Natura în casa noastră în timpul izolării

on

Scriam în articolul despre organizarea casei că unul dintre obiectivele pe care le-am avut a fost să aduc natura în casă. Dacă noi nu putem ieși afară să atingem iarba, florile și copacii, atunci nimic nu ar trebui să ne împiedice să le aducem pe ele înăuntrul casei noastre.

Veți găsi în acest articol informații despre cum am am adus eu natura în casa mea, dar și câteva sfaturi pentru grădinari neexperimentați.

Voi scrie mai jos, punctual, cum este prezentă natura în casa mea în această perioadă:

  • Un balcon plin cu flori. După cum am mai spus, pe balcon aveam deja o jardinieră mare, alături de câteva ghivece. Mă mai jucam cu copiii acolo, sau mă relaxam eu. Jardiniera a fost construită de soțul meu, din lemn, fix pe dimensiunea spațiului disponibil, dar există și multe variante de vânzare. În cazul meu, am mai completat cu plante noi, în urma ultimei comenzi, și arată minunat. Avem și căsuță în formă de ciupercă, dar și pitici de grădină, iar acum am și reamenajat balconul în așa fel încât să ne putem ocupa mai mult de grădinărit, am cumpărat și unelte de grădinărit pentru copii și îmi doresc și niște lămpi solare și o fântână arteziană de interior.
  • Plante naturale în fiecare cameră. Aveam deja plante pe balcon, dar nu mă simțeam pregătită să le aduc și în casă pentru că necesită destul de multă îngrijire. Cu această ocazie am devenit, dintr-o data, pregătită și cu o comandă rapidă la florăriatrias.ro m-am ales cu o mulțime de plăntuțe mici. Am cumpărat mici și pentru că cele mari necesită o investiție pe măsură, dar și pentru că, dacă sunt îngrijite, ele cresc destul de repede. Ghivece aveam dintr-un trecut îndepărtat. Le depozitasem pe termen nelimitat în garajul unei vecine, iar acum le-am readus în casă. Nu sunt chiar mulțumită de felul în care arată ghivecele – nu florile – , dar pentru că nu am dorit să investesc prea mulți bani cred că o să fie interesant să le decorez după bunul plac. Voi reveni cu detalii.
  • Plante aromatice în bucătărie (rozmarin, busuioc și mentă). Pe acestea le-am cumpărat ultima data când am fost în Kaufland, în urmă cu vreo trei săptămâni, dar abia aștept să apară cele de le Sera cu arome pentru că sunt mari – foarte mari – frumoase și foarte rezistente. Observ că și acestea mici încă se țin bine și e posibil ca, cu atenție sporită,  să reușesc să le păstrez mai mult timp. În plus, vreau să încerc din nou să plantez pătrunjel. Am avut, în trecut, mai multe încercări care s-au încheiat cu un eșec, dar rău nu poate să fie dacă nu mă dau bătută.

  • Bețe, pietre și alte mici bucățele din natură. Atât în jarinieră, cât și în alte ghivece am pietre și pietricele din care am construit, de exemplu, aleea până la căsuța piticilor. Acestea au fost adunate de băiețelul meu Tudor, pe parcursul a câțiva ani. Apoi, acum vreo două luni, când se curățau parcurile, am strâns mai multe bețe și crenguțe pe care doream să le folosim la un proiect frumos. Am amânat acel proiect și am construit un fel de copac, alături de o planta din ghiveci.
  • Gazon adevărat, pe pervaz. De la Leroy Merlin am comandat tăvițe lungi pentru jardiniere, pământ și semințe pentru gazon. Am prins tăvițele cu suruburi, pe pervaz, și am plantat gazon. Dacă și ce o să răsară, nu știu, dar sigur a fost o activitate interesantă. Opera Comică pentru Copii are o serie întreagă de filmulețe, numită Micul Grădinar, în care îi învață pe copii inclusiv despre plantarea gazonului.
  • Păsări la geamul nostru. În urmă cu ceva timp, am colorat căsuțe mici pentru păsărele și am mers într-un parc din cartier să hrănim porumbeii. Copiilor le-a plăcut foarte mult această activitate și nu vreau să renunțăm la ea doar pentru că nu mai ieșim afară. Prin urmare, am pus căsuțele pe pervazul pe care am plantat gazon, dar presărăm frecvent mâncare pentru păsări și pe pervazul altor camere. Obiectivul meu e să ne împrietenim bine de tot cu ele și să ajungem în punctul în care vor veni să mânânce chiar și când suntem noi acolo. Momentan se furișează dup ce plecăm noi.
  • Observăm schimbările de afară, pe fereastră. Înainte să ne izolăm observam în fiecare zi, alături de copiii, cum se transformă totul în jurul nostru, cum apar mugurii, cum din ei apar frunze, sau flori. Acum, desi locuim la etajul patru, am descoperit că tot putem observa copacii din jurul blocului. Unii sunt goi acum, dar ușor, ușor, se transformă.
  • Groapa de nisip de pe balcon. Copiii mei adoră să se joace în nisip. Aveam deja nisip kinetic, dar am cumpărat de la Leroy Merlin o pungă cu nisip adevărat și le-am amenajat un loc de joacă pe balcon. Uneori, seara, ascund acolo comori, pe care ei le descoperă a doua zi. Exemple de comori: ghinde, castane, pietricele colorate, mingiuțe, jucării mici de la ouă kinder, sau orice alte mărunțișuri, aparent neimportante; surpriza în sine e importantă și nu valoarea obiectului găsit. Lădița pentru nisip a construit-o soțul meu, dar pentru cei mai puțin îndemânatici există și variante de cumpărat, sau, puteți folosi chiar și o piscină din aceea mică, de bebeluși.
  • Observăm cum se transformă semințele în plante. Putem planta aproape orice, în pungi din plastic închise, de la grâu, sau usturoi, până la semințe de portocală, sau ardei. Noi am început acest proiect acum mai mult timp. O parte dintre semințele noastre s-a transformat deja. Puteți folosi și lavete umede în loc de pământ, dacă doriți mai puțină mizerie.
  • Culori vii, cât mai apropriate de natură. Pe balconul cu nisip avem un covoraș care seamănă foarte bine cu iarba. Intenționez să ne dezvoltăm mai mult din acest punct de vedere. Îmi place mult această podea de exterior de la Ikea. Am un balcon închis, dar e irelevant în acest context.
  • Acvariu cu pești. L-am cumpărat acum ceva timp, dar, din păcate, în perioada aceasta, toți peștii au murit. Avem însă doi melci care par nemuritori, sau, în orice caz, au mai multe vieți – poveste lungă – și o plantă și mai doresc încă cel puțin una, deoarece pe aceasta au cam mâncat-o melcii. Dacă aș putea, aș lua, cu siguranță, și un animăluț pufos, care să poată fi mângâiat – nu câine, pentru că eu NU vreau să ies afară – dar, din păcate, sunt alergică. Altfel, sunt convinsă că un animăluț e cea mai bună variantă pentru ca un copil să își petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut.

