Soluții pentru un somn odihnitor al mamelor și bebelușilor (chiar și la 19° în dormitor)

Înainte să devin mamă credeam, în naivitatea mea, că bebelușii dorm foarte mult. Apoi am devenit mamă și am descoperit ceea ce, credeam atunci, că e crudul adevăr – bebelușii nu dorm. În scurt timp aveam să revin la ideea inițială – da, bebelușii chiar dorm foarte mult – dar dintr-o perspectivă ușor diferită care avea să îmi aducă și importante revelații cu privire la somnul adultilor, la somnul meu. La final aveam atât de multă informație în cap încât m-am gândit serios să o valorific cumva și să fac niște cursuri pentru a deveni, oficial, specialist în somnologie. N-a fost să fie, dar acum mi s-a oferit ocazia să scriu pe blog despre somn și nu o pot rata. Va voi povesti, mai jos, despre, cred eu, trei dintre cele mai mari mituri despre somn, voi analiza puțin marea întrebare cu privire la somnul bebelușilor și, la final, voi scrie despre cum este este somnul influențat de temperatura din cameră și cum putem avea un somn odihnitor.

Confort Merino
confortmerino.ro

Mituri despre somn

  • Dacă nu poți dormi înseamnă că e ceva în neregulă cu tine și ai nevoie de somnifere.

E interesant să conștientizăm faptul că, deși e atât de personal, somnul depinde de atât de mulți factori externi. Spun că e personal pentru că e ceva ce vine dinăuntrul nostru și, în timpul somnului, suntem vulnerabili, probabil mai vulnerabili decât în oricare alt moment. Totuși, somnul nu depinde doar de noi. În fapt, este extrem de influențabil. Nu poți să încerci să dormi cu capul pe o piatră și sa mergi la medic să îți prescrie somnifere pentru că nu poți dormi. Acestea ar trebui să fie ultima soluție, după ce ai analizat factorii externi care influențează somnul și te-ai asigurat că sunt așa cum trebuie să fie. Aceștia sunt: temperatura ambientală, zgomotul, lumina, patul și salteaua, pilota și pernele, calitatea aerului din cameră, alimentația.

  • Nu există insomnie. Dacă ți-e somn, dormi. Dacă nu poți să dormi, înseamnă că nu ți-e somn sau nu ești obosit.

Treaba asta e parțial adevarată. Toți am văzut, la un moment dat, un om dormind în condiții extreme. Spre exemplu, într-un autobuz zgomotos. Poate chiar am fost unul dintre acei oameni ori, poate, l-am invidiat pentru că poate să doarmă atât de ușor în orice condiții. Cert e că da, pentru că nu putem trăi fără somn, la un moment dat, oricare dintre noi va adormi indiferent de stimulii din exterior, indiferent de cât de sensibili suntem sau nu. Doar că asta n-are legătură cu somnul odihnitor din viața de zi cu zi. Oamenii care dorm în autobuz nu fac asta pentru că și-au propus ei ca în ziua aia scaunul din autobuz să le fie pat și se simt cel mai confortabil acolo. Ei fac asta pentru că sunt extrem de obosiți iar oboseala extremă e o consecință a faptului că nu dormim suficient sau bine. Dacă nu poți dormi nu înseamnă că nu ești obosit sau nu ți-e somn. Problemele de somn sunt reale și afectează în profunzime calitatea vieții. Cum spuneam mai sus, sunt mulți alți factori care influentează somnul și acesta din urmă e mai complex decât credem. Atunci când vorbim despre somn, contează nu doar cantitatea, ci și calitatea somnului. Putem dormi fix 8 ore, ca la carte, dar dacă acest somn nu-i ok din punct de vedere calitativ, ne vom simțit obosiți, ca și când n-am fi dormit deloc. E destul de simplu să ne dăm seama dacă am dormit suficient în funcție de cât de odihniți ne trezim dimineața, iar treaba asta e valabilă și pentru copii și bebeluși.

  • Pentru un somn odihnitor e nevoie să fie cald în camera în care dormi.

