Cărți pentru obișnuirea copiilor cu spitalele și medicii

Vizita la medic a fost, pentru mine, una dintre cele mai provocatoare misiuni pe care le-am avut de îndeplinit cu și pentru copiii mei. Probabil deoarece, la rândul meu, percepem astfel de vizite ca pe un disconfort, dar și pentru că băiețelul mic a trecut printr-o intervenție chirurgicală atunci când avea doar trei ani.

Din aceste motive, dar și deoarece am dorit să le transmit copiilor grija și respect pentru propriul corp și sănătatea acestuia, am citit farte multe cărți.

Găsiți mai jos o listă cu acestea , citite împreună cu copiii mei și grupate în 3 categorii:

  • Cărți cu personaje bolnave/ care merg la medic și sunt ajutate
  • Cărți cu și despre stomatolog
  • Cărți despre corpul uman sau care explică procedurile medicale pe înțelesul copiilor

Această listă va fi actualizată periodic, iar acolo unde este cazul, veți găsi și link către articole mai detaliate.

Cărți cu personaje bolnave

Am inclus aici acele cărți în care personajele sunt bolnave, fie că sunt sau nu nevoite să meargă la medic.

Mog la veterinar este, de departe, cartea noastră preferată și cea care ne-a ajutat cel mai mult atunci când băiețelul meu a trecut printr-o intervenție chirurgicală. Este despre o pisicuță care merge la veterinar fără voia ei și este deopotrivă amuzantă și utilă. Am scris mai multe despre ea aici.

Lama Lama stă cu mama a apărut recent la Editura Nemira , iar noi am cumpărat-o chiar dacă, teoretic, este pentru copii mai micuți. În carte, micul Lama este bolnăvior și, în scurt timp, mama Lama se îmbolnăvește și ea; ne învață să acceptăm boala și să avem răbdare cu noi. Mai multe despre cărțile cu Lama Lama aici.

Fă-te bine, Ursulețule! este o carte despre un Ursuleț bolnav. Are ilustrații foarte frumoase și, din punctul meu de vedere, este tot o carte care ne învață să acceptăm boala ca parte normală din viață.

Au, mă doare, tigrișorule! este absolut superbă. Are ilustrații minunate, e amuzantă și, în același timp, utilă, deoarece descrie destul de amănunțit modul în care se desfășoară un consult. De asemenea, ne deschide pofta de joacă, lucru extrem de important atunci când vorbim despre disconfortul resimțit în timpul vizitei la medic.

Râsul e cel mai bun medicament nu este, din punctual meu de vedere, chiar atât de amuzantă cum s-ar crede,după titlul, dar e foarte utilă deoarece din ea învățăm una dintre cele mai importante lecții – starea psihică contează enorm în procesul de vindecare și ar trebui să îi acordăm o atenție sporită.

Doctorița Plușica. 7 povești pentru 7 zile. cuprinde povești simple în exact același stil ca și desenele animate cu Plușica. Am cumpărat-o deoarece fetiței mele îi place foarte mult de Plușica și o consider utilă pentru că, din nou, îi ajută pe copii să perceapă vizita la medic și micile probleme de sănătate ca pe ceva normal și trecător.

Stai în pat, Matei ilustrează într-un mod desăvârșit felul cum starea de spirit influențează vindecarea și, în același timp, scoate în evidență rapiditatea cu care cei mici își revin atunci când sunt bolnăviori. Este, în același timp, amuzantă și ne învață cum ar trebui să ne comportăm cu cineva bolnav. Despre cărțile cu Matei am scris mai multe aici.

Măgăruș-Urechiuș nu e, la bază, o carte despre medici și boală, dar are o parte unde descrie foarte bine procedurile medicale si disconfortul resimțit în timpul acestora, motiv pentru care eu o consider foarte utilă.

Mia are picioarele răcite este, la fel ca Măgăruș-Urechiuș, despre cu totul altceva, dar și ea are o parte în care fetița își îngrijește picioarele la fel cum mama o îngrijește pe ea atunci când e răcită. Am scris aici despre o altă carte cu Mia.

