Inspirată de Empria, un loc special în care principala preocupare a oamenilor e siguranța bebelușilor și a copiilor, dar și de propria mea experiență de mamă de doi copii, vă invit să citiți un articol despre cum putem pregăti locuința pentru venirea bebelușului, dar și despre de ce e nevoie de obiecte care ajută la crearea unui spațiu sigur pentru copii, care sunt avantajele acestora și care sunt, din punctul meu de vedere, cele mai utile astfel de obiecte.
Cuprins
- Câteva cuvinte despre părinți și copii
- Avantajele folosirii produselor pentru siguranța copiilor
- Cum pregătim locuința pentru venirea bebelușului
- 5 produse esențiale pentru siguranța bebelușilor și a copiilor mici
- Concluzii
Câteva cuvinte despre părinți și copii
Se spune despre noi, părinții, că vom uita toate momentele grele și vom tânji după perioada când erau copiii mici ca după cel mai prețios lucru din lume. Eu nu cred că treaba asta e adevărată întru totul. Nu cred că uităm momentele grele. Aș spune că, mai degrabă, ne vindecăm. Altfel, momentele alea nu se șterg cu buretele. Unele chiar rămân întipărite bine de tot în minte, dar, pentru că învățăm să facem haz de necaz, ele se transformă în întâmplări amuzante, de povestit nepoților și strănepoților.
Se mai spune și că e normal să fie greu și greul ăsta e unul prin care toți părinții au trecut la un moment dat și toți au supraviețuit. Desigur, viața ne arată că-i adevărat. Oamenii, fie ei mari sau mici, sunt extraordinar de puternici, iar părinții descoperă în ei resurse nebănuite și aproape infinite. Totuși, mai contează și cum supraviețuim, iar dacă avem acest avantaj de a trăi într-o lume modernă, zic să profităm din plin de el și să ne facem viața mai ușoară. Să nu uităm de momentele grele, nici să ne vindecăm, ci să facem ca acestea să fie mai puține. Să nu fim supraviețuitori, ci oameni care previn și, în felul acesta, se transformă în părinți mai relaxați; părinți care cresc copii liberi și încrezători în propriile forțe.
La toate astea m-am dus cu gândul în momentul în care i-am descoperit pe cei de la Empria, oameni care investesc în siguranța bebelușilor și a copiilor mici și pe care mi-aș fi dorit să-i cunosc mai devreme. Totul pentru că, atunci când am devenit eu mamă pentru prima dată, m-am ocupat aproape singură de copilul meu. Soțul meu era bolnav și nu mă putea ajuta, părinții mei erau departe. Una peste alta, copilul avea și somnul foarte dificil, iar eu nu m-am putut adapta la asta și eram mereu obosită. Știam foarte puține lucruri despre bebeluși și îmi era foarte greu. Totuși, ușor, ușor, am început să aflu mai multe, să descopăr și să folosesc obiecte care să-mi facă viața mai ușoară și care să mă ajute să am și scurte momente de liniște. Pentru că, oricât de mult ți-ai iubi copilul, atunci când stai cu el 24 din 24 de ore, intervine și nevoia de a lua o pauză. Eu nu aveam oameni care să mă înlocuiască, dar am găsit modalități prin care să-i ofer copilului un spațiu sigur, în așa fel încât să nu fie nevoie să mai fiu și îngrijorată 24 din 24 de ore. Desigur, toate astea s-au întâmplat în timp. Nu am găsit toate aceste soluții într-un singur loc și nici măcar nu le-am aflat pe toate la momentul potrivit. De asta mi se pare minunat că mai multe mame s-au unit și au creat un loc în care găsim soluții pentru noi, părinții full-time, preocupați de siguranța copiilor noștri, dar și dornici de a îi crește cât mai frumos și sănătos.
Avantajele folosirii produselor pentru siguranța copiilor
Previn accidentele
În primul rând, e clar că cel mai important avantaj e chiar siguranța copilului, iar prevenția e cea mai bună soluție atunci când vorbim despre aceasta. Copiii au nevoie să îi învățăm, încă de când sunt foarte mici, despre lucrurile sau acțiunile periculoase, dar nu ne vom aștepta ca ei să își poată înfrâna instant impulsurile. Dacă ar putea face asta, atunci nu ar mai avea nevoie de noi. Prin urmare, îi vom spune copilului că, de exemplu, nu are voie la priză, îi vom explica motivele, pe înțelesul lui, și vom repeta asta de fiecare dată când avem ocazia, dar vom folosi și protecții de priză. Nu, asta nu înseamnă că toate vorbele vor fi fost în zadar. Copilul va reține informația și, în timp, va învăța să-și controleze corpul și să țină cont de ce îi spunem. Până atunci, e bine să îl protejăm și suntem 100% responsabili pentru el. În plus, toți copiii au dreptul să se joace în siguranță, într-un spațiu potrivit nevoilor lor. Cum spunea un medic pe care l-am ascultat la un curs de prim-ajutor, dacă înainte de copil foloseam sticla de detergent pe post de opritor de ușă, acum a venit momentul să luăm un opritor adevărat și detergentul să dispară din raza vizuală a copilului.