Dacă această afirmație ar fi adevarată, atunci vara am dormi toți foarte bine. Totuși, eu știu că, în sezonul cald, din ce în ce mai mulți dintre noi ne plângem de faptul că n-am dormit bine și ne-am zvârcolit toată noaptea din cauza căldurii. În același timp, dacă această afirmație ar fi adevarată, atunci oamenii care trăiesc în zonele mai friguroase ale globului ar suferi de insomnie cronică. La fel, din câte stiu eu, ei dorm chiar foarte bine. De fapt, dincolo de temperatură, e important cum ne adaptăm noi la aceasta. La fel cum nu purtăm costum de baie la -5°C și nici palton la 30°, așa ar trebui să facem și când vine vorba despre somn. Cu pijamaua potrivită și lenjeria de pat potrivită putem avea un somn odihnitor și pe cel mai crunt frig. Desigur, nu putem spune același lucru și atunci când vorbim despre temperaturile crescute când, la un moment dat, nu mai avem ce da jos de pe noi. În același timp, e important să știm că bebelușii și copiii mici nu au capacitatea de a își autoregla temperatura corpului la fel cum o fac adulții. De aceea, temperaturile prea mari, dar și prea mici, pot fi periculoase pentru ei. Voi dezvolta acest subiect putin mai târziu. Pentru moment, vă invit să aflați răspunsul meu la marea întrebare de mai jos.

Și totuși, bebelușii dorm?

Înainte să fiu mamă știam lucruri puține și superficiale despre somnul bebelușilor. Știam că bebelușii cresc în somn și au nevoie de mai mult somn decât adulții. Citisem chiar și un grafic cu privire la orele de somn ale bebelușilor și, recunosc, aveam așteptări cam nerealiste.

Despre propriul meu somn știam și mai puține. Știam că adorm greu, că nu sunt o persoană matinală și dacă mă trezesc înaine de ora 8 mi-am asigurat o zi proastă. Mai știam și că-mi place să dorm singură pe partea mea de pat. Oamenii din jurul meu mă considerau cam dificilă când era vorba despre somn, dar, dincolo de asta, nu vedeam aceste lucruri ca fiind incompatibile în vreun fel cu viitorul bebeluș. Acesta avea să doarmă în pătuțul lui din camera lui. Sau cel puțin așa credeam eu atunci.

După ce am devenit mamă, una dintre cele mai frecvente întrebări care mi s-au adresat, pe vremea când erau copiii mei mici, a fost legată de somn. Mai exact – Doarme? Realitatea mă luase pe nepregătite. La început, răspunsul meu a fost scurt și sincer – Nu. Apoi, după ce am constatat că, în urma răspunsului meu, eram asaltată cu o mulțime de sfaturi pe care, culmea, le încercasem deja fără vreun efect, am început să-mi schimb răspunsul. Răspundeam în dodii, ca să evit subiectul. Totuși, adevărul meu rămăsese același – bebelușul meu nu dormea iar eu mă minunam în fiecare zi de faptul că încă mai sunt în picioare, încă pot merge sau vorbi și, aparent, arat ca un om normal în condițiile în care nici eu nu mai dormeam.

Ulterior, după o lungă perioadă de chinuri aveam să înțeleg mai bine răspunsul pe care îl dădea nașa mea atunci când primea aceeași întrebare. Ulterior aveam să dau și eu același răspuns. Pentru că întrebarea poate avea doar un singur răspuns. Adevărul e că nu există bebeluș care să nu doarmă (cu exceptia situațiilor în care vorbim de probleme medicale). Noi, oamenii, nu putem trăi fără somn și da, bebelușii chiar au nevoie de mai mult somn și, în consecință, bebelușii chiar dorm mai mult decât adulții. Așadar, răspunsul la întrebarea de mai sus poate fi doar unul – Da, bebelușii dorm.

