Calendarul Micului Cititor/ Cum îi încurajăm pe copii să citească

Ma jucam în Canva cu fotografia unei cărți pentru un alt articol pe care l-am pregătit pentru această săptămână. La final mi s-a părut că rezultatul era simplu și draguț și o idee mai veche a ieșit dintr-un colțișor ascuns al minții mele. Da, e deja mult timp de când vreau să fac un calendar cu și despre cărțile pentru copii, dar n-am găsit nici timpul, nici alte resurse pentru a face niște poze care să mă mulțumească. Până acum, când, așa cum spuneam, acea poză mi s-a părut perfectă pentru micul meu proiect. Și m-am apucat de treaba și a ieșit o minunăție de calendar pentru copii, probabil cel care îmi e cel mai drag dintre toate pe care le-am făcut. Cuprinde fotografii ale carților și câte un citat din fiecare și, cred eu, are darul de a trezi curiozitatea celor mici și de a îi încuraja să citească. Îl puteți downloada gratuit la finalul acestui articol, dar până atunci vă mai povestesc puțin despre el.

Aveam multe idei în minte cu privire la cărțile pe care să le includ în el, dar pentru că suntem deja în 2023 n-aveam cum să le pun în practică pe toate. Mi s-a părut firesc să aleg să includ cărți pentru copii scrise de scriitori români contemporani. Alegerea scriitorilor e subiectivă. Am mers pur și simplu la bibliotecă și mi-am lăsat mâinile să mă conducă. Dacă aș fi încercat să fac o selecție pe anumite criterii ar fi durat enorm pentru că, din fericire, avem mulți scriitori români care scriu cărți frumoase pentru copii. Am încercat, totuși să aleg cărți potrivite pentru copiii care au între 5 și 10 ani.

După ce am ales cărțile, le-am răsfoit și am selectat câte un citat din fiecare. La unele a fost greu pentru că am avut de ales dintre multe cuvinte prețioase, la altele a fost greu pentru că înțelepciunea din ele se ascundea în mesajul general și profund al cărții și nu era cuprins într-o frază. Dar la final mi-a plăcut tare mult ce a ieșit.

Am ales și să marchez în calendar câteva zile importante, cum sunt Ziua Drepturilor Copilului sau Ziua Pisicilor :), dar și principalele sărbători. Zilele libere le-am evidențiat cu roșu. Inițial am vrut să notez și vacanțele, dar m-am gândit că micii cititori pot face asta singuri.

Recomandarea mea e ca acest calendar să fie printat în format A4, de preferat pe hârtie de calitate superioară (eu folosesc Colotech+, 160g/mp) și să folosim un clipboard/mapă simplu/simplă ca suport. Cum spuneam și la calendarul pentru oameni mari, eu am unul din lemn care îi dă un aspect deosebit, dar merge și unul clasic. Ba chiar s-ar putea ca cele clasice să fie mai apreciate de către cei mici pentru că sunt disponibile în mai multe culori.

Un astfel de suport are și avantajul că putem scrie ușor pe calendar și acesta-i un detaliu foarte important pentru că pe spatele fiecărei file se află întrebări la care cei mici ar trebui să răspundă. Pot scrie ei sau pot scrie părinții, important e ca întrebările să fie puse și răspunsurile să fie notate. Scopul acestor întrebări e să îi ajute să înțeleagă mai bine cartea și felul în care acesta i-a impresionat, să învețe să facă un rezumat al cărții, dar și să învețe să prețuiască scriitorii și ilustratorii care dau viață cărților.

Dincolo de tema acestuia, un calendar pentru copii îi va ajuta pe cei mici să înțeleagă mai bine timpul și să se organizeze mai bine și le va ușura și îndulci așteptarea atunci când urmează un eveniment important pentru ei. Îl recomand copiilor cu vârsta între 5 și 10 ani, ținând cont și de cărțile incluse, dar, desigur, depinde de fiecare copil în parte. Noi folosim calendare încă de când erau copiii mei mai mici de cinci ani, iar multe dintre cărțile recomandate au fost și ele citite când erau mai mici.

Sper din suflet ca fiecare copil la care ajunge acest calendar să se bucure din toată inima de el și, desigur, citatele alese să trezească în el curiozitatea de a citi sau reciti cartea. De asemenea, le sunt recunoscătoare scriitorilor români care m-au inspirat: Ana Dragomir, Cristina Donovici, Alec Blenche, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Alex Donovici, Florin Bican, Simona Epure, Cristina Andone, Iulia Iordan, Victoria Pătrașcu, Ileana și Maria Surducan și Matei Vișniec.

La final, așa cum spuneam, iată și calendarul promis:

Surse foto – arhiva personală

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s