La Dino Parc Râșnov – Iarna

Înainte să ningă în București, le-am promis copiilor că iarna asta vom merge într-o zonă cu zăpadă multă, în așa fel încât să se joace cât de mult vor ei. Așa se face că am planificat o mică vacanță la Râșnov. La momentul rezervării, nu știam sigur cum va fi vremea și am zis să alegem un loc din care să și putem vizita ușor locuri frumoase. Nu pot spune că am avut prea mult noroc. Am nimerit, probabil, cel mai friguros weekend de anul acesta, dar mica noastră vacanță tot a ieșit minunat, mai ales că a fost multă zăpadă. Deja am scris puțin despre Castelul Bran, azi vă povestesc despre Dino Parc. Nu voi relua informații clasice despre ce cuprinde acesta. Programul, prețul biletelor și o listă cu toate atracțiile se găsesc bine explicate direct pe site și actualizate pe pagina de Facebook. Pe scurt, Dino Parc Râșnov este cel mai mare parc cu dinozauri reproduși în marime naturală din Sud Estul Europei și, în același timp, un adevărat muzeu în aer liber cu o mulțime de atracții pentru copii. În acest articol veți găsi informații utile pentru vizitarea parcului în sezonul rece, dar și impresiile noastre.

Am ales să vizităm Dino Parc fix în ziua în care am ajuns. Era și foarte aproape (am fost cazați în Râșnov, într-un apartament), la 6 minute de mers cu mașina, și era și ziua în care vremea avea să fie mai blândă. Dacă e foarte frig sau bate vântul tare, vizita la Dino Parc nu poate fi prea lungă. Desigur, copacii oferă o protecție și ne putem bucura și de atracțiile din interior, dar noi veniserăm mai ales pentru zăpadă și nu aveam în plan să zăbovim prea mult înăuntru.

Nu a fost prima vizită a copiilor la Dino Parc, dar a fost ca și cum ar fi fost pentru că trecuse mult timp de la prima, iar ei erau foarte mici atunci. Totuși, cu dinozaurii erau obișnuiți deoarece mai fuseserăm la Dino Parc în București.

Așadar, la ce să vă așteptați atunci când mergeți la Dino Parc iarna:

Dino Parc e foarte bine semnalizat, iar drumurile din Râșnov sunt bine îngrijite. Când am fost noi, a nins mult, dar nu am avut vreo problemă cu drumul. Desigur, e bine ca mașina să fie echipată corespunzător pentru iarnă și pentru orice eventualitate.

Din parcare și până la intrarea în parc se merge pe jos, iar drumul nu e nici foarte scurt, nici ușor pentru că e nevoie să urcăm, dar e foarte, foarte frumos. Nu știu dacă treaba asta e valabilă pentru întreg sezonul rece sau doar când e zăpadă, dar știu că vara acest drum poate fi parcurs și cu un fel de remorcă (seamănă cu un vagon de tren) trasă de tractor, dacă amintirile nu mă înșeală (cert e că există un mijloc de transport). Copiii noștri au dus bine drumul, dar pentru copiii mai micuți (noi avem 8 și 6 ani) sau pentru un copil obosit, acest drum poate fi o provocare. Probabil cei mai mici vor fi duși în brațe, dar eu aș sugera o sanie. Mai ales la coborâre, va fi foarte distractiv. Nouă ne pare rău că nu ne-am gândit la asta, strict pentru partea cu distracția.

Atât copiii, cât și adulții au nevoie de echipament corespunzător. Să mergi prin parc e ca și cum ai face o drumeție prin zăpadă. Totul e îngrijit, dar dacă e iarna și a nins, e normal și frumos să fie zăpadă. Avem, deci, nevoie de haine impermeabile și călduroase, dar și de încălțămintea potrivită, care să nu alunece, mai ales că în parc vorbim de teren accidentat.

– Fie că e iarna sau vara, prima tură prin parc nu va fi despre dinozauri. Sunt multe alte atracții si mă refer aici la minunatele locuri de joacă, care sunt ca un magnet, indiferent de anotimp. Dacă vrem, cu adevărat, ca cei mici să și învețe câte ceva, vizita ar trebui să dureze mult, poate chiar toată ziua. Desigur, iarna e mai dificil să facem asta și e în regulă, atât timp cât nu îi presăm pe copii să-și înăbușească acel instinct natural care-i îndeamnă la joacă. Noi am stabilit cu copiii că se vor juca în zona de joacă de la intrare după ce vizităm parcul. Au acceptat, mai ales că știau că, deși zona de la intrare e cea mai frumoasă din acest punct de vedere, întreg locul e presărat cu tot felul de ansambluri de joacă.