Totuși, bebelușii nu sunt niște adulți în miniatură. Somnul lor este diferit de al nostru, al oamenilor mari. Un ciclul de somn durează mult mai puțin la un bebeluș (45- 60 de minute) prin comparație cu un adult (90-120 de minute). De asta mama bebelușului care se trezește la fiecare două ore nu va fi odihnită pe când, acesta din urmă se va fi odihnit suficient. Prin urmare, corect ar fi să o întrebăm pe mamă dacă ea doarme, caci la bebeluș nu prea se pune problema că n-ar dormi.

Confort Merino
confortmerino.ro

Se spune despre mame că au un fel de puteri magice în perioada respectivă. Se spune că un om normal (inclusiv o mamă care nu mai e mamă de copil mic) nu ar putea rezista la așa o privare de somn pe o perioadă atât de lungă pentru că privarea de somn e, la modul cel mai serios, o formă de tortură. Mamele rezistă dar, totuși, treaba asta nu poate funcționa prea bine pe termen lung și, ușor, ușor, mamele au nevoie să revină la un somn normal iar bebelușii au nevoie să lege mai mult de două ore de somn. Deși suntem diferiți, există soluții prin care putem influența calitatea somnului atât pentru noi, cât și pentru copilul nostru și, în acest fel, să avem împreună un somn odihnitor. Pentru asta e necesar să fim atenți la factorii care influențează somnul. I-am enumerat mai sus iar astăzi voi scrie mai multe despre temperatură.

Este somnul influențat de temperatura ambientală?

Înainte să nasc, soțul meu a făcut un curs de puericultură. Nu, nu pentru că dorea să se specializeze într-ale îngrijirii bebelușului, ci pentru că dacă făcea acel curs avea să primească 5 zile libere atunci când copilul avea să se nască.

Cu această ocazie am aflat că se recomandă ca temperatura din cameră, în timpul somnului, să fie mai scazută. Treaba asta ne-a cam luat prin surprindere, dar nu cred că am procesat-o în vreun fel la acel moment. Nici nu ni s-au oferit explicații si am luat-o ca pe o ciudățenie pe care am uitat-o în secunda 2. Noi nici n-aveam termometru în casă, măsuram temperatura cu propriul corp și amândoi eram – și suntem – cam friguroși. Ideea de a dormi în frig nu suna bine. Aveam noroc să locuim într-o zonă în care aveam căldură la discreție – între timp lucrurile s-au mai schimbat, dar asta e altă poveste – și, indiferent de anotimp, prin casă purtam doar tricou și pantaloni scurți. Pentru că, indiferent de anotimp, la noi în casă era cald. Si ziua și noaptea.

Când a apărut bebelușul, una dintre cele mai importante constatări a fost că bebelușii sunt mai complecși decât credeam și nu se rezumă doar la nevoile de bază. La început ai putea crede că, atunci când plânge, copilul vrea să îți transmită că îi e foame sau are scutecul plin. Mai știi și că poate să plangă dacă e bolnav. Apoi, după ce te-ai asigurat că nu e bolnav, că a mâncat și că are scutecul curat și, totuși, continuă să plângă, începi să afli că pot fi o mulțime de alte mesaje ascunse în spatele plânsului.

Partea proastă e că nu nu s-a inventat încă vreun aparat care să poată traduce plânsului copiilor. E adevărat, după ce petreci o vreme cu ei, începi să înveți și să distingi diferitele tipuri de plâns, dar asta nu se întâmplă peste noapte. Până atunci, ai o listă întreaga din care să alegi și, uneori, poate să dureze până în zori să o bifezi pe toată pentru a constata că, la final, trebuie să o iei de la capăt. Când privesc înapoi aproape mi se pare amuzant cum jonglam cu temperatura din cameră. Plângea copilul, mergeam la el, ne gândeam că îi e frig, dădeam caloriferul mai tare. Peste 5 minute se trezea iar și noi ne gândeam că îi e cald și dădeam caloriferul mai încet. Peste alte 5 minute ne gândeam, din nou, că îi e frig, și îl dădeam mai tare. Și tot așa, de nenumărate ori. Ceva intuiam noi bine. Temperatura avea, și ea, rolul ei în toată acea poveste. Dar anumite idei erau prea adânc înrădăcinate în mintea noastră ca să renunțăm la ele așa, pur și simplu. În perioada aceea nu am coborât niciodată temperatura prea jos, deși aveam, notate într-un carnet, informațiile primite la cursul de puericultură.

