Cel mai frumos Paște – Calendar cu activități pentru copii

Pe 19 aprilie e Paștele, dar pentru mulți nu va mai fi la fel. Totuși, faptul că nu va mai fi la fel, nu înseamnă neapărat că o să fie mai rău, sau mai urât. Cei care doresc pot transforma săptămâna următoare într-una dintre cele mai frumoase săptămâni din viața lor și a copiilor lor. Acest articol este pentru părinți, iar activitățile pentru copii se pot adapta pentru aproape orice vârstă, crescând sau micșorând nivelul de dificultate/complexitate.

Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels.com

Veți găsi mai jos informații despre cum funcționează un Calendar de Paște și cum să faceți unul pentru voi, alături de o listă cu activități.

Cum funcționează

Pe scurt, cu ajutorul calendarului numărăm zilele care au rămas până la Paște și sărbătorim fiecare zi cu o activitate frumoasă. Activitățile sunt surprize. În fiecare dimineață copilul va descoperi un cartonaș pe care este descrisă activitatea din ziua respectivă. Principiul este același ca la Calendarul Advent de Crăciun. Copiii vor fi încântați, iar zilele vor deveni mai frumoase.

Cum se face

sharevid.ru

Puteți confecționa un calendar pentru 7 zile din hartie, fetru, sau orice alt material aveți prin casă. Îl puteți face cu buzunare în care sa puneți în fiecare dimineață un cartonaș, sau cartonașele pot fi lipite, prinse cu cârlige, sau piuneze. Varianta cea mai simplă e aceea în care îi oferiți copilului, în fiecare dimineață, câte un plic care conține activitatea pentru ziua respectivă. Varianta complicată, dar mult mai interesantă, a variantei simple este aceea în care ascundeți plicul și organizați un fel de vânătoare de comori la finalul căreia copilul va găsi plicul. În funcție de cât de descurcareț e copilul și de cât de complicată faceți vânătoarea, este posibil să câștigați 10-30 de minute de liniște în fiecare dimineață.

Idei activități:

