Am decis să public un articol mare în care să scriu câteva cuvinte la fiecare dintre pașii despre care vorbeam la începutul proiectului. Pentru că viața e imprevizibila, este un proiect care îi implică și pe copii și nu întotdeauna se aliniază astrele perfect, cred că e mult mai ok așa; un proiect frumos care nu merită să tot fie amânat. Mai bine să fie de acum aici, chiar și așa, în varianta mai scurtă, în speranța că ar putea să aibă măcar și doar o mică parte din efectele pe care le are o floare de păpadie.

Prin urmare, puteți găsi mai jos un scurt rezumat al ideilor noastre despre cum putem avea o planetă mai sănătoasă în 20 de pași, alături de toate provocările:
Pasul 1 – Realizăm un plan
E important să avem un plan pentru orice lucru mare pe care vrem să îl facem. În cadrul planului ar trebui să identificăm cât mai clar obiectivele noastre și modul în care dorim să le atingem. Am scris mai multe despre asta aici.

Pasul 2 – Vizionăm documentare despre planetă – ne informăm în timp ce ne relaxăm
Imaginile au un mare impact asupra noastră iar asta poate simplifica procesul prin care înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru. Există multe filme despre planetă și despre despre impactul pe care îl au acțiunile noastre asupra ei. Partea și mai bună este că aceste filme sunt absolut minunate și e o adevărată terapie pentru suflet să le privești. Am scris aici despre filmele noastre preferate.

Pasul 3 – Învățăm despre colectarea selectivă a gunoiului și începem să acționăm – reciclarea plasticului
Plasticul are un efect devastator asupra planetei și e important ca fiecare dintre noi să acționeze urgent și să facă măcar un pas în această direcție. Am scris mai multe despre asta în acest articol și am ales să o fac mai devreme pentru că cei mici au fost foarte impresionați de răul pe care îl produce aruncarea plasticului în natură. În același articol veți găsi și un tabel care vă va ajuta sa identificați diferitele tipuri de plastic și să le sortați corespunzător.

Pasul 4 -Ne schimbăm obiceiurile – facem schimbări mici cu efecte uriașe
De multe ori nu conștientizăm cât de mare ese impactul acțiunilor simple ale unui singur om – acțiunile fiecaruia dintre noi. Putem ajuta planeta făcând mici schimbări în felul în care trăim. Vestea bună e că aceste schimbări vor avea efecte pe termen lung, dar și efecte pe termen scurt. Desigur, schimbările majore sunt, uneori, greu de dus, motiv pentru care, dacă ne e mai ușor, putem face pași mici la început; putem începe prin a ne comporta diferit o zi pe săptămână, apoi 2 zile și tot așa. Aveți mai jos câteva exemple:
- folosim scările în loc să folosim liftul
- folosim programele eco ale electrocasnicelor din casă – durează mai mult, dar consumă mai puțină energie;
- facem un plan de mâncare pentru a evita risipa și, implicit, pentru a avea mai puține gunoaie;
- oprim apa atunci când nu o folosim (când ne spălăm pe dinți);
- folosim mai mult lumina naturală și nu irosim lumina artificială dacă nu avem nevoie de ea;
- alegem un filtru de apă în locul bidoanelor din plastic.
Găsiți la la finalul articolului un document care ar putea să ajute la planificarea meselelor în așa fel încât să evităm risipa și, implicit, să contribum la crearea mai multor gunoaie.

Pasul 5 -Credem în noi și conștientizăm puterea pe care o avem
Faptul de a arunca responsabilitatea asupra altora e toxic pentru noi înșine și nu doar atât. Ne legăm de lucruri din jurul nostru și uităm că fiecare dintre noi e responsabil pentru propria viață și pentru felul în care alege să o trăiască. Suntem departe de a fi neputincioși și întotdeauna avem puterea de a alege. Putem alege azi să fim buni și să acționăm în ciuda aparentelor obstacole.
Cele mai comune scuze pentru a nu colecta gunoiul selectiv îi au în prim plan pe altii. Spre exemplu, „nu ne chinuim” să spălăm recipientele și să le ducem la coșurile colorate pentru că la noi nu se reciclează pe bune. Probabil că e adevărat, dar, în același timp, cele două nu se exclud. Am scris un articol despre asta. Urmează să îl public în zilele următoare. Până atunci aș spune doar atât- să amâni o actiune a ta pentru că aștepți să facă altul ceva e doar o scuză și nici măcar nu e una bună. Să facem acum ce stă în puterea noastră, fără a aștepta! Poate că nu vom avea rezultate imediate spectaculoase, dar, cu siguranță, acțiunile noastre vor conta. Spre exemplu, de când au trăit întâmplarea cu ciocanitoarea, copiii mei verifică zilnic plasele din parcuri și le aruncă la coș pe cele periculoase. Sunt sigură că au salvat deja câteva păsări.

