Lâna – aliatul nostru împotriva alergiilor

Tudor, băiețelul meu, a fost mereu un copil care ne-a provocat în nenumărate feluri. Am învățat atât de multe de când s-a născut, cum n-aș fi crezut vreodată că pot învăța. Am învățat lucruri pur și simplu frumoase, cum ar fi să privesc din nou viața cu uimire, și-am învățat și lucruri pe care nu doream neapărat să le învăț, cum ar fi cele care să ne ajute să facem față diferitelor probleme de sănătate.

Cuprins

Experiența noastră cu alergiile respiratorii și astmul

Când mă gândesc la anul trecut, doare, pur și simplu. Cred că, să fii mamă e unul dintre cele mai minunate și, în același timp, unul dintre cele sfâșietoare lucruri din lume. Nu pot descrie în cuvinte cum mă simt de împlinită de fiecare dată când copiii mei îmi oferă iubirea lor necondiționată și de fiecare dată când îi văd fericiți și nu pot descrie în cuvinte felul cum doare și cum totul se rupe în bucăți mici, pe dinăuntrul meu, de fiecare dată când ei suferă. Așa s-a întâmplat anul trecut, când tusea lui Tudor ne-a dus pe culmile disperării și neputinței. Pandemia încă era în floare și accesul la serviciile medicale nu era atât de simplu și ușor; toți medicii pe care îi știam ne ajutasera cât de mult putuseră, dar era insuficient. Am așteptat aproape două luni, sub supravegherea medicului de familie și cu alte controale, în paralel, până să ajungem la specialistul potrivit. În acest timp am încercat siropuri peste siropuri, picături, spray-uri, pastile de supt; am făcut aromaterapie și aerosoli, am scăzut și crescut temperatura în casă, am analizat și notat fiecare detaliu, am citit în română și în engleză despre alergii și astm, i-am făcut băi calde atunci când părea că aburul îl ajută, a purtat mască afară, chiar și când nu era obligatoriu, am făcut curat în casă într-un mod cum n-aș fi crezut vreodată că pot face, ca să nu rămână niciun strop de praf pentru că, atunci când lua contact cu praful, crizele de tuse se agravau; ne-am schimbat radical locuința, mobila, lenjeria de pat, pernele; am zugrăvit… și lista ar putea continua, dar mă opresc aici.

Când am ajuns la medicul alergolog, lumea mea, deja întoarsă complet cu susul în jos, s-a zguduit ca după cel mai puternic cutremur. Când a început să-mi explice ce și cum să fac, dacă începe să se sufoce, mintea mea voia, instinctiv, să se închidă și să nu primească acele informații. Nu vreau să trec prin asta. Nu vreau să fie alergic. Nu vreau să aibă astm. Nu vreau să știu ce e nevoie să fac dacă se sufocă. Nu vreau să simtă copilul meu că se sufocă!

Cu toate astea, am ascultat. Cu toată durerea pe care o simțeam, am ascultat. Pentru că viața lui era mai importată decat confortul meu psihic venit din negare. Am ascultat și apoi am implorat în mintea mea. Apoi am plătit câteva sume uriașe de bani pentru a face toate investigațiile. Ar fi putut fi decontate parțial, dar dura mult mai mult. În urgență nu puteau fi făcute. Cel puțin nu până nu trecea de la crizele puternice de tuse, la sufocare. Să așteptăm, nu era o opțiune pentru noi.

În paralel, am început tratamentul clasic pentru prevenirea astmului, recomandat de medicul pneumolog. Încă mă trec fiori când mă gândesc la asta. Pentru noi, oamenii, e foarte greu să acceptăm acele boli care au ca efect schimbarea radicală a stilului de viață. Diminețile erau diferite, după-amiezele erau diferite, serile erau diferite. Totul era diferit și nu ne plăcea. Totul era despre tusea lui Tudor și toți doream să se sfârșească.