Ajută părinții să fie mai relaxați
Al doilea motiv important e sănătatea noastră psihică. E o diferență uriașă între un părinte relaxat și unul stresat; e o diferență uriașă între o mamă stresată și una relaxată. În zilele noastre, nu are sens să ne chinuim și să stăm mereu crispați că poate cade din pat, poate se arde, poate dă cu capul fix în colțul mobilei și asta în fracțiunea de secundă în care ne-am uitat în altă parte. Cel mai probabil, lucrurile astea chiar se vor întâmpla, deși uneori mai intervine și norocul și ori nu se întâmplă, ori nu e ceva grav. Nu putem controla totul, dar e bine ca, acolo unde se poate, să prevenim. Mai ales că noi, multe din mamele din prezent, stăm 24 din 24 de ore cu cei mici și avem puțin sau chiar deloc ajutor, iar asta nu înseamnă că nu mai avem și nevoi. Avem nevoie să mergem la toaletă, avem nevoie să facem duș, avem nevoie să mâncăm și să dormim. În același timp, avem nevoie să știm că puiul nostru e în siguranță, dar nu mai avem satul din trecut, care să ne sprijine în momentele grele. Totuși putem profita de avantajele și invențiile lumii moderne. Putem folosi obiecte care să ne ajute să avem grijă de copil și, în același timp, de noi. În felul ăsta vom fi mai relaxate și ne vom simți mai bine noi cu noi, iar asta se va răsfrânge și asupra celui mic. Se știe doar că, pentru a fi fericit, un copil are nevoie de o mamă fericită.

Copiii vor fi mai cooperanți
Cu cât avem mai puține reguli, cu atât copiii le vor respecta mai bine. Nu are sens să ținem un copil într-un loc unde vom fi forțați să spunem nu la fiecare 5 secunde. Pe lângă faptul că îi va fi foarte greu să ne asculte, în scurt timp s-ar putea să devină imun la nu. Desigur, asta va duce și la o mulțime de frustrări pe care le vom simți noi, părinții.
Altfel, dacă vom crea pentru copii un spațiu sigur, fară bariere și restricții inutile, ei vor putea explora în siguranță, fără să fie opriți la fiecare pas și, atunci când ne vom lovi totuși de un potențial pericol, cel mic va reacționa mult mai bine la acel nu rostit de noi.

Le permit copiilor să fie copii și să exploreze fără restricții
Copiii au nevoie să exploreze, au nevoie să își hrănească curiozitatea și au dreptul să facă asta în siguranță, nestingheriți. Să stăm mereu cu gura pe ei nu e, din punctul meu de vedere, o opțiune bună. Cred în explicații cât mai complete și pe înțelesul lor și cred că un copil, oricât de mic ar fi, înțelege sau simte ce îi spunem. Totuși, cum spuneam mai sus, până la o vârstă, impulsurile sunt mai puternice decât ei, motiv pentru care au nevoie de ajutorul nostru. Au nevoie ca noi să ținem departe de ei lucrurile periculoase și au nevoie să fie în siguranță. Au nevoie să le povestim despre lucrurile periculoase, dar și să îi protejăm fără să le spunem nu de 1000 de ori pe zi. Așa cum nu lăsăm un bebeluș care merge de-a bușilea să traverseze strada singur, nu-l vom lăsa nici să se joace lângă un dulap care nu e ancorat în perete, dar nu vom face asta spunându-i nu pe parcursul întregii zile și, eventual, mutandu-l de zeci de ori din locul cu pricina, ci vom securiza dulapul. Pentru că o viață plină de restricții nu-i ok, iar locuința nu ar trebui să fie un loc plin de pericole, ci un loc în care cei mici să fie în siguranță. Și nu, asta nu înseamnă că-i protejăm excesiv. Un copil independent nu e un copil care aude într-una nu sau care e oprit din orice acțiune ar întrprinde. Un copil independent e acela care e lăsat să descopere lumea fără a fi în pericol în timp ce face asta.