Pasul 6 – Facem mici schimbări în cadrul locuinței
Pentru a colecta gunoiul selectiv avem devoie de un loc în care să îl strângem. Altfel, dacă în casă noastră se află doar un singur coș de gunoi clasic, va fi mai greu să acționăm. Trebuie să facem loc în spațiul nostru pentru asta și, da, uneori poate părea descurajant, dar cu siguranță nu e imposibil. Noi avem un apartament deja plin, dar, până la urmă, am găsit niște coșuri care s-au potrivit la fix într-un mic spațiu dintre frigider și perete. Există multe variante pentru toate tipurile de spații și există variante pentru toate bugetele – găsim chiar și coșuri din carton. Noi le avem pe acestea. Nu sunt nici cele mai bune, nici cele mai proaste, dar, așa cum spuneam, s-au potrivit perfect. Unul dintre ele mi-a alunecat din mână fix când l-am primit și s-a spart puțin. Nu cred neapărat că ar fi el fragil, a trecut ceva vreme de atunci, toate trei au fost folosite intens și încă arată ca noi.

Pasul 7 – Învățăm despre colectarea selectivă a gunoiului și începem să acționăm – reutilizarea și reciclarea sticlei
După ce ne-am echipat casa corespunzător putem merge mai departe pe toate planurile. Putem învăța despre sticlă și despre cât de importantă e. Dacă ne gândim logic, e dificil de înțeles de ce am arunca borcane la coș atunci când avem opțiunea de a le spăla și reutiliza. Sunt multe feluri în care putem reutiliza sticla și, da, etichetele pot fi o problemă, dar există modalități prin care putem scăpa de ele. În funcție de tipul etichetei, încălzirea acesteia cu uscătorul de par o poate face să se desprindă ușor. De asemenea, uneori, chiar mașina de vase face minuni și, nu în ultimul rând, în cele mai grave cazuri funcționează o perie abrazivă. Atunci când chiar nu avem nevoie să o reutilizăm, e bine să ducem sticla la coșurile speciale. Nu știu ce se întâmplă cu ea mai departe, dar am aflat că este, probabil, cel mai rezistent deșeu produs de om și, prin urmare, aruncată va rămâne mult timp pe planeta noastră. Putem să ne amintim, cu această ocazie, de mesajele scrise pe hârtie, așezate într-o sticlă și aruncate în mare.

Pasul 8 – Citim cărți/articole despre planetă – ne informăm în timp ce ne relaxăm
Pe lângă filme, cărțile ne pot ajuta și ele foarte mult. La fel și unele site-uri. Noi avem o mulțime de cărți pentru copii și, mai nou, și una pentru oameni mari – Inteligența ecologică de Daniel Goleman. Aceasta din urmă e destul mare. Nu mă aștept să vă povestesc despre ea prea curând, dar pot spune de acum că-mi place mult autorul.
În ceea ce privește cărțile pentru cei mici, copiii mei adoră cărțile cu clapete de la Editura Univers Enciclopedic Junior. Găsiți aici una dintre aceste cărți.
La prima vedere ar putea părea că provocarea de mai jos nu are legătură cu acest pas, dar eu cred că faptul de a conștientiza, cu ajutorul cărților, cât de multe lucruri se află în puterea noastră ne poate mobiliza să trecem și la fapte mai grele, cum ar fi să nu mai aruncăm uleiul în chiuvetă sau wc. Uleiul afectează foarte tare calitatea apei și ne face rău nouă și altor viețuitoare. Dacă este colectat corespunzător și dus la centrele speciale, el poate fi transformat în combustibil. Puteți citi mai multe despre asta aici și e important de știut că există inclusiv o serie de campanii pentru încurajarea unei astfel de acțiuni.