Nu voi scrie aici informații medicale. Cred că, atunci când copilul este bolnav, e foarte important să-l ducem la medic și e foarte important ca medicul să fie unul cu care comunicăm bine și în care avem încredere. Noi am avut noroc de un medic pediatru pneumolog care ne-a susținut enorm și ne-a ajutat să facem cele mai bune alegeri. Dacă încrederea ar fi lipsit, lucrurile ar fi stat mult mai prost. Când îi dai copilului medicamente cu efecte adverse puternice, e important să ai încredere în medicul care ți le recomandă. Când medicii îți recomandă tratamente diferite, e important să ai pe cineva cu care să te sfătuiești și care să te ajute să iei decizia cea mai bună. Așadar, căutați acest medic, indiferent dacă aveți un copil sănătos sau bolnav. E important să știți că aveți pe cine vă baza.

În cazul nostru, cel mai mult mi-a plăcut ca medicul a combinat rețetele cu recomandări privind viața de zi cu zi. Am discutat despre aspecte care țineau de calitatea aerului, jocurile pe care le joacă, hainele pe care le poartă. Mai ales, mi-a spus, de zeci de ori că, cel mai important e să-mi observ copilul, sa-l urmăresc cu atenție, să văd cum reacționează punctual la diferiți stimuli.

În plus, mi-a recomandat și surse de informare, în așa fel încât să înțeleg mai bine ce ni se întâmplă. Știu că , uneori, e greu să mai facem și asta, dar faptul de a înțelege bolile de care suferim, ne ajută enorm. Asta înseamnă și că putem folosi Google, dar nu independent, ci în colaborare cu medicul. În acest fel vom putea lua decizia de a cere o a doua opinie sau de a alege între tratamente diferite.

Nu în ultimul rând, acest medic mi-a dat încredere și cred că eforturile noastre comune au avut ca efect faptul că Tudor s-a simțit mai bine și, într-un final, diagnosticul de astm nu s-a confirmat și am descoperit și că băiețelul nu este alergic la nimic (sau, mă rog, la aproape nimic, niciun test nu acoperă chiar toți alergenii posibili). În perioada în care tușea, alergenii agravau crizele, dar asta e normal. M-am felicitat pentru fapul că, atunci când alergologul mi-a recomandat un tratament mai agresiv, înainte să fi venit rezultatelele testelor, am avut puterea de îl refuza și de a continua cu tratamentul pneumologului.

În același timp, am descoperit că băiețelul are dermatită de contact. În termeni simpli, are reacții locale la contactul cu diferite substanțe/produse, dar aceste reacții nu sunt o alergie clasică. În acel moment am înțeles mai bine ca niciodată preferințele lui pentru anumite materiale și texturi, 100% naturale, mult timp fără cel mai mic desen sau cusătură în relief, motivele pentru care mă pune să tai chiar și cele mai mici etichete ale hainelor; faptul că se irită pe mâini și pe față atunci când afară e frig și, mai ales, faptul că cel mai imporant lucru din lume e să fiu atentă la el și la reacțiile lui. Încă de când era bebeluș încerca să îmi atragă atenția asupra acestor lucruri, dar mie mi-a luat mai mult până m-am prins, deși, am ajuns, la un moment dat, la concluzia că cei mici au un fel de al șaselea simț care, dacă i-am lăsa să și-l asculte, ne-ar salva de multe probleme.

Toate acestea m-au determinat să scriu acest articol deoarece nu pot sa nu dau mai departe o informație care poate ajuta la prevenirea și/sau ținerea sub control a alergiilor. Desigur, așa cum scrie și mai jos, în cazul în care vă confruntați cu probleme de sănătate, vă invit să folosiți informațiile de aici în colaborare cu medicul curant.

Ce putem face pentru a preveni și pentru a ține sub control alergiile?

Revenind la alergii, răspunsul la partea a doua a întrebării e simplu. Dacă suntem alergici la ceva, primul și cel mai important lucru pe care îl putem face este să nu mai luăm contact cu acel ceva. Așa cum, dacă ești alergic la căpșune, nu le mai mănânci, dacă ești alergic la praf, nu stai în praf sau, dacă ești alergic la acarieni, nu mai iei contact cu acarienii. Cum spuneam mai sus, în perioada în care tușea rău, Tudor a purtat foarte des mască și asta ajuta mult să nu se agraveze crizele. Desigur, nu era plăcut, dar în felul ăsta tusea era mai puțin intensă.

