Un strop de liniște într-o mare de oameni. Gaudeamus 2022.

Scriu acest articol rapid, între două târguri – Gaudeamus, în prima partea a zilei și Târgul de Crăciun de la Opera Comică pentru Copii, în a doua parte. Îl scriu pentru că e important să fie scris azi. Pentru că mâine e ultima zi de Gaudeamus și am ceva tare important să vă spun.

Eu n-am mai fost de mult timp la un târg de carte, deși tare-mi sunt dragi. Am avut o tentativă la ultimul, în vară sau primăvară, nu-mi amintesc exact când a fost, dar, printr-o așezare nefericită a evenimentelor, am ajuns în weekend, cu copiii. Și era tare aglomerat și noi ne-am pierdut în aglomerația aceea. Ei n-au înțeles mare lucru, deși au rămas cu ceva plăcut de-acolo, iar pe noi, cei mari, mai degrabă ne-a obosit.

De data aceasta am decis să facem altfel. Am mers doar eu cu copiii. Ieri. Și a fost absolut minunat. Deși n-am participat la un eveniment anume, le-a plăcut mult experiența, le-au plăcut persoanajele pe care le-au întâlnit, le-a plăcut să răsfoiască și să-și aleagă cărți și le-a plăcut să-i scrie scrisori Moșului și să vorbească cu oamenii pe care i-au întâlnit.

Apoi a intervenit o invitație la o lansare de carte. O invitație pentru mine. Am acceptat-o cu drag, dar și cu mari emoții. Emoții din muuulte motive, dar și din cauza aglomerației. Eu nu funcționez bine când ma intersectez cu prea mulți oameni în același timp. Dar eram și curioasă și entuziasmată. Și m-am dus. Azi. Și era aglomerat. Și-apoi s-a întâmplat ceva.

M-am așezat pe scaun și-am început să ascult cum oamenii vorbeau despre o carte. Și povestea m-a captivat. Și, dacă la început se auzea un zumzet continuu, în scurt timp nu l-am mai simțit. Doar vocile celor pe care-i priveam se auzeau clar, îmi captau atenția și îmi trezeau foamea aia de a citi și de a descoperi mai mult, cât mai curând. Și am ieșit de-acolo încărcată cu energie pozitivă și-o minunată carte cu autograf. N-am mai simțit oboseala, n-am mai simțit aglomerația.

Vă recomand, desigur, să mergeți și voi la Gaudeamus, dar nu așa, oricum. În marea aceea de oameni și-n zumzetul care pare pare că nu se va opri niciodată, opriți-vă voi. Și ascultați vocile care contează și care spun poveștile cărților și-ale oamenilor din spatele cărților. S-ar putea să vă captiveze atât de tare, încât să vă doriți să repetați iar și iar această experiență.

Cat despre cartea de azi, Mica dansatoare, apărută la Editura NICULESCU, revin cu impresii după ce o citesc. Știu deja că o să-mi placă, dar nu e încă momentul să scriu despre ea. Aș spune doar că-mi place mult cum arată numele meu cu doi de „n”, dar asta e cumva off-topic. Sau poate nu. 🙂

Mă opresc aici. E cazul să mă pregătesc pentru o rundă serioasă de lovituri pe patinoarul de la OCC. Da, nu știu să patinez, iar copiii fix asta își doresc. Sper că voi supraviețui.

O zi minunată vă doresc și nu uitați de momentul de liniște și de încărcare cu energie pozitivă. Îl puteți trăi până mâine seară la Gaudeamus. Intrarea este libera și aici găsiți programul evenimentelor.

Surse foto – arhivă personală

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s