Pasul 9 – Învățăm despre colectarea selectivă a gunoiului și începem să acționăm – reciclarea metalului
Am citit că metalul poate fi reciclat la infinit. Nu poți citi așa ceva și să rămâi indiferent. Treaba asta mă duce cu gândul la faptul că am putea să asigurăm o foarte mare parte din necesarul de metale doar din reciclare. Dacă am arunca aceste produse la coșurile potrivite. Puteți citi mai multe despre reciclarea metalului aici.

Pasul 10 – Devenim conștienți cu privire la ce și cum mâncăm
Nu cred că e un mit faptul că produsele eco sunt mai scumpe, dar e un mit faptul ca ar fi un moft. Totuși, ce înseamnă, de fapt, ecologic? E bine să știm, în primul rând, că nu există diferențe între bio, eco și organic – ele înseamnă același lucru. Apoi, e bine să știm că acestea sunt produse care nu fac rău naturii și nici nouă. Le putem identifica simplu, cautând logo-ul Uniunii Europene pentru produse bio sau logo-ul Agricultură Ecologică (doar pentru România). Altfel e ușor să fim păcăliți. Desigur, nu toți putem să trecem la o astfel de alimentație din diverse motive, dar putem face măcar un pas mic și important. Să înlocuim un produs. Eu, spre exemplu, am o mare problemă cu ouăle. După ce am văzut un documentar despre găinile care produc ouăle cele mai ieftine de pe piață, am zis că în niciun caz nu voi mai cumpăra așa ceva. În orice caz, există multe opțiuni iar dacă doriți să știți mai multe despre produsele ecologice și despre cum să le alegem corect vă invit să citiți mai multe aici, site-ul de unde am luat și eu informațiile de mai sus.
Pasul 11 – Alegem să respirăm un aer mai curat
Poluarea aerului e o problemă mare și mult mai gravă decât am putea crede. Aerul murdar ne îmbolnăvește și ne îmbolnăvește copiii. Am simțit asta pe pielea mea sau, mai corect spus, pe pielea copilului meu. Am scris aici despre purificatorul de aer care ne-a ajutat, dar, din punctul meu de vedere, soluția cea mai buna ar fi să nu avem nevoie de aparate care să purifice aerul. Provocarea de mai jos mi se pare frumoasă și ușor de realizat. Este vorba despre o zi. Una singură în care să alegem să procedăm diferit. O zi care va conta foarte mult.

Pasul 12 – Învățăm despre colectarea selectivă a gunoiului și începem să acționăm – reciclarea hârtiei
Hârtia, într-o formă sau alta, e nelipsită din viața noastră. Dar mai multă hârtie înseamnă mai puțini copaci. Hârtia curată se poate recicla de câteva ori. Putem alege să folosim produse din hârtie reciclată, să ducem hârtia curată la coșul albastru, să folosim prosoape de hârtie în locul șervețelelor de unică folosință (care nu se pot recicla) și, mai ales, să plantăm copaci. Noi am donat pentru plantarea a 2 copăcei și chiar zilele astea am primit mailul cu pozele din timpul plantarii. Mi se pare minunat și vă recomandăm și vouă să plantați un copac aici.