Același lucru e valabil și în cazul alergiei de contact. Dacă un anumit produs ne face rău, soluția e să nu mai luăm contact cu el și, până la urmă, regula asta e valabilă în orice context. Totuși, e simplu de spus, dar greu de făcut. Dacă la dermatită e puțin mai ușor de pus în practică, în sensul că ne putem proteja mai ușor, altfel stau lucrurile când vorbim despre alergiile respiratorii. Mai ales când vorbim despre alergia la lucruri invizibile. Praful e peste tot, acarienii la fel. E cam greu să fugi de ei atunci când nu îi vezi, iar curățenia e o muncă destul de chinuioare în astfel de cazuri.

De aceea m-am bucurat să aflu mai multe despre produsele din lână merinos de la Confort Merino. Produse care ne pot ajuta nu doar să ținem sub control alergiile, ci și, mai ales, să prevenim apariția lor. Da, știu, pentru mulți dintre noi, primul gând care apare în minte atunci când ne gândim la lână e acela că lâna e aspră și te mănâncă pielea de la ea. Deci, cum ar putea fi lâna un aliat împoriva alergiilor?

Ei bine, în primul rând e necesar să facem acea diferență între alergia clasică și alergia de contact despre care vorbeam mai sus. Eu, spre exemplu, n-am suportat niciodată lâna din care făcea bunica mea ciorapi și pulovere. Mă mânca pielea rău, mă roșeam și simțeam un disconfort maxim. Cu toate astea, în prezent, port, iarna, direct pe piele, colanți și bluză din lână merinos și nu simt nici cel mai mic disconfort, din contră. Pentru că lâna merinos e diferită și, pe lângă faptul că e foarte fină, mai are și o mulțime de alte beneficii. În plus, atunci când vorbim despre plăpumi și pilote din lână cum sunt cele de la Confort Merino, e bine să știm că acestea sunt îmbrăcate într-un strat de bumbac organic care împiedică lână să intre în contact direct cu pielea și, în același timp, o lasă să respire și să ne ajute prin toate calitățile ei.

Pe lângă lână și, în general, materiale textile naturale, pe baza experienței noastre am ajuns la concluzia că există alte câteva lucruri care au un rol important în prevenirea și controlul alergiilor și afecțiunilor respiratorii:

  • calitatea aerului – starea lui Tudor s-a îmbunătățit vizibil după ce am achiziționat un purificator de aer;
  • curățenia și folosirea unor produse de curățenie prietenoase cu mediul și cu pielea;
  • o alimentație sănătoasă;
  • practicare unui sport;
  • gimnastica respiratorie – cu beneficii și pe multe alte planuri;
  • folsirea unor creme și geluri de duș hipoalergenice;
  • acționarea la timp, încă de la primele simptome, deoarece, cu cât mai repede este administrat tratamenul corect, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare.

De ce este lâna un aliat împotriva alergiilor?

Despre lână am mai vorbit într-un articol recent, dar nu am atins și acest aspect. E bine să știm că lâna merinos are mai multe proprietăți care o transformă în aliatul perfect împotriva alergiilor. De exemplu, acarienii despre care vorbeam mai sus nu trăiesc în lână și, în acest fel, lâna devine acea soluție magică și ne permite să luptăm cu acești inamici invizibili. Pentru că, în timpul somnului, firele de lână absorb umezeala și o transportă spre interiorul fibrei, menținând exteriorul uscat. Această umezeală se evaporă simplu și ușor atunci când scoatem plapumile sau pilotele din lână afară, la aerisit.

Nu în ultimul rând, lâna merinos este antistatică, dar și antibacteriană și animicrobiană datorită lanolinei de pe fire.Pe aceasta din urmă o cunoaștem mulți dintre noi prin intermediul cremelor penru mâini, al cremelor pentru bebeluși sau al cremelor penru sâni, folosite în timpul alăpării. Pe mine mă salvează mereu iarna, când mâinile mi se irită foarte tare de la frig.