  • Pictură pe ouă din lemn sau carton. Fiecare membru al familiei va picta, așa cum știe și cum poate, un ou doar al lui – sau mai multe, desigur. Rezultatul final nu trebuie să fie neapărat frumos, cu siguranță nu trebuie să fie perfect. Important e să ne simțim bine în timp ce facem această activitate. Apoi, puteți alege un ou mai mare pe care să îl decorați împreună – oul familiei – și pe care să scrieți câteva cuvinte și să îl păstrați. Puteți colora cu carioci, sau cu acuarele, exact așa cum vă place. Dacă folosiți culori prietenoase cu pielea, vă puteți picta chiar și pe voi. Pe Educlass găsiți astfel de carioci și acuarele. Eu am cumpărat ouă din lemn de pe Artdecoland.
doityourzelf.com
  • Decorarea unei căsuțe de păsărele. Pentru că Paștele e primăvara și pentru că primăvara natura revine la viață, decorarea unei căsuțe de păsărele e o activitate perfectă. O puteți agăța la fereastră – sau în curte, dacă aveți – și puteți presăra semințe pentru păsărele pe pervaz și în căsuță. Apoi, dacă aveți răbdare, puteți spiona de la distanță păsările care vor veni să mănânce. Eventual le puteți identifica și apoi vă puteți documenta în profunzime, în ceea ce le privește. Decorarea este, la fel, liberă. Puteți folosi carioci, acuarele, sau diverse semințe, nasturi, sau orice altceva vă trece prin cap. Dacă nu aveți și nu puteți cumpăra o căsuță pentru păsări din lemn, puteți improviza, construind una din carton, dintr-un bidon de plastic, sau chiar dintr-un tub de hărtie igienică. Găsiți idei pe Pinterest. Altfel, căsuțe din lemn pentru decorat găsiți pe Emag, Omfal, Artdecoland și nu numai.
craftdrawer.com
  • Iepurași din șosete. Găsiți o mulțime de idei pe Pinterest, iar pe cel din fotografie aici. Pe scurt, aveți nevoie de șosete, orez, sau orice altceva ar putea fi folosit ca umplutură și ață, sau elastice de bani. În varianta mai complicată puteți folosi ochi mobili și alte decorații mici. În timpul activității puteți să le povestiți copiilor despre iepurașii adevărați și puteți chiar să vizionați filmulețe pe youtube cu iepurași. După ce îi terminați este, evident, musai să vă și jucați împreună. Le puteți face morcovi din hărtie, pătuț și orice altceva vă trece prin minte.
diyeverywhere.com
  • Plantarea unei flori. În varianta cea mai simplă aveți nevoie de un ghiveci, pământ și o plantă cu flori. Desigur că puteți planta și semințe, dar acestea nu vor răsări până la Paște. În varianta mai complicată puteți să aduceți natura în casa voastră, cum am făcut noi. Opțional, puteți folosi un ghiveci confecționat chiar de voi dintr-un bidon de plastic, sau dintr-o cutie de conservă. În viitor va fi nevoie să stabiliți o rutină de îngrijire a plantei.
  • Pregătirea și dăruirea unor cadouri pentru cei dragi, dar și pentru cel puțin o persoană care nu vă e apropiată, dar care ar avea nevoie și s-ar bucura de un astfel de cadou. Decorați frumos cadoul. Ideal ar fi să cuprindă și lucruri făcute de voi. Măcar o felicitare. 🙂
Fotografie de Giftpundits.com pe Pexels.com
  • Realizarea unei coronițe pentru ușă. La fel, găsiți multe idei frumoase pe Pinterest, iar pe cea din poză aici. Cea mai simplă variantă e cu floricele din carton sau hârtie, sau chiar o decorație în formă de iepuraș și nu în formă de cerc, pe care să o agățați pe ușă și pe care să scrieți Paște Fericit!
creatiimanuale.wordpress.com
  • Coroniță împletită din flori naturale pe care le puteți comanda la o florărie. Apoi vă puteți îmbrăca frumos și puteți dansa împreună. În caz că nu aveți cum să cumpărați flori naturale, puteți face coronița și din alte materiale.
Fotografie de @thiszun (follow me on IG, FB) pe Pexels.com
  • O carte nouă despre Paște, sau despre iepurași, sau despre ouă. Cărțile pe care noi le-am citit deja și le avem în casă sunt: Unde ești Iepurașule de Paște? (Maria Hock, Sabine Kraushaar, Editura Univers Enciclopedic Junior), Mimo În Țara Iepurașilor de Paște (Anette Moser, Marina Kramer, Editura Univers Enciclopedic Junior, 2018), Mog și Iepurilă (Judith Kerr, Editura Pandora, 2016) și Iepurașul de catifea(Margery Williams, Editura Aquila, 2018) Zilele trecute am comandat și Iepurașul de zăpadă (Alison Edgson, Georgiana Deutsch, Editura Univers Enciclopedic Junior, 2019) și Iepurașul de Paște ia-mă cu tine (Maria Hock, Sabine Kraushaar, Editura Univers Enciclopedic Junior, 2018).
  • Activități dintr-o carte cu activități , sau de colorat, cu tematică de Paște. Oferta e foarte variată. Noi am avut-o pe cea de mai jos și acum am comandat-o pe aceasta.
librariadelfin.ro
  • Citirea unei cărți care prezintă adevărata semnificație a sărbătorii pascale. Nu cunosc foarte multe. Noi avem Biblia pentru copii pe care am folosit-o cu succes de Crăciun.
  • Decorarea unei lumânări și/sau a unui platou/castron/coș pentru ouă. Cel de mai jos e făcut dintr-un bidon de plastic. Îl puteți vedea aici.
pragentemiuda.org
  • Tablouri de Paște decorate cu semințe. Pur și printați o fișă de colorat și lipiți semințe diverse pe ea. Puteți înrăma tablourile și le puteți oferi cadou. Am găsit aceste idei pe pagina de Facebook Centrul de Parenting. Nu sunt chiar de Paște, dar puteți printa orice imagine doriți și apoi o puteți decora după bunul plac.
Facebook Centrul de Parenting
  • Colorarea/decorarea unui iepuraș din ceramică, lemn, sau carton. Din nou, același principiu ca și la decorarea ouălor.
  • Pictură pe față. Cu un set de pictură pe față vă puteți transforma chiar voi în iepurași. Din nou, nu e nevoie să aveți talent la desen. Eu am zero talent, dar ne-am distrat grozav atunci când ne-am jucat cu un astfel de set – cu o altă ocazie. Noi îl avem pe cel de mai jos.
educlass.ro
  • Vânătoare de ouă, în casă. Pot fi ouă din lemn, polistiren, carton, sau hârtie. Le ascundeți seara prin casă, pregătiți un coșuleț, sau ceva asemănător și gata. În dimineața următoare copilul poate porni la vânătoare. La final primește un premiu, care poate fi și doar simbolic, de exemplu, câte un bănuț din carton pentru fiecare ou găsit.
  • Decorarea ouălor adevărate. Cu copilașii mai mari pot fi decorate în varianta clasică, iar cei mici le pot colora folosind colorant alimentar, atunci când sunt reci – nu vor ieși perfecte, poate se vor și sparge, dar, din nou, o să fie frumos. O metodă interesantă este metoda orezului, în care se adaugă o culoare, sau mai multe într-un bol cu orez, iar apoi se amestecă oul cu acel orez.
  • Pregătirea mesei de Paște. Alegeți câteva rețete simple și, dintre acestea, una pe care să o pregătiți împreună cu copilul. Vă puteți inspira din cartea Prințesei Urbane, Mami, e gata? (Ioana Chicet Macoveiciuc, Editura DPH, 2016) . Nu sunt rețete gândite pentru o ocazie anume, dar sunt gândite pentru a fi făcute împreună cu copiii.
  • Lumânări aprinse în Noaptea Învierii; eventual și urmărirea online a slujbei. Sunt sigură că sunt multe biserici care vor transmite slujba prin diverse canale de comunicare.
Fotografie de cottonbro pe Pexels.com
  • Decorarea mesei de Paște. Aranjați masa frumos, ca și când ar fi cea mai mare petrecere din lume. Folosiți șervețele frumoase și obiecte de decor și umpleți casa cu baloane colorate. Eventual, puteți ascunde mici surprize înăuntrul baloanelor, iar dacă vi se pare că sunteți prea puțini, puteți așeza și jucăriile pe pluș la masă. Faceți și un playlist cu muzică ritmată, deoarece e musai să și dansați.
  • Nu uitați de cadoul de la Iepuraș pe care, eventual, îl puteți ascunde organizând din nou o adevărată vânătoare de comori.

Ultimele două activități sunt, evident, pentru ziua de Paște. Dintre celelalte puteți alege câte una pentru fiecare zi precedentă.

Vă doresc distracție plăcută!

Surse foto:

Arhivă personală

Pexels.com

Educlass.ro

Librăriadelfin.ro

Pinterest:

  • Sharevid.ru
  • Doityourzelf.com
  • craftdrawer.com
  • diyeverywhere.com
  • creațiimanuale.wordpress.com
  • pragentemiuda.org

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. robertaschuster spune:

    Foarte drăguț. 🐰🐰

    Apreciază

    1. DucesaTm spune:

      Mulțumesc! 😘

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s