Femei care aleargă cu lupii e o carte deosebită, cu și despre femei și este, din punctul meu de vedere, cadoul perfect pentru o femeie. Cum mai sunt doar câteva zile până în luna martie, avem o ocazie minunată pentru a oferi acest cadou. De ce? Vă prezint mai jos 5 motive:
1. Celebrează femeia într-un mod cum rareori am văzut și într-un mod care m-a uimit

În ceea ce mă privește, mi-am dat seama că, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le-am învățat de-a lungul vieții, exemplele de care am avut parte m-au afectat mai tare decât aș fi crezut. La început, citind, chiar m-am simțit inconfortabil cu faptul că femeile erau atât de lăudate. Mi-am dat seama că eu nu m-am simțit niciodată atât de specială doar pentru că sunt femeie și m-am gândit că această carte e ceva de care noi, femeile, avem pur și simplu nevoie. Într-o lume în care așa-zisul respect față de femei vine mai degrabă din ideea că ele sunt slabe sau inferioare și trebuie protejate, avem nevoie să vedem cât de minunate suntem. De Ziua Femeii, avem nevoie să înțelegem în profunzime de ce există o astfel de zi și de ce noi, femeile, suntem și merităm să fim sărbătorite.
2. Femeilor li se dezvăluie toate calitățile pe care le au și pe care, poate, nu le-au descoperit încă

Dacă am crezut vreodată că sunt lucruri pe care nu le putem face pentru că suntem femei, cartea asta ne demonstrează contrariul și ne dezvăluie cât de multe calități avem, cât de multe resurse stau ascunse înăuntrul nostru și cât de puternice suntem de fapt. Pentru că suntem femei.
3. E o lectură plăcută care ne aduce ceva familiar, magic și vindecător prin prezentarea poveștilor străvechi

În fiecare capitol găsim cel puțin o poveste care, ulterior, este analizată de către autoare. De unele poate am auzit si toate sunt deosebit de frumoase și au femei ca personaje principale. Din motive subiective, eu am ținut cartea în bibliotecă o vreme. Momentul în care m-am hotărât să o citesc a fost acela când, privind cuprinsul, am văzut cuvintele „Barbă Albastră”. Acest basm mi-a marcat copilăria. Nu am avut vreo problemă cu celelalte povești clasice, dar aceasta m-a afectat profund și mi-a dat coșmaruri nopți la rând. Adult și mamă fiind, m-am întrebat adesea de ce ea și nu altele, iar atunci când am văzut că e analizată în carte, am înțeles că trebuie să o citesc. Și, da, mi-a oferit răspunsurile și explicațiile de care aveam nevoie și chiar mai mult. Pentru prima dată în viață, mi-a plăcut să citesc Barbă Albastră și nu am mai simțit dezgust, ci admirație.
Pe lângă Barbă Albastră mai găsim aici și Fetița cu chibrituri, Ursul cu luna în piept sau Rățușca cea urâtă, alături de multe alte povești pe care autoarea le folosește în terapie deoarece „poveștile vindecă”. Ele „au o putere imensă. Nu ne cer să facem, să fim, să acționăm – e de ajuns să le ascultăm. Au remedii pentru recuperarea oricărui impuls psihic pierdut.”
4. Ne invită și ne ajută să creștem, descoperindu-ne și redescoperindu-ne

Practic, citirea cărții e un adevărat proces terapeutic la finalul căruia s-ar putea să constatăm că ne-am regăsit pe noi înșine sau că ne-am reunit cu acea parte din noi care stătea ascunsă undeva, amorțită, dar încă vie. Niciodată, pe parcursul acestei cărți, nu am întâlnit vreo urmă de deznădejde și mi s-a părut că autoarea a scos mereu în evidență faptul că tot ce avem nevoie se află deja înăuntrul nostru.
5. Ne învață să ne vedem, să ne acceptăm și să ne iubim așa cum suntem

În lumea noastră, plină de imagini care de care mai perfecte și unde frumusețea e definită după niște criterii efemere, cartea aceasta ne arată unde și cum să căutăm și să găsim adevărata frumusețe; ne învață cum să privim dincolo de lucrurile superficiale și, mai ales, ne dezvăluie cum și de ce avem toate motivele să ne iubim noi pe noi.
Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii salbatice este scrisă de Dr.Clarissa Pinkola Estés și a aparut la Editura NICULESCU. E o carte complexă și completă, frumoasă și surprinzătoare și nu e o lectură ușoară sau o carte pe care să o citești pe nerăsuflate. Eu, spre exemplu, nu am putut citi din ea seara, după o zi obositoare. E o carte care trebuie citită cu mintea limpede și odihnită. Doar așa putem să o înțelegem pe deplin și să ne bucurăm cu adevărat de tot ce ne oferă. Mie mi-a oferit chiar mai mult deoarece, datorită ei și pentru ea, am decis să-mi ofer timp pentru mine și, implicit, pentru citit în fiecare weekend. Ziua. Desigur, faptul că am citit din ea doar în weekend-uri a făcut ca totul să dureze ceva timp, doar că acesta nu a fost un dezavantaj. Felul în care e organizat conținutul permite o astfel de lectură și chiar o cere. Ai nevoie de răgaz ca să digeri tot ce cuprinde fiecare capitol și e o idee bună să citim cartea având la îndemână și un creion sau notițe adezive. Vom găsi multe vorbe înțelepte pe care e bine să le evidențiem cumva, pentru a ne întoarce la ele de fiecare dată când avem nevoie.
Cât despre autoare, ea se prezintă ca „psihanalist jungian, poetă și cantadora, păstrătoare a vechilor povești” și în spatele cărții se ascund multă muncă și cercetare, dar și propria experiență, atât ca om, cât și ca psihanalist, lucruri care o fac tare valoroasă.
Din punctul meu de vedere, Femei care aleargă cu lupii poate fi oferită oricărei femei, fie că avem o relație mai strânsă cu aceasta, fie că nu, fie că suntem femei sau bărbați. Putem scrie câteva cuvinte pe ea, putem să-i punem alături o felicitare sau un semn de carte. Orice variantă am alege, sigur nu vom da greș.

Surse foto – arhivă personală – prelucrate în canva.com