Obiectivul Anului 2022 – o planetă mai sănătoasă în 20 de pași

Am scris, în urmă cu vreo două săptămâni, că singurul lucru pe care mi l-am propus clar pentru acest an, a fost acela de a fi mai prietenoasă cu planeta. Copiii sunt foarte încântați de idee și am decis ca această acțiune să fie, cumva, oficială. Mai exact, vreau să scriu/povestim despre ce vom face noi, pas cu pas. Aleg asta pentru că mi se pare interesant să observăm, la final, evoluția noastră, dar și pentru că scrisul pe blog mă va ajuta să fiu mai conștientă de tot ceea ce vom face noi. De asemenea, deși în acest moment pare un obiectiv cam măreț, îndrăznesc să sper că, poate, vom inspira și pe alții. În orice caz, copiii au multe de spus 🙂 și eu le voi oferi oportunitatea de a se exprima.

În cazul în care sunteți la fel ca – aproape – toți oamenii, adică reticenți la schimbare, e posibil ca aceste articole, publicate periodic, să vă ajute. De asemenea, e posibil ca ele să vă ajute și în cazul în care aveți dorința de a face ceva, dar nu prea știți de unde să începeți. Planul meu e să facem totul cu pași mici, dar siguri, în așa fel încât să nu producem prea multe schimbări în același timp și să fim tentați să abandonam proiectul. Prin urmare, nu vom merge spre extreme și, de exemplu, nu ne propunem ca de mâine să colectăm selectiv tot gunoiul sau să ne schimbăm viața la 360°. Mi se pare că, cel puțin în cazul reciclării, treaba asta nu funcționează deloc. Teoretic ar trebui să reciclăm din 2019. Practic, mulți dintre noi nu pun gunoiul nici la coșurile normale, nu mai vorbim de cele speciale. Apoi, colectarea selectivă nu e un proces chiar atât de simplu. Cred că e nevoie de multă educație pe această temă și, de asemenea, de multă răbdare. Eu, spre exemplu, atunci când am deschis primul articol despre cum se colectează plasticul, n-am înțeles nimic. Am stat o saptamană cu pagina aia deschisă – și încă vreo trei pe lângă ea – și abia apoi am reușit să pun lucrurile cât de cât în ordine. Desigur, eu sunt mamă a doi copii care nu-s încă mari. Sunt obosită prin definiție, ceea ce înseamnă că am, probabil, și ceva probleme de concentrare. Cred, totuși, că nu sunt singura, mai ales că, din ce observ în jur, nu stăm prea bine la capitolul reciclare. Prin urmare, articolele mele vor fi simple. Foarte simple, având în vedere că eu voi filtra informația în așa fel încât să fie înțeleasă și de copiii mei. De fapt, că tot a venit vorba despre copii, din când în când vor apărea pe aici și fișe de lucru pe această temă sau propuneri de activități pentru cei mici. De asemenea, mai e de spus că noi nu ne propunem să atingem perfecțiunea la finalul acestui demers. Eu cred că orice acțiune, cât de mică, în acest sens, e mai bună decât să nu facem nimic.

Mă opresc acum cu introducerea și vă prezint mai jos temele pe care le voi aborda în următoarele articole. Fiecare articol va avea și o provocare și, în funcție de complexitatea provocării, voi scrie la final data la care va fi publicat următorul material. Așadar, temele abordate sunt următoarele ( nu neapărat în această ordine):

– Planul: identificarea obiectivelor, a motivației din spatele lor și a modului în care dorim să atingem aceste obiective;

– Cum putem proteja planeta cu efort minim ( schimbări mici cu efecte uriașe);

– Schimbări în cadrul locuinței;

– Informare și relaxare – recomandări de filme;

– Colectarea, reutilizarea și reciclarea plasticului;

– Informare și relaxare – recomandări de cărți;

– O alimentație sănătoasă;

– Un aer curat;

– Mituri demontate;

– Schimbări ale obiceiurilor;

– Colectarea, reutilizarea și reciclarea hârtiei;

– Alfabetul reciclării – simbolurile de pe ambalaje;

– Colectarea, reutilizarea și reciclarea sticlei;

– Efectele imediate ale acțiunilor de protejare a planetei;

– Colectarea, reutilizarea și reciclarea metalului;

– Efecte pe termen lung ale acțiunilor de protejare a planetei;

– Baterii și aparate electrice;

– Haine și alte textile;

– Respect, generozitate și responsabilitate;

– Ce înseamnă o planetă mai sănatoasă și de ce contează fiecare acțiune?

Pentru a fi clar, încă de la început, menționez că nu sunt specialistă în acest domeniu și încă sunt multe lucruri pe care nu le știu. Acest proiect este, în primul rând, pentru copii și pentru mine. Noi vrem să ne schimbăm pe noi și nu ne propunem să schimbăm lumea. Pentru asta suntem dispuși să ne informăm și să învațăm și, așa cum spuneam, dacă doriți sa învățați alături de noi – nu de la noi – sunteți invitați să ne urmăriți. Vă pot promite materiale interesante și o perspectivă pozitivă, în sensul că nu-mi doresc să scriu aici despre cât de rău e; nu vă invit la conștientizarea răului pe care îl fac oamenii planetei, ci vă invit, în primul rând, la a face un strop de bine.

Acestea fiind scrise, ne revedem săptămâna viitoare cu primul articol – cel în care vom concepe planul și, poate, cu incă un material că cel de mai jos. 🙂

L.E. – Din motive care nu țin de noi (covid + alte evenimente, vom mai întârzia puțin cu articolul următor). Ne pare rău pentru asta…

Sursa foto – arhivă personală.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli când voi publica unul nou, te poți abona aici:

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s