Sfaturi pentru grădinari fără experiență:

Eu nu știu prea multe despre plante, desi cochetez cu asta de mai multă vreme. În plus, nu am și nu am avut niciodată prea mult timp. Dacă sunteți ca mine, vă puteți inspira din cele ce urmează, pentru ca un astfel de proiect să nu se transforme într-un eșec:

  • Cu mici excepții, am ales pentru interior plante cu frunze verzi, fără flori, pentru că cele cu flori au nevoie și de mai multă îngrijire și de mai multă lumină, iar eu nu prea le pot oferi asta. Spre exemplu, feriga e o plantă foarte puțin pretențioasă și care ajută și la purificarea aerului. Palmierul îmi pare mie mai greu de îngrijit decât feriga, dar nu e complicat nici cu el. În orice caz, majoritatea florăriilor oferă și detalii despre îngrijirea plantelor.
  • Pentru balcon am ales și plante cu flori. Din experiența mea, cele mai rezistente plante cu flori sunt crizantemele și mușcatele. Ultimele cresc și se înmulțesc foarte repede și ușor.
  • De data aceasta am cumpărat și îngrășământ. Există variante de îngrășământ lichid, care se amestecă cu apă, dar și solid, care se îngroapă în pământ. Eu mai folosesc și resturile de la legume, pe care le mărunțesc în blender. Copiilor le place mult această activitate și cu această ocazie învățăm și despre importanța reciclării.
  • Pe lângă ghivece, pământ și plante,  avem stropitoare – nu e musai, dar e mai frumos – unelte pentru grădinărit și pulverizator pentru apă, dar și bețe și sfoară, dacă plantele sunt mai mari.
  • Ghivecele din plastic sunt cele mai practice și mai bune (să nu uitați să le găuriți; au semne pe fund); Celelalte pot fi folosite ca mască, pentru un aspect mai frumos.
  • Cel mai ok pământ este cel universal. E bine să cumpărăm pământ special pentru anumite plante, doar dacă plantele respective;  în cazul în care sunteți dispuși să investiți mai mult din punct de vedere material, luați în calcul că cea mai importantă este calitatea pământului.
  • Desi plantele sunt complexe și fiecare necesită un anumit tip de îngrijire, cea mai bună regulă e ca pământul să nu fie niciodată  uscat de tot, sau prea ud. E adevărat că nu merge la toate, dar funcționează la cele mai multe dintre ele.
  • E bine să avem așteptări realiste. Copiii vor face mizerie. Apoi, e posibil ca, dacă nu sunt și nu sunteți obișnuiți cu îngrijirea plantelor, să vă fie greu, sau copiii să fie reticenți la început – vorbesc strict despre îngrijire, nu despre joaca cu pământul – dar cu răbdare, perseverență și fără presiune toată treaba asta o să se transforme într-o rutină frumoasă care poate fi păstrată și după ce trece criza.

Notă! Am decis să pun fotografii reale, chiar dacă nu sunt perfecte, tocmai pentru că internetul e prea plin de perfecțiune. 🙂

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s