Cum pregătim locuința pentru venirea bebelușului
Copiii ne schimbă viața într-un mod pe care nu-l putem anticipa nici dacă citim 1000 de cărți sau articole pe această temă. Problema nu e schimbarea în sine, mai ales că e o schimbare în bine, ci faptul că mulți adulți sunt reticenți la schimbare și, în general, ne e greu să ne adaptăm la nou. Prin urmare, eu nu aș recomanda să facem schimbări radicale și în locuință. Totuși, putem alege o cameră pe care să o transformăm într-un spațiu sigur pentru copil și, atunci cand o amenajăm, putem lua în calcul următoarele aspecte:
Creăm un spațiu cât mai liber
Aș lăsa în această cameră doar piesele de mobilier strict necesare. Un copil mic are nevoie de mult spațiu în care să exerseze rostogolitul, mersul de-a bușilea sau mersul normal. Mobila în exces nu-și are rostul într-o astfel de cameră. Un dulap mic sau o comodă sunt mai mult decât suficiente pentru început, pe partea de depozitare, mai ales că hainele bebelușilor sunt mici.
În plus, faptul de a nu supraaglomera camera cu lucruri care nu sunt necesare, va face mai ușoare schimbările ulterioare. Știu că sunt momente în care pare că timpul trece cu încetinitorul, dar copiii chiar cresc repede și camera lor se va transforma împreună cu ei.
Mai ales, e bine să nu uităm de fixarea mobilei pe perete. Totul ar trebui să fie bine securizat din acest punct de vedere și multe astfel de obiecte au incluse accesoriile de prindere. Pentru celelalte, există Empria.
Alegem un covor moale
Covoarele din spumă sunt foarte utile. Amortizează căzăturile, sunt plăcute la atingere și ușor de curățat. Noi am avut astfel de covorașe și le-am folosit o perioadă destul de lungă. Sunt tentată să cumpăr din nou unele pentru că oferă și căldură și izolare fonică, iar aceasta din urmă e importantă dacă avem vecini mai sensibili. Desigur, toți am învățat mersul căzând și ridicându-ne, dar nu cred că e o problemă dacă cel mic nu se lovește tare atunci când cade în casă, din contră. Să ne imaginăm doar cum ar fi dacă locurile de joacă din exterior nu ar avea acel tartan moale pe jos. Noi, părinții, am fi nemulțumiți. Ei bine, o locuință poate fi mai periculoasă decât un astfel de loc de joacă, deoarece spațiul e mai mic. În plus, obiectivul declarat la început a fost să creăm un spațiu sigur, nu să tapetăm întreaga casă cu astfel de covoare. În restul casei vom fi mai atenți la cel mic, în camera sigură vom putea să ne așezăm și să respirăm ușurați.

Suntem atenți la suprastimulare
Suprastimularea e o problemă de care puțini părinți sunt conștienți. Copilul nu are nevoie de o camera încărcată, cu multe culori, desene, jucării, obiecte pe care le-ar putea sparge sau care ar putea cădea pe el. În plus, tot ce e prea mult îl agită, inclusiv în timpul somnului. Altfel, e bine să îi oferim obiecte care îl stimulează pe diferite planuri, dar nu non-stop. De aceea, din punctul meu de vedere, e important ca în camera copilului să fie puține obiecte expuse permanent și în culori neutre. Camerele super colorate și accesorizate sunt draguțe în fotografii, dar în realitate îl obosesc pe cel mic.
Privim lumea prin ochii unui copil
Când camera e gata, aș face un ultim exercițiu pe care, de altfel, chiar l-am făcut, deși după nașterea copiilor. M-aș întinde pe jos și aș privi lumea de la nivelul bebelușului care se târăște, merge de-a bușilea sau doar ce a învățat mersul în două piciorușe. Aș fi foarte atentă la ce observ. Cablurile, de exemplu, pot fi o atracție, la fel și multe alte lucruri care, inițial, par neimportante sau inofensive pentru noi. Aș lua măsuri în funcție de ce am observat.
Securizăm obiectele din locuință
Exceptând situația în care construim o cameră gonflabilă – lucru, zic eu, imposibil și nerecomandat – și, probabil, nici atunci, nu vom avea cum să eliminăm toate pericolele doar amenajând camera într-un anumit fel și aici intră in scenă acele obiecte concepute special pentru siguranța copiilor noștri. Vă prezint mai jos cinci astfel de obiecte care mie mi se par foarte importante și utile.
