„Vreau ca toți oamenii din lume să vadă acum filmul ăsta!” a spus Tudor (7ani) aseară. Pe un ton apăsat, cu toată puterea lui de copil mic care vrea să facă ceva. Să schimbe ceva.
Maria (5 ani), lângă el, doar privea, în tăcere. Știu că era tristă. Știu că amândoi erau triști. Și furioși. Din fericire, același film care le-a provocat aceste emoții grele și intense a avut puterea și să le redea apoi zâmbetul fără, însă, să șteargă tristețea. Tristețea a rămas acolo, chiar dacă mai puțin copleșitoare, iar eu pot măcar să transmit mesajul lui Tudor la mine pe blog. Dar să începem cu începutul.
Am spus că am făcut pentru noi calendare în care am marcat diferite zile importante. Ei bine, așa am aflat că azi e Ziua Internațională a Rezervațiilor Naturale și-am zis să vedem filme frumoase cu/despre natură cu această ocazie. Copiii deja știu pe dinafară Planeta Noastră de pe Netflix și, cum Maria tot văzuse reclame la un alt film, mi-am făcut timp și m-am așezat pe canapea, între ei, să-l vedem și pe acesta. Minunile Recifului se numește și e absolut superb, dincolo de orice cuvine, dar Tudor nu îl recomandă pentru că e superb sau nu doar din cauza asta. Tudor își dorește ca toți oamenii să vadă acest film pentru că, la fel ca și Planeta Noastră, are și o parte mai sumbră în care arată consecințele acțiunilor oamenilor asupra mediului înconjurător, în acest caz asupra coralilor. Tudor recomandă filmul pentru că vrea ca toți oamenii să vadă și să înțeleagă și să se schimbe și, deși poate nu pare mare lucru, și eu cred că filmul ăsta are puterea de a ne schimba. Sau, macar, de a ne motiva pe aceia dintre noi care ne urnim mai greu atunci când vine vorba despre schimbări. Cel puțin pentru mine, el pică la fix la început de an în care mi-am propus să am mai mare grijă de casa noastră și nu, nu mă refer aici la apartamentul în care locuim, ci la planeta pe care locuim. Sunt o mulțime de gesturi simple, din viața de zi cu zi, la care toți putem fi mai atenți; sunt o mulțime de schimbări mici pe care toți le putem face pentru mai bine. Poate părea ciudat, dar ăsta-i singurul lucru clar pe care mi l-am propus în acest An Nou. Pentru că mă doare neputința copiilor și doare să-i văd triști de fiecare dată când, de exemplu, mă întreabă de ce nu ninge, vreau să le arăt că nu suntem chiar așa neputincioși și da, nu putem controla ce fac alții dar putem noi să fim mai buni și asta contează.
Prin urmare, vă recomand cu mare drag filmul. E terapie pentru suflet. Imaginile sunt uimitoare, aproape magice. Și nu, nu vă va lăsa un gust amar, ci va aduce speranță alături de dorința de schimbare. În caz că nu mă credeți, priviți mai jos.
Recomand și Planeta Noastră celor care nu l-au văzut – dar și celor care l-au văzut. 🙂 În urmă cu mult timp, atunci când mi-am făcut eu abonament la Netflix, pentru Planeta Noastră am făcut-o. Vedeți mai jos de ce.
Nu în ultimul rând, tot pe Netflix, recomand România neîmblanzită, preferatul Mariei.
Toate trei filmele pot fi văzute începând cu vârsta de 7 ani. În funcție de copil, unele pot fi privite și mai devreme – Planeta Noastră și România neîmblanzită au audio în română, iar Minunile Recifului e construit ca o poveste, avându-l ca persoana principal pe Puff, un pește balon.
Desigur, nu aș putea încheia fara să amintesc și despre cum exact putem face bine, așa că vă mai spun despre Cartea lui Deniz despre viața cu Zero Deșeuri. E o carte pentru copii plină cu sfaturi utile despre cum putem proteja planeta de gunoaie. Prin gesturi simple. Cartea este scrisă de Sima Ozkan, a apărut la editura Univers în colecția Unicorn , este potrivită pentru copii începând cu vârsta de 3 ani (noi am citit-o la 4 ani, respectiv 6 ani) și se găsește în foarte multe librării. Acum, când scriu eu, are 20% reducere aici.
De asemenea, cred că azi e o ocazie minunată pentru a planta un copac sau pentru a adopta un animal sălbatic. Copacul îl putem planta printr-o donație de doar 10 lei pe site-ul Maimultverde.ro și mi se pare foarte drăguț că putem și să îl oferim cadou, făcând donația în numele altei persoane și creând o felicitare pdf. Mai mult, vom primi o fotografie cu copacul plantat, copac care va avea numele persoanei pentru care l-am plantat.
În ceea ce privește animăluțul, este vorba despre o campanie a WWF prin care putem adopta virtual un animal. Cred că e un cadou minunat pentru cei mici, mai ales că putem alege să primim o jucărie de pluș. Mie mi-a atras atenția puiul de lup, dar toate sunt foarte frumoase.
La final ne doresc tuturor o zi minunată în care să ne bucurăm din plin de tot ceea ce ne înconjoară și să vedem și să înțelegem, cum spune Tudor. Doar în România există peste 900 de rezervații naturale și monumente ale naturii (conform maimultverde.ro). Încă suntem foarte bogați și departe de a fi neputincioși.

Sursa foto – arhivă personală – o minune descoperită la noi în cartier primăvara trecută.
3 comentarii Adăugă-le pe ale tale