat);
  • grijă pentru clienți și acumularea unei experiențe valoroase, tradusă în construirea a peste 992 de hale metalice, acoperind peste 1 200 000 mp;
  • învățare, cercetare și dezvolare continuă;
  • atenție la dorințele clienților, oferirea unor posibilități nenumărate și execuție rapidă a produselor.

Un loc de joacă al viitorului

Creștem, pe zi ce trece. Ne dorim mai mult și mai mult. Vrem o viață din ce în ce mai bună și mai ușoară, vrem magazine, locuri de agrement, locuri în care să ne relaxam sau să ne punem în practică pasiunile. Și e ok să ne dorim și e ok să avem. Acest pas face parte din evoluție, din dezvoltarea noastră. Dar e bine și să alegem să ne punem în practică visurile în așa fel încât să nu câștigăm doar pe moment, o plăcere efemeră, în timp ce lăsăm un dezastru în urma noastră.

Eu, ca de obicei, mă duc în zona pentru copii, dar nu doar pentru că sunt mamă și vă bat mereu la cap cu asta, ci deoarece eu cred că, pentru un prezent și un viitor mai bun, e nevoie să investim în copii. Dacă mi-aș lăsa imaginația să zburde, aș folosi o hală metalică Frisomat pentru a crea un loc de joacă pentru copii. Dar nu unul obișnuit, ci unul din care ei să învețe ceva, cu ajutorul căruia să le pot explica despre evoluția oamenilor, despre extraordinarele descoperiri pe care le-au facut oamenii; despre cum era viața în trecut și despre cum viața noastră este mult mai ușoară azi; despre cum oamenii mai și greșesc și despre cum putem învăța din greșeli și putem deveni mai buni; despre cum putem schimba lucrurile chiar și atunci când facem o acțiune simplă, cum ar fi să alegem locul în care ne jucăm.

Fiecărui copil care ar veni să-si petreacă timpul în acel loc de joacă, i-aș spune că alegând, azi, acest loc de joacă, contribuie la un viitor mai bun al planetei și o ajută să se vindece după toate câte a suferit. I-aș oferi o jucarie din metal, i-aș pune-o în mână și i-aș spune – Aici ai o comoară. Bucură-te de ea, folosește-o cu încredere, oricum doresti, e rezistentă. Mai ales, prețuiește-o, pentru că în ea zace o putere infinită. Chiar și când se va strica, peste mult, mult timp, sau când, poate, te vei plictisi de ea, viața ei tot nu se va fi sfârșit pentru că are darul ăsta de a renaște iar și iar. L-aș invita apoi să-și pună gândurile într-o capsulă a timpului pe care să o deschidă peste 20, 30, 40 sau chiar 50 de ani, când va veni din nou, însoțit de proprii copii sau chiar nepoți. Pentru că așa-s de rezistente construcțiile Frisomat. Nu în ultimul rând, i-aș oferi ocazia să plătească taxa de intrare cu ambalaje din metal care să fie reciclate ulterior. 

Partea interesantă este că, deși e doar un exercițiu de imaginație, un astfel de proiect de hală metalică ar putea fi realizabil cu o investiție minimă și finanțare din fonduri europene. E nevoie doar de cineva care să creadă în el și, desigur, de multă muncă pentru realizarea unui plan de afaceri convingător. Altfel, cei de de la Frisomat au deja experiență pe acest plan, onorând deja mai multe astfel de contracte și fiind și în prezent implicați în proiecte de dezvoltare cu finanțare europeană.

Prin urmare, dacă aveți un proiect, fie că-i vorba de o florărie, o fermă de păsări, un centru comercial, o sală de sport, un loc de joacă pentru copiii sau orice altceva vă face să zâmbiți , alegeți Frisomat și veți primi mai mult decât un spațiu pentru proiectul vostru. Veți primi preturi mai mici, datorate materialelor și tehnologiei folosite în construcția halelor,  execuție rapidă, o construcție rezistentă adaptată propriilor nevoi și dorințe și oportunitatea de a contribui la construirea unui viitor mai bun.  

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Surse foto – frisomat.ro

*începutul, durata și finalul Epocii Metalelor diferă de la zonă la zonă și datele sunt aproximative

** de exemplu, pe site-ul azipentrumaine.ro, se precizează că metalul poate fi reciclat la infinit și că  o tonă de oțel reciclat reprezintă o tonă de minereu de fier economisit.

*** construcțiile Frisomat  din oțel laminat la rece  utilizează cu 30% mai puțin puțin oțel, fapt ce le face ușor de transportat și montat

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu