Mai este mai puțin de o lună și începe, din nou, grădinița, cu bucurie pentru unii, dar, mai ales, cu lacrimi pentru cei mai mulți.
Adaptarea la grădiniță a fost un subiect care m-a preocupat mereu pentru că mi se pare un proces destul de greu, pe parcursul căruia, de – prea- multe ori, părinții și copiii nu beneficiază de o susținere corespunzătoare și/sau nu știu cum să abordeze această etapă normală. Nu știu cum e în prezent, dar, bazându-mă pe restricțiile care sunt transmise la nivel general, presupun că este și mai greu, din moment ce părinții nu mai au voie să intre cu copiii în clădire. Să stea pe hol nici nu se mai pune problema și mi-e greu să mă și gândesc la ce simte copilul mic atunci când mama sau tata îl lasă la ușă împreună cu niște străini.
Din tot ce am citit și observat eu și dincolo de dorul de mama sau tata cea mai mare problemă a copilului care merge la grădiniță este aceea că se simte abandonat și nu este sigur de faptul că părinții se vor întoarce după el. De aici a pornit ideea calendarelor care numără zilele din prima lună de grădiniță, lună despre care se presupune că este cea mai grea.
Mecanismul e destul de simplu – copilul descoperă în fiecare dimineață un cartonaș cu o activitate frumoasă pe care urmează să o facă împreună cu părintele/părinții la finalul programului de la grădiniță. Obiectivul este acela de a îl asigura pe cel mic de faptul că sigur ne vom întoarce după el și, nu doar atât, chiar vom face și ceva super frumos împreună. În acest fel el se va simți mai în siguranță și timpul s-ar putea să treacă mai ușor.
Activitățile vor fi, de regulă, simple, scopul fiind, așa cum spuneam, să asigurăm copilul că nu va fi părăsit, dar și să petrecem timp de calitate împreună. Scopul nu e, în niciun caz, să ne suprasolicităm noi, părinții, inventând cine știe ce lucruri complicate. Cel mic are nevoie de iubire, iar iubirea este și complicată dar și foarte simplă.
La finalul calendarului copilul poate primi o surpriză mai mare. Decizia e a părintelui, dar eu cred că se impune cumva să sărbătorim. O mini petrecere, o jucărie pe care și-o dorește foarte mult sau orice altceva care îi place; ceva care să îi amintească de faptul că a reușit să treacă într-o nouă etapă din viața lui, devenind puțin mai independent – iar asta sigur e o realizare mare.
Cum să facem un calendar acasă:
Vestea bună este că un astfel de calendar poate fi făcut, destul de ușor, acasă. Pentru varianta cea mai simplă aveți nevoie de:
- pix/cariocă
- 4 coli de hârtie albe/colorate
- 15 plicuri albe sau colorate (11×22 cm)
- 1 perforator
- Sfoară sau ață mai groasă
- cuie/cârlige cu benzi dublu adezive
- mult entuziasm
Cum se face:
Împăturiți coala de 3 ori și presați bine. Desfaceți coala și rupeți, cu grijă, pe toate dungile formate. Veți obține 8 cartonașe dintr-o coală. Aveți nevoie de 30 sau de 28, dacă doriți să împărțiți, vizibil, calendarul în săptămâni.
Lipiți plicurile și tăiați-le în jumătate. Puteți măsura cu rigla și tăia cu o foarfecă, sau puteți îndoi plicul și, după ce presați bine, îl puteți rupe.
Numerotați jumătățile de plicuri de la 1 la 30 cu ajutorul unei carioci. În cazul în care ați ales împărțirea pe săptămâni, folosiți o culoare diferită pentru zilele de weekend.
Perforați fiecare jumătate de plic într-un singur colț și, apoi, înșirați-le, în ordine, pe o sfoară și legați câte buclă la fiecare capăt. Sfoara se agață într-un loc liber din casă, la îndemâna copilului. În funcție de spațiul disponibil, puteți pune toate plicurile pe aceeași sfoară sau puteți folosi mai multe sfori pe care le așezați una sub alta. Sfoara poate fi agățată în cuie (cuie cu protecție, folosite în mod normal pentru fixarea cablurilor) sau poate fi prinsă cu o bandă adezivă mai puternică sau cu cârlige cu adeziv, în cazul în care nu doriți să găuriți pereții.
Nu trebuie să arate excepțional. Nu aspectul va fi cel mai important pentru cel mic.
Cum funcționează:
Cartonașele se adaugă în fiecare seară de către părinte. Dacă le veți pune pe toate de la început, copilul le va descoperi pe toate și, mai mult, nu veți putea fi flexibili. Ideal este să le scrieți seara, în funcție de datele pe care le aveți despre ziua următoare. Spre exemplu, dacă știți că plouă, nu veți alege să mergeți la locul de joacă, dar puteți alege să folosiți echipamentul de ploaie și să săriți în bălți.
Indiferent dacă aveți sau nu talent la desen, e bine să încercați să și desenați ceva care să sugereze cam despre ce activitate este vorba. Îi veți citi copilului mesajul, dar ideal e să înțeleagă și el, singur, cam despre ce este vorba este acolo.
Dacă aveți nevoie de inspirație, puteți downloada mai jos o listă cu exemple de activități (realizată cu canva.com). Sunt mai mult de 30 și au și imagini. Pot fi printate și decupate și o puteți alege, în fiecare seară, activitatea potrivită pentru voi.

În cazul în care vi se pare o idee frumoasă și utilă, dar nu aveți timpul sau îndemânarea necesare pentru a o realiza singuri, mă puteți contacta pentru un calendar, cum este cel de mai jos. Mai multe detalii aici.

De asemenea, următoarele idei/resurse pot fi utile pentru a face adaptarea la grădiniță mai ușoară:
- Un desen pe piele/haine care să îl ajute pe copil atunci când îi este dor de mami sau tati;
- Un smartwatch, dacă este permis de către grădiniță;
- Cărțile de aici;
- Cartea Grădinița pentru totdeauna – Cum ne pregătim pentru intrarea copilului la grădiniță. scrisă de Mira Loghin și apărută la Editura Univers;
- Cartea Doamna Educatoare se poartă ciudat scrisă de Ioanei Chicet-Macoveiciuc. Este tare amuzantă și îi ajută pe copiii să vadă că și doamna educatoare este o ființă normală, la fel ca noi toți, dar și să se descarce prin râs de toată tensiunea acumulată.
La final vă doresc o adaptare cat mai ușoară!
Sursa foto – arhivă personală
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale