11 scriitori români contemporani de literatură pentru copii

Azi e Ziua Internațională a Limbii Materne. Cum, în cazul nostru, e vorba despre limba română, m-am gândit să scriu câteva cuvinte despre scriitorii noștri preferați. Autori de cărți pentru copii, desigur. Ordinea e aleatorie, nu am un top, fiecare are ceva special al lui.

Alec Blenche e autorul cărților cu Erus, dar și al celor cu Jup, un pisoi de soi, plus alte câteva povești minunate. Toate cărțile lui cuprind învățături profunde și prețioase prezentate într-o manieră atractivă și amuzantă. Nu știi alții cum sunt, dar eu îi apreciez tare mult pe oamenii care reușesc să-i facă pe cei mici să râdă. Practic, Alec Blenche ne arată că absolut orice poate fi prezentat într-o manieră atractivă. Sunt destul de sigură de faptul că ai mei copii manancă spanac și datorită lui și mai cred că ne-a influențat și în multe alte feluri. De asemenea, îmi place mult faptul că nu s-a oprit la scris. În cărțile lui găsim trimiteri către cântece frumoase și foarte apreciate de cei mici. În principiu, sunt pentru copii care au împlinit 5 ani, cu mențiunea că, din punctul meu de vedere, e necesar ca cei mici să fie deja obișnuiți cu cititul pentru că sunt cărți cu mult text și puține ilustrații (Jup are mai multe ilustrații). Cărțile lui Alec Blenche se găsesc în aproape toate librăriile, dar și pe calatoriileluierus.ro unde puteți asculta și cântecelele.

Ioana Chicet-Macoveiciuc a scris câteva cărți tare prețioase pe care, din păcate, nici dacă aș vrea n-aș prea putea să le compar cu nimic. A abordat subiecte care n-au mai fost abordate atât de profund în cărțile pentru copii, motiv pentru care cred că a produs și produce încă multe schimbări importante în copii și în părinții lor. Vorbesc, în special, despre Echipa de prieteni Măsimtbinescu, Adevărul gol-goluț și Caietul. De asemenea, cred că sunt la fel de utile și cărțile în care părinții sau doamna educatoare se poartă ciudat (Mami și tati se poartă ciudat). Îi fac pe cei mici să râdă tare și să înțeleagă mai bine comportamentul celor mari. Tot ea a scris seria cu Ema și Eric, foarte apreciată de fetița mea mică și care cuprinde și trei cărți cartonate pentru copii foarte mici. Ultima carte din serie, cea despre Eric și Ema care descoperă România, s-ar putea să fie printre cele mai prețioase prin subiectul abordat. Nu am citit-o încă, dar o avem și abia așteptăm. Cărțile Ioanei Chicet-Macoveiciuc se găsesc în aproape toate librăriile iar pe autoare o puteți citi și pe blogul personal printesaurbana.ro.

Cristina Donovici scrie povești magice. Personajele din poveștile ei sunt personaje cu care copiii se identifică foarte ușor. E ceva din magia basmului în aceste povești, dar fără detaliile înspăimântătoare ale basmelor clasice. În plus, Cristina Donovici are acel proiect, despre care v-am tot spus, care le permite celor mici să și asculte poveștile ei și ale lui Alex Donovici. Sunt tare blânde, frumoase și magice poveștile Cristinei și unele dintre ele – cum este Norișorul Roz – au apărut și în variante bogat și minunat ilustrate, fapt care le face potrivite chiar și pentru cei mai mici cititori. Le găsiți în majoritatea librăriilor, dar le puteți si asculta pe poveștilectistinei.ro.

Alex Donovici ne-a cucerit cu Țup. Încă mai lăcrimeaz când citesc anumite porțiuni din această carte, iar copiii sunt și ei, la fel de impresionați. Interesant e că, prin cărțile lui, Alex Donovici ne face și să râdem tare iar asta e ceva absolut minunat. Mi se par, cumva, complete, aceste cărți: sunt amuzante, dar sunt și triste, vorbesc despre întâmplări și probleme normale, din viața de zi cu zi, dar sunt pline de suspans și ne fac să le citim cu sufletul la gură. Ca vârstă, cred că sunt potrivite pentru copilași care au împlinit deja 5 ani. La fel, au puține ilustrații și mult text. La fel ca și în cazul cărților scrise de soția lui, le găsiți în majoritatea librăriilor și le puteți asculta și pe povestilecristinei.ro.

Victoria Pătrașcu mi se pare că e un fel de magician care face să rasară minuni din, aparent, nimic. Spun aparent pentru că, de fapt, sunt lucruri care ne înconjoară pe fiecare dintre noi și pe care le luăm de bune. Victoria Pătrașcu ne ajută, prin cărțile ei, să vedem și să apreciem aceste lucruri. Are o mulțime de cărți absolut minunate care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să lipsească din bibliotecile copiilor. Are și cărți cu ilustrații multe ( Povestea lui Covrigel), potrivite și pentru cei mai mici, dar și cărți cu mai mult text (Stejarul Pitic, cel mai bun tătic!). Pe cele apărute la Editura Univers le găsiți în aproape toate librăriile iar pe autoare o puteți urmări pe pagina de facebook.

Simona Epure ne-a cucerit prin versurile absolut delicioase. Maria, în special, o adoră pentru că scrie mult despre pisici ( Sofia și pisoiul Miau). Noi am tot citit și poezii clasice, dar am constatat, adesea, că unele sunt un pic prea dure sau prea grele. În schimb, versurile Simonei Epure sunt blânde, tare amuzante și, adesea, pline de mesaje prețioase. Ne plac mult și cred că multe pot fi citite la orice vârstă pentru că cei mici sunt, în general, atrași de genul acesta de cărți. Le găsim în aproape toate librăriile iar aici găsiți un interviu cu autoarea.

Cristina Andone a făcut și ea magie, reușind să aducă oameni mari alături de copii. Colecția Povești din Pădurea Muzicală cuprinde povești care ii au ca protagoniști pe cei mai mari compozitori ai lumii. Teoretic, pot fi citite începând cu vârsta de 5 ani, practic, Maria a primit mult mai devreme cartea despre Vivaldi și i-a plăcut mult. Desigur, aceste povești se citesc cu muzică. De asemenea, tot Cristina Andone a scris și cărțile cu Dar Motan despre care, știți deja, avem o părere foarte bună și copiii îl iubesc pe Dar Motan. Și aceste cărți se găsesc în mai toate librăriile; pe autoare o putem găsi pe pagina de facebook.

Florin Bican e tare cunoscut pentru traducerile desăvârșite, dar e și scriitor. Un scriitor care a îndeplint, cred eu, una dintre cele mai mari dorințe ale copiilor. Florin Bican a scris trei cărți în care continuă povestea vestitului pinguin Apolodor și face asta într-un mod la fel de desăvârșit. Copiii mei iubesc tare mult cartea Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, o carte care, cred eu, ne va însoți atunci când, în sfârșit, vom reuși să vizităm Delta Dunării. În ceea ce privește vârsta de la care pot fi citite, cred că depinde de fiecare copil în parte și de preferințele părinților. Fiind vorba de versuri și ilustrații minunate, aceste cărți îi atrag chiar și pe cei mai mici cititori, dar, cel puțin cele scrise de Gellu Naum au și detalii mai greu de înțeles de către cei foarte mici. În orice caz, le găsim în aproape toate librăriile, iar pe Florin Bican îl putem urmări pe pagina de facebook.

Gabriela Șulea a adus și ea un strop de magie în lumea copiilor. Cartea Țara de dincolo de gânduri e absolut minunată și e, din punctul meu de vedere, un sprijin neprețuit pentru părinții și copiii mici care se confruntă cu agitația de dinainte de somn. Desigur, nu s-a oprit aici, mai are încă două cărți tare apreciate de cititorii mici. Le găsim în majoritatea librăriilor și pe autoare o putem urmări și pe instagram.

Ana Dragomir e cea mai tânără scriitoare din această listă. De fapt, e încă un copil; un copil care scrie minunate povești pentru copii. E magică lumea Anei Dragomir. Copiii mei adoră poveștile ei, foarte frumos ilustrate de Robert Ionuț Olaru. Din punctul meu de vedere, pot fi citite chiar și de cei mai micuți ( sub 5 ani) , dar doar dacă sunt obișnuiți deja cu cititiul. Pe de altă parte, faptul că scriitoarea e atât de tânără poate fi acel ceva care să-i atragă în lumea lecturii chiar și pe cei mai reticenți. Găsim cărțile Anei în aproape toate librăriile iar mai jos este un material video de la lansarea ultimei cărți, Copacul, o carte pentru copii puțin mai mari, spre deosebire de primele două:

Iulia Iordan a scris mai multe cărți. Noi am citit aseară Supa de pietre, o carte foarte apreciată. Povestea m-a impresionat nespus și, ca de fiecare dată când mă impresionează o poveste, vocea mi-a tremurat și ochii mi s-au umezit. O aveam de mult timp în bibliotecă dar, din nu știu ce motiv, am tot amânat momentul în care să le-o citesc copiilor. Nu apucasem să o răsfoiesc, mă gândeam că, poate, e mai filosofică și mai greu de digerat. Nu-i vorbă, sigur are o doză de filosofie în ea, dar e o poveste absolut minunată care îi face pe copii să o asculte ca vrăjiți. Cartea asta, e, din punctul meu de vedere, o operă de artă. O recomand în orice situație, dar, dacă aveți un copil care e necăjit de colegi sau îi vine dificil să se integreze, e musai să o cumpărați. A apărut la Editura Froniera și se găsește în multe librării și pe site-ul editurii. Pe autoare o puteți urmări și pe iuliaiordan.ro.

Mă opresc aici, dar nu pentru că aș fi scris suficient despre acești oameni minunați și nici pentru că aș fi scris despre toți. De fapt, în urma unei discuții cu copiii și după ce m-am uitat puțin prin bibliotecă, am constatat că mai sunt mulți. Totuși, dacă vreau să public azi acest articol, n-am cum scrie despre toți, n-am apucat nici să fac fotografii tuturor cărților. Îmi pare rău pentru asta, dar, în orice caz, avem mulți scriitori romani buni și foarte buni. Ar merita, cred, să le mulțumim cum se cuvine, cumpărând sau citind o carte românească azi. Eu voi comanda Întâiul meu cuvânt de pionier. Este scrisă de Adina Rosetti și a fost tare laudată în ultimul timp. N-am cum să nu o citesc și eu. 🙂

La final vă las un cântec al lui Alec Blenche. Cântecul are și mai mult sens dacă citiți și cartea Orașul Verde și povestea culorilor. E tare frumoasă și toți avem de învățat din ea.

Surse foto – arhiva personala

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s