Cert e că, la un moment dat, chiar și așa, amețită din cauza privării de somn, am constatat și eu că, de bine de rău, copilul meu chiar dormea mai mult ca mine – fără să fiu convinsă că se și odihnea bine. Eu dormeam cam 3-4 ore din 24 si alea fragmentate. Atunci am început să învăț și să fac schimbări în așa fel încât și eu și el să ne odihnim mai bine. Am început să înțeleg că temperatura din dormitor joacă un rol foarte important atunci când vorbim despre calitatea somnului.

Cum am început eu să înteleg că temperatura ambientală ne influențează somnul

La un moment dat ajunsesem la un nivel așa de mare de oboseală că mintea mea nu mai funcționa cum trebuie. Într-o seara am pus copilul la somn și am uitat sa închid fereastra camerei. Era iarna. Am mers la bucătărie, am mâncat și apoi am mai rămas cu soțul meu în camera de zi. La un moment dat ni s-a părut ca era prea liniște. Oare de ce nu se trezise copilul? Până la acel moment se trezea deja. Vai! Am uitat fereastră deschisa! Panică! Dacă a înghețat copilul? Sau, mă rog, avand în vedere că nu putea îngheța de-adevăratelea într-un timp atât de scurt, dacă a răcit? Nici vorbă de niciunele, desigur. Copilul dormea bine mersi, nici n-a răcit, nici alte minunății. Doar a dormit foarte bine. Treaba asta m-a pus pe gânduri.

Am mai aflat și despre copiii din Nordul Europei care dorm afară la prânz indiferent de temperatură, și asta în condițiile în care, știm, acolo chiar e foarte frig. Copilul meu n-a mai dormit afara de pe la 3 luni, dar am observat că cel mai bine dormea când afară ploua și geamul era întredeschis. Apoi am observat și mai clar că doarme mai bine când nu e așa de cald. Am început să citesc mai multe despre cum sunt bebelușii și copiii influențați de temperatură și am început să îl observ mai bine pe copilul meu. În acest sens, îmi amintesc o întâmplare care mi se pare că ilustrează perfect diferențele dintre copii și adulți. Era iarna, dimineața, si era un frig crunt. Eram trei adulți care tremurau pe langă copii la locul de joacă și îi bateam la cap să mergem acasă. Ei spuneau că lor nu le e frig și foarte greu i-am convins. Când am intrat în mașină și i-am dat căciula jos lui Tudor, am avut un șoc. Baiețelul era leoarcă de transpirație.

În aceeași perioadă am început o serie de întâlniri cu un specialist în somnul copiilor iar asta mi-a deschis accesul spre o lume despre care nici nu știam că există, cu o mulțime de informații prețioase despre somn. Am continuat să citesc despre somn chiar și după ce Tudor a început să doarmă mai mult. Pornisem pe acel drum ca sa-mi fac copilul să doarmă și, indirect, am aflat multe lucruri și despre somnul meu. Am învățat despre cât de importantă e calitatea somnului și despre cât de multe lucruri putem face noi pentru a ne asigura un somn odihnitor.

Ulterior, când am început să dorm cu băiețelul meu în aceeași cameră – da, la asta s-a ajuns de la planul meu perfect în care el avea să doarmă singur, în camera lui și patul lui – am constatat că și eu dorm mai bine când temperatura e mai scazută. Totuși, nu am facut din asta un obicei, deși, ușor, ușor, pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, am început să scad intenționat temperatura din dormitor. Am simțit clar beneficiile, dar, dacă ar fi fost să vorbesc despre asta, tot eram, cumva, reticentă. Așa cum spuneam, e greu să schimbi credințele adânc înrădăcinate. De fapt, dacă e sa fiu sincera până la capăt, abia primăvara trecuta am înțeles în profunzime cam cât de mult ne poate afecta căldura în sens negativ.

