Oameni care aduc Lumină

Fotografie de Ahmed Aqtai pe Pexels.com

De ieri și până astăzi am început vreo cinci articole, dar nu am terminat niciunul. Am vrut neapărat să scriu, însă toate literele tastate s-au aranjat, cumva, în cuvinte prea triste. Aproape mă resemnasem cu faptul că nu voi reuși, dar un anumit eveniment special care s-a petrecut astăzi, la ora 17, m-a făcut să o iau de la capăt. Într-un alt fel.

Nu voi scrie despre Paște în acest articol. Nu pot. Nu voi scrie nici despre cozonac, despre ouă roșii, sau lumânări aprinse. Nu voi scrie despre Lumina din Noaptea care a trecut, ci despre o altfel de lumină – deși e posibil să fie aceeași… O lumină pe care oameni buni o trimit în sufletele celorlalți, fără să aștepte ocazia unei sărbători. O lumină care pe mine m-a ajutat și încă mă ajută în perioada aceasta și nu doar acum; o lumină care m-a făcut să zâmbesc, nu doar azi.

Mai exact, voi scrie despre trei lucruri/ inițiative care mi s-au parut utile și interesante în ultimul timp. Nu le-am ales. Nu pot alege. Sunt, pur și simplu, primele care mi-au venit în minte și, presupun, cele care au avut și cel mai mare impact asupra mea.

1. Twinkl.ro este o platformă cu multe – foarte multe – materiale didactice pentru toate vârstele și gusturile. O știu de mult timp, dar am început să o folosesc în urmă cu o săptămână, cu ajutorul unui cod care oferă o lună gratuit. Nu doar mie, ci tuturor, pentru că cei de la Twinkl au decis, încă din prima clipă în care s-a declanșat criza coronavirusului, să își deschidă porțile pentru toți, fie că sunt profesori, sau părinți. Pot doar să vă spun că sunt minunați. Eu am stat aproape tot weekend-ul trecut cu ochii în telefon, bucurându-mă ca un copil mic de tot ce descopeream acolo. E o oportunitate grozavă care ne îndulcește considerabil timpul petrecut acasă și asta cu resurse minime, deoarece site-ul e și foarte ușor de folosit. Partea proastă e că dă dependență. Eu, cel puțin, nu cred că mă voi putea despărți de ei atunci când luna asta va trece. Îi recomand cu mare drag. Găsiți codul pe pagina lor de Facebook. Folosiți-l și apoi puteți începe prin a downloada chiar puțină Lumină. A trecut Noaptea Învierii, dar sărbătoarea încă nu s-a terminat. Sigur o să fie frumos să lipiți lumânări colorate pe geam. (În caz că nu aveți imprimantă, nu vă dați bătuți. Tot vă puteți inspira din ideile lor de jocuri și activități.)

Lumânări de colorat Twinkl

2. Opera Comică pentru Copii ocupă un loc special în sufletul meu, încă de când le-am călcat prima dată pragul. Știu că, la prima vedere, pentru unii, cuvântul operă poate suna complicat, dar nu e. Nici nu vreau să vă imaginați despre mine că îmi petrec tot timpul ascultând muzică clasică, sau vizionând balet – deși, cu siguranță, ar fi interesant și frumos. Totuși, sunt mai degrabă ignorantă din punctul ăsta de vedere. Îmi lipsește o cultură în acest sens, dar asta nu m-a împiedicat să mă bucur din plin de tot ce am gustat până acum pe acest plan, cel mai mult alături de copiii și prin intermediul acestor oameni minunați. E așa o căldură aparte în locul acela, pe care o simți încă de la intrare. Oamenii sunt naturali, mereu aproape de copii și mereu draguți. Probabil că de asta și ei au fost printre primii care au reacționat în această perioadă, oferind o serie de spectacole și ateliere gratuite pentru copii. Mie îmi place, în mod deosebit, Micul Grădinar. Mă ajută să mă relaxez într-un fel aparte. Totuși, azi mi-am făcut abonament la noua aplicație pentru Erus. Erus și Valea Generozității, mai exact, este o carte scrisă de Alec Blenche pe care cei de la Opera Comică au transformat-o, prin Ana Crăciun-Lambru, într-un minunat spectacol și prin care ne-au transmis, și ei, Lumină – „Avem nevoie de un prieten bun, de un părinte, sau chiar de un copil, care să ne aducă aminte de lumina puternică din noi” – replica din spectacolul Erus și Valea Generozității.

Erus și Valea Generozității

Despre Erus am mai scris aici, iar autorul cărților a postat un mesaj minunat acum ceva timp, în care ne vorbește despre asemănarea dintre cărțile lui și greul prin care trecem acum; despre cum, la fel ca Erus, pentru a învinge în această luptă, avem nevoie de răbdare, generozitate, iubire și recunoștință. Vă recomand din suflet cărțile, indiferent de vârstă, dar și, bineînțeles, spectacolul.

În ceea ce privește accesul la aplicația Operei Comice pentru Copii, prețul este mic. Foarte mic chiar, pentru că vorbim de doar 30 de lei. Cu 30 de lei vă puteți relaxa, alături de cei mici, sau chiar și singuri, vizionând spectacole, ascultând povești, sau învățând lucruri de bază în ale grădinăritului. Merită banii. Merită mai mult de atât.

3. Fram. Nu, nu vă înșelați, sigur îl știți și voi, iar dacă totuși nu îl știți, sau l-ați uitat, vă invit să îl (re)cunoașteți pe Fram, Ursul Polar (Adrian Barbu, Alexandra Abagiu) care, născut în întunericul de la Polul Nord, descoperă Lumina într-un mod aproape înfricoșător, dar, în același timp, minunat. Cartea a apărut la Editura Curtea Veche și este, cu siguranță, deosebită. Am văzut-o prima dată la un târg de carte, iar săptămâna trecută am comandat-o. Poate fi citită la orice vârstă – mai exact, începând cu 2 ani și până la 99, aș zice eu, chiar dacă ei spun 7 :)- deoarece vine însoțită de ilustrații spectaculoase. Noi am început să o citim în această seară. Copiii au fost pur și simplu vrăjiți, iar Maria a spus că e cartea ei preferată. Din păcate, a rămas în camera băiețelului și nu pot pune fotografii cu ea acum, dar vă garantez că o să vă cucerească pe loc.

Fram, Ursul Polar

Acestea fiind scrise, le mulțumesc, cu această ocazie, oamenilor minunați de mai sus, dar și vouă, celor care ați citit acest articol. Vă doresc să vă bucurați, în primul rând, de Lumina din sufletul vostru. Paște fericit!

Surse foto – twinkl.ro, Facebook Opera Comică pentru Copii, Curteaveche.ro

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Roxana Neguț spune:

    Sărbători binecuvântate!💐💐💐

    Apreciat de 1 persoană

    1. DucesaTm spune:

      Multumesc, asemenea.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s