Cărți cu și despre stomatolog/dinți

Vizita la stomatolog a ocupat un loc aparte în viața noastră, având în vedere că fetița mea s-a rănit destul de tare la dințișori atunci când era foarte mică. Acest eveniment i-a provocat multă anxietate și am lucrat pe toate planurile pentru a o putea depăși. Cărțile ne-au ajutat mult.

Auu… dinții Mei este o carte care ne arată de ce este important să avem grijă de dințișori, dar și cum medicul ne ajută.

Ziua spălatului pe dinți la Zoo este destul de amuzantă și ne arată într-un mod original cam ce se întâmplă atunci când nu ne spălăm pe dinți.

Crocodilul și dentistul este, cu tot respectul pentru ilustrator și asumându-mi faptul că sunt subiectivă, una dintre cele mai urâțele cărți, cunoscute de mine, din punct de vedere al ilustrațiilor. Cu siguranță că există un motiv pentru că este și una dintre cele mai bune și cu un mesaj foarte puternic. Pe scurt, crocodilul merge la dentist și este speriat. Dar nici dentistul nu se simte prea bine, căci nu-i deloc ușor lucru să ai curajul de a trata un dinte de crocodil. Ilustrațiile prezintă aceste situații într-un mod desăvârșit

Lunița, adevărata poveste a Zânei Măseluță este o poveste foarte frumoasă. Nu ne vorbește despre stomatolog ci despre acel moment când copilașilor le cad dințișorii.

Cărți despre corpul uman sau care explică procedurile medicale pe înțelesul copiilor

Am includs aici singura carte care explică procedurile medicale pe înțelesul copiilor, alături de multe cărți despre corpul uman. Cred că atunci când ajungem să înțelegem cum funcționează corpul nostru și de ce e important să avem grijă de el ne este mult mai ușor să acceptăm orice procedură medicală, fie că suntem copii sau adulți.

Echipa de prieteni Măsimtbinescu este, pur și simplu, o comoară. Descrie aproape toate procedurile medicale într-o manieră amuzantă și prietenoasă și este singura carte de acest gen din România. Puteți citi mai multe despre ea aici.

Enciclopedia Micilor Curioși. Corpul Omenesc. este și ea pe podium fiind o carte foarte frumoasă cu informații și ilustrații despre corpul uman, toate pe înțelesul copiilor. Este, din nou, singura astfel de carte, atât de completă, pentru copii micuți, cunoscută de mine. Fetița mea o adoră.

Autobuzul magic în interiorul corpului uman aproape că nu mai are nevoie de prezentare, dacă cunoașteți desenele animate de pe Netflix. În caz că nu le știți, puteți citi mai multe despre ele aici.

Marea carte a corpului omenesc este o altă carte despre corp, dar pentru copilași puțin mai mari, foarte utilă și ea.

Corpul uman. Lanterna magică. este foarte interesantă și atractivă. Fiind micuță, abordează destul de puține subiecte, dar o face într-un mod original, copiii putând să privească în interiorul corpului cu ajutorul unei lanterne.

Teatrul corpului uman. este o carte pentru copii mai mari, dar dacă există interes din partea copilului, poate fi citită și la vârste mai mici. Eu am citit-o cu Tudor la 6 ani, iar el o ține încă lângă pat, la loc de cinste, fiind una dintre cele mai îndrăgite cărți ale lui.

Adevărul gol-goluț nu este o carte despre medici și spitale și nu va fi utilă dacă vă confruntați urgent cu o astfel de problemă. Totuși, este o carte și despre corp, despre intimitate și despre sănătatea emoțională, motiv pentru care merită din plin să se regăsească în această listă și o consider foarte utilă.

Caietul este, la fel, o carte care nu are legătură cu medicii, dar pentru că vorbește despre corp și despre transformările corpului în adolescență (inclusiv menstruație) nu are cum lipsi din acest articol.

Atât pentru acest moment cu mențiunea că, așa cum spuneam mai sus, lista va fi actualizată periodic. În ceea ce privește disponibilitatea cărților, ele se găsesc în majoritatea librăriilor, cu mici exepții.

Până atunci, puteți citi mai jos alte articole scrise de mine:

Cum pregătim copiii pentru analize sau vaccin

Operație la trei ani

Operație la trei ani. Partea a doua.

Sursa foto – arhiva personală personala +Photo by Polesie Toys from Pexels

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s