Provin dintr-o familie de friguroși și-aș zice ca suntem friguroși pe bună dreptate. Până pe la 10 ani am locuit la țară, într-o casă încălzită cu sobe. Apoi tot am continuat să îmi petrec vacanțele la țară. Un lucru era clar. Temperatura nu era constantă. Erau, însă si lucruri neschimbate: indiferent de cât de multe lemne băga mama în sobă, camera nu se încălzea în profunzime. Și indiferent de cât de cald era seara, dimineața era mereu frig pentru că soba se răcea peste noapte. Îmi amintesc că, atunci când mă bagam în pat, patul mi se părea rece, dar, după ce treceau primele câteva minute, îmi era cald și bine iar dimineața, oricât de frig era în cameră, sub plapumă era cald. Da, sub plapumă, căci mă înveleam cu o plapumă mare și atât de grea încât sunt sigură că o vreme a cântărit mai mult decât mine. Dincolo de acest neajuns, sub ea era bine. Și eu dormeam bine. Nu m-am gândit niciodată că asta avea legatura cu plapuma din lană sau cu temperatura din cameră. E greu să apreciezi beneficiile temperaturilor scăzute atunci când prea multă vreme ai trăit în frig. Pentru că frigul ăsta se extindea și ziua. Podeaua era mereu rece chiar și dacă era tapetată cu coboare iar afară, toamna și iarna, era frig tare. N-aveam nimic asemănător cu hainele de azi. Când ploua, stăteam în casă, nu se punea problema să mă joc în ploaie cum facă copiii mei azi, echipați cu haine impermeabile. Iarna era și mai frig. Desigur, anotimpul avea farmecul lui, dar nu și tot confortul din prezent. Plus că frigul era un fel de bau-bau. Mereu mi se spunea să nu stau în frig ca să nu răcesc.

Între timp, lucrurile s-au schimbat. Casa de la țară a fost, mai nou, împodobită cu calorifere și, iarna trecută, am avut ocazia să le testez pentru prima dată. Mama ne-a asteptat cu caloriferele pornite la maxim. În prima noapte am adormit toți aproape imediat și am dormit până dimineața dar eu m-am trezit foarte obosită, ca și cum n-aș fi dormit deloc, iar copiii erau irascibili. E normal, mi-am zis, dar în a doua noapte, deși eram în continuare obosiți, toți am adormit foarte greu. Eu m-am trezit în mijlocul nopții. Îmi era foarte cald si aveam o puternică senzație de disconfort. Copiii, desi dormeau, se foiau într-una. Abia atunci am înțeles. Am dat caloriferul mai încet și-am dormit bine pentru tot restul nopții și la fel de bine si în nopțile care au urmat. Când m-am trezit, dimineața, nu mi s-a părut frig în cameră, dar când am intrat în camera alăturată mi s-a părut de-a dreptul sufocant. Nu mi-a venit sa cred că eu putusem trai câțiva ani, la bloc, într-o așa căldură, din proprie inițiativă.

Ce știu azi despre cum ne influențează temperatura somnul

Azi știu că atunci când e mai frig în dormitor somnul e mai odihnitor și mai sănătos iar noi adormim mai repede și probabilitatea de a ne trezi în timpul nopții e mai mică. Mai știu și că temperatura optimă pentru somn e între 16° și 19°.

Cum putem să scădem temperatura dacă n-avem centrală cu termostat?

Cum putem regla temperatura din casă dacă n-avem centrală cu termostat? Simplu. În primul rând avem nevoie de un termometru de cameră și-apoi putem deschide fereastra. Dincolo de scăderea temperaturii, aerisirea camerei înainte de somn poate să aibă beneficii foarte mari. În plus, pe copiii, care deja au început să umble prin casă și nu doresc să se bage în pat, scăderea temperaturii s-ar putea să-i aducă mai repede sub pătură, la căldură, și să-i ajute să se liniștească și să se relaxeze.

Dar cu ce ne învelim când sunt 19° în dormitor?