Altfel, vizita noastră a fost mai degrabă ca o drumeție. Nu ne-am ales neapărat cu informații noi, în mare parte și pentru că acestea erau acoperite de zăpadă, dar și pentru că cei mici n-aveau stare. Ei au deszăpezit dinozaurii, i-au mângâiat, s-au jucat cu ei și, mai ales, s-au jucat prin zăpadă. Multe lucruri interesante erau acoperite cu zăpadă, dar nu le-am simțit lipsa. Am prins și erupția vulcanului și am simțit și cutremurul. Cel mai mult am zăbovit în Epoca de Gheață, probabil pentru că asta a fost ceva inedit pentru ei. Există și dinozauri animatronici, nu s-au speriat de ei, probabil pentru că nu era prima dată când îi vedeau, mai degrabă voiau să mă sperie pe mine.

Mi-a părut rău că nu am luat o hartă cu noi (se găseau la intrare), cred că ar fi fost și mai interesant. Cât despre învățarea unor noi lucruri despre dinozauri, când ne-am întors, am creat acasă, în sufragerie un mic parc de dinozauri. Nu l-am terminat, îl facem serios, iar ei sunt foarte implicați și entuziasmați. Totul va fi aprofundat la vară, când vrem să mergem și să stăm mai mult, eventual să revenim și în ziua următoare pentru a ne bucura pe îndelete de tot ce oferă parcul.

Revenind la momentul prezent, aș mai spune că peisajul e absolut superb. Zona e foarte frumoasă și la acel moment nu prea erau vizitatori, deci era și foarte liniște. Ne-am oprit la un moment dat și noi și am stat o vreme în liniște deplină. A fost minunat să auzim și să observăm totul în jurul nostru.

Când am terminat turul parcului, i-am lăsat să se joace la intrare. M-am plimbat după ei la fel ca atunci când erau mici pentru că erau trepte de urcat și erau înzăpezite și alunecoase. N-au avut nevoie de ajutorul meu, mai rău am alunecat eu. S-au descurcat de minune și s-au distrat minunat mai ales că, la final de tot, s-au jucat în două grămezi mari de zăpadă unde îi arunca soțul meu de parcă ar fi fost niște saci.

Nu putem pleca de la Dino Parc fără o jucărie. Acest aspect e foarte important, dacă nu vrem să iasă cu plâns. Cred că și celui mai echilibrat copil i-ar fi greu să reziste tentației de a își lua ceva din minunatul magazin de la intrare. Atât intrarea, cât și ieșirea se fac prin mijlocul lui, deci nu îl putem evita. Noi am vorbit cu copiii și am stabilit că vom cumpăra ceva când ieșim, ei au acceptat fără probleme asta, erau obișnuiți din București cu această regulă. De asemenea, am stabilit de acasă un buget special pentru acest magazin. Când erau mai mici, le spuneam pur și simplu dacă un obiect e ok sau e prea scump ( prea scump însemnând că depășea bugetul alocat) și alegeau în funcție de asta. S-au descurcat și acum. Nu a fost ușor pentru ei, aveam multe variante. Noi am încercat să nu-i grăbim, deși obosisem destul de tare.

Cu excepția magazinului, nu am zăbovit în interior, nici nu am mâncat la restaurantul de acolo despre care am auzit că e foarte ok, singurul „defect” fiind că în anumite perioade e foarte aglomerat. Nu era cazul acum, dar noi eram prea obosiți și am simțit nevoia să ne întoarcem la apartament. Apropo de aglomerație, recomandarea generală e să luăm biletele online. Reducem timpul de așteptare, mai ales când sunt mulți vizitatori.

Per total, vizita a fost absolut minunată. Peisajul superb, distracție maximă, aer curat, copii și părinți fericiți. Am repeta experiența cu cel mai mare drag. Zăpada aceea albă și curată pe care noi n-am mai văzut-o de tare mult timp a fost, pur și simplu, magică. Nici frig nu ne-a fost. Erau, din ce îmi amintesc, cam 0°, dar nu am simțit vreun fel de disconfort. Probabil și din cauza faptului că nici n-am stat locului. Iar pentru dovezi, avem mai jos un filmuleț cu câteva momente prețioase. Presupun că el spune mult mai multe despre cum e iarna la Dino Parc Râșnov. 🙂

Descoperă aici și alte articole din această categorie și, dacă dorești, urmărește-ne și pe Facebook sau Instagram.

Surse foto – arhivă personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s