Pasul 13 – Alegem să fim buni și să îi respectăm pe ceilalți
În urmă cu mai multe luni am intrat într-un grup de donații. Spre rușinea mea, n-am făcut-o din prea multă bunătate. Aveam o canapea în stare bună, dar foarte dificil de transportat și aveam nevoie să eliberez urgent spațiul în care se afla. Desigur, fiind pe grup, am putut urmări si alte aspecte. M-a uimit cum lucruri care pentru unii par de nefolosit se dovedesc a fi utile pentru alții. Am ajuns la concluzia că ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a arunca ceva. Putem face o poză clară, îi putem alătura câteva cuvinte care să descrie corect obiectul din poză și apoi o putem posta pe un grup de donații. E important să ne exprimăm frumos și să respectăm oamenii; să nu ne considerăm în vreun fel superiori, să răspundem corect și frumos la toate întrebările lor. Ne vom încarca cu energie pozitivă dacă procedăm astfel și da, chiar nu e nevoie ca obiectele donate să fie în stare perfectă. Am văzut la un moment dat o canapea pe care eu, dacă aș fi avut-o, aș fi dus-o direct la groapa de gunoi, atât era de distrusă. Un om care se ocupa cu recondiționarea unor astfel de lucruri a apreciat-o foarte tare. La fel, am văzut obiecte murdare. Fuseseră depozitate mult timp și aveau nevoie de o curățare serioasă. Oameni muncitori au știut să le aprecieze atât timp cât starea acestor obiecte li s-a prezentat corect. Da, în provocarea de mai jos am ținut să spun ca obiectele să fie curate și în stare bună, dar depinde mult de oamenii cărora le oferim. Spre exemplu, nu putem oferi haine rupte și/sau murdare refugiaților. N-au ce face cu ele, n-au unde le spăla sau coase. Totuși, un om care se ocupă cu recondiționarea hainelor ar putea să facă minuni dintr-o bluză ruptă. Important e să fim corecți și sinceri și să scriem exact defectele produselor pe care le avem de dat.

Pasul 14 – Devenim conștienți de efectele pe termen scurt ale acțiunilor noastre
Acțiunile noastre nu au neapărat efecte spectaculoase, deși ar putea avea. La fel, efectele majore par a fi pe termen lung. Totuși, există și efecte pe termen scurt și cele mai multe dintre acestea ne afectează direct. Mai multă mișcare și o mâncare mai sănătoasă ne ajută să fim mai sănătoși fizic și psihic și ne fac mai puternici în fața provocărilor vieții. De fapt, e interesant de văzut cum orice bine făcut planetei e un bine și pentru noi. Mai ales în contextul scumpirilor din ultimul timp, acțiunile noastre ar putea să ne ajute să cheltuim mai puțin, iar acesta e doar un singur exemplu. Beneficiile sunt multiple și se văd în scurt timp.

Pasul 15 – Învățăm despre industria textilă și ne alegem hainele în așa fel încât să nu facem rău
Într-o lume în care aspectul exterior e mult prea important, hainele au și ele o importanță prea mare. Nu ne îmbrăcăm pentru a ne proteja sau pentru a ne simți bine, ne îmbrăcăm pentru a transmite un anumit mesaj despre noi. De multe ori acest mesaj nici măcar nu e unul real. Cer e că această atenție, uneori exagerată, acordată aspectului exterior conduce la creare unor cantități uriașe de deșeuri.
În ceea ce mă privește, am scăpat de mult timp de această problemă. Am început să apreciez încălțămintea confortabilă încă din vremea când eram profesoară și consideram că locul meu nu e în spatele catedrei, ci printre copii, în picioare. Am atins apogeul atunci când s-au născut copiii mei și-am început să îmi petrec cea mai mare parte a timpului în parc și-aveam nevoie să mă simt bine în hainele pe care le port. Am luat și lecții de la ei, în special de la Tudor care, atunci când îl invitam sa-i cumpăr ceva de îmbrăcat, îmi răspundea că are deja. Și avea dreptate. Prin urmare, investesc foarte putini bani în haine, sunt atentă în primul rând la materialele din care sunt făcute și la felul în care mă simt în ele și le port până când nu mai sunt bune de purtat. Hainele rămase mici le donăm sau, dacă le sunt prea dragi copiilor și sunt în stare foarte bună, le punem pe Olx și apoi copiii își cumpără altceva cu acei bani. Ceva care, indirect, are și o părticică din lucrul vechi. Nu în ultimul rând, hainele care chiar nu mai sunt ok, sunt folosite la altceva. Facem diverse proiecte cu ajutorul lor sau le folosim drept cârpe de praf. În același timp, atunci când vorbim despre haine e bine să nu uităm nici de cei pasionați de recondiționarea lor și care pot face minuni dintr-o piesă vestimentară veche sau ruptă. Vă provocăm și pe voi la ceva asemănător.