Aceasta e altă poveste frumoasă. Vă spuneam mai sus despre plapuma insuficient apreciată… Ei bine, plapuma bunicii asta a fost reinventată și nu doar atât. Cand spun ca a fost reinventată, mă refer la faptul că azi există pilote sau plăpumi din lână, pufoase și ușoare, cum bunicii noștri nici nu și-ar fi imaginat vreodată. Mai mult, tot azi avem chiar și saltele, protecții de saltea sau perne din lână.

Confort Merino
confortmerino.ro

Acum, nu știu alții cum sunt, dar eu, când ma gândeam la lână, aveam senzația că mă înțeapă întreg trupul. Da, pe lângă plapuma mare, aveam la țară și multe haine din lână tricotate de bunica mea. Probabil ca unul dintre motivele pentru care îmi era asa de frig și uram sezonul rece era acela că eu nu le purtam. Aveam pielea sensibila și nu suportam materialele groase, aspre și grele cum era lâna. Prin urmare, îmi era frig pentru că nu eram îmbrăcată corespunzător.

Mare mi-a fost mirarea cum, încă de când era băiețelul meu mic, am descoperit ca există haine din lână pentru bebeluși. Mi se părea ireal și nu-mi venea să cred că lâna ar putea fi fină sau că ai putea să o porți direct pe piele și să nu-ti ieși din minți din cauza mâncărimii. Tare sceptică am fost dar, până la urmă, după ce am studiat îndelung subiectul, mi-am făcut curaj și-am plasat o comandă. Și, ce să vezi? Chiar era pe bune. Ca o necunoscătore ce sunt, aș fi putut jura că aia nu e lână. Dar era lână și era fină și ținea de cald si nu semăna deloc cu lâna bunicii. Așa s-a făcut că mi-am cumpărat și eu haine din lână, după ce le-a testat Tudor. Pentru că în continuare nu suport frigul și pentru că voiam sa ies la plimbare și să mă simt confortabil, fară să tremur sau să fiu prost dispusă pentru că am prea multe haine pe mine sau îmi e frig. Da, mi-am luat haine din lână și viața mea a devenit mai bună. Nu doar plimbările au devenit mai frumoase, s-a îmbunătățit și calitatea somnului. Atât la mine, cât și la copii. Pentru că da, există chiar și pijamale din lână și pentru că frigul e sănătos și nu răcim dacă stăm în frig, fie zi sau noapte, atât timp cât suntem echipați potrivit.

Știind toate acestea, n-am fost deloc mirată cand am aflat că există produse pentru somn din lână. Mai mult, când am aflat de propunerea de a scrie despre asta, mi s-a părut normal să o fac. Mai ales că vorbim despre o firmă românească, din Piatra Neamț. Mai ales că oamenii de la Confort Merino, cei care produc aceste pilote și plăpumi de care vă vorbesc, au pornit în această călătorie din dorinta de a îi asigura propriului copil un somn odihnitor. Și s-au descurcat foarte bine și apoi au început să împartă acest bine și în jurul lor. Pentru că, atunci cand descoperi ce comoară minunată e lâna, nu prea mai poți să te opresti din a o aprecia si valorifica. Sunt sigură că produsele din lână sunt cea mai buna opțiune pentru un somn odihnitor. Pentru că, în caz că nu știați, lâna are o extraordinară capacitate de termoreglare. Da, asta înseamnă că poți purta lână și vara. Și da, de asta sub plapuma de lână de la țară ma simțeam confortabil și seara, când era cald, și dimineața, când era frig. Lână se adaptează la corpul tău. Nu te vei mai foi în pat din cauza temperaturii, dacă ai o pătură din lână potrivită. Nu vei mai trăi acele moment când, ori îți e prea cald, ori prea frig și da, nu va mai trebui să încerci să ghicești dacă îi e cald sau frig copilului pentru că vei ști sigur că are parte de temperatura potrivită.