5 produse esențiale pentru siguranța bebelușilor și a copiilor mici
1. Protecție laterală pat
Această protecție este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai faine invenții și singurul meu regret e că am descoperit-o destul de târziu, când eram deja mamă de doi copii. Altfel, noi avem una pe care o folosim chiar și acum, în prezent. În acest moment e utilă mai ales în vacanțe, motiv pentru care o luăm cu noi de fiecare dată când plecăm de acasă – nu ocupă mult spațiu, e ușor de transportat și se montează super simplu. Înainte de ea, când copii erau și mai mici, era nevoie ca unul dintre noi să îi supravegheze permanent. De când o avem suntem mult mai relaxați; în vacanță, după ce copiii adorm, putem sta liniștiți la un pahar de vin, fără teama că ei ar cădea din pat.
În plus, pentru Maria, fetița mea cea mică, am folosit-o și acasă o foarte lungă perioadă de timp, deoarece ea nu prea a dormit în pătuț, iar patul mare era foarte înalt și ar fi fost cu adevărat periculos să cadă din el. Acum doarme doar rareori acolo, dar de fiecare dată folosim protecția laterală pat. E mai sigur așa. De asemenea, e bine de știut că, pentru bebeluși, putem folosi mai multe astfel de protecții, securizând complet patul.
2. Dispozitive pentru blocarea ușilor și sertarelor
Din păcate, știu bine cum e să-si prindă copilul degetele într-o ușă. E tragic. E cu plâns mult, e cu o rană destul de urâtă și, mai ales, e cu o durere care ar fi putut fi evitată ușor. Cum? Cu ajutorul dispozitivelor pentru blocarea ușilor și sertarelor. Avem nevoie de acestea deoarece ușile și sertarele sunt ca un magnet pentru cei mici. Un copil mic poate sta minute bune închizând și deschizând o ușă și, de altfel, s-au făcut și jucării pe care cei mici să le folosească în felul ăsta. Totuși, ușile normale vor fi mereu mai atractive și e perfect în regulă să fie așa. Putem să ne așezăm lângă un dulap și să îl ajutăm pe cel mic să-l exploreze. Va fi încântat. Dar pentru că nu putem face asta tot timpul, e bine să profităm de faptul că există siguranțe pentru sertare.
În plus, un alt motiv pentru care e bine să folosim aceste dispozitive este acela că în dulapuri putem avea și lucruri periculoase cum sunt detergenții, obiectele ascuțite sau medicamentele. Toate acestea și multe altele nu ar trebui să stea la îndemâna bebelușilor și a copiilor.
3. Deflector Aer Condiționat
Recunosc, acest dispozitiv e o noutate pentru mine. Nu pot spune același lucru și despre problema cu aerul condiționat. Acesta din urmă e o invenție extraordinară care ne salvează în zilele fierbinți de vară. Totuși, fie că suntem adulți sau copii, nu ar trebui să stăm fix în bătaia aerului și presupun că mulți dintre noi am experimentat consecințele neplăcute ale unui astfel de comportament.
Pentru noi a fost simplu la început, când copiii stăteau fix unde-i puneam. De când au învățat să umble, lucrurile s-au schimbat. De cele mai multe ori, pur și simplu nu am mai pornit aerul condiționat, dar asta a dus la un disconfort termic crescut, atât pentru ei, cât și pentru mine. Acum, când sunt mai mari, înțeleg că nu-i ok să stea fix în bătaia aerului, dar tot se mai iau cu joaca și uită, folosirea aerului condiționat în siguranță încă fiind o provocare. Prin urmare, acum că am aflat de el, mă gândesc serios să iau un astfel de deflector aer condiționat. Principiul e simplu. Practic, el redirecționează fluxul de aer. Mi se pare minunat și mă bucur doar la gândul că vara care urmează nu va mai fi una sufocantă.
4. Blocator fereastră
Ferestrele reprezintă, probabil, unul dintre cele mai mari pericole dintr-o locuință. Copiii sunt extrem de curioși, inventivi și rapizi și niciodată nu ar trebui să fie lăsați nesupravegheați lângă o fereastră deschisă. Totuși, avem nevoie și de aer proaspăt și poate fi obositor să fim mereu cu ochii pe fereastră și pe copil. În plus, suntem oameni, putem uita chiar și noi. Ei bine, există soluții și pentru această problemă. Un blocator de fereastră ne va permite să aerisim fără să punem copilul în pericol și fără să stăm permanent cu grijă. Pe noi ne-a ajutat enorm și le-a și permis copiilor să privească pe fereastră de câte ori au dorit. Fără teamă.
