Râsul copiilor mei e unul dintre cele mai plăcute sunete din lume. Să-i văd cum râd atunci când fac exerciții la matematică e chiar mai mult decât mi-am dorit și-atât de tare s-au distrat în ultimul timp, încât am zis că e musai să scriu despre asta și aici.
Am scris în titlu că este vorba despre adunare, dar aproape orice operație matematică poate fi făcută prin acest joc, căci despre un joc este vorba. Copiii pot învăța scăderea, înmulțirea sau chiar fracțiile într-un mod distractiv care să-i facă să râdă în hohote. Cum anume? Vă scriu mai jos.
Mai întâi, copilul va alege câteva jucării preferate pentru Marea Întrecere a Jucăriilor. În funcție de operațiile pe care doriți să le faceți, dar și de complexitatea acestora, veți desena împreună un tabel. La finalul articolului puteți downloada tabelul nostru care a fost gândit pentru o întrecere între 5 jucării și adunări cu 2 numere. Exemplificarea mea e pe acest tabel.
Mai departe, jucăriile alese vor fi așezate aleatoriu pe primul rând de sus. În cazul nostru a fost vorba despre figurine LEGO, dar dacă la întrecere vor participa jucării mai mari, care nu au loc, puteți scrie numele lor în tabel.

După ce au fost așezate jucăriile, urmează să stabilim pentru ce anume se întrec. Poate fi o întrecere simplă, la finalul căreia primesc un trofeu ( trofeul îl alegeți împreună sau îl decupați din documentul de la final) sau jucăriile se pot întrece pentru a câștiga mai multe obiecte. De exemplu, poate vor copiii să afle cine mănâncă mai multă ciocolată sau cine strânge mai multe ghinde la o vânătoare de ghinde. Imaginația nu are limite și strategia asta funcționează de minune dacă lucrăm cu numere mici și îi ajută pe copiii care încă nu fac operații matematice în minte Regula e să fie mai multe obiecte mici, identice, care se pot număra. Pot fi ghinde, nasturi, piese lego despre care putem spune că sunt tablete de ciocolată sau orice altceva dorește copilul. De asemenea, e nevoie să ne asigurăm că avem piese suficiente. Toate piesele se așează într-o grămadă din care vom lua pe parcursul jocului.
Mai avem nevoie și de un zar și putem începe jocul. Fiecare jucarie va da cu zarul de două ori. Vom scrie numărul de pe zar în căsuțele din dreptul jucăriei și, dacă dorim, îi vom oferi acesteia numărul corespunzător din obiectele alese mai sus. În această etapă putem încerca să ne dăm seama cine va câștiga.
După ce toate jucăriile au dat cu zarul de două ori, urmează să facem adunările. Obiectele alese mai sus pot fi folosite pentru a face adunarea. Desigur, câștigă jucăria care a strâns cele mai multe obiecte, dar copilul va scrie în dreptul fiecareia locul ocupat. Practic, pe lângă adunare, exersează și ordonarea de la cel mai mare număr la cel mai mic sau invers.

Pentru că, așa cum spuneam mai sus, noi am folosit figurine Lego, copiii mei au făcut și un podium la final. Ideea a fost a lor și mi-a plăcut în mod deosebit faptul că au ales să facă un podium cu locuri și pentru jucăriile care au ieșit pe locurile 4 și 5.
Dacă cel mic dorește să repete activitatea, puteți printa mai multe foi sau puteți plastifia una și, cu ajutorul unui marker lavabil, o puteți folosi de mai multe ori. Noi am ales această din urmă variantă. Desigur, așa cum spuneam mai sus, vă puteți construi și propriul tabel în care să vă jucați cu operațiile după cum doriți, să faceți și înmulțirii sau adunări cu mai multe numere sau cu numere din 2-3 cifre, caz în care veți da cu zarul de mai multe ori pentru a forma numărul.
Spor la învățat, vă doresc! Sau mai bine să spun la joacă? 🙂
Surse foto – arhivă personală