Cum recunoaștem un produs din lână de calitate superioară?

Simpla utilizare a cuvântului lână în denumirea unui produs nu presupune neapărat că acel produs este și potrivit și sănătos pentru noi și, mai ales pentru copiii noștri. Da, toată lâna provine de la oi, dar traseul pe care îl parcurge lâna din momentul în care a fost tunsă, prin bunăvoința oiței, și până a ajuns la noi, sub forma unei pilote sau a unei paturi, face diferența. Putem strica lână prin folosirea unor produse sau procedee agresive pentru curățare sau prin amestecarea ei cu alte produse, de calitate inferioară.

Prin urmare, atunci când alegem produse din lână, ar trebui să fim atenți ca:

  • lâna să fie spălată în centre certificate ecologic;
  • impuritățile vegetale să fie îndepărtate prin pieptănare – doar prin procedee mecanice;
  • produsele rezultate să nu conțină plastic în nicio formă și să fie biodegradabile;
  • produsele să aibă certificare Oeko-Tex din care să rezulte că sunt de cea mai înaltă calitate, perfecte pentru a intra în contact și cu cea mai sensibilă piele, cum este cea a bebelușilor.

Toate cele de mai sus sunt îndeplinite de produsele Confort Merino prin Noua Colecție Confort Lana. Eu am aflat recent despre ele și am fost tare plăcut impresionată, motiv pentru care dau, cu drag, vestea mai departe, mai alea că acum, între 11 și 13 noiembrie, de Black Friday, găsim, pe site-ul lor, cele mai mari reduceri din an, mai exact, 25% discount la toate produsele. În felul acesta, produsele ajung la un preț foarte bun pentru cât de multe oferă și aici nu mă refer doar la lupta împotriva alergiilor. Da, folosirea lânii în dormior are multe alte beneficii, începând cu capacitatea de termoreglare – adică nu mai trecem prin acele momente când în pătură ne e prea cald și fără ea ne e prea frig – și până la faptul că ne ajută să dormim mai bine și mai conforabil chiar și la temperaturi scăzute.

Pentru cei care nu știu, Confort Merino este o firmă românească, de familie, din Piatra Neamț, care aduce în casele noastre produse din lână pentru dormitor, pentru oameni mari și oameni mici.

Ce fel de produse din lână putem folosi pentru dormitor?

Atunci când ne gândim la lână în dormitor, cel mai probabil ne vine în minte plapuma bunicii, dar vremurile astea sunt de mult apuse. În prezent există plăpumi, pilote, pături, protecții de saltea și chiar perne din lână. Toate lucrate cu drag de oameni frumoși care vor să ne ajute să readucem în dormitorul din prezent, confortul și căldura din căminul părinilor sau bunicilor noștri. Iar dacă vă e teamă de faptul că lâna ar putea fi greu de întreținut, citiți mai jos și aflați că nici nu e nevoie să o spălăm pentru că se curăță singură.

Cum spuneam mai sus, am ales să scriu acest articol datorită experienței noastre, datorită faptului că știu deja, de ceva timp, despre toate beneficiile lânii, dar si pentru că-mi place să scriu despre lucruri frumoase și utile care ne pot face viața mai bună. În plus, am crezut mereu că e mai bine să investim în produse care ne ajută să prevenim, decât să tratăm. Evoluția lui Tudor mi-a confirmat că tot ce am făcut noi în casă, pentru a crea un mediu cât mai sănătos, a contat mult. Desigur, nimic nu face minuni, dar multe gesturi mici, adunate, fac diferența. Trăim într-o lume în care poluarea e la tot pasul. Dacă există acea oportunitate de a crea, în propria locuință, un mediu sănătos și confortabil, eu nu văd de ce am refuza-o. Nu știu cum ar fi stat lucrurile dacă aș fi făcut tot ce am făcut anul trecut, înainte ca Tudor să înceapă să tușească, dar pot să presupun că ar fi fost mai bine și n-am fi ajuns acolo. Nu pot schimba trecutul, dar pot scrie articole ca acesta.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Surse foto&prelucrare – confortmerino.ro + canva.com

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s