5. Poartă de siguranță
De obicei, porțile de siguranță sunt folosite pentru a bloca accesul la scări. Totuși, o astfel de poartă poate fi utilă și într-un apartament clasic. Mie mi-a venit ideea într-o zi normală, când băiețelul meu era foarte activ, iar eu aveam de făcut câteva lucruri pentru care aveam nevoie de mâini libere. Îmi amintesc că am improvizat. Aveam o canapea cu niște perne mari pentru șezut. Peretele erau detașabile, le-am luat și le-am pus în dreptul ușii de la camera lui, cameră unde știam că este în siguranță. A funcționat de minune și acela a fost un fel de moment aha, când am înțeles utilitatea unor astfel de uși. Practic, putem crea o cameră 100% sigură pentru copil, în care să poată explora nestingherit și, atunci când e necesar, putem bloca ieșirea cu o astfel de ușă. Bebelușul va fi în siguranță, cam la fel ca într-un țarc, doar că va avea la dispoziție un spațiu mult mai mare și va fi mai fericit.
În plus, aceste porți de siguranță pot fi folosite și pentru a bloca accesul la sobe, în bucătărie, unde copilul ar trebui să aibă acces doar sub strictă supraveghere sau în orice alte zone care pot fi periculoase pentru el.
Concluzii
Acestea sunt cele cinci obiecte pe care le eu le consider a fi cele mai utile, dar vă rog să nu mă credeți pe cuvânt. Fiecare om e diferit și se întâmplă să avem nevoi diferite. Cel mai simplu e să intrați pe empria.ro și să descoperiți ce se potrivește nevoilor voastre. Veți găsi acolo și lucruri în legătură cu care, poate, nici nu v-ați fi gandit că există, cum mi s-a întâmplat mie cu deflectorul de aer condiționat. În plus, veti găsi și soluții pentru probleme pe care le credeați de nerezolvat, mai ales că, dacă alegeți să vă abonați la newsletter, veți primi prin e-mail un ghid pentru protecția copilului în casă sau, în cazul în care aveți nevoie de sfaturi în ceea ce privește siguranța copilului, le puteți primi ușor sunând la numărul de telefon disponibil pe site.
De asemenea, eu aș zice să nu cădem în capcana”noi am crescut foarte bine și fără ele”. Poate că nu mereu am crescut foarte bine, fără ca asta să însemne că nu ne-ar fi crescut bine mamele noastre. Eu sunt convinsă că fiecare părinte care își iubește copilul face tot ce îi stă în putere pentru a îl crește frumos. Posibilitățile sunt diferite de la perioade la perioade, pericolele sunt diferite în perioade diferite de timp. Mamele noastre au fost cele mai bune mame pentru noi. Dacă alegem să procedăm diferit, ele nu se transformă în mame mai puțin bune. Dacă alegem să profităm de tot ce ne oferă prezentul nostru, asta are legătură doar cu noi și cu vremurile în care trăim. Și trăim într-o lume cu multe posibilități și în care putem să le oferim copiilor 1000 de da încă de când sunt bebeluși și, mai ales, îi putem lăsa să fie copii fără să îi responsabilizăm excesiv înainte de vreme. Cred că ideea creării unui magazin online dedicat siguranței copiilor și, în general, a celor dragi, e minunată și sunt recunoscătoare pentru faptul că există astfel de produse. Deoarece mi-au permis să am și scurte pauze, ele m-au ajutat să fiu o mamă mai relaxată și mai disponibilă fizic și emoțional pentru copii, dar și o mamă care a reușit să stabilească reguli puține și clare pe care, cu mici excepții normale, copii le-au respectat. Nu cred în educația plină de restricții, nu cred în acel nu simplu, ci într-un nu pentru care oferim argumente solide și clare și cred că cei mici sunt extrem de inteligenți și, dacă îi tratăm ca atare, vom rămâne uimiți de tot ceea ce pot face. De asemenea, consider că primii ani din viață contează mult în dezvoltarea ulterioară, îmi place mult melodia de mai jos și cred că dacă putem să spunem nu de mai puține ori și, în același timp, să ne asigurăm că sunt în siguranță copiii noștri, e bine să o facem.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022
Surse foto – empria.ro & canva.com + prelucrare în canva.com