Alte beneficii ale produselor din lână

  • Produsele din lână nu sunt cele mai ieftine, dar e important să știm că raportul calitate-preț e unul corect. În plus, dacă alegem să le folosim vom reduce cheltuielile prin scăderea facturilor la energia electrică și gaze naturale dar și prin cumpărături la un interval de timp mai mare. Toate astea se întâmplă pentru că produsele din lână ne asigura confort termic chiar și la temperaturi scăzute, dar și pentru că sunt foarte rezistente.
  • Contrar a ceea ce am putea crede, produsele din lână nu sunt greu de întreținut. Lâna este rezistentă în mod natural la bacterii și mucegai, ceea ce înseamnă că nu va fi nevoie să o spălăm la fel de des cum spălăm alte materiale. De cele mai multe ori e suficient să o scoatem la aer. Apoi, atunci când totuși e nevoie, lâna se spală la temperaturi scăzute ceea ce duce, din nou, la scăderea consumului de energie.
  • De asemenea, dacă alegem să folosim un produs natural cum este lâna, vom contribui la protejarea planetei. Lâna este un produs natural deci este biodegradabilă și, în plus, are o durată de viață foarte lungă. E important să știm și că cei de la Confort Merino pregătesc produsele, în cea mai mare parte, manual. Asta înseamnă, din nou, consum redus de energie și produse mai prietenoase cu mediul și cu noi.
  • Nu în ultimul rând, e bine să știm că lâna este hipoalergenică. De fapt, dacă suntem atenți, vom observa că multe din cremele pentru bebeluși conțin lanolina care protejează și repară pielea.

Va invit cu drag să descoperiți produsele Confort Merino. Găsiți aici plăpumi, pilote, saltele pentru pătuț, protecții pentru saltea și perne din lână, dar și lenjerii de pat, atât pentru copii, cat și pentru adulți, din bumbac organic. Produsele din lână sunt fabricate din lână merinos de cea mai bună calitate și sunt învelite în bumbac organic.

Confort Merino
confortmerino.ro

Cu siguranță nu veți regreta pentru că, în acest fel, vă puteți oferi vouă și copiilor un somn de foarte bună calitate. Nu, o pilotă sau o pernă din lână nu vă garantează că nu se va mai trezi cel mic. Nici scăderea temperaturii din cameră nu face asta. Cum spuneam, bebelușii și copiii mici sunt diferiți de noi și sunt multe alte motive pentru care ei se trezesc. Totuși, e foarte posibil ca cel mic să doarmă mai bine și mai profund dacă are parte de temperatura optimă pentru somn și de pilota/ salteaua potrivită. În același timp, două ore de somn bun nu seamănă deloc cu două ore de somn prost. Da, e important să dormim 7-8 ore pe noapte, dar, uneori, doar câteva ore de somn bun pot fi mai importante decât mai multe ore de somn prost. Atunci când suntem mame și dormim puțin e și mai important să ne asigurăm că acel somn e de foarte bună calitate; e important să ne respectăm corpul și sa-i oferim ce are nevoie chiar dacă, uneori, asta înseamnă să încercăm lucruri despre care aveam, poate, idei preconcepute. Să fim deschise și să experimentam. S-ar putea să fim uimite de ce vom descoperi. Doar un avertisment am – produsele din lână dau dependență. 🙂

Acestea fiind scrise, pentru că acest articol mi-a deschis pofta de a scrie despre acest subiect, ne revedem în curând cu unul nou despre cum este influențat somnul de zgomot și lumină. 🙂 În același timp, va recomand și blogul celor de la Confort Merino, precum și pagina de Facebook aferentă. Veți găsi multe informații utile și frumoase acolo, inclusiv despre noua colecție Confort Lana care se remarcă printr-o lână îmbunătățită. Mai ales, veți găsi oameni frumoși care își fac treaba cu drag și care transmit multă căldură în jurul lor.

La final vă las un material de prezentare a produselor Confort Merino și, desigur, vă doresc un somn cât mai odihnitor la 19° în dormitor.

Articol scris pentru SuperBlog 2022, Ediția de toamnă.

Surse foto – confortmerino.ro

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s