Pasul 16 – Înțelegem impactul pe care medicamentele și alte substanțe toxice îl au asupra mediului și alegem să le aruncăm corespunzător
Medicamentele salvează vieți și, în același timp, le distrug. Îmbolnăvim pe cineva de fiecare dată când aruncăm un medicament la coșul clasic de gunoi. Indirect, ne facem și nouă rău.
Din fericire, farmaciile primesc medicamente nefolosite. Nu, nu toate, dar suficient de multe încât fiecare dintre noi să găsească un loc unde să poată predă aceste produse. Efortul e minim. Poate că prima dată vom căuta mai mult – sau poate nu, depinde de noroc – dar apoi vom ști sigur unde să mergem și ce să facem.

Pasul 17 – Învățăm mai multe despre alfabetul reciclării
Sunt multe semne. Nici eu nu le-am descifrat pe toate, dar am în plan să revin cu un articol. Până atunci, vă recomand un articol cu informații utile. Dacă nu știți ce înseamnă un anumit simbol, nu ezitați să întrebați. S-ar putea să primiți un răspuns și s-ar putea ca răspunsul să fie folositor. Altfel eu nu pun la coșurile speciale produse de care nu sunt sigură că pot fi reciclate. Nu știu cum e mai bine, dar, în principiu, am înțeles că poți face mai mult rău decât bine dacă nu sortezi gunoiul corect. Prin urmare, fac ceea ce știu sigur că e bine și acolo unde nu sunt sigură caut informații înainte de a acționa.

Pasul 18 – Înțelegem impactul pe care produsele electrice îl au asupra mediului și alegem să le reciclăm
Bateriile și electrocasnicele sunt unele dintre cele mai bune invenții ale oamenilor. Ne fac viata mult mai usoară și fac asta de atât de mult timp încât unii dintre noi nici nu-și pot imagina viața fără ele. E ok să fie așa. Pana la un punct.
E bine să înțelegem că toate aceste lucruri care ne fac viața mai ușoară și mai frumoasă vin la pachet cu anumite responsabilități. În acest caz e de datoria noastră să ne asigurăm că, atunci când nu le mai folosim, aceste produse ajung în centre speciale. Din fericire, nici nu e greu. În general, cei care vând electrocasnice le și preiau pe cele vechi atunci când livrează produsele noi. Apoi, de pe urma bateriilor, de exemplu, putem chiar câștiga mici cadouri dacă dorim. Sunt multe variante și le găsim rapid. În marile centre comerciale există locuri speciale unde pot fi aruncate bateriile. În unele, cum este Ikea, primești acumulatori la schimb. Da, e necesar să strângi bateriile și să le transporți apoi, dar efortul e mic prin comparație cu efectul acestor acțiuni.

Paul 19 – Devenim conștienți cu privire la efectele pe termen lung ale acțiunilor noastre
La acest punct deja începem să înțelegem că nu doar prezentul contează și că fiecare dintre noi lasă urme vizibile. Depinde de noi cum vrem să fie urmele noastre. Noi nu putem alege dacă lăsăm sau nu ceva în urma noastră, dar putem alege ce anume lăsăm, putem alege moștenirea care ramane după ce nu mai suntem.
E mai puțin important dacă avem sau nu copii. Dacă alegem să fim buni, ne vom dori să fim buni cu toți oamenii și nu doar cu cei de care ne leagă anumite relații de rudenie. In ton cu această idee este și provocarea. E ideal voluntariatul pentru a ne apropia și mai tare de natură, dar putem face și o donație. Orice gest, oricât de mic, e important.

Pasul 20 – Înțelegem ce înseamnă o planetă sănătoasă și ne felicităm pentru că am ajuns la finalul acestui program
Pasul final e simplu. Dacă am ajuns aici, cel mai probabil am integrat faptul că fiecare acțiune e importantă. Mai departe e nevoie doar să continuăm să evoluăm în direcția bună și să atragem și alți oameni pe această cale. Cel mai eficient e să ne purtăm frumos și să fim un exemplu. Critica, cearta, desconsiderarea celorlalți sau predicile nu vor ajuta niciodată cu adevărat.

Acestea fiind scrise, vă mulțumim pentru că ați citit până la final și sperăm să răspundeți pozitiv provocărilor de mai sus.
Documentul promis:
Sure foto – madr.ro; arhivă personală