Cea mai bună carte de adormit copiii – Dar Motan visează

Sunt multe cărți frumoase pentru somn. Sunt și multe care au un mesaj prea evident și provoacă fix reacția opusă. Totuși, într-un final, niciuna nu poate pune copilul la somn, ea singură, dacă acesta nu vrea. De aceea cartea de astăzi e atât de specială. Pentru că mesajul transmis e foarte convingător și logic și simplu și, desigur, atât de frumos încât am ales ca citatul săptămânii să fie din ea.

Cartea Dar Motan visează este despre somn și fix așa se și prezintă. Nu pretinde că e altceva și nu încearcă să păcălească copiii. Băiețelul din carte nu dorește să doarmă – îi e teamă – iar motanul Dar se gândește să-l ajute. Pentru că pisicile sunt experte în somn, el cere sfatul prietenilor lui pisici. Sfaturile primite ar convinge – cred eu – orice copil să doarmă. De fapt, de când am citit-o, noi folosim aceste sfaturi aproape zilnic. Copiii adoră să facem asta și îl iubesc pe Dar Motan atât de tare încât au dorit să tot citim și recitim cartea, iar asta e ceva wow pentru că, știți, ei au mai crescut. Au început să aprecieze și cărțile mai lungi și mai grele și să înțeleagă mai rapid mesajul din cărțile mici, motiv pentru care cer din ce în ce mai rar să recitim o carte. Nu și când vine vorba despre Dar Motan, desigur, și aici nu mă refer doar la cea despre care vă povestesc, ci și la celelalte două titluri din colecție: Dar Motan și Dar Motan știe. Toate le plac și toate sunt deosebit de frumoase.

Acum, să nu vă imaginați, totuși, că această carte îi va adormi instant. Nu, din păcate – sau din fericire 🙂 – nicio carte nu poate face asta. Totuși, așa cum spuneam, cartea asta e specială și e specială prin faptul că aproape că face să dispară refuzul de a merge la somn. Cel puțin la noi, asta e cea mai complicată parte. Când copiii decid că este cu adevărat vremea de somn și se liniștesc și sunt hotărâți să adoarmă nu le ia mai mult de 5-10 minute până trec în lumea viselor. E mult, însă, până ajungem acolo, mai ales de când dormim toți trei, din ce în ce mai des. Se agită unul pe celălalt; când unul vrea apă, vrea și al doilea (chiar dacă nu îi e sete), când unul merge la toaletă, merge și celălalt (chiar dacă nu are nevoie), când unul are ceva de spus, își amintește și celălalt că și el avea ceva de spus și tot așa.

Cu această carte lucrurile devin mai simple. Aveam, deja, cu Tudor, un mic ritual în care ne promiteam că ne vom vedea în vis, dar, de când cu Dar Motan , lucrurile au ajuns la un alt nivel, iar agitația de dinainte de somn se reduce la o scurtă perioadă de timp în care facem planuri. Pentru că acum nu doar că ne vedem în vis, ci toate lucrurile imposibile devin posibile. În vis mergem la mare și ne bălăcim cât vrem noi, fără să spună cineva că e vremea să ne întoarcem acasă, zburăm și ajungem până la soare sau, pur și simplu, nu dormim noaptea (!) și, desigur, mâncăm borcane întregi de Nutella fără să ne doară burta, alături de multe alte nebunii. Pentru că în vis totul este posibil și nimeni nu spune : Nu se poate.

În concluzie, recomand cu mare drag cărțile cu Dar Motan. Sunt scrise de Cristina Andone, sunt absolut minunate și sunt destul de sigură că nu va exista copil care să nu-l iubească pe Dar Motan. Noi sigur îl iubim. 🙂

Sursa foto – arhivă personală

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. condeiblog spune:

  O idee minunată! Felicitări pentru Cristina!

  Apreciat de 1 persoană

  1. DucesaTm spune:

   Da, e o scriitoare foarte bună și tare iubită de cei mici. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s